Főmenü Termékeink
Blog

A pajzsmirigy túlműködés tünetei és a pajzsmirigy betegség kezelése

Szerkesztő: Somogyi Rita

Mutatunk 5+1 lépést, amivel természetesen tehetsz a pajzsmirigy túlműködés ellen!

A pajzsmirigy kóros állapotai egyre több embert érintenek: a pajzsmirigy alulműködés mellett gyakorivá vált a pajzsmirigy túlműködése is (mely az esetek kb. 80%-ában autoimmun pajzsmirigy túlműködés, ún. Graves-kór). A jelenség összefüggést mutat a krónikus stresszel, az egyre elterjedtebb hormonális egyensúlyhiánnyal, emésztőrendszeri panaszokkal és ételallergiával. Ha vissza szeretnénk szerezni az irányítást a pajzsmirigyünk felett, életmódváltásra és célzott tápanyagokra van szükségünk. Nézzük mindezt az alábbi 5 ponton keresztül!

A pajzsmirigy túlműködés tünetei és a pajzsmirigy betegség kezelése

Mi az a pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis vagy thyreotoxicosis)?

Pajzsmirigy túlműködésnek nevezzük a pajzsmirigynek azt a kóros állapotát, amikor a szükségesnél több hormont termel. Ez a hormontöbblet (a pajzsmirigy alulműködést jellemző hormonhiányhoz hasonlóan) az összes szerv-és szervrendszer működését befolyásolja.

Jó tudni! A pajzsmirigy alulműködés és a pajzsmirigy túlműködés egymással összefügg! Egyik állapot átcsaphat a másikba. Előfordulhat, hogy a betegség adott szakaszában a pajzsmirigy alul – majd pedig túlműködik.  

A pajzsmirigy túlműködés okai

  • Krónikus stressz, fokozott terhelés.
  • Túl sok jódbevitel.
  • Túl sok pajzsmirigyhormon bevitel (ezért lehet, hogy a pajzsmirigy alulműködés átcsap pajzsmirigy túlműködésbe pl. helytelenül beállított gyógyszeres kezelés során, de fordítva is igaz: túlműködésnél használt gátló gyógyszerek is vezethetnek alul működés felé, ha nincs kontrollálva a folyamat).
  • Pajzsmirigygyulladás és autoimmun eredetű a pajzsmirigy túlműködés (60-80 %-ban erről van szó).
  • Az agyalapi mirigy pajzsmirigy működését befolyásoló hormonjának túltermelődése.

A pajzsmirigy túlműködés okai

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

Pajzsmirigy túlműködésben a test funkciói felgyorsulnak (alulműködésben pedig éppen az ellenkezője történik: a szervezet lelassul).

  • Idegesség, hangulatingadozás, ingerlékenység, nyugtalanság.
  • Gyengeség, fáradékonyság, rossz alvás.
  • Megnövekedett étvágy, mellette mégis fogyás.
  • Meleg érzékenység, izzadt, nyirkos bőr (lehet hőemelkedés, láz is).
  • Tipikus pajzsmirigy túlműködés tünet az arcon az előredülledő szemek.
  • Foltos hajhullás, bőrprobémák.
  • Kézremegés, vörös tenyerek és talpak.
  • Szapora szívverés, szívdobogás érzés, de magas vérnyomás is előfordulhat.
  • Légzési nehézség.
  • Hasmenés.
  • Izomgyengeség.
  • Termékenységi problémák, csökkent libidó.
  • Megduzzadhat a nyak a megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) miatt (de ez alulműködésben is előfordulhat).

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A kezeletlen pajzsmirigy túlműködés következményei

A pajzsmirigy túlműködés tünetei kellemetlenek, de a kezeletlen pajzsmirigy túlműködés következményeit érdemes elkerülni.

  • szívritmuszavar
  • anyagcserezavarok
  • alultápláltság
  • nagyobb fertőzésveszély

Ezért is fontos, hogy felismerjük időben a tüneteket, és tegyünk ellenük!

