Főmenü Termékeink
Blog

8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett

Szerkesztő: Somogyi Rita

Védjegyzett, fermentált béta-glükán - mutatjuk, miért érdemes fogyasztani!

100-150 éve még nagy mennyiségű béta-glükán került a szervezetbe főként zöldségekből, gyümölcsökből. A mai élelmeink gombaölőszerekkel kezeltek és sterilizáltak, így eltűnt a béta-glükán az asztalról. A hiányra a szervezet reakciója: autoimmun megbetegedések, romló ellenálló képesség a fertőzésekre, több allergiás reakció és több gyomor, bélrendszeri gyulladás.  

Védjegyzett, fermentált béta-glükán – sörélesztő sejtfalból

Az immunrendszer ismeri az élesztő béta-glükánt

Amikor még nem használt az ember ennyi vegyszert és gombaölőszert a magasabb terméshozam érdekében, ételeinkben még jelen voltak élesztőgombák, gombák és penészgombák.

Pont ezért szervezetünk nagyon jól ismeri az élesztőgombák sejtfalaiban levő 1,3/1,6 típusú béta-glükánokat. Oly annyira, hogy glükán receptorok találhatók az immunsejteken, melyek mind a veleszületett (ősi), mind az adaptív (tanult) immunválaszra hatnak. 

A sörélesztő sejtfalából kivont 1,3/1,6 típusú béta-glükánok immunmoduláló hatóanyagok  (1)(2)(3)(4) vagyis egyensúlyba hozzák az immunrendszer működését. Amikor gyenge az immunműködés immunstimulálók, vagyis serkentik az immunrendszert és amikor az immunrendszer túlműködik gátló szereppel bírnak.

8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett

 1. fokozzák az immunsejtek aktivitását a szervezetben a kórokozó vírusokkal és baktériumokkal szemben.

 2. bizonyítottan csökkentik a bakteriális és vírusos légúti fertőzések visszatérését és tüneteik súlyosságát.

 3. segítik a bélmikrobiom felépítését, a jó bélbaktérium fajok szaporodását és a kórokozó fajok kiszorítását (prebiotikus rostok).

 4. kiegészítik az autoimmun terápiákat (pl. Crohn, colitis ulcerosa, Reumatoid arthritis (ízületi gyulladás)).

 5. kifejezetten ajánlottak áteresztő bél szindróma esetén (ami minden autoimmun és krónikus gyulladásos betegség hátterében megtalálható).

 6. csökkentik az allergiás (Allergiás rhinitis (szénanátha)) tüneteket és gyulladásokat az immunrendszer túlzott reakcióban.

 7. javítják a stressztűrő képességet, ami nagyon fontos az immunrendszer egészséges válaszaihoz (az adaptogének csoportjába tartoznak).

 8. nem utolsó sorban pedig rákprevenciós tápanyagok (stimulálják a daganatokhoz és vírusokhoz kötődő és azok elpusztítására vegyi anyagokat felszabadító fehérvérsejteket (limfocitákat)).

8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett

Mik azok a béta-glükánok? Melyik a legjobb béta-glükán?

Béta-glükánok sokféle forrásból származhatnak, mint gabonafélék, hínár, gomba vagy élesztő. Azonban élettani tulajdonságaik és aktivitásuk jelentősen eltér. Más kötésekkel rendelkeznek, más a tisztasági szint, az oldhatóság, a molekulatömeg, a harmadlagos szerkezet, az elágazás mértéke, a polimer töltés...

Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésére és a vércukorszintek normalizálására jók, míg az élesztő és gombafélékből származó béta-glükánok immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor még a sütőélesztő és sörélesztő forrás, továbbá az oldható és oldhatatlan verzió is eltérő immunmoduláló tulajdonságokat mutat, molekuláris szerkezeti eltéréseik okán.

A legtöbbet kutatott és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánokat a sörélesztő sejtfala szolgáltatja, oldhatatlan formában. A sörélesztőből származó béta-glükánok, adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rostok, melyek ”tanítják” a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami biztonságosságuk kulcsa.

Miért fontos, hogy védjegyzett legyen a sörélesztő béta-glükán, amit fogyasztunk?

Az élesztőből származó béta-glükán minden egyes forrásának egyedi kémiai struktúrája van, ami összefügg az általa biztosított előnyökkel. Egy béta-glükán minősége és élettani tulajdonságainak mutatója a komplikált izolálás és tisztítás. A védjegyzett alapanyag garantálja; 
1. a nagy tisztaságot
2. az oldhatatlanságát
3. a standardizált béta-1,3/1,6-glükánok jelenlétét

Immuntámogatás sörélesztő béta-glükánnal  

Nagyon sok kutatás foglalkozik a folyamatosan növekvő civilizációs betegségekkel és panaszokkal, mint amilyenek az allergiák, az élelmiszer érzékenységek, a gyenge immunitás vagy az autoimmun megbetegedések.

Ezek a panaszok és betegségek egyértelműen kapcsolatba hozhatók azzal, hogy egyre kisebb területen, egyre több élelmiszert termelünk, a beltartalmi és biológiai értékek rovására, melynek egyik ilyen áldozata a béta-glükán. Emellett ott van még a megnövekedett stressz, a környezeti mérgek mennyisége, és az antibiotikumokkal való visszaéléssel.

