Főmenü Termékeink
Termékek

Dr. Natur étkek. Hántolt köles-Kásaköles. Honfoglaló őseink alapétele. 1kg

Cikkszám: 5999565080266
Készlet információ: Rendelhető
1 205 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 205 Ft
Bővebben a termékről

Hántolt Köles – kásaköles

köles,kásaköles, köles receptek

A távol-keleti meditációs tanok szerint a köles segíti élesíteni a harmadik szemünket”, azaz a belső látásunkatl.

Tudtad?

  • Régészeti leletek bizonyítják, hogy a honfoglaló magyar vezérek legfontosabb étele a köles lepény és a köleskása volt. Bizony! A magyarok fő gabonája a köles volt, egészen a kukorica elterjedéséig.

  • Napjainkban a savas táplálkozás ellensúlyozása irányítja a lúgosító köles felé a figyelmet, ezért vetési területe egyre nő.

  • 2011-ben az Ország tortája a Sárgabarackos kölestorta lett.

Miért hántolt a köles?

Mert a héj nagy adag cserzőanyagot tartalmaz, ami gátolná az ásványok felszívódást.

A köles kiegyensúlyozott beltartalmi értékei, a kisgyermekektől kezdve a tinédzserekig, a kismamákon, és időseken keresztül a sportolókig egyaránt értékes táplálék.

A köles hurka és káposzta töltőanyagként is megállja a helyét.

koles-sasirt-recept.jpg

5 gyors köles recept

1. Főtt köles, köleskása - alaprecept

Hozzávalók:

Elkészítés:
Forrald fel a keveréket, majd alacsony fokozaton, fedő alatt főzd 20 percig. Vajjal tálalható, illetve mézzel vagy kókuszvirág cukorral. A főzési időt felgyorsíthatod, ha a kölest legalább 2 órára beáztatod. Kezdőknek szoktam javasolni, hogy első körben maradjanak egy jó kis magyaros alapnál. Ilyenkor kókuszzsírban hagymát pirítunk, paradicsomot, paprikát (én csípősebben készítem és zöldpaprikát használok) adunk hozzá, majd ha összeértek az ízek, rádobjuk a kölest, amit átforgatás után kétszer annyi vízzel kell felengedni. 12-15 perc alatt magától puhára fő, felszívja a vizet és megdagad.

2. Köleskenyér recept

Hozzávalók

  • 1 bögre kávédarálón átdarált sárga köles
  • ¾ bögre teljes kiőrlésű- vagy fehérliszt
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál himalájai só
  • 1 tojás 
  • 3 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
  • 1 bögre tej
  • ¼ bögre méz

Elkészítés
Szitáld egybe egy nagy edénybe az összetevőket. Tedd hozzá a kókuszzsírt, tejet és a mézet, majd jól keverd össze, és öntsd a masszát egy 20 cm átmérőjű kerek tepsibe. Süsd 200 C-fokon 20-25 percig.

3. Köleses zöldségleves recept

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
  • ½ bögre szeletelt hagyma
  • ½ bögre nyers, szeletelt csirkehús
  • 4 bögre víz
  • 1 friss, szeletelt paradicsom
  • ½ evőkanál himalájai só
  • ¼ evőkanál őrölt kurkuma
  • ¼ bögre humusz 
  • ½ bögre szeletelt burgonya
  • ½ bögre fagyasztott zöldségmix: kukorica, zöldborsó, sárgarépa
  • ½ bögre köles
  • 1 evőkanál szárított vagy friss menta
  • ¼ bögre friss petrezselyem
  • ¼ evőkanál őrölt gyömbér
  • ¼ evőkanál fahéj

Elkészítés:

  1. Egy kis serpenyőben pirítsd meg kókuszzsíron a hagymát és a csirkét, míg a hagyma üveges nem lesz.

  2. Keverd össze a többi hozzávalóval (víz, paradicsom, só, kurkuma, humusz, borsó, répa, kukorica és paradicsom) egy nagy lábosban, majd fedd le. Lassú tűzön süsd kb. 30 percig.

  3. Vedd le a tűzről és tedd bele a mentát, gyömbért, fahéjat és petrezselymet.

4. Köles tallérok recept

Hozzávalók: (3-4 adag)

  • 2 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
  • 1/2 hagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 bögre köles
  • 1,5 bögre húsleves (vagy zöldségleves)
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1/4 csésze reszelt cukkini
  • 1/4 csésze reszelt sárgarépa
  • 1 citrom reszelt héja
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsünk fel egy evőkanál kókuszzsírt közepes lángon. Pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a kölest és kevergessük 1-2 percig. Adjuk hozzá a húslevest, fedjük le és alacsony hőfokon főzzük 20 percig. Tegyük bele a többi hozzávalót is és fedő nélkül, időnként megkeverve főzzük további 10 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
(Risottoszerű ételként, akár már így is fogyasztható.)

Tallérok:
Formáljunk belőle 6 lapos pogácsát és tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezután a köles tallérokat egy pici olajon süssük arany barnára. (mindkét oldalt kb 5 percig).

5. Egyszerű, gyors, vegán köles fasírt recept

Hozzávalók (18-20 db):

Elkészítése:
A kölest háromszoros mennyiségű vízzel főzzük puhára. A hagymákat tisztítsuk meg és kockázzuk apróra (a fokhagymát le is lehet reszelni az intenzívebb íz érdekében).
Ha kissé meghűlt a puhára főtt köles, fűszerezzük (hagymák, majoranna, kömény, csipet só, bors) és adjuk hozzá a zabpehely lisztet, hogy formázni tudjuk a masszát. Melegítsük elő a sütőt 190 C-fokra. Zsírozzunk ki egy tepsit, a masszából formáljunk diónyi golyókat, majd korongokat és tegyük a tepsibe. 30 perc alatt süssük ropogósra (15 perc után forgassuk meg).

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia

1582,6 KJ / 378 Kcal

Zsírok

4,2 g

 - Telített zsírsavak

1 g

Szénhidrát

72,85 g

 - Cukor

6 g

Rost

8,5 g

Fehérje

11 g

0,0005 g

 
Összetevők: 100% hántolt köles

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

Származási hely: Ukrajna
 
Kiszerelés: 1 kg
 
FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Írj véleményt a termékekről! Te hány csillagot adnál neki?
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek
Bejelentkezés Regisztráció
Mama
5/5
ettetek már köles körözöttet? próbáljátok ki!
Elekes Gyöngyi
5/5
Szerencsére a gyerekek is szeretik.
Hajdú Kinga
5/5
finom
Fazekas Judith
5/5
Évek óta nem használok bolti fehér rizst hanem gabionákat, barna riszt és persze kölest ez alap mert ezerféle módon használható a konyhában.
Szabóné Julcsi
5/5
tegnap csináltam belőle: köleses-burgonyás tócsnit. nagyon jó lett!
Szemes G Zsófi
5/5
kipróbáltam, nagyon finom
Fülei Eszter
5/5
próbáljátok ki, hogy egy hétig csak köles + zöldség. nagyon jót tesz a bőrnek:)
encike
5/5
imádom- imádom :)
Miklósi Adrienn
5/5
Nem bírok betelni vele, egy hete minden nap ez a köret, de nem baj minidg ezt csinálom h a rákattanok valamire. :-) :-) Viszont most már alapból 1 kg-sakat rendelek be belőle mert a család minden tagja szereti és úgyis elfogy.
Massimo-né
5/5
Sütöttem belőle kölestortát nagyon finom lett :)
kató marianna
5/5
A köleskása a hántolt kölesből a legfinomabb!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.