Béta-glükánok sokféle forrásból származhatnak, mint gabonafélék, hínár, gomba vagy élesztő. Azonban élettani tulajdonságaik és aktivitásuk jelentősen eltér. Más kötésekkel rendelkeznek, más a tisztasági szint, az oldhatóság, a molekulatömeg, a harmadlagos szerkezet, az elágazás mértéke, a polimer töltés...
Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésére és a vércukorszintek normalizálására jók, míg az élesztő és gombafélékből származó béta-glükánok immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor még a sütőélesztő és sörélesztő forrás, továbbá az oldható és oldhatatlan verzió is eltérő immunmoduláló tulajdonságokat mutat, molekuláris szerkezeti eltéréseik okán.
A legtöbbet kutatott és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánokat a sörélesztő sejtfala szolgáltatja, oldhatatlan formában. A sörélesztőből származó béta-glükánok, adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rostok, melyek ”tanítják” a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami biztonságosságuk kulcsa.
Miért fontos, hogy védjegyzett legyen a sörélesztő béta-glükán, amit fogyasztunk?
Az élesztőből származó béta-glükán minden egyes forrásának egyedi kémiai struktúrája van, ami összefügg az általa biztosított előnyökkel. Egy béta-glükán minősége és élettani tulajdonságainak mutatója a komplikált izolálás és tisztítás. A védjegyzett alapanyag garantálja;
1. a nagy tisztaságot
2. az oldhatatlanságát
3. a standardizált béta-1,3/1,6-glükánok jelenlétét