Főmenü Termékeink
Blog

A makuladegeneráció megelőzése és természetes kezelése

Szerkesztő: Somogyi Rita

A makuladegeneráció tünetei és a legjobb természetes tápanyagok ellene

Bár a makuladegeneráció (időskori sárgafolt elfajulás) az 55 év feletti lakosságot érintő probléma, napjainkban egyre több a 30-40 éves korban előforduló diagnózis. Ennek többek között oka az erős UV-sugárzás, a digitális eszközökből származó kék fény, és a tápanyagokban szegény étrend is. Nézzük, mit kell tudni erről a szembetegségről, és melyek azok a természetes tápanyagok, amelyek fogyasztásával megelőzhetjük, vagy lassíthatjuk a folyamatot.

A makuladegeneráció tünetei és a legjobb természetes tápanyagok a kezeléséhez

Mi az a makuladegeneráció? Honnan ismerheted fel, hogy baj van?

A makula (sárgafolt) a szem ideghártyájának, a retinának az éleslátásért felelős része, ami nagyon pici, mindössze 1,5mm nagysású terület a szemgolyó hátsó felén, és tele van fényérzékelő receptorokkal. A makuladegeneráció (ARMD) akkor következik be, amikor a szem komponensei már nem tudnak sikeresen megszabadulni a salakanyagoktól és koleszterinnel teli részecskék, az úgynevezett drusenek (sárgás felrakódások) gyűlnek össze a szem mögött, amik károsítják a makula fény-receptorait. Ennek következtében sötét, elmosódott vagy vak foltok jelennek meg a látás centrumában, miközben a perifériális látás – a szemünk sarkában – általában változatlan marad. 

A makuladegeneráció előrehaladásával romlik a színlátás, romlik a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás is. Ennek eredményeképpen a beteg nem, vagy csak komoly erőfeszítés árán képes olvasni, autót vezetni, tévét nézni, sőt előfordulhat, hogy az emberek és tárgyak felismerése is gondot okoz.

Mi az a makuladegeneráció? Honnan ismerheted fel, hogy baj van?

A makuladegeneráció két típusát különböztetik meg:

 • A száraz makuladegenerációban fokozatos sejtelhalás indul meg, az egyén nem ismeri fel az arcokat, nagyítóval olvas, olvasószemüvegeket cserél. Az esetek körülbelül 10 százalékában a makuladegeneráció „száraz” formája „nedves”, vagy neovaszkuláris makuladegenerációhoz vezet.
 • A nedves makuladegenerációban az ideghártya (retina) és az érhártya között érnövekedés indul meg, ami idővel vérzik, innen a név. A száraz típussal ellentétben gyors látásvesztést okoz – és a kár helyrehozhatatlan. A „nedves” makuladegeneráció felelős az ARMD következtében fellépő látásvesztések 90%-áért.

A makula degeneráció két típusát különböztetik meg;

4 rizikótényező, ami növeli a makuladegeneráció kockázatát

A szembetegség jobban érinti a civilizált, iparosodott országokat. A WHO egészségügyi szakemberi azt jósolják, hogy egy évtizeden belül megduplázódik a betegek száma. 

 • Mindez köszönhető természetellenes viselkedésünknek és életmódunknak, hiszen sokat dolgozunk monitor előtt, mesterséges fénynél és szabadidőnkben is csak a mobilunkat nézegetjük.
 • Természetesen a táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak hiányának is szerepe van szemeink egészségében, mivel általános egészségünk is szorosan összefügg a bevitt tápanyagok mennyiségével és minőségével, melyeket nem kapunk meg gyorsételektől és feldolgozott élelmiszerből.
 • Továbbá ott vannak a környezeti tényezők, mint az ózonréteg pusztulása, és az UV-sugárzás, melyek szintén hatást gyakorolnak szemeink egészségére.
 • De a kockázati tényezők között szerepelnek olyan civilizációs betegségek is, mint magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szívbetegség és magas koleszterinszint.

4 rizikótényező, ami növeli a makula degeneráció kockázatát

 A makuladegeneráció a korral súlyosbodik és sajnos előrehaladott állapotban látásvesztést okoz. Bár műtéttel és gyógyszerekkel lassítani lehet a látásvesztést, a hagyományos orvoslásban egyelőre nincs gyógymód a makuladegenerációra.

Ennek ellenére, nem kell, hogy az ARMD feltétlen velejárója legyen az idősödésnek. A prevencióban szerepet kapnak a természetes tápanyagok és a fitokemikáliák (vagyis az aktív növényi atóanyagok), melyek nemcsak a betegség kialakulását segítenek megelőzni, de lassítják is a betegség progresszióját.

A legfontosabb vitaminok a makuladegeneráció megelőzéséért és természetes kezeléséért

Több tanulmány, melyek a korral összefüggő szembetegségeket vizsgálták ajánlást tesznek olyan tápanyagokra, melyek csökkenthetik az időskori makuladegeneráció kockázatát, vagy már kialakult makuladegeneráció esetén lassítják a folyamatot.

karotinoidok, mint a  lutein, zsírban oldódó vörös, narancsszínű és sárga pigmentek, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Ezek a fitokemikáliák döntő szerepet játszanak a szem egészségében, ugyanis segítenek kiépíteni a makula optimális optikai pigment-sűrűségét.

