Főmenü Termékeink
Termékek

SZERVES SZELÉN – Jó felszívódású organikus L-szelenometionin Natur Tanya®

Cikkszám: 5999565081836
Bővebben a termékről

DUPLÁZZ ÉS SPÓROLJ
DUOPACK KEDVEZMÉNY!
2 doboz vásárlása estén
10% kedvezmény a rendelésből»

Organikus, szerves szelén

A szelént a Covid óta úgy is ismerhetjük, mint a „vírusok fogamzásgátlóját”, mivel képes meggátolni a vírusok lemásolódási képességét. Így a szelén a vírusvédelem egyik igen fontos tápanyaga a C-vitamin, a D-vitamin, a szerves cink és a béta-glükán mellett.

Organikus, szerves szelén Natur Tanya®

10 dolog, amire jó a szerves szelén

A szelén egy esszenciális, antioxidáns nyomelem, amelynek az emberi szervezetben zajló számos biológiai folyamatban jelentős szerepe van, így a legkülönbözőbb módokon gyakorol jótékony hatást az egészségünkre: 

 1. A szelén szükséges a pajzsmirigy hormonok normális működéséhez
  (a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében) 
 2. A szelén támogatja az ízületeket és enyhítheti a reumás ízületi gyulladást
  (részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A gyulladt ízületben mindig csökkent szérum-szelénszint tapasztalható)
 3. A szelén egy antioxidáns ásvány, ami védi a sejteket a korai öregedéstől 
  (ellensúlyozza a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt, amely romboló hatással van a sejtekre és a szövetekre; nélkülözhetetlen eleme a glutation-peroxidáz nevű antioxidáns enzimnek)
 4. A szelén elősegíti az immunrendszer egészséges működését
  (immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy egyaránt segíti a túlműködő és az alulműködő immunrendszert, szükséges a vírusok elleni küzdelemhez. Megkétszerezheti a limfociták védekezőképességét)
 5. A szelén nélkülözhetetlen az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek (Graves-Basedow kór, Hashimoto), a rheumatoid arthritisz (ízületi gyulladás), a Crohn-betegség (krónikus bélgyulladás), az autoimmun vaszkulitisz (erek gyulladásai) és gluténérzékenység esetén
 6. Hozzájárul a sikeres reprodukcióhoz és az ivarszervek egészséges működéséhez
  (a szelén segíthet a női és férfi terméketlenség felszámolásában, segíthet normalizálni a tesztoszteron, és az ösztrogénszinteket)
 7. A szelén elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését
  (gátolja az erekben a vérrögképződést, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, növeli a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben)
 8. Hozzájárul a mentális frissességhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez (az alacsony szelénstátusz azoknál is kimutatható, akik depresszióval és hangulatzavarokkal küzdenek)
 9. A szelén segíthet szemeink egészségének védelmében
  (a többi antioxidatív tápanyaghoz hasonlóan segít megakadályozni a szem oxidatív károsodásait, kiveszi részét a szürkehályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében)
 10. Hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához
  (segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek, a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezethet.)

10 dolog amire jó a szerves szelén

Mi a probléma a szelénnel? 

Kevés van belőle! A gabonafélékben és a belőlük készült élelmiszerekben levő szelénmennyiség nagyban függ a talaj és a víz szelén koncentrációjától. Sajnos a savas esők, a tömegtermelés és tömegtermesztés kilúgozott földeket eredményezett, ami jelentősen csökkentette az elérhető szelén beviteli lehetőségét. 

Általánosan elfogadott tény, hogy az Egyesült Királyságban, Közel-Keleten és Európában, különösen Kelet-Európában, a talaj elégtelen szelén szintje következtében alacsony a szelénbevitel.

Olyannyira nagy problémát jelent a földek ingadozó - és fenti területeken erősen megcsappanó - szeléntartalma, hogy 2005 óta folyamatosan sürgetik az egészségügyi szakemberek a szelénpótlást, leggyakrabban a földek vagy a napi fogyasztású kenyerek szeléndúsításának ötletével.

Mi a probléma a szelénnel? Kevés van belőle!

Szelénnel dúsított talaj és élelmiszerek

„Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére. A szelénben gazdag élelmiszereket – pl. brazil dió, vese, kagyló – nehéz beépíteni a napi étrendbe, ráadásul szeléntartalmuk változó, a szerint, milyen talajon termesztették őket.

