Főmenü Termékeink
Blog

A cukorbetegség kezelése természetes módon

Címkék: Hormonegyensúly
Szerkesztő: Somogyi Rita

Fordítsd vissza a cukorbetegséget 3 egyszerű lépéssel!

A diabétesz (cukorbetegség) az egyik leggyakoribb civilizációs betegség a 21.században, köszönhetően a megváltozott étkezési szokásoknak, a mozgásszegény életmódnak és a stressznek. A 2019-es Diabetes Atlas szerint a világon a 20-79 év közötti korosztályban 463 millióra tehető a cukorbeteg egyének száma, míg Magyarországon 2019-ben több mint 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel (megközelítőleg, ugyanis jóval többen lehetnek, akik nincsenek regisztrálva). 

A jó hír azonban, a cukorbetegség kezelése természetes módon lehetséges. Életmódbeli változtatásokkal, és célzott kiegészítőkkel, a gyógyszeres terápia megelőzhető, sőt, akár vissza is fordítható. Ehhez gyűjtöttük össze a legszükségesebb lépéseket!

A cukorbetegség kezelése természetes módon

Tartalomjegyzék

1. A cukorbetegség típusai, ez a három a leggyakoribb
2. Figyelj a cukorbetegség tüneteire és rizikófaktoraira
3. A cukorbetegség kialakulása összefügg a természetellenes, elkényelmesedett viselkedéssel!
4. 3 egyszerű lépés a cukorbetegség visszafordításához
5. 7+1 tápanyag a normál vércukorszintért

A cukorbetegség típusai, ez a három a leggyakoribb

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegek vele született cukrosok. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet saját immunrendszere tévedésből hasnyálmirigy sejteket támad meg és pusztít el (autoimmun folyamat). Az 1-es típusú cukorbetegség esetszáma minden 20 évben megduplázódik! Az óriási növekedés környezeti tényezőkre vezethetőek vissza, mert ilyen rövid idő alatt nem képzelhetőek el genetikai változások.

1-es típusú cukorbetegséggel élni napi 24 órás, heti 7 napos elfoglaltságot jelent. A betegeknek folyton azon kell gondolkodniuk, hogyan kezeljék a betegségüket. Nagyon nehéz elérni ugyanis a normális vércukorszintet, és így a diabétesz kezelése az 1-es típusú cukorbetegséggel élő egyének és szeretteik számára, továbbra is kimerítő napi feladat marad.

Több mint a felük a modern gyógyszeres kezelés ellenére is, a nap jelentős részében túl magas cukorszinttel (hiperglikémia), és naponta egy óránál is tovább, túl alacsony a vércukorszinttel (hipoglikémia) él, ezzel is erősítve a sejtek „elfáradását”, az anyagcsere megváltozott működését. Ma már azonban tudjuk, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében is az életmód döntő fontosságú, hiszen csökkenthető vele az inzulin vagy a gyógyszer mennyiség.
A cukorbetegség típusai, ez a három a leggyakoribb

Inzulinrezisztencia (IR)

Az inzulinrezisztencia (IR) néha évekkel is megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és sajnos sokan nem is tudnak róla, hogy ebben szenvednek. Pedig az az állapot, ahol ez a folyamat még visszafordítható lenne.

Mi az az inzulin, miért fontos, és mi a szerepe?

Az inzulin egyik feladata az, hogy általa a test sejtjei glükózt (cukrot) vonjanak ki a vérből és hasznosítsák azt. Ez az egyik módja annak, ahogyan az inzulin szabályozza a vér glükóz (vércukor) szintjét. Inzulin nélkül a sejtek nem jutnak energiát adó cukorhoz. Képzeld el úgy, mintha az inzulin „kopogna” a sejtek „ajtaján”. A sejtek meghallják a kopogást, ajtót nyitnak, és beengedik a glükózt, hogy fel tudják használni. Inzulin rezisztenciában a sejtek nem hallják a kopogást (rezisztensek), így nem engedik be a cukrot sem, így az tovább kering a vérben.

 Mi az az inzulin, miért fontos, és mi a szerepe?

A hasnyálmirigy pedig arról értesül, hogy több cukor van a vérben, ezért még több inzulint kell előállítania, ami növeli a vér inzulinszintjét, és ez hangosabb kopogáshoz vezet. Amikor a vércukorszint, elér egy bizonyos, abnormális pontot, már jelen van a 2-es típusú diabétesz.

