Főmenü Termékeink
Termékek

FERMENTÁLT BÉTA-GLÜKÁN - sörélesztő sejtfalból fermentált, védjegyzett 1,3/1,6 béta-glükán Natur Tanya®

Cikkszám: 5999565081782
Bővebben a termékről

Védjegyzett, fermentált béta-glükán

100-150 éve még nagy mennyiségű béta-glükán került a szervezetbe főként zöldségekből, gyümölcsökből. A mai élelmeink gombaölőszerekkel kezeltek és sterilizáltak, így eltűnt a béta-glükán az asztalról. A hiányra a szervezet reakciója: autoimmun megbetegedések, romló ellenálló képesség a fertőzésekre, több allergiás reakció és több gyomor, bélrendszeri gyulladás.  

Védjegyzett, fermentált béta-glükán – sörélesztő sejtfalból

Az immunrendszer ismeri az élesztő béta-glükánt

Amikor még nem használt az ember ennyi vegyszert és gombaölőszert a magasabb terméshozam érdekében, ételeinkben még jelen voltak élesztőgombák, gombák és penészgombák.

Pont ezért szervezetünk nagyon jól ismeri az élesztőgombák sejtfalaiban levő 1,3/1,6 típusú béta-glükánokat. Oly annyira, hogy glükán receptorok találhatók az immunsejteken, melyek mind a veleszületett (ősi), mind az adaptív (tanult) immunválaszra hatnak. 

A sörélesztő sejtfalából kivont 1,3/1,6 típusú béta-glükánok immunmoduláló hatóanyagok  (1), (2), (3), (4) vagyis egyensúlyba hozzák az immunrendszer működését. Amikor gyenge az immunműködés immunstimulálók, vagyis serkentik az immunrendszert és amikor az immunrendszer túlműködik gátló szereppel bírnak.

Az immunrendszer ismeri az élesztő béta-glükánt

8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett

 1. fokozzák az immunsejtek aktivitását a szervezetben a kórokozó vírusokkal és baktériumokkal szemben.

 2. bizonyítottan csökkentik a bakteriális és vírusos légúti fertőzések visszatérését és tüneteik súlyosságát.

 3. segítik a bélmikrobiom felépítését, a jó bélbaktérium fajok szaporodását és a kórokozó fajok kiszorítását (prebiotikus rostok).

 4. kiegészítik az autoimmun terápiákat (pl. Crohn, colitis ulcerosa, Reumatoid arthritis (ízületi gyulladás)).

 5. kifejezetten ajánlottak áteresztő bél szindróma esetén (ami minden autoimmun és krónikus gyulladásos betegség hátterében megtalálható).

 6. csökkentik az allergiás (Allergiás rhinitis (szénanátha)) tüneteket és gyulladásokat az immunrendszer túlzott reakcióban.

 7. javítják a stressztűrő képességet, ami nagyon fontos az immunrendszer egészséges válaszaihoz (az adaptogének csoportjába tartoznak).

 8. nem utolsó sorban pedig rákprevenciós tápanyagok (stimulálják a daganatokhoz és vírusokhoz kötődő és azok elpusztítására vegyi anyagokat felszabadító fehérvérsejteket (limfocitákat)).

8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett

Mik azok a béta-glükánok? Melyik a legjobb béta-glükán?

Béta-glükánok sokféle forrásból származhatnak, mint gabonafélék, hínár, gomba vagy élesztő. Azonban élettani tulajdonságaik és aktivitásuk jelentősen eltér. Más kötésekkel rendelkeznek, más a tisztasági szint, az oldhatóság, a molekulatömeg, a harmadlagos szerkezet, az elágazás mértéke, a polimer töltés...

Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésére és a vércukorszintek normalizálására jók, míg az élesztő és gombafélékből származó béta-glükánok immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor még a sütőélesztő és sörélesztő forrás, továbbá az oldható és oldhatatlan verzió is eltérő immunmoduláló tulajdonságokat mutat, molekuláris szerkezeti eltéréseik okán.

A legtöbbet kutatott és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánokat a sörélesztő sejtfala szolgáltatja, oldhatatlan formában. A sörélesztőből származó béta-glükánok, adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rostok, melyek ”tanítják” a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami biztonságosságuk kulcsa.

Miért fontos, hogy védjegyzett legyen a sörélesztő béta-glükán, amit fogyasztunk?

Az élesztőből származó béta-glükán minden egyes forrásának egyedi kémiai struktúrája van, ami összefügg az általa biztosított előnyökkel. Egy béta-glükán minősége és élettani tulajdonságainak mutatója a komplikált izolálás és tisztítás. A védjegyzett alapanyag garantálja; 
1. a nagy tisztaságot
2. az oldhatatlanságát
3. a standardizált béta-1,3/1,6-glükánok jelenlétét

Mik azok a béta-glükánok? Melyik a legjobb béta-glükán?

Immuntámogatás sörélesztő béta-glükánnal  

Nagyon sok kutatás foglalkozik a folyamatosan növekvő civilizációs betegségekkel és panaszokkal, mint amilyenek az allergiák, az élelmiszer érzékenységek, a gyenge immunitás vagy az autoimmun megbetegedések.

