A 8 legfontosabb szemvitamin
8 féle makula vitamin az éleslátásért
Szemeink folyamatosan káros szabad gyököket termelnek, melyeket antioxidánsokkal semlegesít szervezetünk. A retinát védő antioxidánsok (pl. lutein) regenerációja azonban nem tud lépést tartani digitális világunkkal, a számítógépek és okostelefonok előtt eltöltött idők termelte oxidatív stresszel, így szemeink védelmére egyértelműen nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Antioxidánsok nélkül a szabad gyökök korlátlanul károsítják a szem sejtjeit. Ez egyre koraibb életkorban megy az éleslátás rovására, rövidlátást, távollátást, szürkehályogot vagy makuladegenerációt idézve elő.
Most ismerjük meg a 8 legfontosabb szemvitamint, melyek megvédik szemeink egészségét!
1. Lutein és az éleslátás
A legfontosabb szemvitamin, ami a legnagyobb mennyiségben található meg a sárgafoltban, az éleslátás helyén. Együttműködésben funkcionál a zeaxantinnal, mellyé átalakul és a mezo- zeaxantinnal, melynek előanyaga.
Mivel ez a 3 makulapigment egymással szinergiában dolgozik szemeink egészségéért, nagyon fontos, hogy magas minőségű lutein forráshoz juttassuk szemeinket, mert egyedül az növeli a zeaxantin és a mezo-zeaxantin plazma szinteket. A lutein késlelteti az időskori látászavarok (távollátás, rövidlátás, digitális szemfáradtság) megjelenését és csökkenti a látásvesztés (makuladegeneráció, szürkehályog) kialakulásának kockázatát.
Tudtad? A makula/sárgafolt a látásunk 90%-áért felelős kicsi, fényérzékeny rész a retina közepén. A finom részleteket megkülönböztetni képes éles és színes látásunkat biztosítja, melyre olyan tevékenységeknél támaszkodunk, mint a vezetés, az olvasás, az írás, illetve az arcok felismerése.
2. A-vitamin és az éleslátás
Az ember szervei közül a szem a leginkább érzékeny az A-vitamin hiányára. A retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így fontos szerepet játszik látásunkban.
Az A-vitamin szükséges a rodopszin (látóbíbor) előállításához. A szem retinájában található rodopszin egy, a fényre rendkívül érzékeny, így a gyenge fényviszonyok között alapvető fontosságú pigment, lényegében a sötétben való jobb látást segíti.
Tudtad? Az állati eredetű élelmiszerekből származó A-vitamint retinolnak nevezik. A színes gyümölcsökben és zöldségekben az A-vitamin elővitaminjainak formájában, karotinoidokként van jelen, melyeket a szervezet retinollá alakít át.
3. C-vitamin és az éleslátás
A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ez a plazmában található mennyiség 20-70-szerese. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben tartja látószervünket, de védelmet is nyújt számára.
A C-vitamin segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a legkisebb struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni.
Tudtad? Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a csarnokvízben lévő C-vitamin az oxidatív károsodással szemben védi a szaruhártyát, a szemlencsét, illetve a szem egyéb szöveteit is. A C-vitamin mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, a jelenlegi kutatások pedig rámutatnak, hogy ez a szürkehályog kialakulásának potenciális kiváltó okainak egyike.
4. B2-vitamin (riboflavin) és az éleslátás
A B2-vitamin eltérő koncentrációkban található meg a különböző emberi testnedvekben és szervekben. Szemfolyadékban való mennyisége 4,5 x 10-6 mol/l. A riboflavin fontos szerepet játszik szemünk szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek fenntartásában.
A riboflavinra a glutation védelméhez van szükség, mely utóbbi az egész szervezetben megtalálható, többek között a szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A riboflavin hiánya elősegíti a szürkehályog vagy a glaukóma kialakulását, de étrendi pótlása lassítja ezen szembetegségek progresszióját.
