Ne hagyd éhezni az ízületeidet!

A porcokpás alapvetően az ízületeink táplálkozási problémája: hiszen a számukra fontos tápanyagok nélkül maradva előbb-utóbb kiszáradnak és tönkremennek. Ez pedig nemcsak szimpla kényelmetlenségekhez, de gyulladásokhoz, fájdalmakhoz és az életminőség megromlásához is vezethet. Most megtudhatod, mit kell tenned ahhoz, hogy mindezt elkerüld, vagy – ha már porckopással küzdesz, – hogyan javíts az állapotodon!  


Ne hagyd éhezni az ízületeidet!

A porckopás az ízületeket érintő betegség, ami során a porcot alkotó sejtek tápanyagfelvevő képessége mérséklődik vagy megszűnik. Mivel ekkor nem jut hozzá a számára nedvességet biztosító elegendő hialuronsavhoz, emiatt a porc viszkozitása, rugalmassága csökken, anyaga elvékonyodik, berepedezik, töredezetté válik. Ezek a csontról leszakadt porcdarabkák aztán fájdalmas gyulladásokat okoznak, a panaszok pedig tovább fokozódnak, ahogy az egyre inkább eltűnő porcok miatt a védelem nélkül maradt csontvégek egymáshoz súrlódnak.

Porckopás tünetei

 • csökken az ízület rugalmassága
 • fájdalom az ízületben
 • duzzadt ízület
 • érzékenység az időjárás változására
 • csontos kinövések az ízületek környékén
 • ízületi gyulladások 
 • mozgástartomány szűkülése, ízületek merevsége
 • mozgás közben ropogó, recsegő hangok

Porckopás tünetei

A porckopás leggyakoribb okai

 • mozgásszegény életmód
 • ízületek túlterhelése
 • genetika
 • rossz ülőbútor-választás
 • cukorbetegség  
 • mozgásszervi problémák pl. gerincferdülés
 • veleszületett ízületi deformitás
 • elhízás

Porckopás leggyakoribb okai

A hialuronsav és a porckopás

Az ízületekhez nem vezetnek közvetlenül hajszálerek, amiken keresztül odajutna a tápanyag, ezért a porcok diffúzióval táplálkoznak. A diffúzió folyamata leginkább egy szivattyú működéséhez hasonlítható: ha nincs mozgás, akkor nem működik a szivattyú, vagyis a porcok nem jutnak tápanyaghoz, és így könnyedén leépülnek. A mozgással egyfajta tápanyagfröccsként tudjuk bepréselni az ízület számára fontos tápanyagokat. Ezért érdemes a hialuronsavat leginkább 20-30 perccel a tervezett mozgás előtt bevenni.

Az ízületek épségének megőrzéséhez és visszaállításához a hiányzó hialuronsav mennyiséget valahogyan pótolni kell. Ha a helyzetet súlyosnak találják, a hialuronsavat az orvosok akár be is fecskendezik például a térdízületbe, de szerencsére ma már szájon át adagolható formula is létezik.

Ilyen a nagy dózisú, magas hasznosulású Natur Tanya® Szerves Hialuronsav is, mely nagyobb rugalmasságot biztosít az ízületeknek, hiszen súlyának 1000-szeresét köti meg vízben.

Hialuronsav és porckopás

Nagyon sokféle hialuronsav kivonatot lehet találni a boltok polcain, de mutatok 4 olyan szempontot, ami alapján el tudod dönteni, melyik jó neked:

Alapanyag

Az állatokból (például kakastaréjból) előállított hialuronsavval szemben a növényekből, vagy élesztőből fermentált hialuronsav felszívódása szinte tökéletes – ilyen növényi eredetű a Natur Tanya® Szerves Hialuronsav is.

Tisztaság

Az állati eredetű kivonatok a hatást módosító szennyeződéseket tartalmaznak, a Natur Tanya® Szerves Hialuronsav viszont orvosi tisztaságú.

Dózis

Nagyon fontos, hogy ne csak mutatóba legyen benne hatóanyag. A Natur Tanya® Szerves Hialuronsav  épp ezért a napi ajánlott mennyiség maximumát, vagyis 100 mg hialuronsavot tartalmaz.

Molekuláris tömeg

A hialuronsav eredetileg egy óriási tömegű cukorféle (glükozaminoglikán, GAG), amit enzimes eljárásokkal parányi darabokra „aprítottak”, hogy a szervezet számára megkönnyítsék a feldolgozást és tökéletesen fel tudjon szívódni.

Hialuronsav és porckopás

„Készre szerelt” glükozaminoglikánok porckopásra

A porckopás, a csontritkulás és az ízületi gyulladás hátterében sok esetben a GAG kimerülés és abnormális ásványi anyag leépülés áll. Ezeknek a glükozaminoglikánoknak (GAG) az előállításához szükséges a glükozamin. Ezt nagyon sok étrendkiegészítő termék tartalmazza, de ha csak glükozamint fogyasztunk, abból a szervezetnek még GAG-ot kell előállítania. Márpedig erre a speciális szénhidrátra szükségünk van, hiszen ez biztosítja a megfelelő kenést az ízületeknek.

Mit tehetünk, hogy tehermentesítsük testünket ettől az átalakító munkától?

Használjunk Natur Tanya® Zöldkagyló kivonatot! >> 

A zöldkagyló ugyanis nem csak a GAG előállításhoz szükséges alkotóelemeket, például a glükozamint vagy a kondroitint tartalmazza, de már eleve „készre szerelve”, összetett formában található meg benne a GAG. Így pedig az emberi szervezet már nagyon könnyen tudja célzottan hasznosítani, hatékonyan tudja serkenteni a porc termelődését, védi és erősíti a meglévő porcállományt.

Porckopás és Zöldkagyló

Épp ezért a Natur Tanya® Zöldkagyló kivonat eredményesen illeszthető be porckopás, sportsérülések, csontritkulás (osteoporozis), ízületi gyulladás (osteoarthritis) terápiájába. Segítségével a porcok visszakapják –vagy növelni képesek– terhelhetőségüket, helyreáll az ízületi nedv mennyisége az ízületekben és növekszik a csontsűrűség is.

Ne feledkezz meg a kollagénről sem!

A kollagén és a hilauronsav szoros testvériséget alkotnak. Ezért, ha hilarunsavat pótolsz, ne feledkezz meg a kollagénről sem! A Natur Tanya® Kollagén italporok a legjobb felszívódású hal kollagént a kiváló minőségű marha kollagénnel ötvözve érnek el kiemelkedően magas biohasznoszulást. De az a legjobb, hogy még kombinálhatod is őket: a napindító cappuccino és a délutáni frissítő áfonya ital egyaránt biztosítja a szervezeted számára szükséges mennyiségű kollagént.

Natur Tanya® Kollagén italporok porckopás ellen

Látod, amilyen fontos, hogy ne hagyd éhezni az ízületeidet, pont annyira egyszerű is a számukra fontos tápanyagok pótlása. Ne várd meg, amíg recsegve-ropogva adják tudtodra, hogy táplálékra van szükségük, szerezd be minél előbb a most megismert kedvenc fogásaikat!