Főmenü Termékeink
Termékek

Natur Tanya® Szerves szelén - 100mcg-os L-szelenometionin tabletta. Immun, ízület, pajzsmirigy

Cikkszám: 5999882575599
Bővebben a termékről

Szerves Szelén DUOPACK -10% kedvezménnyel >>>

Organikus szelén kivonat

1969-ben az Apollo űrhajó holdpor mintákat hozott a Földre. Ezekben a mintákban szelén is volt. Talán nem véletlen, hogy maga a szelén szó a régi görög „selene” szóból származik, ami azt jelenti: Hold.

Viszont egészen az 1980-as évek elejéig a tudósok nem szenteltek túl nagy figyelmet a szelénnek, mint ahogy annak sem, milyen hatással van a szervezetre. A kutatók az utóbbi évtizedben kezdik megérteni, mennyire létfontosságú a szelén az immunválasz és a pajzsmirigy működése szempontjából. 

 

Mit kell tudni a szelénről?

Mit kell tudni a szelénről?

A szelén egy esszenciális, antioxidáns nyomelem, amelynek az emberi szervezetben zajló számos biológiai folyamatban jelentős szerepe van, így a legkülönbözőbb módokon gyakorol jótékony hatást az egészségünkre; 

 • A szelén szükséges a pajzsmirigy hormonok normális működéséhez
  (a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében) 

 • A szelén támogatja az ízületeket és enyhítheti a reumás ízületi gyulladást
  (részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A gyulladt ízületben csökkent szérum-szelénszint tapasztalható.)

 • A szelén egy antioxidáns ásvány, ami védi a sejteket a korai öregedéstől 
  (ellensúlyozza a szabad gyökök** okozta oxidatív stresszt, amely romboló hatással van a sejtekre és a szövetekre; nélkülözhetetlen eleme a glutation-peroxidáz nevű antioxidáns enzimnek)

 • A szelén elősegíti az immunrendszer egészséges működését
  (immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy egyaránt segít a túlműködő és az alulműködő immunrendszer eseteiben, és megkétszerezheti a limfociták védekezőképességét)

 • Hozzájárul a sikeres reprodukcióhoz és az ivarszervek egészséges működéséhez
  (a szelén segíthet a női és férfi terméketlenség felszámolásában, segíthet normalizálni a tesztoszteron, és az ösztrogénszinteket)

 • A szelén elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését
  (gátolja az erekben a vérrögképződést, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, növeli a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben.)

 • Hozzájárul a mentális frissességhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
  (az alacsony szelénstátusz azoknál is kimutatható, akik depresszióval és hangulatzavarokkal küzdenek.)

 • A szelén segíthet szemeink egészségének védelmében
  (A többi antioxidatív tápanyaghoz hasonlóan segít megakadályozni a szem oxidatív károsodásait, kiveszi részét a szürkehályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében.)

 • Hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához
  (segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek, a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezethet.)

A szelén esszenciális tápanyag

A szelén egyike az „esszenciális” tápanyagoknak, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes maga előállítani, azt élelmiszerekkel kellene felvennünk. És, hogy miért csak kellene? 

Mert a kilúgozott földek szeléntartalma – különösen Európában – drasztikusan csökkent az elmúlt 60 évben, így az élelmiszerekkel felvett szelén mennyisége jelentősen csökkent. Ez gondot is jelent az egészségügyi szakembereknek, akik az élelmiszerek, illetve a talaj szelénpótlását már 2005 óta szorgalmazzák….

A szelén esszenciális tápanyag.

A szelén alacsony szintje a szervezetben 

Szelénhiány esetén a szervezet a rendelkezésére álló összes szelént a pajzsmirigy felé fogja irányítani. Ez magyarázatot ad a gyakran tapasztalható tünetekre: agyi köd, szenilitás és általában csökkent kognitív képességek azoknál, akik szelénhiányban szenvednek. Még az agy és a neurotranszmitterek is alárendelik magukat a pajzsmirigynek, már ami a szervezet szelénstátuszát illeti.

A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, és olyan autoimmun pajzsmirigy betegségekhez, mint Hashimoto vagy Basedow-kórhoz vezethet.