Tudtad? A nagymértékű fizikai kimerültség vagy a lelki vagy fizikai stressz jobban elnyomhatja a védekező funkciók aktivitását, mint a betegségek.

A sörélesztő béta-glükánok hatása Immunrendszer és autoimmun panaszok

A sörélesztő béta-glükánok hatása  

A sörélesztő béta-glükánok által nyújtott immuntámogatás holisztikus közelítés a szervezethez, ami figyelembe veszi az immunrendszer összes komponensét és hatásmechanizmusát.

A béta-glükán egyensúlyba hozza a természetes védekezési mechanizmusokat, amellyel felkészíti az emberi szervezetet az immunszupprimált időszakokra és az egészségügyi kihívásokra, támogatja a szervezet védekezési reakcióját a baktériumok és paraziták által okozott betegségekkel szemben. A sörélesztő béta-glükánok hatással vannak a homeosztázisra, az immunrendszerre és a vele kapcsolatban álló szervrendszerekre (pl.: idegrendszer, hormonrendszer).

Az adaptogének csoportjába tartozó hatóanyag kiegyensúlyozza az immunrendszert, támogatja a mikrobiomot, segít a vírusok, baktériumok elleni védekezésben és a gyulladások visszaszorításában. 

Autoimmun panaszok és béta-glükánok

A sörélesztő béta glükánok és autoimmun panaszok kapcsolatát több magyarázat is adja. Egyrészt a csökkent a béta glükán tartalom, megnöveli a termények lektin termelését. A lektinek gyengítik a mikrobiomot, áteresztő bélszindróma* okozói, ami autoimmun betegségek kiváltója. Másrészt a béta-glükánok fontos szerepet játszanak a Th1 és Th2 fehérvérsejtek aktivitásában, mely sejtek egyensúlyának zavara autoimmun választ okoz.

*Áteresztő bélszindrómát idéz elő a táplálkozás, életmód vagy fertőzések. Ilyenkor rendellenesség lép fel a nyálkahártya sejtjeiben, a védő gát épsége gyengül, lyukak és rések keletkezhetnek, ami pedig növeli az áteresztőképességet, így emésztetlen élelmiszer részecskék, toxinok, mikrobák szivárognak a véráramba, ami gyulladásokat vált ki és összezavarja az immunrendszer működését. A sörélesztő béta glükánok növelik a nyálkahártya védőfunkcióját és csökkentik a bélnyálkahártya átjárhatóságát.

Immunmoduláló béta-glükánok

Az elmúlt 50 évben több, mint 6,000, a béta-glükánok immunmoduláló hatásait, pl. a gyulladáscsökkentő vagy antimikrobiális képességeit vizsgáló publikáció jelent meg.

Az immunrendszer sejtjei (főleg a makrofágok, a neutrofilek, néhány limfocita és természetes ölősejt) glükán-specifikus, CR3 elnevezésű receptorokkal rendelkeznek. A glükán a specifikus receptorokkal kialakított kötődésein keresztül végzi el a munkáját a szervezetünkben, ezek a receptorok a sejtek felszínén találhatóak és a glükánok úgy aktiválják ezeket, ahogy a zárat nyitja a kulcs.

A végeredmény egy aktív sejt, amely elpusztítja az összes idegen és kórokozó organizmust, legyen szó baktériumról vagy rosszindulatú organizmusokról. A béta-glükán napi fogyasztása optimális stimuláló hatással van a makrofágokra, így egy finomhangolt és maximalis erejű védelmi rendszer alakul ki.

Mikor ajánlott sörélesztő béta-glükánokkal dúsítani az étrendet? 

 • Vírusos és bakteriális légúti fertőzések és a megfázás idején
 • Iskolakezdés, óvodakezdés, közösségi fertőzéseinek gyakorisága ellen
 • Minden olyan betegség és panasz, ami gyulladásokkal jár (elhízás, inzulinrezisztencia, autoimmun betegségek)
 • Krónikus stressznek kitett személyeknek pl., környezeti stressz (UV, cigaretta, alkohol), személyes stressz (aggódás, félelem), szociális stressz (traumák, gyász)

Béta-glükán érdekességek

 • A lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra, bár az nem gliadinmentes, viszont gazdag béta-glükánokban
 • A glükánokat bizonyos esetekben kísérleti vakcinákban is felhasználják, ugyanis számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy az antitest válaszok stimulálásával egyidejűleg használt glükán fokozza az antitestek termelését.
 • Az élesztőből izolált béta glükánok hatására a hámsejtek áteresztőképessége csökken az emésztőrendszerben, ezt a folyamatot a hozzáadott cink is segíti
 • A béta-glükánok szinergiában hatnak a C-vitaminnal, szelénnel és cinkkel a fertőzésekre adott immunválasz fokozásában (ez a védjegyezett sörélesztő béta-glükán ezekkel az antioxidánsokkal is dúsított!)
Nézz körül a webáruházunkban
Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml Akció

Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml

6 665 Ft
5 998 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 998 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.