Főmenü Termékeink
Blog

Mi a különbség a probiotikumok között?

Milyen probiotikumot válasszunk?

A probiotikumokat olyan élő mikroorganizmusokként határozzák meg, melyek megfelelő mennyiségben alkalmazva jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezet egészségét, közvetve a bélmikrobióta optimalizálásán keresztül. De vajon minden probiotikum egyforma? Nagyon nem! A probiotikumok által nyújtott előnyök törzs-specifikusak. Ebben a blogban ezt mutatjuk be, példákon keresztül.

Mi a különbség a probiotikumok között?

Mi befolyásolja egy probiotikum hatékonyságát? 

Ahhoz, hogy egy probiotikumot, probiotikumnak lehessen nevezni hosszú az út. Az első lépés a felhasznált jótékony baktérium teljes genomjának feltérképezése. Ez precíz genomikai és metabolomikai elemzéssel kezdődik.

Már egy bázispár megváltozása is módosítja az adott élőflóra élettani tulajdonságait. Ezért a feltérképezett törzset stabilizálni szükséges. Ezt követően nemzetközi törzsgyűjteménybe helyezik, így már nem történhet benne genetikai, vagy fiziológia változás a feldolgozás során. Ilyenkor kap a probiotikum törzsszámot és egy nemzetközi törzsgyűjtemény letétbehelyezési azonosító számot. Ezt az azonosítót kell jelölni egy probiotikus termék címkéjén, például az alábbi módon:

Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM760 vagy Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM1029.

Látható a fenti esetben, hogy mindkét probiotikum azonos nevű, de más törzsszámmal és letéti számmal rendelkeznek, ami befolyásolja az élettani tulajdonságokat is. Amíg a Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM760 a vastagbél nyálkahártya gyulladását segít enyhíteni, és szabályozza a székrekedéssel összefüggő gyomor-bélrendszeri panaszokat, addig a Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM1029 potenciális immunszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik, törzs-specifikus tulajdonsága még, hogy javítja a bőr egészségét, különösen atópiás dermatitisben.

Ugyanakkor mindkét törzs szabályozza a bél mikrobiótát és a rövid szénláncú zsírsavak metabolizmusát, illetve hatással van a károsodott bélbarrier funkcióra. A B. longum szoros kapcsolatban áll az idegrendszerrel, szabályozza szerotoninszintézist, javítja a hangulatot, az alvás minőségét és a kognitív funkciókat. A B. longum az egyike azon első probiotikus baktériumfajoknak, mely születés után az emberi bélmikrobiomot kolonizálja.

Összességében egy probiotikum élettani tulajdonságai mindig a DNS „ujjlenyomatához” köthetőek, és csak egy teljesen feltérképezett, nemzetközi törzsgyűjteményben elhelyezett törzs esetében garantálható a konkrét fenotípus.

Mi befolyásolja egy probiotikum hatékonyságát?

Milyen egy minőségi probiotikum termék?

  • A felhasznált jótékony baktérium vagy baktériumok nemzetközi törzsgyűjteményben elhelyezett, azonosító számmal ellátott törzsek
  • A termék előállítása kontrollált gyártástechnológia mellett zajlik, hiszen a probiotikumok köztudottan érzékenyek a hőmérsékletre, nedvességre, pH-ra, és könnyedén elveszíthetik egyes részeiket illetve metabolikusan aktív vegyületeiket
  • Sőt egy minőségi probiotikum túldozírozással kerül a polcokra, mivel az élőflóráknak a szavatossági idő végéig kell garantálni a hatóanyagmennyiséget. Erre jó példa a Natur Tanya® Megabiotikum termék, ami a napi adagban 120 milliárd CFU liofilizált élőflórát koncentrál, és amit 3x-os túldozírozással, összesen 360 milliárd élőflórával garantál a cég
  • Egy jó probiotikus kiegészítő prebiotikumot is tartalmaz, mivel az segíti a probiotikumok kolonizálódását a béltraktusban. Amikor prebiotikum és probiotikum is található a készítményben, akkor azt szinbiotikumnak nevezzük.