Ezek a panaszok és betegségek egyértelműen kapcsolatba hozhatók azzal, hogy egyre kisebb területen, egyre több élelmiszert termelünk, a beltartalmi és biológiai értékek rovására, melynek egyik ilyen áldozata a béta-glükán. Emellett ott van még a megnövekedett stressz, a környezeti mérgek mennyisége, és az antibiotikumokkal való visszaéléssel.

Tudtad? A nagymértékű fizikai kimerültség vagy a lelki vagy fizikai stressz jobban elnyomhatja a védekező funkciók aktivitását, mint a betegségek.

A sörélesztő béta-glükánok hatása  

A sörélesztő béta-glükánok által nyújtott immuntámogatás holisztikus közelítés a szervezethez, ami figyelembe veszi az immunrendszer összes komponensét és hatásmechanizmusát.

A béta-glükán egyensúlyba hozza a természetes védekezési mechanizmusokat, amellyel felkészíti az emberi szervezetet az immunszupprimált időszakokra és az egészségügyi kihívásokra, támogatja a szervezet védekezési reakcióját a baktériumok és paraziták által okozott betegségekkel szemben. A sörélesztő béta-glükánok hatással vannak a homeosztázisra, az immunrendszerre és a vele kapcsolatban álló szervrendszerekre (pl.: idegrendszer, hormonrendszer).

Az adaptogének csoportjába tartozó hatóanyag kiegyensúlyozza az immunrendszert, támogatja a mikrobiomot, segít a vírusok, baktériumok elleni védekezésben és a gyulladások visszaszorításában. 

A sörélesztő béta-glükánok hatása Immunrendszer és autoimmun panaszok

Autoimmun panaszok és béta-glükánok

A sörélesztő béta glükánok és autoimmun panaszok kapcsolatát több magyarázat is adja. Egyrészt a csökkent a béta glükán tartalom, megnöveli a termények lektin termelését. A lektinek gyengítik a mikrobiomot, áteresztő bélszindróma* okozói, ami autoimmun betegségek kiváltója. Másrészt a béta-glükánok fontos szerepet játszanak a Th1 és Th2 fehérvérsejtek aktivitásában, mely sejtek egyensúlyának zavara autoimmun választ okoz.

*Áteresztő bélszindrómát idéz elő a táplálkozás, életmód vagy fertőzések. Ilyenkor rendellenesség lép fel a nyálkahártya sejtjeiben, a védő gát épsége gyengül, lyukak és rések keletkezhetnek, ami pedig növeli az áteresztőképességet, így emésztetlen élelmiszer részecskék, toxinok, mikrobák szivárognak a véráramba, ami gyulladásokat vált ki és összezavarja az immunrendszer működését. A sörélesztő béta glükánok növelik a nyálkahártya védőfunkcióját és csökkentik a bélnyálkahártya átjárhatóságát.

Immunmoduláló béta-glükánok

Az elmúlt 50 évben több, mint 6,000, a béta-glükánok immunmoduláló hatásait, pl. a gyulladáscsökkentő vagy antimikrobiális képességeit vizsgáló publikáció jelent meg.

Az immunrendszer sejtjei (főleg a makrofágok, a neutrofilek, néhány limfocita és természetes ölősejt) glükán-specifikus, CR3 elnevezésű receptorokkal rendelkeznek. A glükán a specifikus receptorokkal kialakított kötődésein keresztül végzi el a munkáját a szervezetünkben, ezek a receptorok a sejtek felszínén találhatóak és a glükánok úgy aktiválják ezeket, ahogy a zárat nyitja a kulcs.

A végeredmény egy aktív sejt, amely elpusztítja az összes idegen és kórokozó organizmust, legyen szó baktériumról vagy rosszindulatú organizmusokról. A béta-glükán napi fogyasztása optimális stimuláló hatással van a makrofágokra, így egy finomhangolt és maximalis erejű védelmi rendszer alakul ki.

Mikor ajánlott sörélesztő béta-glükánokkal dúsítani az étrendet? 

 • Vírusos és bakteriális légúti fertőzések és a megfázás idején
 • Iskolakezdés, óvodakezdés, közösségi fertőzéseinek gyakorisága ellen
 • Minden olyan betegség és panasz, ami gyulladásokkal jár (elhízás, inzulinrezisztencia, autoimmun betegségek)
 • Krónikus stressznek kitett személyeknek pl., környezeti stressz (UV, cigaretta, alkohol), személyes stressz (aggódás, félelem), szociális stressz (traumák, gyász)

Béta-glükán érdekességek

 • A lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra, bár az nem gliadinmentes, viszont gazdag béta-glükánokban
 • A glükánokat bizonyos esetekben kísérleti vakcinákban is felhasználják, ugyanis számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy az antitest válaszok stimulálásával egyidejűleg használt glükán fokozza az antitestek termelését.
 • Az élesztőből izolált béta glükánok hatására a hámsejtek áteresztőképessége csökken az emésztőrendszerben, ezt a folyamatot a hozzáadott cink is segíti
 • A béta-glükánok szinergiában hatnak a C-vitaminnal, szelénnel és cinkkel a fertőzésekre adott immunválasz fokozásában (ez a védjegyezett sörélesztő béta-glükán ezekkel az antioxidánsokkal is dúsított!)

