Csökkentsd az autoimmun betegségek lehetőségét a bélgyulladás kezelésével!

A tartós, nem múló hasfájás, a puffadás, a hasi görcsök mind olyan jelek, amiket érdemes komolyan venni, és nem csak legyinteni rájuk, hogy „majd elmúlik”, mert önmagukon túlmutatva autoimmun betegségek felé vezető bélgyulladást is jelezhetnek. Van megoldás ez ellen? Csökkenthető valahogy az autoimmun betegségek kialakulása? Ha tovább görgetsz, megtudod!

Előzd meg az autoimmun betegségeket a bélgyulladás kezelésével!

A bélgyulladás tünetei

 • hasfájás, hasi görcsök
 • hányinger, hányás
 • puffadás
 • erős, fájdalmas hasmenés
 • vagy éppen székrekedés
 • váltakozó hasmenés és székrekedés
 • hőemelkedés, láz
 • étvágytalanság
 • fogyás
 • gyengeség, általános rosszullét

A bélgyulladás okai

A tünetek megjelenésekor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Egy akut bélgyulladás tünetei rendszerint valamilyen külső kórokozóhoz köthetők. A bakteriális fertőzések (pl.: Salmonella, Campylobacter, E. coli, calicivírus stb.) okozhatnak véres székletet is. Ezeket tenyésztéssel ki lehet szűrni.

Ha a bakteriális fertőzések és a vírusfertőzések (pl.: norovírus, rotavírus) lehetőségét is kizártuk, akkor érdemes az irányba kutakodni, hogy állhat-e bármiféle ételintolerancia vagy már alapként szolgáló autoimmun betegség a gyulladások hátterében.

Ugyanis, a fel nem ismert gluténérzékenység (és/vagy cöliákia), a kezeletlen áteresztő bél szindróma, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, – de még a nem komolyan vett laktóz- és tejérzékenység is – tartós, krónikus bélgyulladást okozhat.

A nem jól funkcionáló belek, a károsodott bélbolyhok és a sérült bélnyárkahártya nem tudják betölteni alapvető immunrendszeri feladatukat. Vagyis, nem tudnak komoly éberséggel szelektálni a bekerülő hasznos és káros anyagok között. Ezért, ha gyakran vagy folyamatosan - megfelelő kezelés nélkül - gyulladásban vannak a beleid, akkor ez nem csak fájdalmas hasi görcsökhöz és puffadáshoz, de akár további autoimmun betegségek felé is vezethet

A bélgyulladás okai

 

Bélgyulladás kezelése béta-glükánnal

Az 1,3/1,6 D típusú magas tisztaságú sörélesztő béta-glükán enyhíthet az autoimmun tüneteken és az olyan krónikus gyulladásokon, mint az ízületi gyulladások vagy a bélgyulladás. De tudod-e, mi az a béta-glükán?

Ma sajnos egyre kisebb területen, egyre több élelmiszert termelünk, ami erősen csökkenti a növények tápanyagtartalmát. Ennek áldozatai a béta-glükánok. Amikor még nem használtunk ennyi vegyszert és gombaölőszert, ételeink élesztőgombákban voltak gazdagok. Ezen gombák sejtfala a béta-glükánok forrása. Egyszerűen elfogyasztottuk az ételeket, melyekből a különböző gomba (pl. vadélesztő) béta-glükán rostokra nagyobb mértékben reagáltak az immunsejtjeink. Mondhatni, mindennapi kapcsolatban volt az immunrendszerünk ezekkel a rostokkal.

Az immunsejteken ugyanis glükán receptorok találhatók, ami azt bizonyítja, hogy a testünk már nagyon régóta kapcsolatban áll vele. Épp ezért állnak a béta-glükánok is jó ideje a tudományos kutatások fókuszában.

A különböző élelmiszer alapanyagokban más és más élettani tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánt találhatunk. Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszintek normalizálásában erősebbek. A gombafélékből, leginkább a sörélesztő (gomba) sejtfalából származó béta-glükánok pedig immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Natur Tanya® Béta-glükánt sörélesztő sejtfalából vonják ki fermentációval. A sörélesztő béta-glükán egy adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rost, ami bizonyítottan modulálja az immunrendszert. Az immunmodulálás azt jelenti, hogy a sörélesztőből származó béta-glükánok tanítják a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami a biztonságosságuk kulcsa.