Nézzünk meg még néhány probiotikumot és azok jellemzőit

BIFIDOBACTERIUMOK

A bifidobacteriumok szintje születéskor a legmagasabb, ami az életkor előrehaladtával természetes módon csökken, csak úgy, mint életmódbeli tényezők és betegségek hatására (egyoldalú táplálkozás, alacsony rostbevitel, nagy mennyiségű állati fehérjét tartalmazó étrend, mozgáshiány, dohányzás, stressz, elhízás, cukorbetegség…).

Ugyanakkor az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és helyes életvitel pozitívan befolyásolja a jótékony bélbaktériumok, köztük a bifidobacteriumok mennyiségét és a bélmikrobiom egyensúlyát.

Most nézzünk meg további két Bifidobacterium törzset.

Bifidobacterium animalis subps. lactis

Általánosan a B. lactis különböző vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának elősegítésén keresztül támogatólag hat a táplálkozásra. Egyes törzsei folsavat (B9-vitamint) termelnek, míg másikak az ásványi anyagokat biológiailag felvehető formájukba történő alakításában működnek közre.

A specifikus Bifidobacterium animalis subps. lactis CGMCC30208 törzs olyan savakat, peroxidokat és bakteriocineket termel, melyek segítségével megakadályozza, hogy a patogének problémát okozhassanak a bélben és segíti az ásványi anyagok felszívódását.

Bifidobacterium bifidum

Általánosan B. bifidum legnagyobb mennyiségben a vastagbélben, a vékonybél alsó szakaszában, az anyatejben, és gyakorta a hüvelyben található meg. A B. bifidum segít helyreállítani a bélrendszer egészségét gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdőknél, pl. reflux jellegű diszpepsziában, hasi fájdalomban, IBS-ben, hasmenésben és székrekedésben. A B. bifidum fogyasztása támogatja az immunrendszer egészségét és segíthet megelőzni egészséges embereknél a légúti fertőzéseket, pl. a közönséges megfázást.

A specifikus Bifidobacterium bifidum CCFM1167 törzs befolyásolja a bélperisztaltikát, a vastagbél szöveteinek kóros károsodását és hatékonyan enyhíti a székrekedés tüneteit. Lactobacillusokkal együtt enyhíti az IBS tüneteit.  

BIFIDOBACTERIUMOK

LACTOBACILLUSOK

A Lactobacillusok alkotják a tejsavbaktériumok legnagyobb nemzetségét több, mint 260 fajjal. Először a Nobel-díjas Ilja Iljics Mecsnyikov figyelt fel rájuk az 1900-as évek elején, amikor a bolgárok hosszú élettartamát a Lactobacillusokat tartalmazó fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztásával hozta összefüggésbe.

Ezek a baktériumok egyes társaiktól eltérően aerob és anaerob körülmények között is boldogulnak, ezáltal a vékony- és vastagbelet is kolonizálják, bár inkább az előbbiben tartózkodnak, ahol nagyobb mennyiségben található oxigén.

Lactobacillus paracasei
Ez a probiotikum gyakran megtalálható az ember bélrendszerében és szájflórájában. Általános hatásai közé sorolható, hogy segítséget nyújt emésztési problémákkal, pl. puffadással és székrekedéssel küzdőknek. Támogatja az immunrendszert, csökkenti a diszbiózis okozta krónikus gyulladásokat, segít megelőzni a szájüregi gyulladásokat és fertőzéseket, növeli az energiaszintet.

Összességében egy nagyszerű probiotikum az általános egészség és az immunrendszer működésének támogatására. Ide is hoztunk példaként kétféle specifikus törzset. Alább látható, hogy az általános hatásokkal szemben, hogy változik a törzsek élettani specifikussága.