A lutein természetes módon akkumulálódik a retina középső részén, ahol segít a színek és a finom részletek látásában. Jótékony antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, segít megvédeni a retinát a káros kék fénytől, és más oxidatív károsodásoktól, valamint csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárul a már kialakult makuladegeneráció lassításához.  

A legfontosabb vitaminok a makuladegeneráció megelőzéséért és természetes kezeléséért

Az „Age-Related Eye Disease Study”-ban (AREDS / Életkorral Kialakuló Szembetegségek Átfogó Vizsgálata) azt találták, hogy a luteinnel, A, C-, B2-és E-vitaminnal, illetve cinkkel, szelénnel  és rézzel való kiegészítés, 25%-kal csökkentette az előrehaladott időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

A Lutein Pro szemvitamin éppen ezeket a makula egészsége szempontjából kulcsfontosságú vitaminokat egyesíti! Nagyon fontos azonban nemcsak a tápanyagoknak a pótlása, hanem annak a biztosítása, hogy ezek a sárgafoltot regeneráló antioxidáns tápanyagok célba is jussanak!

A Lutein Pro szemvitaminba éppen ezért került a más vitaminokban gyakran használt lutein-észter helyett szabad lutein, amit már nem kell átalakítani a szervezetnek, hanem a véráramból rögtön a sárgafoltba kerül. A másik 7 makula vitaminnal együtt szinergiában dolgoznak a makula egészségéért, és a szemek korai öregedésének elkerüléséért.  

A legfontosabb vitaminok a makula degeneráció megelőzéséért és természetes kezeléséért

6 további tápanyag a szemek egészségéért

 • A paradicsomban található likopinról   tudományosan bizonyították, hogy segít megelőzni a látásvesztést. A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony likopin tartalmú táplálkozást folytató embereknél duplájára növekszik a makuladegeneráció kockázata.
 • Az asztaxantin vörös-narancsszínű karotinoid, ami jelen van krillben, a lazacban és neki köszönhető a szövetek rózsaszínű árnyalata. Az asztaxantin azzal vívta ki a kutatók elismerését, hogy képes megvédeni a retinát az UV sugárzás ártalmaitól.
 • A taurin nagy koncentrációban jelen van a retina fényérzékelő sejtjeiben, véd az ibolyántúli sugárzás káros hatásától, és segít megőrizni látásunkat. A taurin szintje csökkenthet, ahogy idősödünk, és hiánya elváltozásokat és a látás romlását idézheti elő. Ma már egy jól komponált szemvitamin nélkülözhetetlen összetevője a taurin.
 • A Ginkgo bilobának öregedés-gátló hatása van, és segít megelőzni a szem degeneratív betegségeit. Egy 2002-es klinikai vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Wien Med Wochnschr című német nyelvű orvosi folyóiratban adták közre, a Ginkgo biloba kivonat javította a száraz típusú időskori makuladegenerációs páciensek látásélességét.

6 további tápanyag a szemek egészségéért

 • Az Országos Egészségtudományi Intézet arról számolt be, hogy a retina sejtjeinek sértetlenségéhez szükség van  EPA és DHA  Omega-3 zsírsavakra is. Ezeket a zsírsavakat nagy mennyiségben találjuk meg a vadvízi halolajban, ráadásul étrendi dúsításával számos egyéb élettani hatását is élvezhetjük ezen wellness molekuláknak. 
 • Dr. George W. Rozakis, orvos-biológiai szakember szerint a hormonális egészség és a szem egészsége összefüggenek egymással. Dr. Rozakis azt állítja, hogy a makuladegenerációtól szenvedő betegek vérében gyakran alacsony a DHEA szint, ami az optimálisnál alacsonyabb szintű ösztrogén és tesztoszteron szintek bizonyítéka lehet. A retina ráadásul hormon-receptorokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a hormonok szerepet játszanak a látásban is, mint például a progeszteron. A makuladegeneráció megelőzésében és kezelésében is óriási szerepe lehet a méhpempőnek,  hiszen ez a természetes anyag úgynevezett pro-hormonokat, vagyis előhormonokat tartalmaz. Így a szervezet könnyen készít segítségével hormonokat, ha kell, akkor ösztrogént, ha kell, tesztoszteront vagy éppen progeszteront.

Az Uv-sugárzás, a kék fény, a káros környezeti hatások szemeink idő előtti öregedését okozzák, melynek egyik kísérő betegsége a makuladegeneráció. Az időskori sárgafolt elfajulás nevével ellentétben már egyre fiatalabb korosztályt érint, a látás romlásával rontva a mindennapi életminőségen. A makuladegeneráció megelőzésében és kezelésében is óriási szerepe lehet azoknak a természetes tápanyagoknak, melyek támogatják szemeink egészségét, védve őket az idő előtti öregedéstől.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A szürkehályog okai és tünetei
Blog bejegyzések: A szürkehályog okai és tünetei
Nézz körül a webáruházunkban

100% TAURIN POR - adalékanyagmentes, taurin aminosav Natur Tanya®

4 535 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 535 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.