Rengetegen vannak, akik ilyen ételeket soha nem esznek. Mindenki fogyaszt viszont gabonapelyheket, tehát inkább ebben az irányban kellene gondolkodni. Azt jelen pillanatban nehezebb meghatározni, mennyi szelént viszünk be a szervezetünkbe élelmiszerekkel, az étrend kiegészítők szedésével viszont ez a bizonytalanság megszűnik.” - Margaret Rayman professzor, szelénszakértő a Surrey Egyetemről

 • Az észak-kínai Keshan régióban előforduló szelénhiány olyan súlyos méreteket öltött, hogy a nyomában elterjedt szívbetegséget (kardiomiopátia) azóta Keshan betegségnek nevezik. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását. 
 • A Kínában, Tibetben és Szibériában tapasztalható alacsony szelénkoncentrációnak szerepe lehet a Kashin-Beck betegség, az arthritis egyik típusának gyakori előfordulásában.

Szelénnel dúsított talaj és élelmiszerek

A szelén alacsony szintje a szervezetben és a pajzsmirigy

Naponta csak egy nagyon pici mennyiségű szelénre van szükségünk, kb. 100-200 mikrogrammra, vagyis egy gramm 100-200 milliomod részére, de ez a piciny mennyiség óriási hatással van szervezetünkre. 

Szelénhiány esetén a szervezet a rendelkezésére álló összes szelént a pajzsmirigy felé fogja irányítani. Ez magyarázatot ad a gyakran tapasztalható tünetekre: agyi köd, szenilitás és általában csökkent kognitív képességek azoknál, akik szelénhiányban szenvednek. Még az agy és a neurotranszmitterek is alárendelik magukat a pajzsmirigynek, már ami a szervezet szelénstátuszát illeti.

A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, és olyan autoimmun pajzsmirigy betegségekhez, mint Hashimoto vagy Basedow-kórhoz vezethet. A szelén hiányának a szív, az ízületek, a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a reproduktív szervek látják kárát.

A szelén alacsony szintje a szervezetben és a pajzsmirigy

Válassz organikus szelént!

Szelén kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a megfelelő szelénbevitelt, de azért vannak különbségek. A szelén többféle formában létezik; szelén metionin (organikus szelén), a nátrium-szelenit és nátrium-szelenát vagy például nátrium-hidrogén szelenit.

A szelenit és a szelenát nem más, mint a szelén szervetlen formái, felszívódási rátájuk kb. 50%, míg az organikus L- szelenometionin bizonyítottan egy közel 100%-os felszívódási profillal rendelkező szelén forma. Ugyanakkor autoimmun betegségek esetén a felszívódás mellett nagyon fontos a biohasznosulás is, ilyen esetekben indokolt BioPerin®-nel dúsított szelén terméket választani. 

Tudtad a szelénről, hogy…?

 • 1969-ben az Apollo űrhajó holdpor mintákat hozott a Földre. Ezekben a mintákban szelén is volt. Talán nem véletlen, hogy maga a szelén szó a régi görög „selene” szóból származik, ami azt jelenti: Hold.
 • A szerves szelén mérsékli a higany, a kadmium és az ezüst mérgező hatását. (nehézfémekhez kötődik, amelyek így kiürülnek a szervezetből). Tanulmányok azt mutatják, hogy a szelén 1:1 arányban kötődik a higanyhoz.
 • A szelén részt vesz a glutation-peroxidáz antioxidáns enzim felépítésében, hiányában termelődik ugyan az enzim, de nem képes a megfelelő feladatát ellátni, ami rákellenes vegyület és védi a telítetlen zsírsavakat és sejthártyákat az oxidációtól.
 • A tudomány, jelenlegi állása szerint 25 szelénfüggő enzimet azonosított eddig, amelyeknek a biológia szerepe rendkívül sokrétű
 • Akiknek autoimmun betegségük van, nagyobb mértékben ki vannak téve a szelénhiány kockázatának
 • A szelén segíti a spermiumok képződésének megfelelő folyamatát, pl. azáltal, hogy hozzájárul a spermiumok megfelelő mozgékonyságának fenntartásához
 • A szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, az alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia, és a szenilitás megnövekedett kockázatával
 • A szelénpótlás hatására enyhülhet a koponyaűri nyomás következtében fellépő fejfájás, hányinger és szédülés
 • A szervezetben az organikus szelén: szeleno enzimekre bomlik (vagy szelenoproteinekre, a kettő ugyanazt jelenti). Amikor a szervezet szintetizálja a szelént, az alábbi háromféle szelenoprotein valamelyike keletkezik:
 1. GPx (gluthiaoneperoxidases): antioxidáns, ezért talán a legjobban ismert szelenoprotein.
 2. TRx (thioredoxinreductases): aktívan részt vesz a sejtépítésben és növekedésben.
 3. DIs (Iodothyroninedeiodinases): az anyagcseréért, valamint a T4-nek T3-má való alakításáért felelős.

