Főmenü Termékeink
Blog

Ezek a bőr legfontosabb vitaminjai!

Szerkesztő: Somogyi Rita

A bőr vitaminjai

Bőröd folyamatosan ki van téve az őt érő roncsoló és öregítő hatásoknak. Sok fizikai stressz éri, árt neki az UV sugárzás, a szmog vagy akár az öblítőszer a ruhádon, ráadásul még a pszichés stressz is erősen igénybe veszi. A bőrt tápláló vitaminok szerepe, hogy a számára szükséges anyagokkal ellássák a bőrödet, amik segítenek megvédeni a káros hatások ellen. Persze, szükség van a bőrápoló kencékre is, de ha valóban szép, egészséges és feszes bőrt szeretnél, a bőrödet belülről is tápláni kell. Gyere, fedezzük fel együtt, mik a legfontosabb bőr vitaminok ehhez!

A bőr vitaminok aktívan dolgoznak a szép bőrért.

Szerves szépségvitamin, a bőr vitamin kapszula

Bár valóban egyre hitványabb alapanyagokból készülnek az elénk kerülő ételek, azért még mindig tartalmaznak mutatóba valamennyi vitamint és egyéb tápanyagot. Ezek színvonala és főleg mennyisége azonban annyira gyér, hogy nem tudunk mindent a szervezetünk számára elegendő mértékben és minőségben biztosítani.

Mivel a Natur Tanya® is tudja ezt, fejlesztésüknek köszönhetően végre itt egy igazi bőr vitamin kapszula! Azért, hogy a legjobb hatást érhesd el vele, ez a szépségvitamin a napi szükséges mennyiségben tartalmazza az összes, egymással együttműködő összetevőt, melyek támogatják bőrünk szépségét, egészségét is. Nézzük is végig, melyek ezek!

A leghasznosabb bőr vitaminok

A-vitamin, a bőrregeneráló vitamin

A bőr vitaminjai közül talán a legismertebb az A-vitamin bőrre gyakorolt pozitív hatása. Jelenléte alapvető fontosságú a bőr számára. Az A-vitamin különböző „nyers” formái a retinoidok, amiket testünk retinollá alakít át, ami többféle pozitív hatással is van a bőrre. Segít az új bőrsejtek kialakulásában, így biztosítja, hogy bőrünk ne legyen száraz. A retinol stimulálja a kollagén előállítását, amivel a ráncok kialakulását akadályozza, véd a nap bőröregítő hatásával szemben, megóvhat az enyhébb leégéstől is és még a sebgyógyulást is felgyorsítja. A Szerves Szépségvitaminnal napi 3 kapszulával ki is elégítheted A-vitamin szükségleted. 

C-vitamin, az univerzális erőforrás

A C-vitamin bőr védelmi szerepe nem csupán annyiban merül ki, hogy kiváló antioxidáns, amely megszabadítja bőrödet a károsító szabadgyököktől. A C-vitamin egyaránt elengedhetetlen támogatója a bőr külső és belső rétegeinek, és mivel fontos feladata van a kollagén előállításában, emiatt a C-vitamin a bőr öregedésgátlás egyik kulcsfigurája is. Jelenléte nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz  beleértve a napsugárzás káros hatásait , de még a naptej hatékonyságát is növeli.

E-vitamin, a megbízható UV-védő

Az E-vitamin szintén erős antioxidáns, de fő funkciója, hogy védje a bőrt a káros UV sugárzástól. Képes csökkenteni a napégés okozta bőrpírt, hiszen nehezíti a tartósan UV-sugárzásnak kitett bőr ráncképződését és a bőr gyulladásait is akadályozza. De itt nem ér véget az E-vitamin bőr szépséget fokozó funkciója, ugyanis nedvességmegkötő hatásának köszönhetően a hidratálásban is számíthatsz rá!

D-vitamin, az erősítő-megújító

Képzeld, a D-vitamin nem csak a csontjaid fejlődéséhez, erejük megtartásához hatalmas segítség! Mivel remek immunerősítő is, képes enyhíteni a bőr gyulladásait és csökkenteni az allergiás reakciókat. Hogy hámsejtjeid megújulását serkentse, a D-vitamin bőr regenerációs folyamatokat is képes beindítani. De ez még nem minden! A D-vitamin olyan fehérjék termelődésében is részt vesz, amik elpusztíthatják a bőr felületén élő káros hatású baktériumokat. Az külön jó a Szerves Szépségvitaminban, hogy napi adagja a felnőtteknek elegendő 5 μg D3-vitamint tartalmaz.

A sztessz elkerülése fontos a bőr számára is.

B-vitamin, a komplex

A Szerves Szépségvitaminról elmondható, hogy tulajdonképpen olyan, mint egy szuper-hatásos B-komplex, az előbb felsorolt extrákkal felturbózva. Ez azért is fontos, mert a B-vitamin család pótolhatatlan a bőrápolásban, hiszen amellett, hogy sejtszinten támogatja az immunrendszert, az idegrendszert és az emésztést, 8 főbb fajtája mind specifikusan fejti ki hatását a bőrödön. Nézzük sorban, miben számíthatunk rájuk!

