Főmenü Termékeink
Blog

Mikor és miért fontos a vaspótlás, és melyek a természetes vaspótlás lehetőségei?

Címkék: Vitaminok
Szerkesztő: Somogyi Rita

Vas szedése mellékhatások nélkül

Gondoltad volna, hogy a vashiány a világ lakosságának közel 80%-át érinti. A vashiányos egyének közel harmada pedig vashiányos vérszegénységgel is küzd, melynek egyik árulkodó jele a krónikus fáradtság? Mivel egyre több az olyan életmódbeli tényező, mely növeli a szervezet vasszükségletét, ezért a vaspótlás ma már szinte megkerülhetetlen. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, hogy melyek azok az állapotok, amikor különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a vaspótlásra, hogyan szedjünk vasat, és milyen természetes, jól hasznosulú vaspótlókat válasszunk, hogy elkerüljük a vas mellékhatásait.

Miért fontos a vaspótlás, és melyek a természetes vaspótlás lehetőségei?

A vas funkciója a szervezetben, ezért fontos a vaspótlás!

A vas legfontosabb feladata, hogy segítsen vérünknek az oxigén szállításában, mindezt pedig a vörösvérsejteken és a bennük lévő hemoglobinon keresztül teszi (a hemoglobin az a fehérje, amelyik konkrétan megköti az oxigént és szállítja).

Ha vashiány következtében vashiányos vérszegénység alakul ki, akkor jelentősen lecsökken az egészséges vörösvérsejtek termelődése. Ráadásul, mivel vas szükséges a hemogblobin előállításához is, hiányában nemcsak kevesebb vörösvérsejt termelődik, de azokban sem lesz elegendő (oxigénszállító) hemoglobin.

Ebből következik, hogy jóval kevesebb lesz az az oxigén mennyiség, ami el tud jutni a tüdőből az agyba, a szövetekbe, az izmokba, a sejtekbe, és innen már tényleg csak egy lépés a krónikus fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, stb.

A megoldás: ellenőriztessük vasszintünket, kezelőorvosunkkal egyeztetve (önellenőrzéshez tökéletesek az otthoni vashiány gyorstesztek  is, és fordítsunk figyelmet a vaspótlásra!

A vas funkciója a szervezetben, ezért fontos a vaspótlás!

8 élethelyzet, amikor gyors vaspótlásra van szükség

  • kiegyensúlyozatlan táplálkozás (bizonyos esetekben a növényi táplálkozás is ide tartozik, ha nem pótoljuk megfelelően az állati eredetű, vasban gazdag ételeket – részleteket lásd lentebb)
  • vas elégtelen felszívódása pl. emésztőrendszeri betegségek esetén (pl. cöliákia, Croh-betegség, colitis ulcerosa)
  • terhesség
  • túl erős menstruációs vérzés
  • gyógyszerek mellékhatása (pl. egyes szívgyógyszerek, gyomorsavlekötők szedése)
  • túlzott, megerőltető sport (ez néha már károsíthatja a vörösvértesteket)
  • veseelégtelenség, dialízis-kezelés
  • nagyobb vérveszteség (ide tartoznak a belső vérzések is, pl. fekélyek esetén)

Mennyi vasat szedjünk?

A vas szedése életkortól és nemtől függően nagyon eltérő lehet.

Vaspótlás felnőtteknek

A vas felnőtteknek ajánlott napi beviteli értéke általánosan 14mg. A nőknek eleve több vasra van szükségük (18 mg), mint a férfiaknak (8mg), mert minden hónapban elvesztenek bizonyos mennyiségű vasat a normális menstruációs ciklusuk során. 

Természetesen ezek a mennyiségek változhatnak az egyes egészségügyi állapotoknak megfelelően (melyeket már feljebb is említettünk). Vaspótlás során pl. a maximálisan bevihető dózis, ami napi rendszerességgel a szervezetbe juttatva sem fejt ki az egészségre kedvezőtlen vagy káros hatást: 45mg.

Vaspótlás kismamáknak

A vas szedése terhesség alatt alapvető, ilyenkor a vasszükséglet akár 30mg is lehet. A vaspótlás terhesség alatt vagy már rögtön a terhesség elején válik szükségesség: ha gyakori a hányinger, hányás, hiszen megváltozhat a táplálkozás; vagy a terhesség végére alakul ki, ugyanis a fejlődő baba az anya tartalékaiból „táplálkozik.”

Ugyanakkor nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás is megnöveli a vasszükségletet.

Terhesség és szoptatás alatt megbízható vaspótlást nyújt a világszabadalommal védett Vegán vas kapszula. A kapszulában lévő Albion™ Ferrochel™ vas-biszglicinátot egyedülálló felszívódás jellemzi, alkalmazása biztonságos, mellékhatás nélküli, nem irritálja a gyomrot és a bélnyálkahártyát.