5+1 egyszerű lépés a pajzsmirigy túlműködés tüneteinek csökkentéséhez

0. Csökkentsd a méreganyag-túlterhelésed!

Ez az alap akkor, ha pajzsmirigy-túlműködésünk van, ezért is került a 0. pontba. Gondolj csak bele, milyen nagy mennyiségű kemikáliának vagyunk kitéve napi szinten: pl. a légszennyezés, vizeink szennyeződései, az élelmiszeripar vegyi permetei, az ételekhez hozzáadott mesterséges adalékanyagok, a kozmetikumok károsanyagai, a szintetikus tisztítószerek méreganyagai stb.

Ha a méreganyag-terhelés csökkentéséről van szó, két fő célod van: a megelőzés és a méreganyagok kivezetése. Megakadályozhatod vagy minimalizálhatod a méreganyagoknak való kitettséged azzal, ha organikus ételeket eszel, minimalizálod a műanyagok használatát, tisztítod a levegőd és a vizedet, és méreganyagmentes termékeket használsz a testápolásban. Felejtsd el a hagyományos kozmetikumokat! Lemosáshoz lúgmentes színszappant használj, krémezéshez pedig fekete köménymag olajat!

A második célunk a méregtelenítés, ebbe beletartozik az, hogy folyamatosan hidratáltan tartjuk magunkat, hogy fokozzuk testünk saját salaktalanító munkáját. Továbbá támogassuk májunk méregtelenítő folyamatait, hiszen a méregtelenítés legjava itt zajlik. Végezzünk olyan aktivitást, ami megizzaszt, pl. edzünk, vagy infraszaunázunk.

És igen, a dohányzásról is le kell szokni azonnal!

Csökkentsd a méreganyag-túlterhelésed!

1. Támogasd pajzsmirigyed egészségét célzott tápanyagokkal!

Kulcsfontosságú 2 antioxidáns hatású ásvány, 3 alapvitamin, és egy gyógynövény kivonata a pajzsmirigy egyensúlyához és az oxidatív stressz csökkentéséhez.

  • Szerves szelén: Az összes szervünk közül a pajzsmirigy tartalmazza a legtöbb szelént, ezért a szelénhiány elsődlegesen a pajzsmirigy egészségét veszélyezteti és gátolja a normál működését. A szelénpótlás nemcsak pajzsmirigy alulműködés esetén fontos, hanem túlműködés során is, hiszen segít egyensúlyban tartani a T4 hormonok szintjét.
    A pajzsmirigy kóros állapotainál - mint a pajzsmirigy túlműködés, amikor megnövekszik a szervezet szelénigénye - fontos hangsúlyt fektetnünk arra, hogy valóban jó minőségű szelént válasszunk! Az L-szelenometionin egy közel 100%-s felszívódási profillal rendelkező szelénformula, míg például a szervetlen szeléneknél a felszívódási arány 50%.
    Ha az L-szelenometionint Bioperine® (fekete bors) kivonattal is dúsítják, akkor nemcsak a felszívódásban, hanem a hasznosulásban is biztosak lehetünk. Ez akkor fontos különösen, ha a pajzsmirigy egészségének károsodása emésztési rendellenességekkel (bélgyulladás, szivárgó bél szindróma) jár együtt, ami miatt csökken a tápanyagok felszívódása.
Támogasd pajzsmirigyed egészségét célzott tápanyagokkal: szelén
  • A cink alacsony szintje pajzsmirigy betegségek előidézője és fokozója, hiszen közvetlenül befolyásolja a pajzsmirigy-hormonok szintjét. Ha ez önmagában nem lenne elég, a cinkhiány gyengíti az immunrendszert és negatívan befolyásolja az idegrendszer működését is. A Cink-biszglicinát 143,4%-kal nagyobb mennyiségben éri el a sejtjeidet, mint a cink más szerves formái, pl. a cink-glükonát vagy a cink-citrát! Különösen hatékony akkor a kúra, ha szelénnel és D-vitaminnal kombináljuk!