Amíg a Lactobacillus paracasei CCFM1164 javítja a bélflóra rendellenességeit, csökkenti a gyulladást és gátolja a kórokozó baktériumok szaporodását, illetve javítja a bélnyálkahártya gátat, addig

a Lactobacillus paracasei CGMCC30147 csökkenti a krónikus fáradtságot, javítja a mentális egészséget, csökkenti az oxidatív stresszt és javít az immunrendszer válaszain. Mindez az eltérő genomtérképpel magyarázható.

Lactobacillus plantarum

Az L. plantarum általánosságban megtalálható a gyomor-bélrendszerben és a fermentált élelmiszerekben, ahol számos bioaktív komponenst termel, többek között exopoliszacharidokat, gamma-amino-vajsavat, riboflavint, folsavat és B12-vitamint.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az L. plantarum fontos szerepet játszik a vérnyomásnak, a vérzsíroknak és a vércukornak, illetve a bélrendszer, az idegrendszer és az immunrendszer működésének a szabályozásában, aminek következtében széles körben alkalmazzák a gyulladásos, pszichiátriai és krónikus anyagcsere-betegségek kezelésében.

A Lactobacillus plantarum CCFM1143 olyan specifikus törzs, ami csökkenti a szervezetben lévő gyulladást és a patogének mennyiségét. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a vesekövek kockázatát. Szerepet játszik a vérnyomás, a vérzsírok, a koleszterin és a vércukor szabályozásában. Enyhíti az IBS-t, a pszichés és bélbetegségekkel járó hasmenéseket.

Lactobacillus rhamnosus

A L. rhamnosus egyes törzseit széles körben használják probiotikumként élelmiszer-formulákban és funkcionális élelmiszerekben. Kedvezően befolyásolja a bélmikrobiom összetételét a gyomor és bél egészségét. Az L. rhamnosusnak a gyomor-bél traktusban kórokozókat gátló tulajdonságát annak tulajdonították, hogy képes kolonizálni a bélhámsejteket, erősíteni a bélbarriert, ezáltal pedig modulálni a veleszületett és adaptív immunválaszokat, pl. enyhíteni az allergiás tüneteket.

A Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 olyan specifikus törzs, ami részt vesz a gyomor-bélrendszeri és hüvelyi fertőzések prevenciójában, pl. csökkenti a kolónia mennyiségét Helicobacter pylori fertőzés esetén, vagy gátolni képes a kórokozók bélfalon való átjutását azáltal, hogy a bélnyálkahártyán való szaporodása során egy fizikai barriert hoz létre, mely szétrombolja a kórokozók alkotta biofilmet. Ez megnehezíti a patogének (pl. E. coli) megtapadását az emésztőrendszert bélelő sejteken és a hüvelyben is.

probiotikum-jellemzo-lactobacillus-plantarum-rhamnosus.png

Lactobacillus reuteri

Az L. reuteri az emberi szervezet különböző területein lelhető fel, többek között a gyomor-bélrendszerben, a húgyutakban, a bőrön, illetve az anyatej is tartalmazza. Számos kutatási projekt és klinikai vizsgálat középpontjában áll, különösen a női hüvelyi egészséggel és bakteriális hüvelyfertőzésekkel, illetve elhízással különböző mechanizmusok és metabolitok révén, továbbá az inzulinérzékenység, a glükózháztartás, a máj és a bélgát egészségén keresztül.

A lactobacillus reuteri CCFM1145 olyan specifikus törzs, ami fokozza a gyulladáscsökkentő citokinek termelését, szabályozza a vércukorszintet és inzulinrezisztencia indexét. A lactobacillus reuteri CCFM1145 metabolikus szindróma, nem alkoholos zsírmáj, cukorbetegség megelőzésére és kiegészítő kezelésére alkalmas élőflóra.

