Hogyan készül a kókuszvirág cukor?

A kókuszvirág cukor, valóban a kókusz virágjából készül.
Már az előállítása is lenyűgöző, amit kétlépcsős folyamat jellemez:

  1. Először bemetszést ejtenek a kókuszpálma virágain, és több napon keresztül „csapolják” nedvüket. A hatalmas konténerekben összegyűjtött sűrű nektárnak a 80%-a víz.

  2. Ezért a következő lépcsőben, alacsony hőmérsékleten, és kíméletesen elpárologtatják a virágnektárban található vizet, mely először sziruppá sűrűsödik, ezt követően pedig kikristályosodik.

És ez már maga a kókuszvirág cukor! – ami vegán, gluténmentes, Paleo és Diétás étrend része, Alacsony glikémiás indexel.

Mikor válaszd a kókuszvirág cukrot?

kokuszvirag-cukor.jpg

  • ha fehérítetlen, finomítatlan, egészséges alternatívát keresel cukor helyett
  • ha nem elsődleges szempont a legalacsonyabb glikémiás index
  • ha mellékízmentes édesítőt szeretnél
  • ha fontos, hogy ne csak édes legyen, de tápanyagokat is tartalmazzon
  • ha szempont, hogy receptjeidben 1:1 arányban helyettesíthesd az asztali cukrot vele (nem kell átváltani, számolgatni)
  • ha valóban természetes cukorpótlót keresel
  • ha nem bírod a nyírfacukrot, hasmenésed van tőle
  • ha gluténmentes vagy paleo diétát követsz

Egészséges alternatíva cukor helyett,

vagy egy nagy átverés?

Nagyon sok helyen lehet olvasni a kókuszvirág előnyeiről/ hátrányairól pro és kontra.  Az alábbiakban felsorolok néhány szempontot, ami alapján mindenki dönthet.

Egy biztos, én használom és imádom a kókuszvirágból készült cukrot, ezért is gondoltam, hogy kötelességem megvédeni őt. Nézd csak meg, hogy miért! 

1., Kókuszvirág cukor; alacsony glikémiás index!

A Glikémiás index (GI) azt méri, hogy egyes élelmiszerek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet.

Egy 1-100-ig terjedő skálát alkalmaznak, ahol a glükóz a 100-as értékű, vagyis a vércukorszintet a legmagasabb szintre emelő tápanyag.

A skálán az 50 alatti egységeket nevezik alacsony glikémiás indexű táplálékoknak, az 50 felettieket pedig magasnak.

A kókuszvirág cukor Glikémiás Indexe 35, ami alacsony tartománynak számít (a fehér cukor 60-as GI értékkel rendelkezik), tehát kókuszvirág cukor majd harmadannyira befolyásolja a vércukorszint emelkedését, mint a tiszta glükóz.

Miért jó ez Neked?

Az alacsony glikémiás index érték, támogatja a kiegyensúlyozott anyagcserét, és azt, hogy vércukorszinted ne ingadozzon, és a szervezeted ne tartalékoljon energiát zsírpárnák formájában.

kukuszvirag-cukor-elonyei.jpg

2., Kókuszvirág cukor; magas tápanyag tartalom!

Gondolj csak bele, a kókuszvirágból lesz a kókuszdió. A kókuszvirág tehát tartalmazza azokat az értékes hatóanyagokat és energiát, mely a kókuszdió növekedéséhez szükséges.

És mindezt megkapjuk koncentráltan a kókuszvirág cukorban is!

A legjelentősebbek ezek közül az ásványok (vas,cink, kalcium,kálium), vitaminok (B1-, B2, B3, B6, C-vitamin), aminosavak, és az antioxidáns hatású polifenolok.

3., Kókuszvirág cukor; utánozhatatlan íz és aroma!

Mivel a virágból és nem a termésből készül, így nincs kókusz íze.

A kókuszvirág cukor édesítőereje a fehér cukorral megegyező (1:1 arányban használható a receptekben cukor helyett, így nem kell átváltani és számolgatni), íze karamellásabb, és hihetetlenül finom ízt ad a süteményeknek.

Nyugodtan állíthatom, hogy a kókuszvirág cukor alkalmazása valódi kulináris élvezet.

4., Kókuszvirág cukor; gazdaságos és fenntartható termesztés!

A kókuszvirág cukornak a nádcukorral szemben, nem szezonális a termesztése.

A Kókuszpálma kb. 15 éves korától kezd el virágozni és 75-80 év közötti élettartalommal bír.

Egész évben 8-15 alkalommal virágzik, így egész évben biztosítani tudja a kókuszgazda, és családjának megélhetését. Sok helyen olvasni arról, hogy ha a virágját felhasználják, nem terem kókuszdiót.

Én azt gondolom, a kókusz virág és kókuszdió termelők, jól megférnek egymás mellett, mint ahogy az is termelőtől függ, hogy a kókuszdiót fiatal zöld, vagy barna formájában használják-e fel.
Mindegyikből más készül, és mindegyik egyaránt hasznos.

5., Kókuszvirág cukor; a leginkább fenntartható édesítőszer!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint a Kókuszpálma virágából készült cukor a leginkább fenntartható édesítőszer a világon!

Ugyanis a kókuszpálma a cukornádhoz képest, 50-70 %-kal több cukrot termel hektáronként, ugyanakkor tápanyag és vízigénye több mint 20 %-kal kisebb.

Összetevők: 100 % Kókusz (Cocos Nucifera) virág cukor

Felhasználási javaslat: Édesítőereje a cukorral egyező. Nagyon könnyen oldódik, használható önmagában édesítőszerként, mivel hőálló, sütéshez-főzéshez is kiváló.

Átlagos tápérték 100 ml termékben

Energia

1640 KJ / 385 Kcal

Zsírok

 

 - Telített zsírsavak

 

Szénhidrát

92,4 g

 - Cukor

87 g

Rost

 

Fehérje

1,9 g

0,43 g


















Tárolás
: száraz, hűvös helyen.

Származási hely: Indonézia

Kiszerelés: 250g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.