Porckopás kezelése
Ne hagyd éhezni az ízületeidet!
A porckopás alapvetően az ízületeink táplálkozási problémája: hiszen a számukra fontos tápanyagok nélkül maradva előbb-utóbb kiszáradnak és tönkremennek. Ez pedig nemcsak szimpla kényelmetlenségekhez, de gyulladásokhoz, fájdalmakhoz és az életminőség megromlásához is vezethet. Most megtudhatod, mit kell tenned ahhoz, hogy mindezt elkerüld, vagy – ha már porckopással küzdesz, – hogyan javíts az állapotodon!
A porckopás az ízületeket érintő betegség, ami során a porcot alkotó sejtek tápanyagfelvevő képessége mérséklődik vagy megszűnik. Mivel ekkor nem jut hozzá a számára nedvességet biztosító elegendő hialuronsavhoz, emiatt a porc viszkozitása, rugalmassága csökken, anyaga elvékonyodik, berepedezik, töredezetté válik. Ezek a csontról leszakadt porcdarabkák aztán fájdalmas gyulladásokat okoznak, a panaszok pedig tovább fokozódnak, ahogy az egyre inkább eltűnő porcok miatt a védelem nélkül maradt csontvégek egymáshoz súrlódnak.
Porckopás tünetei
- csökken az ízület rugalmassága
- fájdalom az ízületben
- duzzadt ízület
- érzékenység az időjárás változására
- csontos kinövések az ízületek környékén
- ízületi gyulladások
- mozgástartomány szűkülése, ízületek merevsége
- mozgás közben ropogó, recsegő hangok
A porckopás leggyakoribb okai
- mozgásszegény életmód
- ízületek túlterhelése
- genetika
- rossz ülőbútor-választás
- cukorbetegség
- mozgásszervi problémák pl. gerincferdülés
- veleszületett ízületi deformitás
- elhízás
A hialuronsav és a porckopás
Az ízületekhez nem vezetnek közvetlenül hajszálerek, amiken keresztül odajutna a tápanyag, ezért a porcok diffúzióval táplálkoznak. A diffúzió folyamata leginkább egy szivattyú működéséhez hasonlítható: ha nincs mozgás, akkor nem működik a szivattyú, vagyis a porcok nem jutnak tápanyaghoz, és így könnyedén leépülnek. A mozgással egyfajta tápanyagfröccsként tudjuk bepréselni az ízület számára fontos tápanyagokat. Ezért érdemes a hialuronsavat leginkább 20-30 perccel a tervezett mozgás előtt bevenni.
Az ízületek épségének megőrzéséhez és visszaállításához a hiányzó hialuronsav mennyiséget valahogyan pótolni kell. Ha a helyzetet súlyosnak találják, a hialuronsavat az orvosok akár be is fecskendezik például a térdízületbe, de szerencsére ma már szájon át adagolható formula is létezik.
Ilyen a nagy dózisú, magas hasznosulású Natur Tanya® Fermentált Hialuronsav is, mely nagyobb rugalmasságot biztosít az ízületeknek, hiszen súlyának 1000-szeresét köti meg vízben.
Nagyon sokféle hialuronsav kivonatot lehet találni a boltok polcain, de mutatok 4 olyan szempontot, ami alapján el tudod dönteni, melyik jó neked:
Alapanyag
Nem mindegy, hogy szintetikus kémiai izolátumot fogyasztasz, vagy élő, szerves hialuront! A Natur Tanya® Fermentált Hialuronsav (baktériumokkal fermentált) megközelítőleg 10-szer jobban hasznosul, mint a nem fermentált (erjesztés nélküli) étrendkiegészítők.
Tisztaság
Az állati eredetű kivonatok a hatást módosító szennyeződéseket tartalmaznak, a Natur Tanya® Fermentált Hialuronsav viszont tiszta és szennyeződésektől mentes.
Dózis
Nagyon fontos, hogy ne csak mutatóba legyen benne hatóanyag. A Natur Tanya® Fermentált Hialuronsav épp ezért a napi ajánlott mennyiség maximumát, vagyis 100 mg hialuronsavot tartalmaz.