A szelén hiányának a szív, az ízületek, a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a reproduktív szervek látják kárát. Naponta csak egy nagyon pici mennyiségű szelénre van szükségünk, kb. 100-200 mikrogrammra, vagyis egy gramm 100-200 milliomod részére, de ez a piciny mennyiség óriási hatással van szervezetünkre. 

Válassz organikus minőségű szelént!

Szelén kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a megfelelő szelénbevitelt, de azért vannak különbségek. A szelén többféle formában létezik; szelén metionin (organikus szelén), szelenit és szelenát.

Válassz organikus minőségű szelént!

A szelenit és a szelenát nem más, mint a szelén szervetlen formái, felszívódási rátájuk kb. 50%, ráadásul a szervetlen szelénformák sajnos magukban hordozzák a szelénmérgezés eshetőségét is, míg a szelén organikus formája esetén - a kutatások jelenlegi állása szerint - akár napi 1600 mikrogramm is jól tolerálható, a toxicitás jelei nélkül. Bár a legtöbb szakember szerint általánosan napi 100-200 mikrogramm fogyasztása az ideális, és maximum 600 mikrogrammig emeljük a napi adagot olyan esetekben, mint amilyenek az autoimmun betegségek is.

A szelén étrend kiegészítők közül a L-szelenomethionin (szelén metionin, azaz organikus szelén) hasznosul a legjobban, kb. 90%-ban. Valójában a szelénnek csak a szerves változata emeli a vér szelénszintjét a szervezetben. Ez pedig a biohasznosulásnak köszönhető.

Ez a szelén tabletta könnyen lenyelhető, kiváló felszívódású, L- szelenometionin formájú, szerves, organikus szelént tartalmaz, minden egyes tablettában 100 mikrogrammos (µg) szelén tartalommal!

Mi a probléma a szelénnel? 

Kevés van belőle! A gabonafélékben és a belőlük készült élelmiszerekben levő szelénmennyiség nagyban függ a talaj és a víz szelén koncentrációjától. Sajnos a savas esők, a tömegtermelés és tömegtermesztés kilúgozott földeket eredményezett, ami jelentősen csökkentette az elérhető szelén beviteli lehetőségét (is). 

Általánosan elfogadott tény, hogy az Egyesült Királyságban, Közel-Keleten és Európában, különösen Kelet-Európában, a talaj elégtelen szelén szintje következtében alacsony a szelénbevitel.

Olyannyira nagy problémát jelent a földek ingadozó - és fenti területeken erősen megcsappanó - szeléntartalma, hogy 2005 óta folyamatosan sürgetik az egészségügyi szakemberek a szelénpótlást, leggyakrabban a földek vagy a napi fogyasztású kenyerek szeléndúsításának ötletével.

„Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére. A szelénben gazdag élelmiszereket – pl. brazil dió, vese, kagyló – nehéz beépíteni a napi étrendbe, ráadásul szeléntartalmuk változó, a szerint, milyen talajon termesztették őket.”

Margaret Rayman professzor, szelénszakértő a Surrey Egyetemről, kijelentette: „Rengetegen vannak, akik ilyen ételeket soha nem esznek. Mindenki fogyaszt viszont gabonapelyheket, tehát inkább ebben az irányban kellene gondolkodni. Azt jelen pillanatban nehezebb meghatározni, mennyi szelént viszünk be a szervezetünkbe élelmiszerekkel, az étrend kiegészítők szedésével viszont ez a bizonytalanság megszűnik.”

 • Az észak-kínai Keshan régióban előforduló szelénhiány olyan súlyos méreteket öltött, hogy a nyomában elterjedt szívbetegséget (kardiomiopátia) azóta Keshan betegségnek nevezik. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását. 
   
 • A Kínában, Tibetben és Szibériában tapasztalható alacsony szelénkoncentrációnak szerepe lehet a Kashin-Beck betegség, az arthritis egyik típusának gyakori előfordulásában. 
Tudtad a szelénről, hogy...

Tudtad?