Nem meglepő, hogy a pajzsmirigy szeléntartalma magasabb, mint bármely más szervünké. Mindegyik szelenoproteinnek megvan a maga szerepe a pajzsmirigy működésében. 11 olyan szelenoproteint ismerünk, amely részt vesz a pajzsmirigy hormon termelésében, a pajzsmirigy funkció és az immunválasz egyensúlytalanságainak korrigálásában.

 A Hashimoto-thyreoditis autoimmun pajzsmirigy-alulműködés, ahol a gyógyszeres kezelés és életmódváltás mellett segíthetnek az olyan tápanyagok, mint a szelén, a D3-vitamin, a szerves cink és az olyan adaptogén kivonatok, mint a béta-glükán, a pecsétviaszgomba poliszacharidjai és  az adaptogén gyógynövények.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszol? 

Itt egy  gyors, egyszerű otthon elvégezhető teszt, mely megbízható eredményt hoz és mindössze egy csepp vér kell hozzá. A Pajzsmirigy teszt a TSH szintet méri, és így lehetőséget nyújt a pajzsmirigy rendellenes működésének kimutatására. 

 • VEGÁN, LAKTÓZ ÉS GLUTÉNMENTES FORMA
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT
 • KISMÉRETŰ KÖNNYEDÉN LENYELHETŐ TABLETTÁK
 • 2 HÓNAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG
 • FÜGGETLEN LABORATÓRIUMBAN IS BEVIZSGÁLT ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ
 • HOSSZÚ TÁVÚ HASZNÁLAT ESETÉN IS BIZTONSÁGGAL FOGYASZTHATÓ

 - Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: B-LAC-GC

- Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: B-AGT-ELI

Nettó tömeg: 21 g (60 db)

A termék hosszú távú alkalmazása is biztonságos. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000:2018 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.

Összetevők: tömegnövelő szer (szorbit), L-szelenometionin készítmény [kalcium-foszfátok, szerves szelén (L-szelenometionin)] csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói).                                             

Adagolási javaslat: Napi 1 tabletta bő vízzel lenyelve.

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.

Adagok száma a termékben: 60

Hatóanyag a napi adagban

1 tablettában

 Szerves szelén (L-szelenometioninból)

100 µg (181,8%*)


*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték. Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g.

250 mcg szerves L-szelenometionin, 100 mcg aktív szelénnek felel meg.

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén.
 • A termék 6 éves kortól alkalmazható, az adagolás kétnaponta 1 tabletta, 12 éves kortól naponta 1 tabletta
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
 • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

OGYÉI ny.sz: 27985/2021

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.


Írj véleményt a termékekről! Te hány csillagot adnál neki?
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek
Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
5/5
Nagyon köszönöm a visszajelzésed kedves Erdei Lászlóné, öröm ilyeneket olvasni. :-)
További jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel: Somogyi Rita
Erdei Lászlóné
5/5
Kedves Somogyi Rita! Nekem kismértékben volt pajzsmirigy alulműködésem, ezért kezdtem el a Szerves Szelént és a Barna Algát kúraszerűen szedni tavaly! Most csináltattam ismét labort és tökéletes az eredményem! Nagyon szépen köszönöm és szívből ajánlom mindenkinek!
Somogyi Rita
5/5
Kedves Szuck Judit!

A szelén kis méretű tabletta, könnyen lenyelhető, de akár porítani is tudod, és úgy is beveheted.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szuck Judit
0/5
Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy mekkora méretű a tabletta.
Köszönettel:
Somogyi Rita
5/5
Kedves Erdei Lászlóné!

A szerves szelén kúraideje minimum 60- maximum 120 nap. Amennyiben 1 dobozzal már beszedtél, még egy dobozzal nyugodtan beszedhetsz (ez lesz a maximális 120 nap), mely után tarts egy hónap szünetet.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Erdei Lászlóné
0/5
Szép napot! Az lenne a kérdésem hogy hány doboz szelént kell beszednii? Barna algával szedem, a pajzsmirigy alulműködés miatt! 1 doboz szelént szedtem be eddig! Folytassam tovább a szedését a barna algával? Nagyon szépen köszönöm a választ!
Somogyi Rita
5/5
Kedves Kövesi Szilvia!

Nem, a szerves szelén nem tartalmaz élesztőt.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Kövesi Szilvia
0/5
Élesztőt tartalmaz-e a termék?Köszönöm a választ
Szabó Erika
5/5
Pajzsmirigy probléma miatt szedem, jó termék, használ.
Bernát Marica
5/5
Igen, szelén meg cink, ezek olyan fontosak mint a c meg a d vitamin csak jóval kevesebbet hallunk róluk.
Somogyi Rita
5/5
Kedves Huszti Bernadett!

