8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett
Védjegyzett, fermentált béta-glükán - mutatjuk, miért érdemes fogyasztani!
100-150 éve még nagy mennyiségű béta-glükán került a szervezetbe főként zöldségekből, gyümölcsökből. A mai élelmeink gombaölőszerekkel kezeltek és sterilizáltak, így eltűnt a béta-glükán az asztalról. A hiányra a szervezet reakciója: autoimmun megbetegedések, romló ellenálló képesség a fertőzésekre, több allergiás reakció és több gyomor, bélrendszeri gyulladás.
Az immunrendszer ismeri az élesztő béta-glükánt
Amikor még nem használt az ember ennyi vegyszert és gombaölőszert a magasabb terméshozam érdekében, ételeinkben még jelen voltak élesztőgombák, gombák és penészgombák.
Pont ezért szervezetünk nagyon jól ismeri az élesztőgombák sejtfalaiban levő 1,3/1,6 típusú béta-glükánokat. Oly annyira, hogy glükán receptorok találhatók az immunsejteken, melyek mind a veleszületett (ősi), mind az adaptív (tanult) immunválaszra hatnak.
A sörélesztő sejtfalából kivont 1,3/1,6 típusú béta-glükánok immunmoduláló hatóanyagok (1), (2), (3), (4) vagyis egyensúlyba hozzák az immunrendszer működését. Amikor gyenge az immunműködés immunstimulálók, vagyis serkentik az immunrendszert és amikor az immunrendszer túlműködik gátló szereppel bírnak.
8 ok a sörélesztő béta-glükánok mellett
- fokozzák az immunsejtek aktivitását a szervezetben a kórokozó vírusokkal és baktériumokkal szemben.
- bizonyítottan csökkentik a bakteriális és vírusos légúti fertőzések visszatérését és tüneteik súlyosságát.
- segítik a bélmikrobiom felépítését, a jó bélbaktérium fajok szaporodását és a kórokozó fajok kiszorítását (prebiotikus rostok).
- kiegészítik az autoimmun terápiákat (pl. Crohn, colitis ulcerosa, Reumatoid arthritis (ízületi gyulladás)).
- kifejezetten ajánlottak áteresztő bél szindróma esetén (ami minden autoimmun és krónikus gyulladásos betegség hátterében megtalálható).
- csökkentik az allergiás (Allergiás rhinitis (szénanátha)) tüneteket és gyulladásokat az immunrendszer túlzott reakcióban.
- javítják a stressztűrő képességet, ami nagyon fontos az immunrendszer egészséges válaszaihoz (az adaptogének csoportjába tartoznak).
- nem utolsó sorban pedig rákprevenciós tápanyagok (stimulálják a daganatokhoz és vírusokhoz kötődő és azok elpusztítására vegyi anyagokat felszabadító fehérvérsejteket (limfocitákat)).
Mik azok a béta-glükánok? Melyik a legjobb béta-glükán?
Béta-glükánok sokféle forrásból származhatnak, mint gabonafélék, hínár, gomba vagy élesztő. Azonban élettani tulajdonságaik és aktivitásuk jelentősen eltér. Más kötésekkel rendelkeznek, más a tisztasági szint, az oldhatóság, a molekulatömeg, a harmadlagos szerkezet, az elágazás mértéke, a polimer töltés...
Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésére és a vércukorszintek normalizálására jók, míg az élesztő és gombafélékből származó béta-glükánok immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor még a sütőélesztő és sörélesztő forrás, továbbá az oldható és oldhatatlan verzió is eltérő immunmoduláló tulajdonságokat mutat, molekuláris szerkezeti eltéréseik okán.
A legtöbbet kutatott és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánokat a sörélesztő sejtfala szolgáltatja, oldhatatlan formában. A sörélesztőből származó béta-glükánok, adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rostok, melyek ”tanítják” a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami biztonságosságuk kulcsa.
Miért fontos, hogy védjegyzett legyen a sörélesztő béta-glükán, amit fogyasztunk?
Az élesztőből származó béta-glükán minden egyes forrásának egyedi kémiai struktúrája van, ami összefügg az általa biztosított előnyökkel. Egy béta-glükán minősége és élettani tulajdonságainak mutatója a komplikált izolálás és tisztítás. A védjegyzett alapanyag garantálja;
1. a nagy tisztaságot
2. az oldhatatlanságát
3. a standardizált béta-1,3/1,6-glükánok jelenlétét
Immuntámogatás sörélesztő béta-glükánnal
Nagyon sok kutatás foglalkozik a folyamatosan növekvő civilizációs betegségekkel és panaszokkal, mint amilyenek az allergiák, az élelmiszer érzékenységek, a gyenge immunitás vagy az autoimmun megbetegedések.
Ezek a panaszok és betegségek egyértelműen kapcsolatba hozhatók azzal, hogy egyre kisebb területen, egyre több élelmiszert termelünk, a beltartalmi és biológiai értékek rovására, melynek egyik ilyen áldozata a béta-glükán. Emellett ott van még a megnövekedett stressz, a környezeti mérgek mennyisége, és az antibiotikumokkal való visszaéléssel.