  • B1-vitamin (thiamine): A B1-vitamin jót tesz a kipirosodott, irritált, aknés és száraz bőrrel. Ezen kívül gátolja a finomabb és a mélyebb ráncok megjelenését.
  • B2-vitamin (riboflavin): A B2-vitamin javítja a bőr tónusát, ragyogóbbá teszi és kiegyensúlyozza a bőr lipidháztartását, ami egyformán alkalmassá teszi a száraz és a pattanásos bőr ápolására is.
  • B3-vitamin (nikotinsav): A B3-vitamint bátran nevezhetjük a bőr testőrének. A bőr számára támaszt nyújt a környezeti stresszel szemben (pl. szmog, UV sugárzás), miközben javítja a száraz, érzékeny és érett bőr állapotát.
  • B5-vitamin (pantoténsav): A B5-vitamin alkalmazása pompás lehetőség, hogy a bőröd hidratáltsága a megfelelő szinten maradjon. A pantoténsav megőrzi a bőr lágyságát, puhaságát, rugalmasságát, és megnyugtatja a kipirosodott, gyulladt bőrt.
  • B6-vitamin (pyridoxine): A B6-vitamin a felborult hormonegyensúly azon tüneteit kezeli, amik aknés hegesedéshez vezetnek. Hatása a bőrre elsősorban az, hogy enyhíti a gyulladásokat és a vörösséget.
  • B7-vitamin (biotin): A biotin természetesen revitalizál, ezért a fakó és érett bőr nagyon szereti.
  • B9-vitamin (folsav, folát): A pattanásos bőr vitamin szükséglete remekül kielégíthető A B9-vitaminnal, amitől megtisztul a bőröd. Érdemes kipróbálnod, ha sűrűn lesz pattanásos bőröd, vagy gyakran tömődnek el a pórusaid.
  • B12-vitamin (cobalamin): A B12 ragyogást ad a fakó és érett bőrnek. Ezen kívül csökkenti a sötét foltok megjelenését és a javítja az egyenetlen tónusú bőrt.

A legfontosabb bőrvitaminok egy kapszulában

Tápanyagok, amik még hozzájárulnak a szép bőrhöz

…és megtalálod őket a Szépségvitaminban is

Cink

A cink 5-ször nagyobb mennyiségben található a bőr külső rétegében, mint mélyebben. A cink hámosító hatású, segít a bőr gyógyulásában, ha az megsérül: segít a sejtfalak stabilan tartásában, és a sejtosztódásban, antioxidáns hatása is van. Ha nincs elég cink a szervezetben, az különböző bőbetegségekhez vezethet, megjelenhet a pikkelysömör vagy az ekcéma.

Fehérjék

A testünk az elfogyasztott ételekből származó fehérjéket aminosavakká bontja le, amikből másfajta fehérjéket állít elő. Ilyenek a kollagén és a keratin, amik a bőr szerkezetét adják. Az aminosavak az elhalt bőr leválását is segítik. A legjobb fehérjeforrások a bőr számára azok, amelyek magas aminosav és vitamin tartalommal rendelkeznek, de nem tartalmaznak tartósítószert vagy telített zsírokat, amik gyengíthetik a fehérjék pozitív hatásait.

Az egészséges bőr számára a legmegfelelőbb állati eredetű fehérjék a lazac, a tojás, a görög joghurt. A növényi fehérjék kevesebb telített zsírt és hozzáadott anyagot tartalmaznak. Bőrünknek leginkább kedvező növényi fehérjék a mandula, a tofu, a lencse, a goji bogyó, a dió, a kendermag.

A fehérjében gazdag ételek is segítenek fenntartani bőröd egészségét.

Egészséges zsírok

Az egészségek zsírok adják a bőröd fényét. Ha nincs elég zsír az étrendedben, akkor a bőröd szárazzá és ráncossá válhat. A bőröd számára legegészségesebb zsírok olyan növényi olajokban találhatók, mint a magvak, mogyorófélék, avokádó, ligetszépeolaj vagy a borágó olaj. Ezek segítenek, hogy a bőröd hidratált, feszes és rugalmas maradjon, és még a szívednek is jobbat tesznek, mint a telített zsírok.

Az Omega-3 zsírsavról pedig érdemes tudni, hogy nélkülözhetetlen olyan bőrbetegségek kiegészítő kezeléséhez, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Ezekről a betegségekről ebben a videóban bővebben beszélünk.

Szelén

A szelén a kutatások szerint a bőrön keresztül szívódik fel a legjobban. A szelén alapvető fontosságú az egészséged számára, maga is erős antioxidáns, de a többi antioxidáns barátjával, együtt védik bőrödet a káros UV sugaraktól. Éppen ezért a szelén hiánya növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A szelén még más előnyökkel is jár a bőröd számára: felveszi a harcot a szabad gyökök ellen, csökkenti a gyulladásokat, sérüléseket, E-vitaminnal párosítva pedig elősegíti a bőr gyógyulását és a pattanások elleni harcot is.

Csipkebogyómag olaj

Nem bírom ki, végül azért csak ajánlok egy külsőleg használható megoldást is, ami óriási segítség a száraz bőr vitamin hiányos állapotának megszüntetésében. Ez nem más, mint a csipkebogyómag olaj. Ismerkedj meg vele! Használd és élvezd, hogy végre találtál egy vegyi anyagokat nélkülöző, a hidratáló- és ránctalanító krémeket tökéletesen kiváltó bőrápoló olajat!

Összegzés

Ugye, már te is látod, hogy mennyire fontos, hogy belülről is ápoljuk bőrünket? Megismerkedtünk a pattanásos, a zsíros és a száraz bőr vitamin szükségletét kielégítő tápanyagokkal, láttuk, hogy ehhez milyen készítményeket érdemes rendszeresen fogyasztanunk. De, ami talán a legfontosabb, hogy a bőr vitaminjai között bemutattam egy olyan terméket is, ami minden szükséges összetevőt egyben tartalmaz.

Remélem, te is megtalálod a sok hasznos információ között azt, amivel a lehető legtöbbet teheted magadért, hogy még szebb, még egészségesebb legyél!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.