Hatást gyakorolnak a veleszületett és a tanult immunválaszokra is.

Amikor a receptoraink újra béta-glükánokhoz jutnak, azzal:

 • hozzájárulhatnak az immunrendszer kiegyensúlyozásához
 • táplálják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait
 • segítenek a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben
 • támogatják a krónikus gyulladások visszaszorítását
 • növelik a nyálkahártya védőfunkcióját

Bélgyulladás kezelése béta-glükánnal

 

Kollagén a bél-nyálkahártya regenerációjához

Bélgyulladásoknál a tápanyag-felszívódási gondok miatt alacsonyra csökken a test kollagénszintje is. A vastagbél és a gyomor szövetét azonban a kollagénben található aminosavak építik fel. Ezért a külsőleg pótolt kollagén segíti a sérült belek regenerálódását, és megnyugtatja a bél- és gyomorfalat.

A kollagénnel történő kiegészítés bizonyítottan segíti a bélgyulladás kiegészítő kezelését. A cink-biszglicináttal is dúsított Natur Tanya® kollagén italporok még a rosszabb állapotban lévő bélrendszer esetén is kiváló felszívódással és kiemelkedően magas biohasznosulással járulnak hozzá a bélgyulladás kezeléséhez.

Csomómentesen elkeverhető italpor helyett Te inkább eleve kész folyadékot szeretnél? Nézd meg a Kollagén Facelift® koncentrátumot, mely nemcsak halkollagén peptideket, hanem tengeri elasztint is tartalmaz. A kettő egymással szinergiában (egymás hatását kiegészítve) dolgozik az egészséges bélnyálkahártyáért.

 

A cink nélkülözhetetlen tápanyag bélgyulladásoknál

Ma már bizonyított (1), (2), hogy a cink nélkülözhetetlen tápanyag olyan bélgyulladásoknál, mint a Crohn vagy a Colitis ulcerosa, hiszen hozzájárul a bélnyálkahártya állapotának javulásához, és segít újra szoros kapcsolatba állítani a szivárgó belek károsodott hámsejtjeit. Ezeknek a tulajdonságainak a révén nemcsak a bélgyulladásokkal járó kellemetlen tüneteket csökkenti, hanem azok újbóli visszatérésének (fellángolásának) valószínűségét is.  

A belek gyulladásos állapotainál még nagyobb hangsúlyt kap a tápanyagok felszívódása és biohasznosulása. Tudtad, hogy a cink-biszglicinátot 143,4 %-kal magasabb biohasznosulás jellemzi a cink-glükonáthoz és a cink-citráthoz képest?

A Natur Tanya® Szerves Cink-biszglicinát ráadásul az alacsony molekulatömegének köszönhetően könnyen átjut a sejtmembránon.

A cink és a kollagén nélkülözhetetlen tápanyag bélgyulladásoknál

A bélgyulladások kezeléséhez az étrend kulcsfontosságú!

Bélgyulladások esetén - különösen a betegségek fellángolási szakaszában - szigorú diétát kell követni. A személyre szabott étrend összeállításához ne félj segítséget kérni egy szakembertől, és figyelj a tested jelzéseire! Ha kell, vezess étkezési naplót! Kerüld a nehezen emészthető táplálékokat, a félkész és kész ételeket, a glutént és a laktózt! Minőségi tápanyagokban gazdag étrenddel segítsd elő a gyógyulást!

Összefoglaló

A bélgyulladások ma már egyre több embert érintenek. A kiváltó okok között szerepelnek baktériumok és vírusok, de olyan hosszú távon diagnosztizálatlan és/vagy kezeletlen ételintoleranciák is, mint a glutén- vagy laktózérzékenység. A belek gyulladásaival nemcsak azért kell foglalkoznunk, mert kellemetlen tünetekkel járnak, hanem azért is, mert az állandóan gyulladásban lévő belek könnyen vezethetnek autoimmun betegségekhez. A bélgyulladások kezelésében kulcsfontosságú az étrend, melyet kiegészíthetünk célzott tápanyagokkal. A béta-glükán, különösen akkor, ha kollagénnel és szerves cinkkel is kombináljuk hozzájárul a bélgyulladások csökkentéséhez.