  • Több mint száz tanulmány igazolja, hogy a fokozott C és D vitamin bevitel modulálja (kiegyensúlyozza) az immunrendszert és a pajzsmirigyet. A D-vitamin csökkenti a pajzsmirigy antitesteket és azoknál a hyperthyreoid betegeknél, akiknél alacsonyabb a D-vitamin szint, nagyobb eséllyel fordulnak elő visszaesések. A K2-vitamin segíti a D3 hasznosulását, és elősegíti, hogy a kalcium a csontokba jusson, és ne az artériákba. Ez azért is fontos, mert a magas pajzsmirigyhormonszint csontritkulást idéz elő, akadályozza, hogy kalcium vagy más ásványi anyagok beépüljenek a csontokba! A C+D3+K2 vitamin ezt a három alapvitamint nyújtott felszívódású tablettában kombinálja, igazolt, retard (nyújtott) hatóanyagleadással.

  • citromfű kivonata  a kutatások szerint blokkolhatja vagy csökkentheti a pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjét (THS), ezáltal mérsékli a pajzsmirigy-túlműködés olyan tüneteit, mint a szívdobogás, idegesség, magas pulzusszám. 
Támogasd pajzsmirigyed egészségét célzott tápanyagokkal: Cink,D3

2. Csökkentsd a stresszt!

A stressz számos modern kori betegség kiváltó oka lehet, de a pajzsmirigy különösen érzékenyen reagál az állandósult stresszre. A háttérben bonyolult hormonális folyamatok állnak: a stressz hatására megemelkedik az adrenalin és a kortizol szint, az emelkedett kortizol pedig a pajzsmirigy működésére van rossz hatással. 

Egy a lényeg! Ha a pajzsmirigy egészsége felett szeretnénk visszaszerezni az irányítást, akkor a stresszt ellensúlyoznunk kell! A stressz kezelésére természetesen nincs egyetlen tökéletes módszer sem. A kulcs abban van, hogy rájöjjünk, milyen stratégia a legjobb a mi számunkra. Segítségül hívhatunk ún. adaptogén gyógynövényeket is, melyek a szervezet stresszhez való alkalmazkodását segítik elő, és kiegyensúlyozó hatásúak az immunrendszerre és a belső kiválasztású mirigyeinkre. Ha túlműködnek visszahúzzák, ha alulműködnek serkentik azokat. Különösen hasznosak az adaptogének Hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) esetén, amikor a tünetek között első helyen szerepelnek a hangulatváltozások, nyugtalanság, szorongás és alvászavarok.

Csökkentsd a stresszt!

3. Gyógyítsd meg a beleid!

Bizonyított, hogy a belek egészsége jelentősen befolyásolja a pajzsmirigyet, hiszen a belek - az immunrendszer - és a pajzsmirigy, de a belek és az agy is kommunikálnak egymással. Így a belek egészsége kihat a hangulatunkra, a memóriánkra és a pszichés panaszokra is. A kommunikáció ráadásul kétirányú, így indítva el egy ördögi kört. Hiszen a pajzsmirigy panaszod befolyásolja a hangulatod és az alvásod minőségét, és mindez hatással lesz a bélflórádra is, ami tovább ront a lelki állapoton… és így tovább.

Pajzsmirigy túlműködés esetén, fogyassz prebiotikus rostokat, melyek táplálékot jelentenek a bélflórád hasznos baktériumainak.

Ha a belek fala károsodik (lazává, esetleg áteresztővé válnak), az a bél-agy- immunrendszer-pajzsmirigy kapcsolat miatt hatással lesz a pajzsmirigyünk állapotára is. Előzd meg a bajt, és gondoskodj extra kollagén bevitellel a belek egészségéről, hiszen a bél kötőszövete és nyálkahártyája is kollagénből épül fel.   

Gyógyítsd meg a beleid!