Tudtad? A nagymértékű fizikai kimerültség vagy a lelki vagy fizikai stressz jobban elnyomhatja a védekező funkciók aktivitását, mint a betegségek.
A sörélesztő béta-glükánok hatása
A sörélesztő béta-glükánok által nyújtott immuntámogatás holisztikus közelítés a szervezethez, ami figyelembe veszi az immunrendszer összes komponensét és hatásmechanizmusát.
A béta-glükán egyensúlyba hozza a természetes védekezési mechanizmusokat, amellyel felkészíti az emberi szervezetet az immunszupprimált időszakokra és az egészségügyi kihívásokra, támogatja a szervezet védekezési reakcióját a baktériumok és paraziták által okozott betegségekkel szemben. A sörélesztő béta-glükánok hatással vannak a homeosztázisra, az immunrendszerre és a vele kapcsolatban álló szervrendszerekre (pl.: idegrendszer, hormonrendszer).
Az adaptogének csoportjába tartozó hatóanyag kiegyensúlyozza az immunrendszert, támogatja a mikrobiomot, segít a vírusok, baktériumok elleni védekezésben és a gyulladások visszaszorításában.
Autoimmun panaszok és béta-glükánok
A sörélesztő béta glükánok és autoimmun panaszok kapcsolatát több magyarázat is adja. Egyrészt a csökkent a béta glükán tartalom, megnöveli a termények lektin termelését. A lektinek gyengítik a mikrobiomot, áteresztő bélszindróma* okozói, ami autoimmun betegségek kiváltója. Másrészt a béta-glükánok fontos szerepet játszanak a Th1 és Th2 fehérvérsejtek aktivitásában, mely sejtek egyensúlyának zavara autoimmun választ okoz.
*Áteresztő bélszindrómát idéz elő a táplálkozás, életmód vagy fertőzések. Ilyenkor rendellenesség lép fel a nyálkahártya sejtjeiben, a védő gát épsége gyengül, lyukak és rések keletkezhetnek, ami pedig növeli az áteresztőképességet, így emésztetlen élelmiszer részecskék, toxinok, mikrobák szivárognak a véráramba, ami gyulladásokat vált ki és összezavarja az immunrendszer működését. A sörélesztő béta glükánok növelik a nyálkahártya védőfunkcióját és csökkentik a bélnyálkahártya átjárhatóságát.
Immunmoduláló béta-glükánok
Az elmúlt 50 évben több, mint 6,000, a béta-glükánok immunmoduláló hatásait, pl. a gyulladáscsökkentő vagy antimikrobiális képességeit vizsgáló publikáció jelent meg.
Az immunrendszer sejtjei (főleg a makrofágok, a neutrofilek, néhány limfocita és természetes ölősejt) glükán-specifikus, CR3 elnevezésű receptorokkal rendelkeznek. A glükán a specifikus receptorokkal kialakított kötődésein keresztül végzi el a munkáját a szervezetünkben, ezek a receptorok a sejtek felszínén találhatóak és a glükánok úgy aktiválják ezeket, ahogy a zárat nyitja a kulcs.
A végeredmény egy aktív sejt, amely elpusztítja az összes idegen és kórokozó organizmust, legyen szó baktériumról vagy rosszindulatú organizmusokról. A béta-glükán napi fogyasztása optimális stimuláló hatással van a makrofágokra, így egy finomhangolt és maximalis erejű védelmi rendszer alakul ki.
Mikor ajánlott sörélesztő béta-glükánokkal dúsítani az étrendet?
- Vírusos és bakteriális légúti fertőzések és a megfázás idején
- Iskolakezdés, óvodakezdés, közösségi fertőzéseinek gyakorisága ellen
- Minden olyan betegség és panasz, ami gyulladásokkal jár (elhízás, inzulinrezisztencia, autoimmun betegségek)
- Krónikus stressznek kitett személyeknek pl., környezeti stressz (UV, cigaretta, alkohol), személyes stressz (aggódás, félelem), szociális stressz (traumák, gyász)
Béta-glükán érdekességek
- A lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra, bár az nem gliadinmentes, viszont gazdag béta-glükánokban
- A glükánokat bizonyos esetekben kísérleti vakcinákban is felhasználják, ugyanis számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy az antitest válaszok stimulálásával egyidejűleg használt glükán fokozza az antitestek termelését.
- Az élesztőből izolált béta glükánok hatására a hámsejtek áteresztőképessége csökken az emésztőrendszerben, ezt a folyamatot a hozzáadott cink is segíti
- A béta-glükánok szinergiában hatnak a C-vitaminnal, szelénnel és cinkkel a fertőzésekre adott immunválasz fokozásában (ez a védjegyezett sörélesztő béta-glükán ezekkel az antioxidánsokkal is dúsított!)