A cukorbetegség előszobájaként is emlegetett inzulinrezisztenciánál a szervezet már érzéketlen az inzulinnal szemben, így magasabb inzulinadagra van szüksége. Cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy vagy részben, vagy egészében képtelen az inzulinhormon termelésére. Igazi veszélyt jelent, hogy az érintettek többsége nem is sejti, hogy nála ez gond. Intő jel lehet azonban az elhízás, különösen a hasi térfogat növekedése!

A cukorbetegség a vércukor feldolgozásának zavarát idézi elő, mert inzulin nélkül a sejtek képtelenek lesznek a vérből kinyerni a táplálásukhoz elengedhetetlen szőlőcukrot (glükózt), ez pedig azt eredményezi, hogy a vércukorszint megemelkedik. A vérből vizelettel kiürül a szőlőcukor, ennek következtében a sejtek folyamatos éhező állapotban maradnak.

Ha felborul a harmonikus cukorháztartás, az dominóelvként hat, és szép lassan befolyásolja az összes szerv működését!  Éppen ezért a cukorbetegség kezelése nem tűr haladékot!

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú diabetes mellitus szerzett cukorbetegség. Ma már nem csak a 40 felettiek betegsége, hanem gyermekkorban is jelentkezhet. Azonban, akárcsak az inzulinrezisztencia - az életmód megreformálásával és a megfelelő étrend-kiegészítőkkel - a 2-es típusú cukorbetegség kezelhető. (Egyébként a 2-es típusú cukorbetegség tulajdonképpen, ugyanúgy inzulinrezisztencia, csak előrehaladottabb)

Terhességi cukorbetegség

Meg kell még említenünk a cukorbetegség típusai között a terhességi cukorbetegséget is, ugyanis egyre több kismamát érint. A terhességi cukorbetegség megelőzése és kezelése során is megkerülhetetlen az életmód, beleértve a táplálkozás fontosságát, melyre a terhesség alatt még nagyobb figyelmet kell fordítanunk.

Figyelj a cukorbetegség tüneteire és rizikófaktoraira:

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei lehetnek:

 • fáradtságérzet
 • homályos látás
 • szomjúságérzet
 • romló immunrendszer, ami gyakori fertőzéseket eredményez
 • folyamatos súlycsökkenés nagy étvágy mellett is
 • gyakori vizeletürítés
 • szexuális problémák
 • elsötétedő bőrelváltozások (különösen a hajlatoknál)

Figyelj a cukorbetegség tüneteire és rizikófaktoraira!

Fontos! Ha a cukorbetegség első jeleit tapasztaljuk magunkon, eljött az ideje a cselekvésnek. Ne feledjük, a cukorbetegség kezelése ekkor még természetes módon, gyógyszer nélkül megoldható.

A cukorbetegség kialakulása összefügg a természetellenes, elkényelmesedett viselkedéssel!

TUDNOD KELL! A megemelkedett vércukorszint csak egy tünet, nem maga a probléma. A valódi problémát az évtizedeken keresztül folytatott ülő életmód, a sok finomított szénhidrát fogyasztása és a környezeti ártalmak jelentik. 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának leggyakoribb kiváltó okai:

 • a mozgáshiány
 • az elhízás
 • az élvezeti szerekkel való visszaélés (különösen a dohányzás és az alkohol)
 • a stressz, ami észrevétlenül indítja be a folyamatot és 
 • a helytelen táplálkozás

A cukorbetegség kialakulása összefügg a természetellenes, elkényelmesedett viselkedéssel!

A legtöbb gyógyszer és inzulinterápia a vércukorszint csökkentésére irányul, az inzulin mennyiségének növelésével. A több mint tízezer beteg bevonásával elvégzett ACCORD próba tanúsága szerint ez rossz ötlet. Az intenzív glükóz csökkentő csoportban nem volt kevesebb szívroham, és több beteg halt meg.

És nyugati világ mégis minden évben milliárdokat költ az ilyen jellegű diabétesz kezelésre, annak ellenére, hogy bebizonyosodott: az életmód terápia többre képes, mint a gyógyszerek.

3 egyszerű lépés a cukorbetegség visszafordításához

A következő 3 egyszerű lépéssel drámai változásokat fogunk észlelni az egészség, a testsúly, és a cukorbetegség terén egyaránt.