Immuntámogatás sörélesztő béta-glükánnal és béta-glükán érdekességek

NAGY TISZTASÁGÚ, VÉDJEGYZETT BÉTA-GLÜKÁNOK

• FÜGGETLEN, AKKREDITÁLT LABORBAN BEVIZSGÁLT ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

• MÁR 3 ÉVES KORTÓL

• VEGÁN, GLUTÉN ÉS LAKTÓZMENTES FORMULA

Nettó tömeg: 20,4 g (30 db)

Összetevők: Goldcell® béta-glükán készítmény (Saccharomyces cerevisiae sörélesztő sejtfalából kivont) - 80%-os béta-glükán tartalommal, L-aszkorbinsav, tömegnövelő szerek (kalcium-foszfátok, mikrokristályos cellulóz), növényi kapszulahéj (hidroxipropil-metil-cellulóz), szerves cink (cink-glükonát), csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), szerves szelén (L-szelenometionin).

Adagolási javaslat: Napi 1 kapszula, lehetőleg éhgyomorra lenyelve.

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.                                  

Adagok száma a termékben: 30

Hatóanyagok a napi adagban

1 kapszulában

 Goldcell®(1-3),(1-6)-β-D-glükán

 (élesztőből fermentált)

 200 mg

 C-vitamin

 125 mg (156,25%*)

 Szerves cink (cink-glükonátból)

 6 mg (60%*)

 Szerves szelén (L-szelenometioninból)

 60 µg (109,09%*)

*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
 • A termék 3 éves kortól alkalmazható
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
 • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
 • Immunszupresszánsok fogyasztása esetén, feltétlen konzultájon orvosával

OGYÉI ny.sz: 27736/2021

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.


Dr. Chen K2-vitamin tabletta. Csontritkulás, érelmeszesedés, szív. 60 db Akció

Dr. Chen K2-vitamin tabletta. Csontritkulás, érelmeszesedés, szív. 60 db

2 683 Ft
2 415 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 2 415 Ft
Dr. Chen Galagonya tea (2g × 20 db filter) Akció

Dr. Chen Galagonya tea (2g × 20 db filter)

972 Ft
875 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 875 Ft
Írj véleményt a termékekről! Te hány csillagot adnál neki?
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek
Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
5/5
Kedves Zsófia!

Nagyon örülök a jó tapasztalatodnak, köszönöm, hogy megosztottad velünk.
További jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Zsófia Zubor
5/5
Számomra egy csodálatos termék! Évente 1-2x szenvedtem vastagbélgyulladásban, csak antibiotikummal tudtam meggyógyulni. Amióta rátaláltam erre a termékre, nem volt komolyabb gyulladásom, ha éreztem egy kis fájdalmat + C vitamin adásával simán elmúlt a gyulladás. Rendszeresen szedem.
Somogyi Rita
5/5

Kedves Kovács Márta!

Amennyien autoimmun eredetű, ide kattintva találod az autoimmun betegségek esetén alkalmazandó étrendkiegészítőket. A célzott diéta mindenképpen javasolt lehet, de a pontos diagnózissal lehet célzottan kezelést indítani.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Kovacs Marta
0/5
Kronikus ornyalkagyulladas covid utan- mit ajanlana?
Autoimmun dieta? Hosszu honapok ota semmire sem reagal, sem szteroidos orrspray.
Somogyi Rita
5/5

Kedves Jóni Erika! Kifejezetten ajánlom a béta-glükánt a gyulladásos bélbetegségek esetén is. Fontos, hogy az immunrendszer megfelelően tudjon részt venni az állapot javításában, ebben pedig hatalmas segítség a béta-glükán. Emésztőrendszeri gyulladásoknál pedig a stresszmentesítésnek is kiemelt figyelmet kell kapnia, ehhez adaptogén gyógynövények segítségét is érdemes igénybe venni. A protokoll szerint pedig egyeztetni kell a kezelőrvossal a használandó étrendkiegészítőkről - de ezt biztosan tudod is. Üdvözlettel: Somogyi Rita

Jóni Erika (V)
0/5
Kedves Rita!
Diagnosztizált vastagbél - és nyálkahártya gyulladás esetén ajánlod e a terméket?
Az orvosi kezelést követően állapotfenntartásra gondoltunk a termékkel.
Most lett befejezve egy 2 hónapos Ferzym kúra is, nagyon jó hatása volt komplex multivitaminnal kombinálva.

Köszönöm a segítséget!
Somogyi Rita
5/5
Kedves Kitti!

Nincs akadálya annak, hogy kombináld más immuntámogató kiegészítővel a béta-glükánt (a nevet sajnos moderálnom kellett).

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Pető Kitti
0/5

Üdvözlöm! Érdeklödni szeretnék,hogy B**** cseppel együtt szedhető? Köszönöm szépen

Somogyi Rita
5/5
Kedves Richárd!

Igen. Hiszen élesztő, azaz élesztőgomba allergia esetén az allergiás reakciót közvetlenül az élesztőgombában lévő fehérje váltja ki.

A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva.