Lactobacillus acidophilus

Az L. acidophilus az egészséges mikrobiális flóra talán legismertebb tagja, bizonyítottan számos probiotikus tulajdonsággal rendelkezik. Ez a baktériumfaj az emberi szervezetben különösen a gyomor-bélrendszerben, a szájüregben és a hüvelyben, valamint különböző fermentált élelmiszerekben, mint pl. a fermentált tejtermékekben található. Bizonyos L. acidophilus törzsek erős probiotikus hatást mutatnak.

Az Lactobacillus acidophilus CGMCC30141 olyan specifikus törzs, ami gátolja a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli, a Salmonella typhimurium és a Clostridium perfringens patogének szaporodását. Képes a koleszterin felszívására és asszimilálására és segíti a szervezetet a laktóz lebontásában, továbbá csökkenti a laktózintolerancia tüneteit.

Lactobacillus crispatus

Az L. cirspatus a hüvelyi mikrobiom egyik legdominánsabb baktériuma. Az L. crispatus fogyasztását számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, többek között a jobb emésztéssel, különböző fertőzésekre való kockázat csökkenésével, az immunrendszer hatékonyabb működésével, a bőr egészségének javulásával. Fenntartja az emésztőrendszerben a baktériumok megfelelő egyensúlyát, továbbá csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A specifikus Lactobacillus crispatus CCFM1110 törzs javítja a női hüvely egészségét, segítségünkre van a hüvelyi candidiasis, a bakteriális hüvelyfertőzés és a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében egyaránt. Szabályozza a hormonszintet, enyhíti az ösztrogénhiány okozta női menopauza tüneteit és a policisztás petefészek szindrómát.

Lactobacillus casei

Az L. casei megtalálható az ember bélrendszerében, hüvely-, bőr- és szájflórájában. Anyagcseréje eredményeként létrejövő melléktermékeiről kimutatták, hogy antimikrobiális, biofilmellenes, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásúak. Az L. casei modulálja az immunrendszert, csökkenti az allergiás tüneteket és erősíti a nyálkahártya immunválaszt. A vele végzett vizsgálatok jelentős javulást mutatnak az immunitás, az allergia és az emésztés terén, különösen a bélgyulladások esetén.

A Lactobacillus casei CCTCCM207107 specifikus törzs a bakteriális emésztőrendszeri megbetegedések enyhítésében segít. Antimikrobiális tulajdonságaival növeli a hasznos mikrobák növekedését és a bél homeosztázisának fenntartását. Gyulladáscsökkentő vegyületeken és a bél immunrendszerének szabályozásán keresztül segíthet enyhíteni a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, és támogatja a bél általános egészségét.

Lactobacillusok

Összefoglalás

Nem minden probiotikum működik ugyanúgy, nem mindegyikük hatékony, illetve nem mindegyikük ugyanazon betegségek esetében hatékony, így fontos figyelemmel lenned az általad használni kívánt probiotikus törzsre. Szükséges a baktériumtörzs azonosítása. Az egy adott törzs ujjlenyomatához köthető egészségügyi hatásokat "törzs-specifikusságnak" nevezzük, ami nagyon fontos, mivel néha nagy különbségek lehetnek ugyanazon faj probiotikus törzsei(nek) hatásai között.

Például vannak 1-es szintű evidenciát igazoló probiotikumok a testsúlycsökkentéshez, a mentális egészség javításához, hasmenés és antibiotikum használat melletti fogyasztás ajánlására. Kapható kiemelkedően magas csíraszámú, több törzsből álló probiotikus kiegészítő, melynek előnyei közé tartozik az egyes probiotikus törzsek szinergikus hatása, valamint az egészségügyi előnyök szélesebb spektruma az egyetlen probiotikus törzs beviteléhez képest.

Nézz körül a webáruházunkban

FLÓRABIOTIKUM DUOPACK, -10% kedvezménnyel Natur Tanya®

11 009 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 11 009 Ft
PSZICHOBIOTIKUM DUOPACK kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.