Főmenü Termékeink
Blog

Autoimmun gyulladások csökkentése természetesen!

Szerkesztő: Somogyi Rita

7 tápanyag autoimmun gyulladások csökkentésére

Tény, hogy évről évre nő az autoimmun betegségekkel élők száma, és egyre több az olyan panasz, aminek hátterében autoimmun folyamat áll. A kiváltó okok között szerepel a stressz, az étkezés, a mikrobiom egyensúlyának elvesztése, az áteresztő bélszindróma, melyek egymással is összefüggést mutatnak, és ezt csak tetézik a környezeti ártalmak, a genetikai hajlam, de még a gyermekkori sémák is. A jó hír azonban, hogy vannak olyan természetes tápanyagok, melyek hozzájárulnak az autoimmun gyulladások csökkentéséhez, és így alkalmasak az autoimmun terápiák kiegészítésére.  

7 tápanyag autoimmun gyulladások csökkentésére

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot!

1. Béta-glükán

Az autoimmun betegségek megjelenését ma már egyre több kutatás kapcsolja össze azzal a folyamattal, hogy a gombaölőszerek elterjedt használata miatt, táplálékainkkal jóval kevesebb béta-glükánt viszünk be, mint 100-150 évvel ezelőtt. 

A kevesebb béta-glükán tartalommal párhuzamosan megnövekszik a növények lektintermelése. A túlzott lektinbevitel pedig sok esetben áteresztő bél szindrómához vezet, ez pedig autoimmun panaszokat indukálhat. A csökkent béta-glükán bevitel következtében zavar támad az immunrendszer egyensúlyi működésében, ami ugyancsak előidézője és fokozója lehet az autoimmun panaszoknak.

A béta-glükánok fogyasztása többféleképpen is támogatja az autoimmun gyulladások csökkentését (1):

  • a béta-glükánok táplálják a bél mikrobiomot, ezen keresztül is támogatva az immunegészséget,
  • normalizálják a bélhámsejtek áteresztő képességét, ami csökkenti az áteresztő bél szindróma tüneteit,
  • a béta-glükánok alapvetően immunmodulátor szerepet töltenek be a szervezetben (2),
  • ellensúlyozzák a krónikus stressz hatásait, amely többek között gyulladásokat okoz a szervezetben.

Mire figyelj? Ha béta-glükánt választasz, mindig védjegyzett béta-glükánt keress, ugyanis ez garantálja a béta-glükánok tisztaságát, oldhatatlanságát és a standardizált jelenlétet, ami elengedhetetlen a pozitív élettani hatásokhoz. A Natur Tanya® Béta-glükánt sörélesztő sejtfalból állították elő, ugyanis a sörélesztő béta-glükánok bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek. A pozitív élettani hatásokat pedig a Goldcell® védjegy garantálja.

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot: béta-glükán

2. Szelén

Az autoimmun gyulladásos betegségek összefüggést mutatnak a szelénhiánnyal. (3)  A szelénbevitel csökkenti az oxidatív stresszt , és támogatja a jó prosztaglandinok termelését, amivel hozzájárul az autoimmun gyulladások csökkentéséhez.

Mindezek mellett a szelén immunmodulátorként is működik, vagyis kiegyensúlyozza az immunrendszer működését a glutation-peroxidáz  enzimen keresztül, melynek limfocita sejtekben (nyiroksejtek, a fehérvérsejtek egy csoportja)  való  megfelelő szintje elengedhetetlen a normál immunválaszhoz.

Mire figyelj? Autoimmun betegségeknél különösen fontos, hogy a szelén ne csak felszívódjon, hanem jól is hasznosuljon! A Natur Tanya® Szelén extra tablettában az L-szelenometionint BioPerine® kivonattal (fekete bors kivonat) is dúsították, ami nemcsak megnöveli a szelén hasznosulását, hanem önmagában is hozzájárul az autoimmun gyulladások csökkentéséhez.

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot: szelén

3. Gamma-linolénsav (Omega-6 zsírsav)

Az Omega-6 zsírsavak gyulladáskeltőként vonultak be a köztudatba, de van egy Omega-6 zsírsav, amelyre éppen az ellenkezője jellemző: kiveszi a részét az autoimmun gyulladások csökkentéséből. Ez pedig nem más, mint a ligetszépe olajában lévő gamma-linolénsav, ami a hormonszerű prosztaglandinok (lipidmolekulák, telítetlen zsírsavak egy csoportja) építőköve. Blokkolja a rossz és növeli a jó prosztaglandinokat, és csökkenti a leukotrién szintézist, így pedig fontos gyulladáscsökkentő szerepet tölt be autoimmun betegségekben.

Mire figyelj? Ha ligetszépe olajat választasz nagyon fontos, hogy a hatásért felelős gamma-linolénsav standardizálva legyen jelen a kapszulában (így minden egyes kapszulával ugyanannyi gamma-linolénsavhoz juthatsz). A Natur Tanya® Ligetszépe olaj kapszula a napi adagban (3 kapszulás adagolás) 1500 mg ligetszépe olajat és 150 mg gamma-linolénsavat tartalmaz.

Tudtad? Ha a gamma-linolénsavat Omega3 zsírsavakkal (főleg EPA és DHA) kombináljuk, még jobb eredményt érhetünk el az autoimmun gyulladások csökkentésében. (4)

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot: omega-6 zsírsav

4. Omega zsírsavak és asztaxantin

Az Omega-3 zsírsavak autoimmun gyulladások csökkentésében betöltött szerepe annyira fontos, hogy a megfelelő Omega-3 zsírsav bevitel nemcsak csökkenti, hanem meg is előzi a gyulladások kialakulását. Az első évben adagolt Omega-3 zsírsav csökkenti az olyan autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát (5), mint a szklerózis multiplex, vagy az 1-es típusú cukorbetegség (amit ma már autoimmun betegségnek tekintenek).