Kezdd el a kúrát bátran!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Richárd Paréj
0/5
Kedves Rita!

Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha etelintolerancia kimutatta a sőrélesztőt mint pozitív értéküt, ebben az esetben szabas e szednem a béta-glükán készítményt, mert látom, hogy ez a készítmény sörélesztőből van kinyerve.

Válaszát előre is köszönöm!
Somogyi Rita
5/5

Kedves István Pap!

A béta-glükán fogyasztási javaslata napi 1 kapszula.
A kiemelésre kattintva találsz egy összefoglaló írást bélgyulladással kapcsolatban ezt ajánlom figyelmedbe És habár egy béta-glükán kúra csak előnyünkre válik,a bélgyulladásnak utána kell járni, ezért arra biztatlak, hogy mindenképpen egyeztess orvosoddal.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

István Pap
0/5
Szeretnék érdeklődni hogy (feltételezett) bélgyulladás esetén a fermentált béta glükán milyen adagban szedhető, ma érkezett meg önöktől
Somogyi Rita
5/5

Kedves Gyöngyi!

A krónikus gastritis, más néven gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. Hátterében több kiváltó ok is lehet, állhat vírusos fertőzés pl. Helicobacter pylori, de lehet autoimmun eredetű is.

Kezelésében a diéta kulcsfontosságú, ahogyan a stressz ellensúlyozása is. Ez utóbbihoz az adaptogén gyógynövények nyújthatnak segítséget, melyeket a Stress Control-R kapszula egyesít.

Az adaptogén gyógynövények mellett számíthatunk a Fermentált papaya koncentrátumra is, mely erőteljes gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, és kompenzálja az emésztőenzimek és emésztőnedvek termelődését.
Továbbá, a propolisz is kiváló gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő.

Amennyiben autoimmun eredetű, akkor jöhetnek jól az olyan tápanyagok, mint a béta-glükán és a cink-biszglicinát.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Bulyákiné Csősz Gyöngyi
0/5
Üdvözlöm!
Szeretnék erdeklődni, hogy a fermentált béte glükán mellé, ajánlatos szedni a cink bliszglicinátot együtt,krónikus gyomorhurutra?
Köszönöm válaszát.
Somogyi Rita
5/5

Kedves Márti!

Élesztő, azaz élesztőgomba allergia esetén az allergiás reakciót közvetlenül az élesztőgombában lévő fehérje váltja ki.A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva.

Azonban, ha megtápláljuk a bélflórát ott a kúra kezdeti szakaszában előfordulhat emésztőrendszeri diszkomfortérzet, puffadás, hasmenés, sőt székrekedés is.

Az elmúlt időszak változó időjárása pedig sokaknál okozott fejfájást, tompaságot, lehet, hogy csak ennek tudható be a tapasztalatod.

De, lehet, hogy a melatonin a panasz kiváltója, ritkán ugyan, de okozhat szédülést, álmosságot, fejfájást. Azok a melatoninnal kapcsolatos kutatások, melyek beszámolnak kis mértékben ilyen mellékhatásokról, mindig dózisfüggők. Ez azt jelenti, hogy ha az adagolás hosszú távon 10mg/nap feletti, akkor megjelenhetnek ilyen tünetek.

A melatonin esetében a legfontosabb javaslatunk az adagoláshoz a kevesebb több elve. Mindenki saját maga állíthatja be a napi adagját 0,5mg-tól – maximum 3mg-ig. Nagyon fontos ezért megnéznünk az adott melatonin terméknek az adagolást, és ehhez tartani magunkat.

A kínálatunkban elérhető melatonin tablettával például a fogyasztási javaslata például napi 1 tabletta, ami 1 mg melatonint tartalmaz. Ebben az adagolásban a melatonin fogyasztása biztonságos, mellékhatás nélküli. De! Ha számodra még ez az adagolás is panaszt okozott, akkor először csak egy fél tablettát vegyél be, majd idővel növeld napi 1 tablettára.

Várom visszajelzésed.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

virág gyuláné
0/5
Üdvözlöm Önöket! Nekem csak az lenne a kérdésem, ha allergiás vagyok a sörélesztőre szedhetem-e Fermentált Béta Glükánt, ugyanis 1 hete szedem, igaz Melatonin tablettával, és Kollagén itallal, és durva felfúvódást tapasztalok, és a fejem is kóvályog egész nap, tompán fáj.Lehet hogy nincs köze hozzájuk, de jelenleg csak ezeket szedem, semmi mást.

Üdvözlettel Márti
Somogyi Rita
5/5

Kedves Tassi Nikoletta!

Elkezdheted szedni már most a béta-glükánt, hiszen csökkenti a fertőzések tüneteik súlyosságát és visszatérését. Érdemes ilyenkor pár napig megemelni (amíg a betegség tart, addig mindenképp) a C-és D-vitamin bevitelünket is.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Tassi Nikoletta
0/5
Szia Rita! Akkor is el lehet kezdeni szedni, ha éppen beteg vagyok? (Megfázás, hasmenés) Korábban az orvosom azt mondta, hogy ezeket az immunerősítőket gyógyult állapotban kell szedni (mondjuk nem értettem miért...) köszönöm, Niki
Somogyi Rita
5/5

Kedves Pál Zsuzsanna!

