Több tanulmány, melyek a korral összefüggő szembetegségeket vizsgálták ajánlást tesznek olyan tápanyagokra, melyek csökkenthetik az időskori makuladegeneráció kockázatát, vagy már kialakult makuladegeneráció esetén lassítják a folyamatot.
A karotinoidok, mint a lutein, zsírban oldódó vörös, narancsszínű és sárga pigmentek, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Ezek a fitokemikáliák döntő szerepet játszanak a szem egészségében, ugyanis segítenek kiépíteni a makula optimális optikai pigment-sűrűségét.
A lutein természetes módon akkumulálódik a retina középső részén, ahol segít a színek és a finom részletek látásában. Jótékony antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, segít megvédeni a retinát a káros kék fénytől, és más oxidatív károsodásoktól, valamint csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárul a már kialakult makuladegeneráció lassításához.