Sőt! Ha ezeket a lépéseket időben kezdjük el alkalmazni, akkor a cukorbetegség kialakulása meg is előzhető.

1. A legnagyobb gond: étkezés

Rengeteg cukrot viszünk be szervezetünkbe, nap, mint nap, felesleges inzulincsúcsokkal megterhelve hasnyálmirigyünk működését. Rengeteg „üres kalóriát” fogyasztunk, feldolgozott és rossz minőségű élelmiszereink tápanyag tartalma pedig meglehetősen silány. Pedig sokszor halljuk: kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás!

A diéta cukorbetegség kezelésének első lépése! Étkezéseid során mellőzd a következő élelmiszereket:

 • Ne egyél olyan élelmiszereket, amelyek finomított fehér lisztet és cukrot tartalmaznak, pl. kenyerek, gabonapelyhek (kukoricapelyhek, cukorbevonatos pelyhek, puffasztott gabonák és édesített pelyhek), lisztből készült tészták, péksütemények és cukrászsütemények. 
 • Kerülj minden olyan élelmiszert, amelyben magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup van.
 • Dobd ki az összes mesterséges édesítőszert (aszpartám, szorbit, stb.) és a koffeint. 
 • Ne igyál gyárilag előállított gyümölcsleveket, mert rengeteg cukrot tartalmaznak (préselj inkább saját magad dzsúszokat sárgarépából, zellerből és céklából vagy más gyümölcsök és zöldségek kombinációiból).
 • Kerüld a hidrogénezett vagy részben hidrogénezett olajokat (amelyek a vérben transzzsírokká alakulnak), és amelyek megtalálhatók a legtöbb ropiban, csipszben, süteményben, cukorkában, péksüteményben és ömlesztett sajtban. 
 • Hagyd ki a finomított olajokat is, pl. kukorica-, napraforgó-, mogyoró- és repceolaj.
 • A tej pedig nem felnőtteknek való ital, magas a szénhidrát tartalma és inzulincsúcsokat idéz elő. 
 • Ne vidd túlzásba az alkoholt se, maradjunk az egészségesnek mondott és maximálisan is heti három pohár vörösbornál.

A legnagyobb gond: étkezés

A cukorbeteg diéta alapja: a vércukorbarát élelmiszerek

Cukorbetegség esetén (legyen az 1-es típusú, 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegség, sőt, még az inzulinrezisztencia is ide tartozik) megkerülhetetlen a személyre szabott cukorbeteg diéta összeállítása.

Habár vannak általános ajánlások, pl. a Diabetes Társaság oldalán is, ez nem helyettesítheti a dietetikussal történő egyeztetést.

A legfontosabb szabály: tudd, mit eszel, hogy tudd, mit okoz benned!

Minden élelmiszernek létezik egy besorolása, aszerint, hogy a benne lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben. Ezt nevezik glikémiás indexnek (GI). A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsabban szívódnak fel, ami után az inzulin –és a vércukorszint is megemelkedik, majd zuhanórepülésben esik vissza, éhségérzetet hagyva maga után. 

Az alacsony GI termékek ezzel szemben lassabb felszívódást biztosítanak, így a hasnyálmirigynek kisebb inzulinadagot kell elválasztaniuk a feldolgozásukhoz. Érdemes alacsony GI élelmiszereket fogyasztanunk, amivel nemcsak a cukorbetegség kialakulását előzhetjük meg, de a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. Érdemes tájékozódni az élelmiszerek és az alapanyagok GI-értékéről. De a diétás/cukormentes élelmiszerek csomagolásán ezt fel is szokták tüntetni.

Natur Tanya® bio és reformélelmiszerek megfelelnek az alacsony GI szint kívánalmainak. 

A cukorbeteg diéta alapja: a vércukorbarát élelmiszerek

2. Kevesebb stressz, kisebb cukor

A stressznek drámai szerepe van a vércukorszint ingadozásában, ezért a cukorbetegség kezelése során nagyon hangsúlyos a stressz ellensúlyozása. A stressz inzulinrezisztenciát okoz, elősegíti a testsúlynövekedést a test középső részén (alma típusú elhízás), növeli a gyulladásokat és végső soron cukorbetegséget okozhat. Rendkívül fontos tehát a minket érő, mindennapi stressz kiegyensúlyozása, segít ebben: a rendszeres relaxáció, például a jógázás, a légző gyakorlatok, a progresszív izomlazítás, az irányított képalkotás, a forró fürdők, a torna, a meditáció, a masszázs, a hipnózis, sőt még a szeretkezés is. A túlélésünk függ tőle!