Vaspótlás kismamáknak

Vaspótlás növényi táplálkozás mellett

Ilyen esetben a szükséges vas beviteli érték (amit étrend-kiegészítővel kell megoldani) akár 2x magasabb is lehet, mint azoké az egyéneké, akik húst is esznek. Ez azért van, mert a húsokkal, állati eredetű táplálékokkal bevitt vas (amit hem vas-nak is szoktak nevezni) jobban, könnyebben hasznosul, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó vas (nem hem vas). Emellett a hús, a baromfi vagy a tenger gyümölcseiből bevitt vas fokozza az egyébként rosszabbul hasznosuló, növényi eredetű, azaz nem hem vas felszívódását.

Akik ilyen ételeket nem esznek, mert növényi étrenden vannak, azoknak a vegán vas szirup természetes vaspótlást nyújt szerves vassal és bioaktív foláttal, olyan növények és gyümölcsök koncentrált kivonatából, mint az alma, spenót, vízitorma, sárgarépa, csipkebogyó, stb.

Vaspótlás gyerekeknél

A vas támogatja a növekedést és a kognitív fejlődés folyamatát. 3 éves kortól 10mg az általánosan javasolt napi beviteli dózis. Ha „válogatós” a gyerkőc, akkor növekszik a vashiányos állapot kialakulásának kockázata, ezért évente érdemes ellenőriztetni a vasszintet.

A folyékony vas szirup nemcsak természetes és könnyen fogyasztható szerves vasforrás a gyerkőcök számára, hanem finom, gyümölcsös-citrusos ízének köszönhetően, még a válogatósabb gyerkőcök is szívesen fogyasztják!

Vaspótlás gyerekeknél

Természetes vaspótlás, mellékhatások nélkül

Természetes vaspótlás, táplálkozással

Ha a vaspótlást csupán élelmiszerforrásokból szeretnénk megoldani, több dolgot kell figyelembe vennünk:

1, Hem típusú vasat, ami jobban hasznosul, az állati eredetű táplálékok tartalmaznak. Ezek ráadásul a belsőségek, a tenger gyümölcsei, jó minőségű marha és bárány húsok.

2, A nem-hem vas, ami a növényi élelmiszerekben található, felszívódása rosszabb, mint az állati eredetűé.

3, A különböző ételek kölcsönhatásba léphetnek a vassal:

  • Egyes tápanyagok növelhetik a szervezet vasfelvevő képességét pl. az állati eredetű, hem vasforrást tartalmazó élelmiszerek, vagy a C-vitamin növelik a növényi eredetű, nem-hem vas felszívódását.
  • Más tápanyagok pedig megnehezítik az élelmiszerekben lévő vas felszívódását. Ezért lehet problémás a kalcium és a vas együtt szedése, mert a kalcium, ahogyan a fitátok, a fitinsavak (teljes kiőrlésű gabonák, diófélék), vagy a tea és a kávé is megnehezítik a szervezet számára a vas felszívódását.

Természetes vaspótlás, vegán vas szirup zöldség-, gyümölcs- és gyógynövény kivonatokkal

Ha táplálkozással nem tudjuk megoldani az elégséges vasbevitelt, vagy a blog elején felsorolt, vasszükségletet növelő állapotok ránk is jellemzőek, fontos, hogy biztonságos vaspótló készítményt válasszunk.

Ilyenkor megoldást jelenthetnek a szerves vas készítmények, melyeket jó felszívódás jellemez, nem okoznak irritációt a gyomorban (székrekedés), és nem halmozódnak fel a szervezetben, vagyis elkerülhetőek velük a vaspótlás mellékhatásai.

A Vegán vas szirup 11-féle összetevőjével természetes vaspótlást nyújt. A szerves vas-pidolinátot és bioaktív folátot, zöldség-, gyümölcs és gyógynövény kivonatokkal (alma, spenót, vízitorma, sárgarépa, sárgabarack, csipkebogyó, nagy csalán) egészítették ki a jobb élettani tulajdonságok érdekében.

A folyékony vas szirup gyermekeknek már 3 éves kortól javasol, de növényi étrenden élők, nyelési nehézséggel küzdők, és kismamák számára is tökéletes választás. Ráadásul glutén-és laktózmentes formuláról van szó.

Gyermekek számára napi 1 evőkanál, felnőtteknek napi 2 evőkanál a fogyasztási javaslat.

Fogyasszátok egészséggel! >>

Természetes vaspótlás, Vegán vas szirup

Megnéznél még egy szerves vaspótlót? Tudj meg többet az újgenerációs, Natur Tanya® Vas-biszglicinát kapszuláról, mely a napi adagban 28 mg szerves vasat tartalmaz! >>

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: 15 tünet, ami vashiányra, vérszegénységre utal
Blog bejegyzések: 15 tünet, ami vashiányra, vérszegénységre utal
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.