A fogyasztási javaslat és a kúraidők betartása mellett nincs akadálya annak, hogy a fermentált béta-glükánt és a Női egyensúly port kombináld egymással.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Pal Zsuzsanna
5/5
Kedves Rita!

A fermentált béta glükán és a női egyensúly por szedhető együtt? Reggel venném be a béta glükánt, délután innám a port. Nem lesz sok a napi szelén bevitel?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv.
Zsuzsi
Somogyi Rita
5/5

Kedves Anita!

Nem csak, hogy szedhető a béta-glükán bélgyulladás esetén, hanem az egyik alapvető tápanyagnak számít. Írtunk is bővebben a témáról ebben a blogbejegyzésben, ahol további hasznos tápanyagokról is olvashatsz.

Béltisztítás csak bélflóra építéssel együtt lehetséges, ehhez a Vegán bélradír pluszt javaslom. A prebiotikus rostok táplálékul szolgálnak a bélflóra hasznos probiotikumainak, akik rövid láncú zsírsavakká (SCFA/posztbiotikumok) fermentálják őket. Ezek közül a legfontosabb zsírsav bélvegyület; a vajsav, mely jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Németh Anita
0/5
Kedves Rita!
Krónikus bélgyulladásra (szigmabél) szedhető a Béta-Glükán?
És ha igen,mennyire hatásos?És még azt szeretném kérdezni,hogy a nyugalmi fázisban lehet-e béltisztítást végezni?Ha igen mit ajánl és szükséges-e?Köszönöm!
Üdvözlöm,
Somogyi Rita
5/5
Kedves Bozzya Zoltán!

A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Nyugodtan fogyaszthatod, nem befolyásolja a húgysavszintet.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Bozzay Zoltán
0/5
Kedves Rita!

Azt szeretném megkérdezni, hogy magas húgysav esetén is szedhető? A sörélesztő sejtfalából való kivonás miatt kérdezem.
Sajnos a sörröl teljes mértékben le kellett mondanom, nagyon gyorsan előhuzza a magas húgysavhoz kapcsolódó ízületi problémákat.

Nagyon köszönöm a válaszát!
Somogyi Rita
5/5
Kedves Petrovich Andrea!

Természetesen semmi akadálya annak, hogy a két terméket kombináld egymással.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Petrovich Andrea
0/5
Kedves Rita!
Ma fog megjönni a rendelésem és szeretném megkérdezni, hogy szedhetem-e az Articsókával? A Béta-glükánt reggel éhgyomorra, az Articsókát pedig mondjuk ebéd előtt fél órával? Köszönöm szépen a segítséget! :)
Somogyi Rita
5/5
Kedves Moral-Tánczso Beáta!

Igen, szétszedhetitek a kapszulát, és a tartalmát fel tudjátok oldani teában, joghurtban, stb.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Moral-Tánczso Beáta
0/5
Szeretném kérdezni gyereknek hogy lehet beadni ha nem tudja lenyelni a kapszulát bele tehetem folyadékba is?
Somogyi Rita
5/5
Kedves Pintér Kornélia!

Nem csak lehet, Candida túlszaporodásnál kifejezetten ajánlott is! Tulajdonképpen a Candida egyrészt azért is tudja "kijátszani" az immunrendszerünket és azért is nehézkes a kiirtása, vagyis a túlzott elszaporodásának a visszaterelése a normál tartományba, mert van egy olyan képessége, hogy (ugye élesztő gomba ő is) a saját béta-glükánját, el tudja rejteni az immunsejtek elől.

Azonban ha pluszban béta-glükánt viszünk be a táplálkozásunkkal, akkor "felébreszthetjük" az immunrendszerünket, és könnyebben kiszúrja a Candida gombák gyenge pontjait bizonyos növekedési fázisokban.

Arra pedig, hogy élesztőből van, megnyugtatásként bemásolom az ide vonatkozó részt egyik előző válaszomból >>>

"A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva."

Mindemellett persze általános dietetikai javaslat, hogy candidás ne egyen élesztőt, fontosabbnak tartom a finomított szénhidrátok visszaszorítását!!! És a dietetikus által összeállított személyre szabott diéta betartását.

Fogyaszd egészséggel a béta-glükánt!
Somogyi Rita
5/5
Kedves Krisz!

Köszönük a visszajelzésed, meglepő ugyan a tapasztalatod a béta-glükánnal kapcsolatban, de nagyon örülök neki, hogy így is segít.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Pintér Kornélia
0/5
Kedves Rita!

Candida diétában fogyasztható-e a készítmény?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Krisz
5/5
Kedves Rita!

Több autoimmun folymat is lejátszódik a szervezetemben (emésztőrendszer, idegrendszer, pajzsmirigy), ezért próbáltam ezt a terméket. A szelén pl. jó hatással van a pajzsmirigyemre, de a cink már nem. Azt csak kis mennyiségben szedhetek (az én esetemben a gyulladást olykor felfokozza). Talán az volt a baj, hogy multivitamint is szedtem mellette, amelyben szintén megtalálható volt 100% RDA mennyiségben a cink-glükonát. (Újra elkezdem szedni tehát a béta-glükánt, csak plusz cinkbevitel nélkül.) ????