A minket érő stressz ellensúlyozásához segítségül hívhatjuk az adaptogén gyógynövényeket is. Ezek az adaptogének a stresszhez való alkalmazkodásunkat segítik, szedálás és a hozzászokás veszélye nélkül. Ha összesűrűsödtek a gondok, vagy nem találunk kiutat, ezek a gyógynövények felemelik a fejünket, kihúzzák a gerincünket és mehetünk is tovább. 

Kevesebb stressz, kisebb cukor

3. Mozgással a kiegyensúlyozott vércukorért

A rendszeres testmozgás segít megelőzni a cukorbetegséget, csökkenti a szövődmények rizikóját, sőt, segít azok visszafordításában is. A cukorbetegség kezelés elképzelhetetlen mozgás nélkül! A mai napig nincs jobb szénhidrát anyagcsere serkentő nála. A testmozgásnak meghatározó jelentősége van az inzulinérzékenység javítása szempontjából. Sőt a mozgás hatására, izmaink szépen dolgoznak, amivel az inzulin nélküli cukorfelvételt is növeljük. Ez a fajta cukorfelhasználás még a mozgás után is megmarad egy darabig, ezzel is csökkentve a keringő cukor mennyiségét.

Nem mozogsz rendszeresen? Valahol el kell kezdeni! Kezdetben az ütemes séta is megteszi, de az is naponta minimum 30 perc legyen, és képzeld a vacsora utáni séta még hatékonyabban képes csökkenteni a vércukorszintet! Energikusabb és rendszeres testmozgásra van szükség a súlyosabb inzulin rezisztencia vagy a cukorbetegség megfordításához. Gyakran a tartósan, hetente 5-ször vagy 6-szor, napi 60 percen át végzett testmozgás vezet ahhoz, hogy a cukorbetegséget teljesen az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani. Az AEROB mozgásformák, vagyis a kevesebb erőkifejtést igénylő mozgásformák, melyek során oxigén jelenlétében történik meg a szénhidrátok és zsírok elégetése, kiválóak!  Ide tartozik a biciklizés, a túrázás, de az intenzív gyaloglás és a lassú kocogás is.

Mozgással a kiegyensúlyozott vércukorért

És mindezek után következnek azok az étrend-kiegészítők, melyekkel a cukorbetegség természetesen módon kezelhető.

7+1 tápanyag a normál vércukorszintért

1, Prebiotikus rostokkal a jobb glikémiás válaszokért

Az alacsony rostfogyasztás egyértelműen összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Az étrend rostokkal való dúsítása a cukorbetegség kezelése során alapvető. A prebiotikus rostok csökkentik az elfogyasztott ételek glikémiás indexét, ezzel járulva hozzá a vércukorszint egyensúlyához. A rostok továbbá teltségérzetet keltenek a gyomorban, csökkentik az éhségét és hozzájárulnak a jobb étvágykontrollhoz is.

Az oldhatatlan rostok közé tartozó galaktomannán típusú rostok bizonyítottan csökkentik az étkezés utáni vércukorszint ingadozást.

Tudj meg többet az indiai guarbabból fermentált, galaktomannán típusú, gyomorbarát rostról!

2, Feledkezz meg a cukorbetegségről kapormaggal!

A cukorbetegség elleni gyógynövények közül az egyik legismertebb a kapor. A kapormag kivonat természetes módon képes szabályozni az inzulinszintet és kontrollálni a vércukorszintet, amit még 1-es típusú cukorbetegség kezelése esetén is javasolnak. Azzal is a diabétesz ellen dolgozik, hogy szabályozza a pajzsmirigyet és támogatja az immunrendszert. Cukorbetegeknek és metabolikus szindrómában szenvedőknek a fogyasztása, egyenesen kötelező!

A kapormag fogyasztása során további előnyeit is kiélvezhetjük: gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai ugyanis az emésztőrendszerre, és az immunrendszerre is hatást gyakorolnak, és még a görcsös fájdalmak enyhítésében is kiveszik részüket, hiszen görcsoldó hatással vannak a simaizomra. 