Igen a szerves szelén elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését. Mivel egy antioxidáns ásványról van szó, semmi akadálya annak, hogy nagypapád dúsítsa vele étrendjét. Fogjon bele nyugodtan a kúrába!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Huszti Bernadett
0/5
Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a szívbeteg nagypapám szedheti-e a szelént?
Nagyon köszönöm.
Somogyi Rita
5/5

Kedves Bottyanyi Boglarka!

A szerves szelén tabletta glutén-és laktózmentes igazolással rendelkezik, és nem tartalmaz tejfehérjét sem.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Bottyanyi Boglarka
0/5
Érdeklödnék hogy ez a termék glutén és tejfehérje mentes?
Méhész Orsolya
5/5
Pajzsmirigy problémák rendezéséhez szedtem kiegészítésképpen. Nagyon szépen rendeződtek az értékeim. Nem vagyok már annyira fáradékony sem.
hlatky
5/5
szelén é s NO STRESSSZ!!!
Boronkai Ildikó
5/5
így van pajzsmirigybetegségnél muszály szedni
Benkené Bea
0/5
Nekem a fodrász javasolta, hogy próbáljam ki. őrülten elkezdett korpásodni a hajam. most megrendelem és kíváncsi leszek mit csinál
Somogyi Rita
5/5
Kedves Kurucz Enikő!

Általánosságban a szelén 3-6 hónapos kúraszerű adagolása után, érdemes egy 30 napos szünetet beiktatni.

A szelén egyébként az egyik olyan antioxidáns ásvány, amit némely betegség esetén ajánlott folyamatosan is pótolni, ilyen pl. az alul- vagy felül működő pajzsmirigy, vagy az autoimmun eredetű betegségek. Amennyiben nem csak megelőzésre, hanem valamilyen betegség miatt egészíted ki étrended szelénnel, és gyógyszeres kezelést is kapsz, akkor a folyamatos alkalmazásról egyeztess a kezelőorvosoddal is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Kurucz Enikő
5/5
Kedves Anatur :-)
Most ér véget a 120 napos szelén kúrám és érdeklődöm, hogy mennyi ideig érdemes szünetet tartani a következő kúra előtt?
Köszönöm: Enikő
Somogyi Rita
5/5
Kedves Edina!

Igen, kiegészítő tápanyagként javasolt a Szerves Szelén alkalmazása, mint ahogy javasolható az étrend Cinkkel és D-vitaminnal történő kiegészítése is.

Üdvözlettel: Somogyi Rita

Edina
0/5
Pajzsmirígy alulműködésem van Letrox gyógyszert szedek rá.A kérdésem az lenne hogy a gyógyszer mellett szedhetem-e a szerves szelént?
Jolanda
5/5
pajzsmirigyre mivel jó?
székely
5/5
CINK ÉS SZELÉN EGYÜTT JO VÁLASZTÁS
von gergely
5/5
Szelén mindenhez kell!!!! Elképesztőek ezek a szerves termékek…Rendesen már jegyzetelek az oldalatokról :D Sok a hasznos infó, le a kalappaL!
Szitás Virág
5/5
Végre valami ami hatásos a pajzsmirigy problé mámra!!
Horváthné
5/5
Napi egy tablettával szedem, megált a hajhullásom és erősebbek a körmeim. Újra fogom venni és szedem rendszeresen.
Hajdú Kinga
5/5
fontos tápanyag
Csilla Black
5/5
sokat olvastam róla, rendeltem szelént meg c+d tablettát. 5 napja szedem és jobban érzem magam.. biztos vagyok benne, hogy hiányom volt ezekből
Szalkai Márta
5/5
Ez egy jó tabletta! Fontosnak tartom a szelén szedését.
Salsa
5/5
Pajzsmirigy problémákra kiváló, csak ajánlani tudom.
r_andi
5/5
Rokonságomban majdnem mindenki pajzsmirigybeteg, így mindenkinek ajánlottam már a szelén szedését, főleg gluténérzékenyeknek, akik kevés szelénben dús gabonafélét ehetnek.
angéla
5/5
Az endokrinológusom javaslatára szedek szelént, örülök, hogy rátaláltam, mert kifejezetten szerves szelén kúrát írt elő, máshol nem nagyon lehet kapni.
encike
5/5
"Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére"

Azért ez elgondolkodtató..... még jó hogy lehet kapni szerves szelént.
majorandrás
5/5
a c-vitamin mellett ez KÖTELEZŐ!!!!