De észrevettem valamit, amire ez a termék nagyon jó hatással van: időnként émelygek reggelenként (pl. dohányzók esetében ez a tünet fokozottan jelen van), de ha ébredés után rögtön, egy jó pohár vízzel beszedem a béta-glükánt, az émelygés 30-45 perc alatt jelentősen mérséklődik vagy el is múlik. (A sima víznek nincs ilyen hatása, mert én alapból 2-3 deci vízzel indítom a napot mindig.)

Kíváncsi lennék az ezzel kapcsolatos tapasztalatokra a többi "sorstársam" esetében. Hátha többeknél is működik a dolog. ????

Köszönöm az infókat, Kedves Rita!
Somogyi Rita
5/5

Kedves Krisz!

Igen, valóban van olyan kísérlet, amiben 2-3, de van olyan is, amiben 6 gramm béta-glükán szerepel. Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú béta-glükánról van szó, az 1,3/1,6 sörélesztő béta-glükánokból a vizsgálatokban is általában 400-600 mg-ot adagolnak.

De! A kísérletekben lévő dózisok nem keverendőek össze az étrend-kiegészítőkben engedélyezett, kúraszerű fogyasztásra javasolt dózisokkal. A hivatalos javaslatok alapján készült a béta-glükán adagolásból a napi 1 kapszulás ajánlás, ettől eltérni orvosi javaslatra lehet.

Azt biztosan tudod, hogy a béta-glükán kúraideje minimum 60 nap, és általánosságban 4-5 nap szükséges a béta-glükánoknak, amikorra valóban elkezdenek működni. Nem tudom, hogy milyen panasz miatt kezdted el alkalmazni a béta-glükánt, de az biztos, hogy nem tud nem működni, vagyis, támogatja akkor is a mikrobiom egészségét, és ezáltal immunrendszered egészségét,  ha annek kívülről látható jele esetleg nincs is.

A legjobb szívvel javaslom, hogy folytasd tovább a kúrát. 

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Krisz
3/5
Úgy tudom, hogy a kísérletek során napi 2-3 grammnyi (!) béta-glükánnal értek el jelentősebb sikereket pl. a daganatos megbetegedések elleni harcban. Ez a 200 mg rendkívül kevésnek tűnik. És nem is lehet belőle 2 adagnál többet beszedni, elsősorban a hozzáadott szelén miatt. (Egyébként sem szerencsés a szelént túlzásba vinni.)

Én egyébként két héten át szedtem, először naponta egyet, majd kettőt, de semmit sem tapasztaltam. Sokkal többet vártam tőle... ????????
Somogyi Rita
5/5

Kedves Csilla!

Igen, hasznos is minél hamarabb belekezdeni egy bélflóra egészségét támogató kúrába, amihez probiotikumokat is alkalmazhatsz.
Habár a béta-glükán hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, 120 nap után érdemes 1-2 hónap szünetet tartani, hogy ne csökkenjen a kúra hatékonysága.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Szabó Csilla
0/5
Kedves Rita!

Covid hányás-hasmenés után rögtön alkalmazható?
Mennyi ideig szedhető folyamatosan?
Esetleg kell szüneteltetni?

Üdvözlettel: Szabó Csilla
Somogyi Rita
5/5
Kedves Brigitta!

Nyugodtan kombinálhatod jelenleg szedett kiegészítőiddel is a béta-glükánt.
Fogyaszd egészséggel!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Brigitta
0/5
Kedves Rita!
Napi egy tabletta szelént és cinket szedek plusz feketeköménymag olajat. A kérdés, hogy ha elkezdem a béta-glükánt is szedni, valamelyiket a fenti három közül kihagyjam-e addig vagy mehetnek mellette? Nagyon szépen köszönöm a választ!
Somogyi Rita
5/5

Kedves Balint Boglarka!

3 éves kortól adható gyermekeknek, kétnaponta 1 kapszula. Szétszedhetitek a kapszulát, és a tartalmát el tudjátok keverni pl. joghurtban.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Balint Boglarka
0/5
Kedves Rita,
Gyerekeknek lehet adni? Ha igen, hogyan lehet adagolni, főleg annak, aki nem tud mèg kapszulát lenyelni? Köszönöm.
Somogyi Rita
5/5

Kedves Katalin!

A Béta-glükánt Sörélesztő sejtfalból vonják ki, ezért az Erbavita Sörélesztő tabletta is tartalmaz béta-glükánt. Azonban, mivel nem egy béta-glükánra standardizált tablettáról van szó, így nem tudjuk pontosan megmondani azt, hogy egy sörélesztő tablettával mennyi béta-glükánhoz jutunk. A béta-glükán kapszula esetén ez a mennyiség pontosan meghatározott. Ugyanakkor, az is igaz, hogy a Sörélesztő tabletta B-vitaminokat, és további tápanyagokat is tartalmaz.