Ahhoz azonban, hogy a hozzá fűzött reményeket beváltsa, nagy mennyiségben kell fogyasztani.

Nézz meg egy olyan tablettát, amiben 3000 mg szárított kaporőrleménynek megfelelő kivonat van! 

Még jobb eredményt érhetünk el akkor, ha króm-pikolináttal  kombináljuk, ugyanis a krómot, a „ glükóz tolerancia faktor” (GTF) összetevőjeként azonosították.

Feledkezz meg a cukorbetegségről: Kapormag!

3, Növényi inzulin a cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséhez

A növényi inzulinok nemcsak a vércukorszint kiegyensúlyozásából veszik ki a részüket, de segítségükkel a cukorbetegséggel járó alattomos szövődmények is kivédhetőek. A diabétesz szövődményei az összes szerv működését hátrányosan befolyásolják, ideértve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemeket és a veséket. Sokszor csak akkor derül fény a cukorbetegségre, amikor már megjelennek az olyan komplikációk, mint a szívinfarktus, a szexuális zavarok, a látásromlás vagy a veseelégtelenség.

A fekete áfonya antocianin neomirtillinjei és az inulin például ilyen növényi inzulinok. Kettejük kombinációjában nem csak a jó, hogy szabályozzák a vércukorszintet, de az áfonya sejtfalából az inulin további hatóanyagokat szabadít fel, és segíti azok sejtszintű beépülését is. Az inulin ráadásul a hasznos bélbaktériumok kedvenc csemegéje, amitől ezek a bélflórában élő probiotikus törzsek sokasodni fognak. Mivel a bélflóra hasznos bélbaktériumai biztosítják az immunrendszer 70%-át, ezzel nagymértékben felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok is. 

4, Növeld az inzulinérzékenységet magnéziummal!

Ma már tudjuk azt, hogy „az alacsony étrendi magnézium bevitel és a magnéziumhiány összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásával.” 

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése nem lehetséges magnézium pótlás nélkül, hiszen növeli a sejtek inzulinérzékenységét, részt véve ezzel a glükózszint szabályozásában. 

Növeld az inzulinérzékenységet magnéziummal!

5, Antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekkel a vércukoregyensúlyért

A vércukorszint normalizálásban az antioxidánsok kulcsfontosságúak. A fekete fokhagyma antioxidánsainak cukor anyagcserét befolyásoló hatását tanulmányok is igazolják. Továbbá, akárcsak a növényi inzulinok, a fokhagyma antioxidánsai jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében is, mint pl. a magas vérnyomás, az érrendszeri problémák, de a máj – és az emésztés egészségét is támogatja. 

6, Feketeköménymag olajjal az alacsony éhgyomri vércukorszintért 

A népgyógyászat régóta ismeri cukorbetegség elleni gyógynövényként a fekete köménymagot. Az olaj fő hatóanyagának, a timokinonnak köszönhetően hozzájárul az éhgyomri vércukorszint, és a magas szérum glükóz szint csökkentéséhez. Növeli a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek teljesítményét és elősegíti regenerációjukat.

7. Alapvitamin még 1-es típusú cukorbetegség esetén is!

A D3-vitamin javítja a glikémiás kontrollt, vagyis a sejtek inzulinérzékenységét, valamint hozzájárul a béta-sejtek egészségéhez működéséhez. Mindezek eredményeként csökken a vér glükózszinjte, így pedig csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Továbbá, az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenti azáltal, hogy az autoimmunitást szabályozza.

A D-vitamin alapvitamin még 1-es típusú cukorbetegség esetén is!

+1, Jó, ha tudod!

Cukorbetegként jó, ha tudod, hogy ha már gyógyszeres kezelést is kapsz, az csökkenti a B12 és folát szintet, és növeli a homocisztein szintetA homocisztein egy aminosav a szervezetben, aminek emelkedett szintje összefüggést mutat bizonyos szív-és érrendszeri betegségekkel, pl. az érelmeszesedéssel.

A megnövekedett homocisztein szint csökkentéséhez folátra, B6-és B-12 vitaminra van szükség. A folát, mivel csökkenti a homocisztein szintet, magához a cukorbetegség terápiájához is hozzájárul.

