Nyári vitaminpótlás – ha azt hitted nincs rá szükség, tévedtél!
Ezekre a vitaminokra lesz szükséged a kánikulában!
Nyár, jó idő, napsütés, szabadság… ki gondol ilyenkor a vitaminpótlásra? Pedig jól tesszük, ha a nyári időszakban sem felejtkezünk el a legfontosabb tápanyagok pótlásáról, amit sajnos nem olyan egyszerű megoldani pusztán táplálkozással, mint amilyennek először gondolnánk! Nézzük, mely tápanyagokra lesz feltétlenül szükségünk a legnagyobb kánikulában!
Tévhit, hogy nyáron nem kell pótolni a D-vitamint!
Sokan gondolják úgy, hogy D-vitamin pótlásra csak télen van szükség, nyáron majd a bőrünk képes az előállítására! Igen ám, de hogy állítaná elő a bőrünk akkor, ha nem tartózkodunk a napon mert pl. irodai munkát végzünk?
Vagy ha a napon tartózkodva is magas faktorszámú krémekkel védjük magunkat - egyébként jogosan - az UV káros hatásai ellen? Meglepő, de a D-vitamin hiány nyáron is előfordul, ezért kúraszerű fogyasztása javasolt a legmelegebb hónapokban is! Különösen igaz ez azokban az állapotokban, melyek meg is emelik a szervezet D-vitamin szükségletét, ilyen a jelentős túlsúly, a pajzsmirigy betegség, a hormonális problémák vagy cukorbetegség.
- Ezekben a pici, könnyen lenyelhető tablettákban a 4000 NE -vitamint 60 mcg fermentált, természetes menakinon-7 K2-vitamin és E-vitamin egészíti ki a még jobb eredmény érdekében!
Ha a nyarat is szereted aktívan tölteni – figyelj az ízületek egészségére!
Ha a nyarat azért várod, hogy minél több időt tölthess a szabadban való mozgással, legyen szó kertészkedésről, kirándulásról, biciklizésről vagy bármilyen más mozgásformáról, akkor érdemes odafigyelni az ízületeid egészségére!
Mivel a legjobb kezelés a megelőzés, azt javasoljuk, fogyassz olyan tápanyagokat, melyek támogatják ízületeid, porcaid és csontjaid egészségét, segítenek megelőzni az ízületi gyulladásokat, sérüléseket, vagy ha már megtörtént a baj, elősegítik a regenerációt.
- Az új-zélandi zöldkagyló gazdag glükozaminoglikánokban ( röviden GAG). Ezek a szerves vegyületek erőteljes gyulladáscsökkentők, nemcsak védik a meglévő porcállományt, de elő is segítik az új porc termelődését, ráadásul, a csontsűrűséget is növelik.
Anatur Tipp: Ha C-vitaminnal is kiegészítjük a kúrát, az nemcsak a glükozaminoglikánok jobb hasznosulásában segít, de önmagában is támogatja a porcok, ízületek egészségét. Sőt! A C-vitamin a nyári időszakban a napégés káros hatásainak ellensúlyozásában, és a bőr egészségének megőrzésében is segít. - Az okinawaii szerves Korall por 74 nyomelemmel, köztük 2:1 arányú kalciummal és magnéziummal (ez a legjobb hasznosulást segíti elő) nemcsak az ízületek és izmok egészségét támogatja meg, de növeli az energiaszintet is.
A nyár a lazulás időszaka – de ez csökkenti a B12-vitamin szintet!
Nyáron hajlamosabbak vagyunk lazítani a szigorú napirendünkön, jobban elengedjük magunkat. A nyaralás, családi és baráti összejövetelek alkalmával könnyebben kerülnek elő a frissítő, akár alkoholos italok.
Gondoltad volna, hogyha több cigaretta vagy alkohol fogy, az azon nyomban a B12-vitamin készleteinket kezdi el felhasználni? B12-vitamin hiányában azonban mind fizikailag, mind szellemileg kimerülünk.
- B12-vitamin pótláshoz mindig aktív formát válasszunk, amit a szervezet könnyen tud hasznosítani az inaktív formákkal ellentétben. Az Aktív B12-mátrixban a B12-vitamin legjobb, két aktív formája található az adenozilkobalamin és a metilkobalamin.
A nagy melegben érdemes odafigyelni a magnézium pótlására!
A nagy melegben a verejtékkel sok magnézium távozik a szervezetünkből. Ezt a magnéziumveszteség még nagyobb lesz akkor, ha fizikailag aktívak vagyunk, vagy ha alkoholtartalmú italokat fogyasztunk.
A magnézium ráadásul kulcsfontosságú ahhoz, hogy a hőséghez tudjunk alkalmazkodni, és részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában is, ezért létfontosságú a pótlása!
- A különböző típusú magnézium fajták közül jelenleg a leghatékonyabbnak a magnézium-biszglicinátot tartják mind felszívódás, mind pedig hasznosulás szempontjából. A Natur Tanya® természetes glicin aminosavval kelátolt szerves magnézium bizonyítottan 172,3 Dalton mérettel rendelkezik, ami még jobb élettani hatást eredményez.
„De én sok zöldséget- gyümölcsöt eszem, nekem biztos nincs szükségem plusz vitaminra!”
Gyakran halljuk ezt az érvet, amit most meg kell cáfolnunk! Sok esetben ugyanis több kiló gyümölcsöt és zöldséget meg kellene ennünk mindennap, hogy pontosan annyi vitaminhoz, ásványi anyaghoz jussunk, mint amennyihez jutunk egy-egy célzott kiegészítővel (ez részben betudható a zöldségek és gyümölcsök csökkenő tápanyag- és vitamintartalmának).
De hogy ne csak a levegőben beszéljünk: 10 deka paradicsom – 11 mg magnéziumot tartalmaz. Egy átlagos paradicsomnak a nagysága 10-20 deka, vagyis 11-22 mg magnéziumot tartalmaz. Egyetlen kapszula magnézium-biszglicinátból 100 mg aktív magnéziumhoz juthatunk, ez mérettől függően tehát 10 kisebb, vagy 5 nagyobb paradicsomot jelent naponta. Paradicsomimádónak tartjuk magunkat, de naponta azért 10 darab paradicsom elfogyasztása nagy valószínűséggel nem lenne olyan egyszerű feladat – nem beszélve a többi tápanyag pótlásáról.
Vagyis, amit tanácsolunk: kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás, ami zöldségekben- gyümölcsökben gazdag+ a legfontosabb tápanyagokat étrend-kiegészítők formájában is pótoljuk, hogy egészséges és önfeledt nyarunk lehessen!