Pikkelysömör és krónikus arcüreggyulladás esetén én az utóbbit, vagyis a béta-glükán kapszulát ajánlom (vagy akár a kettőt együtt is alkalmazhatod), illetve a kiemelésekre kattintva mindkettő állapotról bővebben is tudsz olvasni.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Tukacs Katalin
0/5
Kedves Rita!
Ez a termék más mint az Erba Vita sörélesztő kivonatot tartalmazó tabletta? Melyiket érdemesebb szedni? Vagy mindkettőt? Psoriasis, krónikus arcüreg gyulladás esetén.
Köszönettel
Katalin
rutan
5/5
köhögés torokkaparás szinte eltünt az életünkből, gyerekeknél is
Somogyi Rita
5/5
Kedves Galambos Viki!

Nem csak lehet, Candida túlszaporodásnál kifejezetten ajánlott is! Tulajdonképpen a Candida egyrészt azért is tudja "kijátszani" az immunrendszerünket és azért is nehézkes a kiirtása, vagyis a túlzott elszaporodásának a visszaterelése a normál tartományba, mert van egy olyan képessége, hogy (ugye élesztő gomba ő is) a saját béta-glükánját, el tudja rejteni az immunsejtek elől.

Azonban ha pluszban béta-glükánt viszünk be a táplálkozásunkkal, akkor "felébreszthetjük" az immunrendszerünket, és könnyebben kiszúrja a Candida gombák gyenge pontjait bizonyos növekedési fázisokban.

Arra pedig, hogy élesztőből van, megnyugtatásként bemásolom az ide vonatkozó részt egyik előző válaszomból >>>

"A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva."

Mindemellett persze általános dietetikai javaslat, hogy candidás ne egyen élesztőt, fontosabbnak tartom a finomított szénhidrátok visszaszorítását!!! És a dietetikus által összeállított személyre szabott diéta betartását.

Fogyaszd egészséggel a béta-glükánt!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Galambos Viki
0/5
candidásoknak lehet szedni? jó lehet? az hogy élesztőből van engem is kicsit megzavart. köszi
Somogyi Rita
5/5
Kedves Hegyesi Kriszti!

Magam is ajánlom gyulladásos állapotokban, ide értve a gyulladásos bélbetegségeket is, nagyon fontos ilyenkor, hogy az immunrendszer megfelelően kezelje a helyzetet, ebben pedig hatalmas segítség a béta-glükán.

És igen, a stresszt kizárni nem lehet! Nem is feltétlenül kizárni kell, hanem megfelelően kezelni, és ebben a szervezetünket is megfelelően támogatni ebben.

A mindennapi túlzott, pszichés és fizikai stressz jelentős igénybevételt jelent az immunrendszernek is. Ezért is került bele a Natur Tanya® Béta-glükán leírásába külön is, hogy pl. krónikus stressznek kitett személyeknek kifejezetten ajánljuk.

Emésztőrendszeri gyulladásoknál, pedig ennek a résznek is kiemelt figyelmet kell kapnia.

További javulást kívánok!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Hegyesi Kriszti
5/5
bélgyulladásnál rengetetget segít. crohn betegségem van és persze diétázok és mindent megteszek, de amióta a bétaglükánt is szedem a rossz időszakok sem annyira rosszak mint nélküle. persze a stresszt kizárni nem lehet ugye.
Somogyi Rita
5/5
Kedves Lajos Erzsébet!

Élesztő, azaz élesztőgomba allergia esetén az allergiás reakciót közvetlenül az élesztőgombában lévő fehérje váltja ki.

A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Lajos Erzsébet
0/5
Kedves Rita! Nagyon tetszik amiket írtok és betegségem miatt kipróbálnám, hátha segít. Azonban az élesztőre allergiát állapítottak meg nálem. Ezt meg látom, hogy élesztőből csinálják. Így gondolom nem javasolt a fogyasztása.
Somogyi Rita
5/5
Kedves Darma!

Béta-glükánok esetében is léteznek vízben oldható és vízben oldhatatlan formák. Sőt még azonos forrású béta-glükánok is eltérhetnek egymástól mind oldhatóságban, de tisztaságban, szerkezetben stb. (Ezért nem mindegy, hogy milyen gyártástechnológiát alkalmaz egy gyártó)

Na most! Béta-glükán esetén a oldhatóak teljesen más mechanizmuson keresztül hatnak az emberi szervezetre, és az immunrendszer-moduláló, aktivizáló hatásukhoz, még más anyagokra is szükség van, és még így is csak specifikus hatást tudnak kifejteni, egy-egy célzott területre.

Az oldhatatlan béta-glükánok viszont mind a veleszületett, mind az adaptív immunválaszt képesek aktiválni, tehát egészen átfogó immunrendszer aktivizáló tulajdonságuk van.

Hiszen a veleszületett immunitás az, amelyik ugye nem igényel „tanulást”, vagyis bármilyen kórokozóval történő előzetes találkozást. Ez azt jelenti, hogy nem specifikus a kórokozóval szemben (tehát általánosan véd), viszont percek alatt reagál. Ezt biztosítják a különböző immunsejtek, falósejtek, testnedvek.

Az adaptív (vagy tanult, szerzett) immunitásra pedig születésünk után teszünk szert természetes vagy mesterséges úton. A szerzett immunitás egész életünkben folyamatosan fejlődik, tanul, alkalmazkodik az újabb és újabb, vagy megváltozott kórokozókhoz. Az immunrendszer felismeri a behatolót (antigén), és célzottan alakítja ki ellene a "csapatot és a fegyvernemet".