Cselekvési terv cukorbetegség esetén

A cukorbetegség visszafordításához, kezeléséhez természetesen nem elegendő pusztán étrend-kiegészítőket fogyasztanunk. Nem felejtkezhetünk el az életmódváltás fontosságáról, és arról sem hogy amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állunk (ide tartozik az inzulin is), úgy az étrend-kiegészítők fogyasztása előtt feltétlenül konzultálnunk kell orvosunkkal is!

A blogban ajánlott kiegészítőket bátran kombinálhatjuk egymással, de természetesen nem szükséges mindegyiket egyszerre fogyasztani. Kúraszerűen és változatosan adagoljuk őket étrendünkhöz!

Itt találsz egy lehetséges fogyasztási javaslatot:

60-120 napos kúra után jöhetnek a következő tápanyagok:

 • Reggeli után 1 folát tabletta.  (ugyanis, ha már gyógyszert kell szedned, a gyógyszer csökkenti a folát szintet. Ha nem állsz gyógyszeres kezelés alatt ez elhagyható, bár egy folát kúra csak előnyödre válhat.)
 • Ebéd és vacsora közben 1-1 kapszula fekete fokhagyma.  
 • Ebéd és vacsora után 1-1 kapszula fekete áfonya

 60-120 napos kúra után jöhetnek a következő tápanyagok:

 • Bármikor a nap folyamán 1 rágótabletta B12-vitamin. (ugyanis, ha már gyógyszert kell szedned, a gyógyszer csökkenti a B12 szintet. Ha nem állsz gyógyszeres kezelés alatt ez elhagyható, bár egy B12-vitamin kúra csak előnyödre válhat.) 
 A kúraidő most is 60-120 nap.

Jó, ha tudod!

Összegzés

A 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható! (Sőt, az életmód és bizonyos tápanyagok, pl. D-vitamin, még 1-es típusú cukorbetegség esetén is javulást eredményezhet.) Figyeljünk testünkre, és ha árulkodó jeleket tapasztalunk magunkon, ellenőriztessük vércukorszintünket, hogy még időben léphessünk a változás útjára! 

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése ma már, a hivatalos orvosi ajánlás szerint is, elsősorban életmódváltoztatással, ún. életmódterápiával, és nem gyógyszeres kezeléssel történik. Ilyenkor jó hasznát vesszük a vércukorszint egyensúlyát célzó kiegészítőknek is, melyek fogyasztását beépíthetjük  az étrendünkbe.

Ilyenkor jó hasznát vesszük a vércukorszint egyensúlyát célzó kiegészítőknek is, melyeket lentre össze is válogattunk! >>

Nézz körül a webáruházunkban
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
KAKULA JÓZSEF
Kedves Rita!

Nagyon köszönöm e cikket.

Azt hiszem minden benne van amire szükségem lehet.

Korrekt,mindenre kiterjedő tájékoztatás.

Igyekszem elsajátítani a benne leírtakat.

Üdvözlettel

József
Somogyi Rita
Kedves Örvény Mónika!