4. Figyelj a táplálkozásra!

Tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén a jódtartalmú ételek (pl. algák, tengeri halakat is érdemes megvizsgálni), ugyanúgy, ahogyan a glutén is! Sőt, jó, ha a kazeint (tejfehérje), a laktózt és az egyszerű cukrokat, szénhidrátokat is kizárjuk az étrendünkből.

Fokozni kell a káliumtartalmú élelmiszerek bevitelét (bab, lencse, sárgaborsó burgonya, gomba, zöldborsó, sárgarépa, sóska, paraj, banán, magvak). Segítenek a keresztesvirágú zöldségfélék (brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó, fodros kel, káposzta), ezek ugyanis természetes pajzsmirigyműködést gátló anyagot tartalmaznak.

Az általánosan ismert stimulálók, mint a kávé vagy erős fekete tea viszont elhagyandók!

Figyelj a táplálkozásra!

5. Mozogj rendszeresen!

A testmozgás egyszerre csökkenti a stresszt, a gyulladásokat, javítja a hangulatot, az alvás minőségét és visszaadja a csontok és a porcok erejét és egészségét, ami sajnos csökken pajzsmirigy túlműködés esetén. Válasszunk olyan mozgásformát, ami kedvünkre való, és amiben örömünket leljük. Semmi olyat ne erőltessünk, ami nem kedvünkre való, mert a nem jól eső mozgásformák vagy a túledzés szintén stresszt okoz, és csak ront a helyzeten. 

Mozogj is rendszeresen!

Cselekvési terv pajzsmirigy túlműködés esetén

A kúraidő 60-120 nap. 
 

A pajzsmirigy túlműködés során a pajzsmirigy több hormont termel, mint amire szükség lenne, és ez negatívan befolyásolja az egész szervezet működését. A pajzsmirigy túlműködés kiváltó okai között mind a stresszt, mind a nem megfelelő táplálkozást megtalálhatjuk. Ennek a pajzsmirigy betegségnek a kezelése éppen ezért mind életmódváltást, mind célzott, pajzsmirigy egészségét támogató tápanyagok fogyasztását követeli meg tőlünk. 

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Természetesen a Hashimoto betegség, vagyis az autoimmun pajzsmirigy alulműködés ellen 5 lépésben
Blog bejegyzések: Természetesen a Hashimoto betegség, vagyis az autoimmun pajzsmirigy alulműködés ellen 5 lépésben
Blog bejegyzések: Természetesen a pajzsmirigy-alulműködés ellen!
Blog bejegyzések: Természetesen a pajzsmirigy-alulműködés ellen!
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Krisz!

Pajzsmirigy túlműködés esetén minden olyan tápanyag, amely hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez hasznos tápanyag. És pontosan ilyen a D-vitamin, a cink, a béta-glükánok és a gyógygyombák is, hiszen bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságúak (vagyis nem stimulálnak, tehát nem túlpörgetik az immunrendszert, hanem kiegyensúlyozzák).

Abban igazad van, hogy az algák általánosságban nem javasoltak jódtartalmuk miatt. De! Van olyan pajzsmirigy túlműködéses eset is, amikor fontos a jódbevitel, ezt azonban már az orvos dönti el.

Ami pedig a cinket és a szelént illeti… ez függ attól is, hogy milyen formátumúak ezek a tápanyagok, és míg szervetlen cinket és szelént valóban nem javasolt egyszerre alkalmazni, ez már a szerves, pl. kelátolt formátumokra egyáltalán nem igaz.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Krisz
Autoimmun pajzsmirigy túlműködés esetén kerülendő a D-vitamin pótlása, ahogyan a legkisebb mértékű napozás is. Kerülendő a plusz cink (alulműködéskor viszont kötelező!).

A cinket és a szelént pedig egy termékben nem ajánlott együtt alkalmazni, mivel "egymással versengő" anyagok, mint pl. a kalcium-magnézium "páros".

(A cikkben ugyan nincsenek említve, de ebben az esetben pl. a vaskészítmények, a béta glükán és a különféle gyógygombák is kerülendők, ahogyan az algák is.)
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.