Főmenü Termékeink
Blog

Te ismered a szelénhiány tüneteit?

Címkék: Vitaminok
Szerkesztő: Somogyi Rita

9 tünet, ami a szelén hiányára utal

A szelén egy esszenciális nyomelem. Ez azt jelenti, hogy habár létfontosságú az emberi szervezet működéséhez, a szervezet nem tudja előállítani, csak kívülről tudjuk pótolni. Nagyon kis mennyiségre van szükségünk belőle (mikroelem), de ha ezt nem kapjuk meg, az hiányállapothoz, súlyosabb esetben krónikus betegséghez vezethet. Mivel élelmeinkkel egyre kevesebb szelénhez jutunk a kilúgozott földek miatt, és egyre inkább nőnek azok az életmódbeli tényezők, melyek szervezetünk szelénkészleteit felemésztik, pl. az állandósult stressz, így a szelénhiány egyre általánosabb jelenség. Nézzük meg, hogy melyek a szelénhiány tünetei, és azt is, hogy mit tehetünk ellene.  

9 tünet, ami szelénhiányra utal

Szelénhiány? 9 tünet, amiről könnyen felismerheted!

1. Általános fáradtság

Habár az általános fáradtság mögött többféle tápanyag hiánya is meghúzódhat (pl. vashiány, foláthiány, D-vitamin hiány), ha hamar kimerülünk és még az egyszerű napi feladatok elvégzése is kihívást jelent gyanakodhatunk szelénhiányra is. Ez alapvetően összefüggést mutat a pajzsmirigy alulműködéssel, ami leggyakrabban a szelénhiány tünete.

2. Pajzsmirigy problémák – pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy kóros állapot - úgymint pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, stb. - a szelénhiány leggyakoribb tünete. Ennek az oka, hogy testünkben a pajzsmirigy az a szerv, ami a legtöbb szelént tartalmazza. Szelén nélkül a pajzsmirigy nem tud T3 hormont termelni, ami pedig elengedhetetlen az anyagcsere szabályozásához, a pajzsmirigy nomál és egészséges működéséhez, a normál pajzsmirigy funkciókhoz. 

3. Romló immunállapot, gyakori megfázások, betegségek

A szelén, mint antioxidáns nyomelem felel az immunrendszer egészségéért, ráadásul, a kutatások azt mutatják, hogy a szelén képes gátolni a vírusok szaporodását (ezért került a figyelem középpontjába a Covid járvány alatt). Szelénhiány esetén gyakrabban fázunk meg, és hosszabb ideig tart a gyógyulási idő. Ráadásul, a szelén immunmoduláló tápanyagként működik (kiegyensúlyozza az immunrendszer egészségét), így nagyon fontos tápanyag autoimmun betegségek esetén.

A szelénhiány tünete: Romló immunállapot, gyakori megfázások, betegségek

4. Csökkent májműködés, májbetegségek

Az olyan májbetegségek esetén, mint a májcirrózis vagy a hepatisz mindig alacsony a páciensek szelénstátusza. Ebben nagy szerepe van a glutation-peroxidáz enzimnek, melynek alkotója a szelén, és mely antioxidáns enzim szükséges a máj méregtelenítéséhez és védelméhez. 

5. Szívbetegségek

A szelénhiánnyal összefüggő legismertebb szívbetegség az ún. Keshan betegség, melyet az Észak-kínai Keshan tartományban fedeztek fel, ahol a földek csökkenő szeléntartalma miatt a szelénhiány a lakosok körében szívizom megbetegedéshez, ún. kardiomiopátiához vezetett.

Érdekesség! Kína egyes régióiban a mai napig jóval magasabb az ajánlott szelénbevitel, mint a más országokban. 

Ráadásul, a szelén csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát is, mivel csökkenti a gyulladásokat, és a vérrögképződést.