 • a glutationszuperoxidáznak, a szervezetben jelen levő fontos rákellenes vegyületnek is szüksége van szelénre a működéshez

 • akiknek autoimmun betegségük van, nagyobb mértékben ki vannak téve a szelénhiány kockázatának

 • a szelén segíti a spermiumok képződésének megfelelő folyamatát, pl. azáltal, hogy hozzájárul a spermiumok megfelelő mozgékonyságának fenntartásához

 • a szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, az  alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia, és a szenilitás megnövekedett kockázatával

 • a szelénpótlás hatására enyhülhet a koponyaűri nyomás következtében fellépő fejfájás, hányinger és szédülés

 • a szervezetben az organikus szelén: szeleno enzimekre bomlik (vagy szelenoproteinekre, a kettő ugyanazt jelenti). Amikor a szervezet szintetizálja a szelént, az alábbi háromféle szelenoprotein valamelyike keletkezik:
 1. GPx (gluthiaoneperoxidases): antioxidáns, ezért talán a legjobban ismert szelenoprotein.
 2. TRx (thioredoxinreductases): aktívan részt vesz a sejtépítésben és növekedésben.
 3. DIs (Iodothyroninedeiodinases): az anyagcseréért, valamint a T4-nek T3-má való alakításáért felelős.

Mindegyik szelenoproteinnek megvan a maga szerepe a pajzsmirigy működésében. 11 olyan szelenoproteint ismerünk, amely részt vesz a pajzsmirigy hormon termelésében. Nem meglepő tehát, hogy a pajzsmirigy szeléntartalma magasabb, mint bármely más szervünké.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszol? Itt egy  gyors, egyszerű otthon elvégezhető teszt, mely megbízható eredményt hoz és mindössze egy csepp vér kell hozzá. A Pajzsmirigy teszt a TSH szintet méri, és így lehetőséget nyújt a pajzsmirigy rendellenes működésének kimutatására. 

A megfelelő szelénpótlás bölcs döntés azok részéről, akik pajzsmirigy és autoimmun eredetű panaszokkal élnek, mivel így korrigálni lehet a pajzsmirigy funkció és az immunválasz egyensúly-talanságait. 

Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz); maltodextrin; csomósodást gátlók (talkum, szilícium-dioxid); fényező anyag (zsírsavak); L-szeleno-metionin

Hatóanyag a napi adagban:

1 tabletta

NRV %*

Organikus Szelén (L-szelenometionin)

100  mcg

181,8 %

 

 

*
NRV%: Vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi beviteli referencia érték %-a, felnőttek esetében

Felhasználási javaslat: napi 1 tabletta étkezés után, bőséges folyadékkal.
Gyermekeknek  6 éves életkor felett kétnaponta 1 tabletta.

Kiszerelés:
60 tabletta

Minimumkúra-maximumkúra:
A minimumkúra időtratalma 3 hónap,a maximumkúra 6 hónap.

Figyelmeztetés:
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Az étrend- kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék kisgyermek elől elzárva tartandó.

OETI:
18177/2016

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.


Írj véleményt a termékekről! Te hány csillagot adnál neki?
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek
Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
2020.07.20 15:20
5/5
Kedves Kövesi Szilvia!

Nem, a szerves szelén nem tartalmaz élesztőt.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Kövesi Szilvia
2020.07.19 08:03
0/5
Élesztőt tartalmaz-e a termék?Köszönöm a választ
Szabó Erika
2020.07.16 08:24
5/5
Pajzsmirigy probléma miatt szedem, jó termék, használ.
Bernát Marica
2020.04.23 14:21
5/5
Igen, szelén meg cink, ezek olyan fontosak mint a c meg a d vitamin csak jóval kevesebbet hallunk róluk.
Somogyi Rita
2020.02.10 16:39
5/5
Kedves Huszti Bernadett!

Igen a szerves szelén elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését. Mivel egy antioxidáns ásványról van szó, semmi akadálya annak, hogy nagypapád dúsítsa vele étrendjét. Fogjon bele nyugodtan a kúrába!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Huszti Bernadett
2020.02.08 18:00
0/5
Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a szívbeteg nagypapám szedheti-e a szelént?
Nagyon köszönöm.
Somogyi Rita
2019.08.23 12:37
5/5
Kedves Bottyanyi Boglarka!

