Anatur! Blog
Mire jók az Omega zsírsavak?
Somogyi Rita
Az Omega-3 zsírsavak esszenciálisak (nélkülözhetetlenek) számunkra, hiszen minden egyes sejtünk sejthártyájának felépítői. Szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben tudja őket előállítani. Az alacsony Omega-3 zsírsav szint bizonyítottan civilizációs betegségek előidézője. Ilyenek a szív-és érrendszeri panaszok, a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a májzsírosodás, a gyulladásos bélbetegségek, az ízületi gyulladások, az allergiák, az autoimmun rendellenességek és a mentális panaszok.
Mire jók az Omega-3 zsírsavak? Íme 15 pontban!
- Hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez
- Csökkentik az autoimmun panaszokkal járó tüneteket
- Támogatják a szív és az érrendszer egészségét
- Csökkentik a magas vérnyomást és a vérrögök képződését
- Növelik a jó koleszterinszintet
- Kiegyensúlyozzák a hormonrendszert
- Csökkentik a krónikus gyulladásokat (bélgyulladás, ízületi gyulladás, IR)
- Javítják az agyműködést, a memóriát és a mentális egészséget
- Csökkentik a hiperaktivitást, az impulzivitást, a nyugtalanságot és az agressziót
- Hozzájárulnak a szem retinájának egészségéhez
- Növelik a csontok kalciumtartalmát
- Javítják a bőr védőrétegének és egészségének működését
- Támogatják az egészséges testsúly kialakítását/megtartását
- Rákprevenciós tápanyagok
- Nélkülözhetetlenek az egészséges magzat fejlődéséhez
Mit jelent az, hogy triglicerid formájú Omega-3?
A boltokban kétféle Omega-3 zsírsavat találunk: az egyik a természetes formájú, úgynevezett triglicerid, ami a halolajban eredetileg is így van jelen. A másik egy mesterségesen előállított változat, amit etil-észter formának hívnak.
Azért készítenek ilyen mesterséges változatokat, mert így több EPA és DHA zsírsavat tudnak belerakni a kapszulába. Viszont kutatások kimutatták, hogy a természetes triglicerid formájú Omega-3 jobban felszívódik, és a szervezet is hatékonyabban tudja hasznosítani sejtszinten, mint a mesterséges változatot.
5 dolog, amire figyeljünk Omega-3 zsírsav vásárlásakor!
ALAPANYAG
Nem mindegy, hogy természetes vagy szintetikus halolajat fogyasztunk. A természetes, triglicerid formájú halolajok jobban hasznosulnak a szervezetben, ezért érdemes olyan terméket választani, amelyen szerepel a triglicerid megjelölés.
DÓZIS
Nézzük meg az EPA és DHA zsírsavak mennyiségét is, hiszen ezek a hatóanyagok felelnek a hatásért. A normál vérnyomás fenntartásához például napi 3000mg EPA és DHA zsírsavra van szüksége a szervezetnek, míg a vér normál triglicerid-szintjének fenntartása legalább 2000mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el.
AVASODÁS ELLENI VÉDELEM
FENNTARTHATÓSÁG
A felelős halászatból származó halolajok választásával nemcsak a saját egészségünket, hanem a tengeri ökoszisztémákat is védjük. A fenntarthatóságot olyan nemzetközi tanúsítványok igazolhatják, mint a MarinTrust vagy a Friends of the Sea logó.
NEHÉZFÉMEK
A halolajok tisztasága kiemelten fontos. A megbízható készítmények szigorúan ellenőrzöttek nehézfémek – például higany, ólom vagy kadmium – szempontjából. Érdemes olyan terméket választani, amely ezt laboratóriumi vizsgálatokkal igazolja, és amely vadvízi halakból nyert, tisztított EPA és DHA zsírsavakat tartalmaz.
Összefoglalás
Az omega-3 zsírsavak – különösen az EPA és DHA – nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiszen számos területen támogatják az egészséget: a szív- és érrendszertől kezdve az agyműködésen át a látásig. A megfelelő hatás eléréséhez nemcsak a mennyiség, hanem a forma, a tisztaság és a stabilitás is kulcsfontosságú.
Érdemes tudatosan választani, figyelembe véve az összetevők minőségét, az adagolást, a nehézfém-mentességet és a fenntarthatósági szempontokat is. A jó döntés hosszú távon a saját egészségünket szolgálja.
Ha szeretnél bőröd, körmeid és hajad szépségéről gondoskodni, nézd meg kapcsolódó termékünket ITT!