Molekuláris tömeg
A hialuronsav eredetileg egy óriási tömegű cukorféle (glükozaminoglikán, GAG), amit enzimes eljárásokkal parányi darabokra „aprítottak”, hogy a szervezet számára megkönnyítsék a feldolgozást és tökéletesen fel tudjon szívódni. A Natur Tanya® Fermentált Hialuronsav 1 millió Dalton molekulatömegű szerves és vegán hialuronsav, ami a leginkább hasonlít a szervezetünkben található hialuronsav formára.
„Készre szerelt” glükozaminoglikánok porckopásra
A porckopás, a csontritkulás és az ízületi gyulladás hátterében sok esetben a GAG kimerülés és abnormális ásványi anyag leépülés áll. Ezeknek a glükozaminoglikánoknak (GAG) az előállításához szükséges a glükozamin. Ezt nagyon sok étrendkiegészítő termék tartalmazza, de ha csak glükozamint fogyasztunk, abból a szervezetnek még GAG-ot kell előállítania. Márpedig erre a speciális szénhidrátra szükségünk van, hiszen ez biztosítja a megfelelő kenést az ízületeknek.
Mit tehetünk, hogy tehermentesítsük testünket ettől az átalakító munkától?
Használjunk Natur Tanya® Zöldkagyló kivonatot! >>
A zöldkagyló ugyanis nem csak a GAG előállításhoz szükséges alkotóelemeket, például a glükozamint vagy a kondroitint tartalmazza, de már eleve „készre szerelve”, összetett formában található meg benne a GAG. Így pedig az emberi szervezet már nagyon könnyen tudja célzottan hasznosítani, hatékonyan tudja serkenteni a porc termelődését, védi és erősíti a meglévő porcállományt.
Épp ezért a Natur Tanya® Zöldkagyló kivonat eredményesen illeszthető be porckopás, sportsérülések, csontritkulás (osteoporozis), ízületi gyulladás (osteoarthritis) terápiájába. Segítségével a porcok visszakapják –vagy növelni képesek– terhelhetőségüket, helyreáll az ízületi nedv mennyisége az ízületekben és növekszik a csontsűrűség is.
Ne feledkezz meg a kollagénről sem!
A kollagén és a hilauronsav szoros testvériséget alkotnak. Ezért, ha hilarunsavat pótolsz, ne feledkezz meg a kollagénről sem! A Natur Tanya® Kollagén italporok a legjobb felszívódású hal kollagént a kiváló minőségű marha kollagénnel ötvözve érnek el kiemelkedően magas biohasznoszulást. De az a legjobb, hogy még kombinálhatod is őket: a napindító cappuccino és a délutáni frissítő áfonya ital egyaránt biztosítja a szervezeted számára szükséges mennyiségű kollagént.
Cselekvési terv porckopás esetén
- Indítsd a reggelt kávé helyett cappuccino ízű kollagénnel! Napi 15,8 g port (1 púpozott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), keverj el kb. 2-3 dl, meleg, de nem túl forró tejjel (amely lehet növényi is) vagy vízzel.
- Napi 1 tabletta hialuronsav bevételét a legjobb akkorra időzíteni, ha utána mozogni fogsz (elég ha csak a boltba, vagy a buszmegállóba kisétálsz).
- Ebéd és vacsora után vegyél be 1-1 kapszula zöldkagylót.
- A legjobb eredmény érdekében délután igyál meg egy adag áfonyás kollagént. Napi 11,6 g port (1 csapott mérőkanálnak megfelelő mennyiség) kb. 2-3 dl folyadékban (pl.: víz, tej, növényi tej) elkeverve fogyassz el. A legfinomabb hideg vízzel elkeverve, melyhez jól passzolnak a bogyós gyümölcsök, amivel dúsítható.
A kúraidő 120 nap legyen, melyet 1 hónap szünet után akár meg is lehet ismételni. És kúrád alatt ne felejtkezz el a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás porcegészségre gyakorolt jótékony hatásáról sem.
Látod, amilyen fontos, hogy ne hagyd éhezni az ízületeidet, pont annyira egyszerű is a számukra fontos tápanyagok pótlása. Ne várd meg, amíg recsegve-ropogva adják tudtodra, hogy táplálékra van szükségük, szerezd be minél előbb a most megismert kedvenc fogásaikat!