4 tápanyag a csontritkulás visszafordításához, a kalcium csak az egyik!

A csontritkulás összefüggést mutat az öregedési folyamatokkal, de szerencsére vannak olyan csontritkulás elleni vitaminok és ásványi anyagok, melyekkel a csontritkulás megállítható, lassítható, sőt, bizonyos állapotokban vissza is fordítható. Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy melyik 4 tápanyag szükséges ehhez, a jól ismert, a csontok egészségét támogató kalcium, csak az egyik ezek közül! Nézd meg a többit is! 

A csontritkulás visszafordítható, itt van 4 tápanyag hozzá!

Először röviden: Mi is az a csontritkulás?

A csontritkulást (vagy idegen szóval oszteoporózist) úgy definiálják, mint a megváltozott csont mikroszerkezettel járó alacsony csontsűrűséget, amely hajlamosítja a betegeket akár kis behatás általi csonttörésekre is.

A csontritkulás az öregedési folyamatokhoz kapcsolódó természetes folyamat. Csontjaink az életünk folyamán folyamatosan épülnek és leépülnek, hogy aztán új friss csont épülhessen. Viszont 30 éves korunktól kezdődően a csontok épülése nem lesz olyan gyorsaságú már, mint amilyen mértékű a lebontás.  A csontritkulás összefüggést mutat a nemi hormonok csökkenésével, nőknél pl. jellemzően menopauza után kezd el „veszélyessé” válni igazán a csontritkulás.

De szerencsére, vannak olyan tápanyagok, melyekkel lassítani tudjuk a folyamatot, és ezek hozzájárulnak a csontritkulás visszafordításához is!

Először röviden: Mi is az a csontritkulás?

2 csontritkulás elleni vitamin és 2 ásványi anyag a csontritkulás visszafordításához

1. Kalciumhiány, mint a csontritkulás egyik leggyakoribb oka

A szervezetünkön belül csontjaink tartalmazzák a legtöbb kalciumot (99%), mégis a csontritkulás visszafordításában nagyobb szerepe van annak az 1% kalciumnak, ami a testben máshol, pl. a vérben található.

A kalcium, számos biokémiai, anyagcsere folyamatban létfontosságú ásványi anyag, például alapvető eleme a megfelelő szívműködésnek, csontok egészséges és erős felépítésének, az izomösszehúzódásnak, a hormonképződésnek stb. Ha nincs elegendő mennyiségű kalcium a vérben, pl. kalciumhiány esetén, amit tudna használni a szervezet, ezekhez a létfontosságú folyamatokhoz, akkor a csontokból és a fogakból fogja kivonni.

4 ok, ami kalciumhiányhoz vezet

 • helytelen táplálkozás, mellyel nem tudunk elegendő kalciumot bevinni
 • felszívódási zavarral járó bélrendszeri problémák
 • táplálékallergia miatt megszorító diétára kényszerülünk (pl. tejallergia esetén a tejtermékek mellőzésével csökken a kalciumbevitel)
 • bizonyos gyógyszerek, melyek csökkentik a kalcium hasznosulását

Hogyan pótold a kalciumot?

A Korall por egy szinergikus ásványi anyag komplex, mely ideális (2:1) arányban tartalmaz kalciumot és magnéziumot, valamint további plusz ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek együtt egymás hatását és felszívódását is támogatják.

Amint láttuk, a csontritkulás szoros összefüggést mutat a kalciumhiánnyal, de nem ez az egyetlen tápanyag, mely a csontok egészségéhez és a csontritkulás visszafordításához szükséges!

Kalciumhiány, mint a csontritkulás egyik leggyakoribb oka

2, A kalcium hasznosulásához elengedhetetlen D3-vitamin a csontritkulás visszafordításához

A D3-vitamin önmagában is támogatja a csontmátrix képződését, és a csontok érését is, ezeknek köszönhetően jó erős a csontszerkezet és megfelelő a csonttömeg.

De ez még nem minden!

A kalcium megfelelő hasznosulásához a D3-vitamin több szempontból is elengedhetetlen:

 • D3-vitamin kell, ahhoz, hogy a kalcium felszívódjon a bélből
 • D3-vitamin a mellékpajzsmirigy hormonnal együtt szabályozza a kalcium és foszfor anyagcserét.  
 • a D3-vitamin támogatja a kalcium visszaszívását a vesetubulusokból is (a vérünkben keringő kalcium nagy része annak köszönhető, hogy a vese visszatartja)
A kalcium hasznosulásához elengedhetetlen D3-vitamin a csontritkulás visszafordításához

3, A D3-vitaminnal szinergiában működő K2-vitamin

A K2-vitamin önmagában is támogatja a csontok egészségét a következőképpen:

 • A K-vitamin aktiválja az oszteokalcint, azaz azt a fehérjét, ami a kalciumot a csontokhoz szállítja, és szabályozza a csont ásványianyag-felszaporodását.
 • a K-vitamin segít a csontleépülés és a csontépítés szabályozásában.
 • továbbá, a K-vitamin nem engedi lerakódni az erekben és más szövetekben sem az esetleges többlet kalciumot. Ezzel akár vissza is lehet fordítani az érelmeszedést.

A K2-vitamin továbbá a D3-vitaminnal együtt szinergiában, egymás működését segítve dolgozik a csontok egészségéért, és a csontritkulás visszafordításáért

Fontos! Véralvadás gátlók melletti K-vitamin pótlásról minden esetben kezelőorvossal szükséges egyeztetni! Sok véralvadásgátló, pontosan K-vitamin gátló, éppen ezért nagyobb kockázatot is jelentenek csontritkulás szempontjából.