Tehát a komplex immunmoduláló (egyensúlyozó) tulajdonság az oldhatatlan béta-glukán típusokról jelenthető ki.

Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Darma
0/5
Én ismerem a béta glükánt meg szedem is jó eredménnyel, de ittt most megint mindent elolvastam és nem nagyon értem rezt, hogy miért jó hogy oldhatatlan? általában nem pont az a jó mindenből ami oldható? Előrte is köszönöm a választ, itt mindig tanulok valamit.
Somogyi Rita
5/5
Kedves Gábor Meli!

Nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök az eredménynek, csak így tovább.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Gábor Meli
5/5
segített csökkenteni a gyulladás értéket, sajnos évek óta bélgyulladásal szenvedek. nekem diétás orvos mondta hogy szedjem ezt is. két hónapos kontrol vizsgálat már jobb eredményt hozott
Somogyi Rita
5/5
Kedves Borcsa!

Én azt javaslom, hogy a benne levő cink és szelén mennyiség miatt bőven elég, ha két naponta adsz neki egy kapszulát. És igen nyugodtan szét bontható a kapszula, és elkeverhető mondjuk bármilyen gyümölcslében, amit szeret a kicsi. De akár joghurtba is belekeverheted.
Különösebb íze nincs a pornak, talán egy kicsit savanykás, ezért joghurtban végképp észrevehetetlen.

Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Borcsa
0/5
Szia Rita! Látom hogy ez is adható 3 éves kortól. Nűlunk 5 éves a kislányom, eddig is adtam már neki béta-glükánt, hozzáteszem nagyon jó hatása van, sokkal jobban koncentrál is. viszont az kifejezetten gyerekeknek készült de nem szereti az ízét. Ennél a ti fajtátoknál pedig látom van még benne más is. Azt kérdezném, hogy így 5 évesen is napi egyet adjak neki? És hogy szét szedhető-e a kapszula?
Somogyi Rita
5/5

Kedves Márkus Izabella!

Igen még javaslom is ezt a fajta béta-glükánt (élesztőből fermentált, nagy tisztaságú, 1,3/1,6, béta-D glükán), de nem csak autoimmun pajzsmirigy terápiájában, hanem általánosan az autoimmun eredetű betegségek esetén az immunrendszer egyensúlyozó/moduláló hatása miatt.

Hashimoto betegség esetén kérlek vedd figyelembe, hogy a Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán is tartalmaz, igen jól hasznosuló, cinket és szelént. Ezt számoljátok bele a kezelőorvosoddal vagy terapeutáddal az egyébként is alkalmazott gyógyszerek és étrend-kiegészítők dózisaiba.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Márkus Izabella
0/5
autoimmun pajzsmirigy esetén jó lehet?
Somogyi Rita
5/5
Kedves pataki kata!

Nagyon jó tapasztalatok érkeznek folyamatosan a béta-glükán antiallergiás hatásáról. Javaslom mindenképpen megelőzésre is, hogy ki se tudjanak olyan mértékben alakulni a kellemetlen tünetek.

Továbbá javaslom kiegészíteni a Béta-glükán kúrádat, a Ferzym® bélflóra építő szinbiotikumokkal. Egyrészt az allergia miatt, de látom laktóz-intoleranciás vagy, úgyhogy a bélflórád támogatását, az emésztőrendszered csakis meghálálni fogja.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
pataki kata
0/5
na allergiára nem lenne rosz ha segítene. ohh és laktózmentes. ez csudi!
Galambos Viki
5/5
Nálunk se sűrűn látott vendégek a megfázás nátha és az ilyen betegségek. De például anyukának az ízületi fájdalmain is enyhít.
Somogyi Rita
5/5
Kedves Tornyai Sziszi!

Bizony, olyan esetekben is segítségünkre lehet a béta-glükán, mint a hólyaghurut vagy felfázás. Hiszen egy kiváló immunmoduláló, azaz immunrendszer egyensúlyozó, támogató tápanyag.

Hatalmas segítsége lehet tehát a bakteriális, de akár vírusos fertőzések elleni küzdelemben is az immunrendszerünknek.

És igen ahogy írod is, ha valaki hajlamos a felfázásokra, akkor megelőző terápiaként is szívből ajánlom a kúraszerű béta-glükán szedést.

További jó egészséget kívánok és szívből köszönöm a visszajelzésed, sokaknak lesz úgy gondolom támogatás!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Tornyai Sziszi
0/5
Sziasztok, lehet hogy sokaknak segítek vele ezért írom le, én felfázás miatt is szedek béta glükánt. nagyon sokat segít abban is! És egyébként kevesebbszer is sikerül beleesnem.
zsike
5/5
én évek óta adom a családnak a bétaglükánt, az allergiára nagyon jól bevát és a náthákat megfázásokat is szinte elfelejtettük. idén mondjuk meghűlt a férjem de 3 nap alatt le is tudtuk. a naturtanya termékekekt pedig nagyon szeretjük örülök hogy ilyen is lett