6. Vetélés, meddőség, alacsony spermaszám

A szelénhiány a reproduktív szerveket is érinti. A szelénhiány tünetei között tartják számon a női és férfi meddőséget, valamint a vetélést. Férfiaknál a szelénhiány alacsony spermaszámmal jár együtt. A szelénpótlás nemcsak a spermaszámot növeli, hanem a minőségüket is javítja. Mindezek mellett a szelén hozzájárul a hormonszintek, így a tesztoszteron és az ösztrogénszint normalizálásához is.

A szelénhiány tünetei: Vetélés, meddőség, alacsony spermaszám

7. Ízületi és izomfájdalom- és gyulladások

A szelén antioxidánsként csökkenti az oxidatív stresszt (vagyis a szervezetben zajló oxidációs folyamatok, és az ezt ellensúlyozó antioxidánsok arányának eltolódását), ami igen gyakran az ízületeknél, csontoknál jelenik meg. Ezért szelénhiány esetén megjelennek az ízületi fájdalmak és gyulladások, pl. a reumás gyulladások. Tapasztalat, hogy az éppen gyulladásban lévő ízületekben mindig alacsony a szelénszint. Súlyos esetben a szelénhiány az ún. Kashin-Beck-kórhoz vezethet, ami az ízületek deformitásával jár együtt.

8. Romló kognitív funkciók

A szelénhiány tünetei között agyi tüneteket is számon tartunk, mivel a szelén részt vesz a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) előállításában is. Az alacsony szelénszint összefüggést mutat a depresszióval és a hangulatzavarokkal, de a demencia kockázata is növekszik szelénhiány hatására.

9. Romló haj-bőr-köröm állapot

Szelén nélkül nincs egészséges haj, bőr és köröm! A szelénhiány tünete lehet a hajhullás, a száraz bőr és a töredező körmök is. A szelén antioxidánsként nemcsak a normál állapothoz járul hozzá, de csökkenti az öregedés látható jeleit is.

A szelénhiány tünetei: Romló haj-bőr-köröm állapot

A szelénhiány tünetei ellen pótold a szelént! De nem mindegy, hogyan!

Ha szelént választasz, ügyelj arra, hogy olyan szelén formulát válassz, ami jól szívódik fel!

A szerves l-szelenometionint közel 100%-os felszívódás jellemzi, míg pl. az olyan szervetlen szelén fajtákat, mint a nátirum-szelenit vagy a nátrium-szelenát csak 50 %.

A Natur Tanya® Szerves szelén napi adagjából 100 mcg szerves szelénhez juthatunk.

A felszívódás azonban nem minden!

Ha jól felszívódó szelént választasz, az még önmagában nem garancia arra, hogy hasznosulni is fog! Ez különösen igaz akkor, ha emésztőrendszeri problémákkal, gyulladásokkal élsz, ami csökkenti a tápanyagok felszívódását.

A Natur Tanya® Szerves szelén extra tablettában az L-szelenometionint BioPerine (fekete bors) kivonattal is dúsították, annak érdekében, hogy a tápanyagok valójában el is jussanak a sejtekig.

A szelénhiány tünetei ellen pótold a szelént! De nem mindegy, hogyan!

Összefoglalás

A szelén egy esszenciális mikrotápanyag, amelyre kis mennyiségben bár, de szükség van a szervezet egészséges működéséhez. A szelén hiányában kialakuló tünetek szervezetünk egész működését, beleértve immunegészségünket, továbbá szívünk, ízületeink, reproduktív szerveink, sőt még hajunk-bőrünk egészségét is érintik. Szelént nem tud előállítani a szervezetünk, ezért táplálkozással kell bevinni, ami a kilúgozott földek csökkenő szeléntartalma miatt ma már egyre nehezebb, ezért a szelént étrend-kiegészítő formájában kell bevinni. A minél jobb eredmény érdekében ügyeljünk arra, hogy szelénünk ne csak jól felszívódó legyen, hanem jól is hasznosuljon.  

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Mire jó a szelén?
Blog bejegyzések: Mire jó a szelén?
Blog bejegyzések: Szelén tablettát keresel? Ezt a kettőt mindenképp nézd meg!
Blog bejegyzések: Szelén tablettát keresel? Ezt a kettőt mindenképp nézd meg!
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.