D3+K2 vitamin egyben egy kapszulában

Látható, hogy a D3- és a K2-vitamin mennyire fontos a csontritkulás és az érelmeszesedés szempontjából is. A Natur Tanya® nem véletlenül „csomagolta” egybe ezeket egy kapszulába. Az Oliva K2+D3-vitaminban ez a két vitamin még K1-vitaminnal is kiegészült!

Minden kis gyöngy kapszula, 700mcg K1 vitamint, 120mcg K2 vitamint és 2200Ne D3 vitamint tartalmaz. Mindhárman szabadalommal védettek, Quali® és vitaMK7® szabadalmak, melyek nemzetközileg elismert biztosítékok a jó hasznosulásra, minőségre, a magas tisztaságra, megbízhatóságra és a fenntarthatóságra.

Továbbá, az olíva olajban oldott formula még tovább növeli a D3- és K2-vitamin biohasznosulást.

A D3-vitaminnal szinergiában működő K2-vitamin

4, Magnézium, a megkerülhetetlen ásványi anyag, ha a csontritkulás visszafordításáról van szó

A magnézium ritkán jut eszünkbe, ha csontritkulásról van szó, pedig a magnéziumhiány többféleképpen is befolyásolja a csontok egészségéhez (és ezért nélkülözhetetlen a csontritkulás visszafordításához.)

 • A foszfát a kalciummal együtt hidroxiapatit formájában épül be, és gondoskodik arról, hogy a fogak és a csontok megfelelően kemények és ellenállóképesek legyenek. Ezt a hidroxiapatit mechanizmust változtatja meg a magnéziumhiány, ugyanis csökkenti az ásványi anyag beépülést a csontokba, és fokozza a csontanyagcserét a csontbontó sejtek (oszteoklasztok) működésének serkentésével.
 • A magnéziumhiány tönkreteszi a kalcium egyensúlyt a mellékpajzsmirigy hormon és D-vitamin befolyásolásával, ez pedig hipokalcémiához (kalcium hiányhoz) vezethet.
 • Magnéziumhiányban megnövekszik az olyan gyulladásos citokinek száma, amelyek stimulálják a csontátalakulást és az oszteopéniát, azaz a csontsűrűség csökkenését. 

Magnézium pótláshoz csak szerves magnéziumot válasszunk!

Magnézium pótlásra tökéletes választás a Natur Tanya® Magnézium + AKTÍV B6. Ez egy kellemetlen mellékhatásoktól mentes, hipoallergén és még bélrendszeri betegségek esetén is kiválóan felszívódó magnézium-biszglicinát, ami aminosav keláttal szervessé tett magnézium. Ezt, biológiai hozzáférhetősége miatt az egyik leghatékonyabb magnézium-kiegészítőtípusnak tekintik.

Ráadásul, aktív B6 vitaminnal (piridoxál 5 foszfáttal) társították! Az AKTÍV jelző itt is azt jelzi, hogy a szervezet nagyon könnyen dolgozik vele, nem terheli fölöslegesen az emésztőrendszert, pikk-pakk felszívódik és teszi a dolgát, egyrészt segíti a magnéziumot - kofaktorként pedig több, mint 100 enzim működéséhez szükséges, azaz, enzimekkel együtt katalizálja a sejtekben zajló kémiai reakciókat.

Magnézium, a megkerülhetetlen ásványi anyag, ha a csontritkulás visszafordításáról van szó

6 TIPP! Tegyél életmódoddal is a csontritkulás visszafordításáért

 1. Mozogjunk! A csontritkulás ellen a legideálisabb mozgásformák: séta, úszás, kerékpározás.
 2. Ügyeljünk a táplálkozásra! Kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozással megelőzhetjük a csontritkulás kockázatát növelő hiányállapotokat!
 3. Mérsékeljük a sófogyasztást! A túl sok sóbevitel kedvezőtlenül befolyásolja a kalcium anyagcserét.
 4. Szokjunk le a dohányzásról! A dohánytermékekben lévő vegyületek akadályozzák a kalcium beépülését a csontokba.
 5. Járjunk rendszeresen ellenőrzésre! A csontsűrűség-mérés segít, hogy még időben tudjunk fellépni a csontritkulás ellen.
 6. Pótoljuk azokat a tápanyagokat, melyek segítenek a csontritkulás visszafordításában!
6 TIPP! Tegyél életmódoddal is a csontritkulás visszafordításáért

Összegzés

A csontritkulás, habár egy természetes folyamat, megfelelő tápanyag ellátottsággal a csontritkulás visszafordítható! A kalciumhiány az elsődleges kiváltó ok, ha csontritkulásról van szó, de nem csupán ennek az ásványi anyagnak a pótlására van szükség, ha egészséges csontokat szeretnénk. Ugyanis ahhoz, hogy a kalcium rendesen felszívódjon D3-vitamin szükséges. A D3-vitamin azonban szinergikus a K2-vitaminnal, vagyis oda-vissza is segítenek egymásnak. És végül nem felejtkezhetünk el a magnéziumról sem, ugyanis magnézium nélkül például a D3-vitamin sem működik rendesen.

A csontritkulás visszafordításához tehát, nem elegendő csupán egyik vagy másik tápanyagot pótolni, hanem kalcium, D3-vitamin, K2-vitamin és magnézium pótlására együttesen van szükség!

Ezek alapján a napi tápanyag ajánlás a csontritkulás visszafordításához:

A bejegyzés alatt ezeket a kiegészítőket össze is válogattunk, Neked csak be kell pakolni a kosaradba!

Egészségetekre!