Örülök, hogy megtaláltad ezt a cikket. Kérlek, hogy elejétől végéig tartsd be a benne leírtakat, mert, ez a lehető legjobb mód, amit összeírtunk és amit ajánlani tudok!
Az étrendkiegészítők is szedhetőek együtt azokkal, amiket leírtál, természetesen hosszútávon, lehetőleg 120 napos kúraidőkkel. A rendszeres mozgáshoz keress fel egy gyógytornászt vagy személyi edzőt, a te állapotodnak megfelelően tanít meg tornázni. Az elalváshoz pedig szeretettel ajánlom figyelmedbe a Mikronizált Citromfű tablettát.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Örvény Mónika
Üdvözlöm!
Segítséget és tanácsot szeretnél kérni! Reumatoid artritisem van , immár 8-9 éve Bázis terápiás kezelést kapok rá / Salazopyrin és heti 1x2 tabletta metotrexat/ . 3 havonta járok kontrollra, laborra. Tulajdonképpen ezidő alatt folyamatosan nőtt a vércukorszintem. A reggeli ,éhomi mostanra elérte a 13-at, ami számomra ijesztő, még úgyis , hogy semmilyen tünetem nincs! Természetesen hónapokig jártam háziorvoshoz, aki legelőször Metforált írt fel és diétát. A Metforál nekem hasmenést, gyomorfájdalmat ,rossz közérzetet majd étvágytalanságot okozott! Abbahagyatták. Aztán elküldtek HbA1c vizsgálatra és az eredmény után, ami 6 lett, doktornő a cukorgondozóba leordította a fejemet , hogy minek küldtek engem ide?! Azért felírt egy drága gyógyszert/ nem emlékszem a nevére/ Amit fél éven át szedtem, de semmi változás nem volt. Aztán a háziorvos már nem írta fel, mert menni kellett volna kontrollra a cukorgondozóba, de bevallom nem mentem, nem akartam megint megalázva lenni. Akkoriban 8-10 volt a reggeli vércukorszintem. Jó ideje nem szedek semmi gyógyszert, csak gyógynövénykészítményt. valóban kevés a mozgás az életemben, mert a betegségemből kifolyólag a két bokám hosszabb séta vagy állás után nagyon fáj. Régen nem tudok leguggolni vagy letérdelni, futni.. Van túlsúlyom is. 53 éves vagyok. Nem szeretnék se cukor gyógyszereket szedni, inzulint főleg nem! Az itt leírtak alapján szeretnék tanácsot kérni, hogy ezek közül a termékek közül, melyeket kellene kipróbálnom , hogy elkezdődjön egy pozitív folyamat? Nyilván változtatni kell az étkezésemen és be kell iktatnom napi mozgást / még nem tudom mit/. Jelenleg szedek D3 vitamint /3000 Ne/ ezt muszáj. szedek vas- folsavat /ezt is muszáj/ 1000mg C vitamint és Kollagén kapszulát/ hidrolizált 5 féle kollagéneket tartalmaz/ .. A stressz is jelen van az életemben / nem nagy mértékben/ és sajnos későig nem tudok elaludni, 5-6 óránál többet nem alszom ! Elnézést a terjedelmes leírásért, csak szerettem volna teljes körűen leírni a problémámat, hogy egyszerűbb legyen átlátni a jelenlegi állapotomat és így tanácsot adni!! Várom válaszát !
Üdvözlettel: Mónika
Somogyi Rita

Kedves Csikota Attila!

Amennyiben kipróbáltad ezt a kombinációt, és számodra megfelelő volt, úgy nem látom akadályát annak, hogy együtt fogyaszd őket a fogyasztási javaslatok, és a kúraidők (minimum 60-maximum 120 nap) betartásával.

Két apró változtatást javaslok: a jelenlegi kúrából hagyd ki a fekete áfonyát, és ezt csak akkor kezdd el, ha a többi tápanyaggal a kúraidő végére értél.A fekete áfonya mellett tovább folytathatod a magnézium kúrádat, és érdemes mellé a D-vitamint is beilleszteni, ez is egy alapvető tápanyag cukorbetegség esetén.

A lenmagból pedig érdemesebb lenmagpelyhet, vagy lenmaglisztet fogyasztani (müzliben, joghurtban elkeverve), jobban fel tudja dolgozni a szervezet, mint a kemény magokat.

Nagyon fontos továbbá az is, hogy amennyiben gyógyszeres vagy inzulinos kezelés alatt állsz, mindenképpen egyeztess kezelőorvosoddal is, ugyanis szükség lehet a gyógyszer és inzulin adagjának módosítására. Sok sikert kívánok a kúrádhoz!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Csikota Attla
Szeretném kérdezni hogy Napi= Fekete áfonya kapszula1db+Feketeköménymag olaj 1mk+szerves Króm+Kapormag 1db+Fekete Fokhagyma 1db+magnézium + aktív B6 1db +10glenmag így sok e vagy szedhető egyben és kúra szerűen meddig szedhető?
igaz kipróbáltam ebben a mixben reggeli 12-ről normál 4.5 -6.5 re csökkent ,fehér gabona származékokat legkissebre redukálva illetve cukor elhagyása.Köszönöm válaszát.
Somogyi Rita

Kedves Anikó Schelb!

A kapormag fogyasztási javaslata napi 1 tabletta. Ettől eltérni abban az esetben javasolt, ha ahhoz az orvosod is hozzájárul. Kérlek, egyeztess vele.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Anikó Schelb
Azt szeretném kérdezni, hogy a napi 1 kapszulát átmenetelig lehet e 2-re emelni a Natur Tanya® Szerves Króm+Kapormag esetében?
Somogyi Rita
Nagyon köszönjük a kedves szavakat László! :-)
Sós László
Köszönöm a mindenre kiterjedő, igényes cikket! Szép munka!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.