Vérszegénység, vashiány és fáradtság

Vérszegénység, vashiány – lassan, lappangva alakul ki. Eleinte nincsenek ordító jelei, mégis rendkívül fontos időben tetten érni.

Szerencsére vannak tipikus vashiányos tünetek, amelyekből kiderül, ha ez a baj. A fáradékonyság az egyik.

Noha az normális, ha az ember fáradtnak rézi magát egy hosszú munkanap után vagy egy nehéz testmozgássorozat után, de ha anémiás (vérszegény) vagy, akkor nagyon gyorsan kimerülsz kisebb erőfeszítésektől, mivel a tested sejtjei éheznek az oxigénre.

Vérszegénység, vashiány és fáradtság

15 tünet, ami vashiányra, vérszegénységre utal és jó a vaspótlás

A vérszegénység és vashiány tünetei:

 1. gyengeség, fáradékonyság, kimerültség

 2. nyugtalan alvás, álmatlanság, emelkedett pulzusszám

 3. koncentráció vagy gondolkodási képtelenség, csökkenő tanulási készség

 4. rohanó vagy szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, levegőhiány

 5. pszichés labilitás, szexuális diszfunkció

 6. csökkent immunitás és fázékonyság, hideg kezek és lábfejek

 7. látászavarok és szédülés, ájulás-érzés

 8. sápadtság, fakó bőr vagy az íny, szemhéj, körömágyak vértelensége

 9. körmök töredezése és hajhullás vagy hajvékonyodás

 10. fülzúgás, fülcsengés

 11. erős menstruáció, ingerlékenység és fejfájás

 12. nyugtalan láb szindróma, a láb és lábfej zsibbadása és bizsergése

 13. a nyelv fájdalmassága (elsimult nyelv, nyelvégés, sebesedés, vérzékenység)

 14. gyulladás a száj sarkában, nyelési zavar

 15. furcsa dolgokat kívánsz: agyagot, sarat, krétát, jeget. A pontos okát nem tudni, a legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbáljuk ösztönösen pótolni.

Mivel a fenti tünetek más betegségek jelei is lehetnek, emiatt a panaszokat együttesen kell értékelni. Természetesen ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

Ugyanakkor egy biztonságos vaskészítmény étrendi adagolásával könnyen kideríthető, hogy a vashiány tüneteit tapasztaljuk-e, mert ha igen, akkor ezek is enyhülnek, elmúlnak majd.  

A vérszegénység és vashiány 15 tünete

A vashiány és alacsony vasszint 4 fő oka

#1: Nincs elegendő vas az ételben, amit eszel

A test tudja tárolni a vasat, de nem tudja előállítani. Az ételből kell a vasat megkapnia. A vörös hús és a húsok a legjobb vasforrások (hem vas), a növényi élelmiszerek vastartalma viszont rosszul szívódik (nem hem vas).

Ha az étrended nem tartalmaz elegendő folsavat, B12 és C-vitamint és más létfontosságú tápanyagokat, akkor is botladozni kezd a vörösvérsejt-produkció.

És sajnos van környezetei ártalom is, miszerint a kilúgozott földek egyre kevesebb vasat és általánosan is kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak.

#2: Vas felszívódási zavar történt

Az ételben lévő vas a gyomorban és a belekben szívódik fel. Bizonyos krónikus betegségek befolyásolják a vas felszívódásának a mennyiségét, mint például: a reumás ízületi gyulladás vagy más autoimmun betegség, májbetegség, pajzsmirigy betegség, gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbél gyulladás) és a kólika.

A cukorbetegség és a veseelégtelenség összejátszanak a szervezet vörösvérsejt termelő képességével. A vashiány és a savas reflux nagyon gyakori egészségi állapot, amik szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

A várandós nők ugyancsak lehetnek anémiások. Továbbá a vas felszívódásának a mennyiségét egy múltbeli gyomor műtét is befolyásolhatja.

#3: Vérveszteség ért

Ha vért veszítesz bármilyen formában, az azt is jelenti, hogy vasat is veszítesz. A túlzott vérveszteség főbb okozói a nehéz menstruációs időszakok, vagy vérzés a gyomorban és a bélben – ezek lehetségesek gyógyszerektől is, fekélyektől, bélpolipoktól. 

#4: Vagy túl sok a stressz az életedben

A kutatók mostanában egymás után jelentik, hogy a stressz a szérum vas csökkenését okozhatja. Sajnos a stressz minden betegség kialakulásában szerepet játszik. A lelki egyensúly a hosszú, egészséges élet kulcstényezője. Egyensúlyt kell találni a munka – énidő - család - barátok területeken. Talán ez a legnehezebb napjainkban.

Meg kell említeni a genetikai rendellenességeket is. Gyerekek örökölhetik a betegségeket, mint pl. az aplasztikus anémiát, mely meggátolja szervezetüket az elegendő vörösvérsejt termelésében. Az örökölt betegségek, mint pl. a sarlósejtes anémia vagy a hemolitikus anémia ugyancsak arra sarkallhatja a testet, hogy elpusztítsa a vörösvérsejteket.

A vashiány és alacsony vasszint 4 fő oka

A vashiány különösen érinti

 • a fogyókúrázókat
 • a vegánokat és vegetáriánusokat
 • a sportolókat
 • a terhes és szoptatós nőket
 • a tinédzsereket, és az
 • idősebb korosztályt

A vashiány a leggyakoribb ásványi anyaghiány szerte a világon, melyben nők, férfiak és gyermekek egyaránt érintettek.

Ha túl kevés, vagy abnormális a vörösvérsejtszámod vagy a hemoglobinszinted, akkor a szervezeted sejtjei nem kapnak elegendő oxigént. Megjelenik a vashiány legjellemzőbb tünete a kóros fáradtság, mert a szervek nem kapják meg azt, amire szükségük lenne, hogy rendesen működjenek.

Újgenerációs vaspótlás – szerves, vegán vas

Szerves, vegán vas felnőtteknek

Ha pótolni kell a vasat a legmodernebb megoldás erre az újgenerációs szerves, vegán vas (Albion™ Ferrochel™ kelátolt vas-biszglicinát). Ez a szerves vasformula ugyanis tízszer jobban szívódik fel, mint a hagyományos vas kiegészítők, és ezt egy világszabadalom is alátámasztja. Ráadásul minden mellékhatástól mentes: nem irritálja a gyomrot és beleket, nem okoz székrekedést, nem halmozódik fel a felesleg a szervezetben, sőt olyan gyengéd, hogy akár csecsemők is használhatnák.

A Szerves vas kapszula már 3 éves kortól fogyasztható, de a kapszulás formula miatt alapvetően felnőtteknek javasoljuk.

Újgenerációs vaspótlás – szerves, vegán vas

Szerves vegán vas szirup – a gyerekek kedvence

Gyermekek számára a 11-féle természetes összetevőt tartalmazó vasszirup kínál jól felszívódó, vegán alternatívát a vaspótlásra.  A szerves vasat világszabadalommal védett, negyedik generációs bioaktív foláttal (Quatrefolic®) dúsították a legjobb élettani tulajdonságok érdekében. További összetevői: zöldség, gyümölcs és gyógynövény kivonatok, valamint B12-vitamin és mangán.  A Szerves vegán vas szirup glutén- és laktózmentes igazolással is rendelkezik, fogyasztása hosszú távon is biztonságos.

Szerves vegán vas szirup – a gyerekek kedvence