Főmenü Termékeink
Blog

Mit jelent az immunmoduláns és az immunmoduláció, és miért fontosak ezek autoimmun panaszok esetén?

Címkék: Immunerősítők
Szerkesztő: Somogyi Rita

3 természetes, immunmoduláns tápanyag, az egyik a béta-glükán!

A modern, nyugati társadalomban az autoimmun betegségek egyre gyakoribbá váltak, ennek köszönhetően pedig megváltozott az immunrendszeri egészségről való párbeszéd is: immunerősítés (azaz a szó szoros értelmében az immunrendszer stimulálása) helyett nagyobb figyelem irányul az immunmoduláció és ezzel együtt az immunmodulánsok felé. Blogbejegyzésünkben elmagyarázzuk az immunmoduláns jelentését, és mutatunk olyan természetes immunmoduláns tápanyagokat is, melyek segítségünkre lehetnek pl. autoimmun betegségek esetén!

Mit jelent az immunmoduláció, és miért fontos autoimmun panaszok esetén?

Mi az immunmoduláció?

Ahhoz, hogy megértsük az immunmoduláció és az immunmoduláns jelentését, előtte két másik fogalmat kell megmagyaráznunk. (1) A túl gyenge immunrendszeri működés fokozását immunstimulációnak (immunserkentés) nevezzük, mondhatjuk azt, hogy ez a klasszikus értelemben vett immunerősítés. (2) Ennek az ellenkezője, amikor az immunrendszer túlzott működését (pl. autoimmun betegségek bizonyos eseteiben) vissza kell fogni, ez az immunszupresszió (immungátlás). 

Az immunmoduláció, e kettő állapotot foglalja magában. Ha le van gyengülve az immunrendszer, akkor az immunmoduláló tápanyagok immunstimulálókként működnek, de nagyon fontos, hogy sohasem stimulálnak túl! Immunrendszeri túlműködés esetén pedig az immunmoduláló tápanyagok immungátlóként viselkednek. 

Mi az immunmoduláció?

3 természetes tápanyag, melyek immunmodulátorként működnek

1. Béta-glükán

Ma már tudjuk azt, hogy, ha az ételeinkkel túl kevés béta-glükánt viszünk be, az az immunrendszer kóros működéséhez, autoimmun betegségek megjelenéséhez vezethet. A kiegyensúlyozott immunrendszer működéshez elengedhetetlen a béta-glükánok pótlása. Azonban, nem mindegy, hogy mindezt milyen forrásból tesszük.

A béta-glükánok ugyanis sokféle forrásból származhatnak, azonban ezek közül is a sörélesztő sejtfalból származó 1,3/1,6 béta-glükánok azok, melyek immunmoduláns tulajdonságát a legtöbb kutatás támasztja alá.

Nagyon fontos az is, hogy a sörélesztő béta-glükánokra az oldhatatlanság a jellemző, melynek köszönhetően immunmoduláló tulajdonságuk komplexxé válik: a veleszületett és a tanult immunrendszeri működését is egyensúlyozzák. Ráadásul, a béta-glükánok a mikrobiomon keresztül is csökkenthetik az autoimmun panaszokat.

A Natur Tanya® Fermentált béta-glükán sörélesztő sejtfalból fermentált 1,3/1,6 béta-glükán. A Goldcell® védjegy garantálja a nagy tisztaságot, az oldhatatlanságot, és a standardizált 1,3/1,6 béta-glükánokat.

Tudj meg róla többet! »

Béta-glükán

2. Adaptogén gyógynövények

Az adaptogén gyógynövények (mint amilyen pl. a maca, ashwaganda, a ginseng, vagy a rózsagyökér) egyensúlyba hozzák nemcsak immunrendszerünk, hanem egész szervezetünk működését. Amennyiben arra van szükség, felgyorsítják az alulműködő szerveket- szervrendszereket, a túlműködőeket pedig visszafogják. Gyenge immunitás, autoimmun panaszok esetén immunmodulátorként számíthatunk rájuk.

Ráadásként pedig ellensúlyozzák a minket érő krónikus stressz, ami vaskos szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásában.

A Natur Tanya® Stress Control-R kapszula 5-féle adaptogén gyógynövény kivonatát egyesíti, kétféle magnéziummal, B5-és B6-vitaminnal kiegészítve a kiegyensúlyozott mindennapokért.

Tudj meg róla többet! »

Adaptogén gyógynövények

3. D-vitamin

A hormonként viselkedő, immunmoduláns D-vitamin a szervezet minden működéséhez elengedhetetlen, különös tekintettel az egészséges immunműködésre, melynek olyan „túlkapásai”, mint az autoimmun betegségek egyértelműen összefüggést mutatnak a D-vitamin hiánnyal!

A D-vitamin javítja az immunválaszokat, hozzájárul az immunrendszer kóros működésének elkerüléséhez, és kiegyensúlyozza működését. Ráadásul, a D-vitamint a gyulladáscsökkentésben való szerepei is segíti a jobb immunmoduláló tulajdonságok elérésében.

A Natur Tanya® Oliva D3-vitamin a napi adagban 4000 NE fenntartható alapanyagforrásból és megbízható forrásból származó, aktív, Quali®-D D3-vitamint tartalmaz, melyet a még jobb felszívódás érdekében extra szűz olíva olajban oldottak.  

Tudj meg róla többet! »

D-vitamin

Anatur Tipp! A fenti immunmoduláns tápanyagokat bátran kombinálhatod egymással! Sőt, érdemes cink-biszglicináttal és szerves szelénnel  is kiegészíteni a kúrát, hiszen ezek a nyomelemek is immunmodulátorként hozzájárulnak az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Egészségetekre!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A béta-glükánok pótlása autoimmun terápiákban kötelező!
Blog bejegyzések: A béta-glükánok pótlása autoimmun terápiákban kötelező!
Nézz körül a webáruházunkban
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
OLIVA D3-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

OLIVA D3-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel

3 398 Ft
3 058 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 058 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.