Mire figyelj? Nem mindegy, hogy természetes vagy szintetikus halolajat fogyasztasz! Mindig keresd  a triglicerid szót a termékcsomagoláson, hiszen a természetes triglicerid formájú Omega-3 zsírsavak, mint a Natur Tanya® Omega-3 TG halolaj kapszulában is, nagyobb felszívódási mutatóval és magasabb sejtszintű biohasznosulással rendelkeznek, mint a mesterséges etil-észterek. 

Anatur Tipp! A Natur Tanya® Omega 3-6-9 kapszulával nemcsak Omega-3 zsírsavakhoz juthatsz, hanem Omega-6 és Omega-9 zsírsavakban gazdag borágó olajat is tartalmaz. A benne lévő krill olaj pedig asztaxantinban is gazdag, mely antioxidáns gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert. Ráadásul, képes arra, hogy közvetlenül átjusson a vér-agy és a vér-retina gáton, így az agynak és a szemnek is képes gyulladáscsökkentő védelmet biztosítani. 

Omega zsírsavak és asztaxantin

5. Prebiotikus rost

A prebiotikus rostok bevitele és az autoimmun gyulladások csökkentése közötti összefüggés magyarázata a bélflórában rejlik. Szó szerint, ugyanis a bélflóra egészsége adja az immunrendszer egészségének 80%-át, vagyis a bélflóra egyensúlya nélkülözhetetlen az egészséges immunválaszhoz. (6) A bélflóra hasznos probiotikumainak kolonizálásához pedig prebiotikumokra van szükség.

A kevés prebiotikus rostfogyasztás (a nem elegendő béta-glükán bevitelhez hasonlóan) szivárgó bél szindrómához vezethet. Ilyenkor a bélfalon olyan anyagok is átjutnak, amiknek nem kellene (megemésztetlen élelmiszer-részecskék, mikrobák, méreganyagok), ezek pedig gyulladásokat indukálnak, ami kiválthat vagy súlyosbíthat bármilyen autoimmun betegséget.

Mire figyelj? Növeld meg a rostbeviteled prebiotikus rostok fogyasztásával. Válassz olyat, ami még a legérzékenyebb bélrendszer számára is jól tolerálható. Ilyen pl. az indiai guarbabból enzimatikus úton előállított Gyomorbarát rost, ami még olyan bélrendszeri betegségek esetén is kifejezetten ajánlott, mint az IBS (irritábilis bél szindróma) vagy a SIBO (kontaminált bélszindróma).

Mindkét állapotról bővebben olvashatsz blogbejegyzésünkben! »

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot: prebitoikus rost

6. D3-vitamin

Ma már pontosan ismerjük a D-vitamin egészségében betöltött szerepét. Ha alacsony a szervezet D-vitamin szintje az minden szervre és szervrendszerre hatással van, köztük a vörös-és fehérvérsejtekben található ún. D-hormon receptorokra is. Ha ezek hibásan működnek, akkor nagy eséllyel alakul ki autoimmun betegség.

A D-vitamin bevitele  hozzájárul az autoimmun betegség kialakulásának megelőzéséhez, kialakult betegség esetén pedig a gyulladások csökkentéséhez. (7)

Mire figyelj? D-vitaminnál nemcsak a dózis számít (felnőtteknél napi 4000 NE D-vitamin bevitele hosszú távon is biztonságos, még a nyári időszakban is), hanem az is, hogy megbízható forrásból származzon és jó minőségű legyen. A Natur Tanya® Oliva D3-ban az aktív Quali®-D vitamint olívaolajjal egészítették ki a még jobb felszívódás érdekében.

Nézzük a 7 legfontosabb gyulladáscsökkentő tápanyagot: D3-vitamin

7. Adaptogén gyógynövények

Az állandósult, krónikus stressz az immunrendszer gyengítésével és gyulladások gerjesztésével autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. Ennek a stressznek az ellensúlyozására alkalmasak az adaptogén gyógynövények, melyek kiegyensúlyozzák az egész szervezet működését, és segítenek alkalmazkodni a minket érő fizikai és szellemi stresszhez. Ezáltal az adaptogén gyógynövények hozzájárulhatnak az autoimmun gyulladások csökkentéséhez.

Mire figyelj? Nézzük meg az összetevőket! A Natur Tanya® Stress Control-R hat különböző adaptogén gyógynövény kivonatát egyesíti, B-vitaminokkal és magnéziummal kiegészítve.

Adaptogén gyógynövények

Cselekvési terv autoimmun gyulladások esetére

Összegzés

Az autoimmun panaszok ma már egyre elterjedtebbek, melynek oka elsősorban a megváltozott életmódban keresendő. A többi betegséghez hasonlóan sokféle típussal, kiváltó okkal rendelkeznek és személyenként is eltérőek egymástól.

Habár vannak olyan tápanyagok, melyek kiveszik a részüket az autoimmun gyulladások csökkentéséből, éppen ezért alkalmasak lehetnek arra, hogy kiegészítsük vele az autoimmun betegségek terápiáit, de ezek sohasem helyettesíthetik az orvosi kezelést! És mielőtt a fenti étrend-kiegészítők bármelyikével egészítenénk ki a gyógyszeres terápiát, feltétlenül egyeztessünk kezelőorvosunkkal is!  

Nézz körül a webáruházunkban
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.