Tudtad? A ribofiavin védi a szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul.
5. E-vitamin és az éleslátás
A retina rendkívül jó vérellátással és intenzív oxidatív anyagcserével rendelkezik, ez viszont a szabad gyök termelődés és a lipidperoxidáció fokozott lehetőségét vonhatja maga után. Az E-vitamin bizonyítottan hozzájárul a retina egészséges szerkezetének és működésének fenntartásához.
Az E-vitamin gátolja a vérlemezkék összecsapódását és javítja az értágulat mértékét, így a szem jobb vérellátását téve lehetővé. Az E-vitamin a lutein működését is támogatja annak antioxidáns képességének fokozásával, mellyel megvédi a retina pigmenthám sejtjeit az oxidatív károsodással szemben.
Tudtad? Egy vizsgálatban azt találták, hogy a magasabb E-vitamin vérszinttel rendelkezők tisztább szemlencsével rendelkeztek. Egy másik vizsgálatban az E-vitamin kiegészítők hosszú távú használata a szemlencse homályosodásának lassabb progressziójával mutatott kapcsolatot.
6. Cink és az éleslátás
A cink nagymértékben koncentrálódik a szemben, főként a retinában és a retina alatti érszövetben, az érhártyában. A cink számos, a szemben található metabolikusan aktív enzim kofaktora. A cink szükséges az A-vitamin megfelelő anyagcseréjéhez, illetve ahhoz az enzimműködéshez és enzimaktivitáshoz is, mely a szemen belül az A-vitamint aktív formájává alakítja át.
A cink membránokban való alacsony mennyisége növeli szemeink oxidatív károsodásra való érzékenységét, illetve működésüket is hátrányosan befolyásolja. Természetesen az életkor előrehaladtával a cink mennyisége is csökken a makula területén. A cink hiánya megfigyelhető időskori makuladegenerációban szenvedő betegek körében is.
Tudtad? Az „Age-Related Eye Disease Study”-ban (AREDS / Életkorral Kialakuló Szembetegségek Átfogó Vizsgálata) azt találták, hogy a luteinnel, A, C-, B2-és E-vitaminnal, illetve cinkkel, szelénnel és rézzel való kiegészítés, 25%-kal csökkentette az előrehaladott AMD (időskori makuladegeneráció) kialakulásának kockázatát.
7. Szelén és az éleslátás
A cink szelén nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindketten a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében találhatóak, de más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. Ugyanakkor a szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.
A szelén a szelenocisztein aminosav alkotórésze, ami építőköve a különböző szelenoproteineknek, mint amilyen pl. az egyik kulcsfontosságú enzim, a glutation-peroxidáz is. A szelén látásban betöltött jótékony szerepére utal a glutation-peroxidáz csökkent aktivitása időskori makuladegenerációban. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szembelnyomást.
Tudtad? Amint a szaruhártya épségét oxidatív stressz veszélyezteti, annak hámrétege és a könnyfolyadék antioxidáns enzimeket szabadítanak fel védelme érdekében. Egy japán kutatás azt találta, hogy a szelenoprotein P (szelént szállító plazma glikoprotein) a könnyfolyadékba választódik ki, hogy szelénnel lássa el a szaruhártya hámrétegét.
8. Réz és az éleslátás
A tanulmányok összefüggést mutatnak a látásvesztés és a rézhiány között. Már a legkisebb mennyiségű réz hiánya is károsíthatja a látásunkat. A réz-glükonát fokozza a szem szövetei közötti kapcsolatot, megőrzi a szem pigmentációját és a réztől szép fényes a tekintetünk.
A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime.
Tudtad? A réz segít megelőzni a látási zavarokat, például az időskori makuladegenerációt és segít rövidlátás természetes kezelésében.
Szemeink legfontosabb tápanyagai: lutein, A, C, E, B2-vitaminok, szerves szelén, szerves cink és szerves réz. Ide kattintva találod őket!