A szerves szelén tabletta ugyan nem tartalmaz glutént illetve tejfehérjét, valamint a gyártótól azt az információt kaptuk, hogy a gyártósoron nem is történik glutén – és tejfehérje tartalmú élelmiszerek előállítása, mindennek ellenére, ilyen jellegű igazolással ez a termék nem rendelkezik.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Bottyanyi Boglarka
2019.08.17 16:15
0/5
Érdeklödnék hogy ez a termék glutén és tejfehérje mentes?
Méhész Orsolya
2018.07.19 13:49
5/5
Pajzsmirigy problémák rendezéséhez szedtem kiegészítésképpen. Nagyon szépen rendeződtek az értékeim. Nem vagyok már annyira fáradékony sem.
hlatky
2017.09.15 16:16
5/5
szelén é s NO STRESSSZ!!!
Boronkai Ildikó
2017.09.15 15:40
5/5
így van pajzsmirigybetegségnél muszály szedni
Benkené Bea
2017.09.15 14:42
0/5
Nekem a fodrász javasolta, hogy próbáljam ki. őrülten elkezdett korpásodni a hajam. most megrendelem és kíváncsi leszek mit csinál
Somogyi Rita
2017.09.05 13:54
5/5
Kedves Kurucz Enikő!

Általánosságban a szelén 3-6 hónapos kúraszerű adagolása után, érdemes egy 30 napos szünetet beiktatni.

A szelén egyébként az egyik olyan antioxidáns ásvány, amit némely betegség esetén ajánlott folyamatosan is pótolni, ilyen pl. az alul- vagy felül működő pajzsmirigy, vagy az autoimmun eredetű betegségek. Amennyiben nem csak megelőzésre, hanem valamilyen betegség miatt egészíted ki étrended szelénnel, és gyógyszeres kezelést is kapsz, akkor a folyamatos alkalmazásról egyeztess a kezelőorvosoddal is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Kurucz Enikő
2017.09.04 07:14
5/5
Kedves Anatur :-)
Most ér véget a 120 napos szelén kúrám és érdeklődöm, hogy mennyi ideig érdemes szünetet tartani a következő kúra előtt?
Köszönöm: Enikő
Somogyi Rita
2017.08.25 14:06
5/5
Kedves Edina!

Igen, kiegészítő tápanyagként javasolt a Szerves Szelén alkalmazása, mint ahogy javasolható az étrend Cinkkel és D-vitaminnal történő kiegészítése is.

Üdvözlettel: Somogyi Rita

Edina
2017.08.24 20:15
0/5
Pajzsmirígy alulműködésem van Letrox gyógyszert szedek rá.A kérdésem az lenne hogy a gyógyszer mellett szedhetem-e a szerves szelént?
Jolanda
2017.05.26 13:07
5/5
pajzsmirigyre mivel jó?
székely
2017.04.21 15:07
5/5
CINK ÉS SZELÉN EGYÜTT JO VÁLASZTÁS
von gergely
2017.04.21 11:51
5/5
Szelén mindenhez kell!!!! Elképesztőek ezek a szerves termékek…Rendesen már jegyzetelek az oldalatokról :D Sok a hasznos infó, le a kalappaL!
Szitás Virág
2017.04.21 10:57
5/5
Végre valami ami hatásos a pajzsmirigy problé mámra!!
Horváthné
2017.03.08 11:59
5/5
Napi egy tablettával szedem, megált a hajhullásom és erősebbek a körmeim. Újra fogom venni és szedem rendszeresen.
Hajdú Kinga
2017.01.25 09:22
5/5
fontos tápanyag
Csilla Black
2016.12.09 09:16
5/5
sokat olvastam róla, rendeltem szelént meg c+d tablettát. 5 napja szedem és jobban érzem magam.. biztos vagyok benne, hogy hiányom volt ezekből
Szalkai Márta
2016.10.07 10:22
5/5
Ez egy jó tabletta! Fontosnak tartom a szelén szedését.
Salsa
2016.09.20 09:14
5/5
Pajzsmirigy problémákra kiváló, csak ajánlani tudom.
r_andi
2016.09.13 09:23
5/5
Rokonságomban majdnem mindenki pajzsmirigybeteg, így mindenkinek ajánlottam már a szelén szedését, főleg gluténérzékenyeknek, akik kevés szelénben dús gabonafélét ehetnek.
angéla
2016.09.06 14:20
5/5
Az endokrinológusom javaslatára szedek szelént, örülök, hogy rátaláltam, mert kifejezetten szerves szelén kúrát írt elő, máshol nem nagyon lehet kapni.
encike
2016.09.02 09:56
5/5
"Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére"

Azért ez elgondolkodtató..... még jó hogy lehet kapni szerves szelént.
majorandrás
2016.09.02 09:52
5/5
a c-vitamin mellett ez KÖTELEZŐ!!!!