Főmenü Termékeink
Blog

A szürkehályog okai és tünetei

Szerkesztő: Somogyi Rita

Mit kell tudni a szürkehályogról?

Az idő múlásával a szemünk állapota is változik. A szürkehályog az öregedéssel járó szemproblémák egyike, amely világszerte számos embert érint és nagy hatással van az életminőségükre. Jelenleg csak műtéti úton van lehetőség arra, hogy jelentős és tartós javulást lehessen elérni. Nézzük, mit is tudunk pontosan erről a betegségről, mik az okai és mivel tudunk elébe menni a kialakulásának vagy lassítani a súlyosbodást.

Mit kell tudni a szürkehályogról?

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog (cataracta) egy olyan fájdalommentes szembetegség, amely a szem szemlencséjének homályosodásával, tompulásával és zavarosságával jellemezhető. A szemlencse egy átlátszó lemez, amely lehetővé teszi a fény behatolását a szembe és a tiszta, éles képek kialakulását a retinán.

A szürkehályog akkor alakul ki, amikor a szemlencse anyaga elkezd változni, sűrűsödni és homályosodni. Ennek eredményeként a szemlencse elveszíti átlátszóságát, és zavaros képet ad a retinának. Végül a látás minősége romlik, és a beteg lassan elveszíti az éleslátását.

Az elszürkülés többnyire a lencsekéregben kezdődik, így a homályok eleinte csak a lencse szélén jelentkeznek. Kezdetben a látást alig befolyásolják, ám később elérik a centrumot és egyre zavaróbbá válnak. A lencse átlátszóságának csökkenésével a pupilla területe egyre szürkébbé, majd gyöngyházfényűvé válik.

Mi az a szürkehályog?

Mik a szürkehályog tünetei?

A szürkehályogot számos tünet jellemzi. Ezek fokozatosan jelentkeznek, és általában mindkét szemet érintik, de nem szükségszerűen egyenlő mértékben.

Látásromlás

A szürkehályog leggyakoribb tünete a látás fokozatos romlása. A homályos vagy ködös látás az egyik legelső jele lehet. A betegek gyakran panaszkodnak arról, hogy mintha "füstös" vagy "piszkos" üvegen keresztül néznének.

Kontrasztérzékenység csökkenése

A betegek gyakran észlelik, hogy a kontraszt érzékelése romlik. Nehezebb lehet megkülönböztetni az árnyékokat, például szürkés színű objektumokat vagy szövegeket olvasni.

Fényérzékenység

A szem fényérzékenysége is fokozódhat a betegség kialakulásával. Az érintettek gyakran kellemetlenséget vagy fájdalmat érezhetnek erős fényhatásoknál, például napfényben vagy autók fényszóróinál.

Csökkent éjszakai látás

A szürkehályogos betegek éjszaka nehezebben látnak, és nehezebben vezetnek a sötétben.

Színek megváltozása

A színek érzékelése is megváltozhat. A betegek gyakran észlelik a színek halványodását vagy a színek közötti kontraszt csökkenését.

Duplalátás

A szemlencse elhomályosulása miatt néha duplalátás vagy másfajta látászavar is kialakulhat.

Nézőpont változtatása

A betegek gyakran kénytelenek a fejüket hátrafelé hajlítani vagy más nézőpontot választani annak érdekében, hogy jobban lássanak.

Ismerd meg a szürkehályog tüneteit!

Mik lehetnek a szürkehályog okai?

Annak ellenére, hogy sok kérdésre még nem kaptunk választ a szürkehályoggal kapcsolatban, az öregedés mellett számos olyan ok húzódhat a háttérben, amely elősegíti a kialakulását.

 • Napfény: A hosszan tartó és erős napsugárzásnak való kitettség is növelheti a szürkehályog kockázatát, hiszen az UV-sugarak rendkívöl károsak a szemnek.
 • Dohányzás: A dohányzás is közvetlen összefüggést mutat a szürkehályog kockázatával. A dohányfüstben található káros vegyületek hatására a szemlencse anyaga is megváltozhat.
 • Diabetes: A cukorbetegség (különösen, ha nem megfelelően kezelt) növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A magas vércukorszint károsíthatja a szemlencsét.
 • Trauma: A szem környéki sérülések vagy a szembe irányuló fizikai trauma is okozhatja a szürkehályog kialakulását. Az ilyen sérülések károsíthatják a szemlencse szerkezetét vagy átlátszóságát.
 • Genetikai tényezők: A genetikai öröklődés is szerepet játszhat. Ha a családban már előfordult szürkehályog, akkor növelheti az egyének kockázatát.
 • Gyógyszerek és egyéb tényezők: Bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok hosszú távú használata is növelheti a szürkehályog kockázatát. Emellett egyes vegyi anyagok (pl. toxikus vegyi anyagok) is károsíthatják a szemlencsét.
Mik lehetnek a szürkehályog okai?

Kiket érinthet a szürkehályog?

Az öregedés során a szemlencse természetes folyamatként kezdi elveszíteni rugalmasságát és átláthatóságát. Ez a folyamat idővel előrehalad, és a szemlencse kevésbé lesz képes fókuszálni a fényt a retinára. Ennek eredményeként a látás homályossá válik és fokozatosan erősödik a többi tünet is. Ahogy idősebbek leszünk, a szemlencse természetes módon változik, és elkezd homályosodni. Leginkább a 60-75 év közötti korosztályt érinti, 75 év felett pedig még gyakoribb betegség.

Az időskori forma mellett ismert a veleszületett szürkehályog gyermekeknél (pl. az anya terhesség alatti rubeolafertőzése, de különböző anyagcserezavarok), de más betegségek (pl. cukorbetegség, szemgyulladás vagy szteroidos gyógyszerek hosszútávú használata) következtében is kialakulhat. Fiatalabb korban olyan egyéneknél gyakoribb az előfordulása, akik túl sok napfénynek, röntgensugárzásnak (nagy dózisban), ionizáló fényeknek vannak kitéve vagy szegényes az étrendjük.

Kiket érinthet a szürkehályog?

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 • kiegyensúlyozott táplálkozás
 • dohányzás elkerülése
 • rendszeres mozgás
 • egészséges testsúly
 • csökkentjük a kékfény és az UV hatásokat
 • szemtorna alkalmazása
 • szemmasszázs alkalmazása

Tudtad? A szürkehályog nagyobb számban fordul elő azoknál a személyeknél, akiknek alacsony a lutein, B2- és C-vitamin ellátottságuk. A lutein bevitele jelentősen javítja a makuláris pigmentsűrűséget és a látás tisztaságát. Egy magas minőségű lutein a vérből közvetlenül a sárgafoltban szívódik fel és megnöveli két másik fontos makulapigment; a zeaxantin és a mezo-zeaxantin plazma szintjét is, a makula védelmére. Az egészséges életmód, és rendszeres szemészeti vizsgálatok melett ezért is ajánlott már megelőzés céljából beépíteni a szemvitamint mindennapjainkba.

»»» Nézd meg a lutein legjobban hasznosuló formáját ide kattintva!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.