Főmenü Termékeink
Blog

A krill olaj és a halolaj összehasonlítása

Omega-3 források: Krill olaj vagy halolaj?

Mind a krill olaj, mind a halolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban, különösen DHA-ban és EPA-ban, amelyek nélkülözhetetlen molekulák az emberi egészség számára, olyannyira, hogy az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) sok betegség megelőzésében meg is határozta a minimális napi ajánlott mennyiségeket.

Például a normál vérnyomás fenntartásához 3 gramm EPA és DHA a minimális napi bevitel. A szív egészséges működéséhez 250 mg EPA és DHA, a vér normál triglicerid-szintjének fenntartásához 2 gramm EPA és DHA, a központi idegrendszer, a normál látás és agyműködés 250 mg DHA-t igényel, naponta.

Most nézzük meg ezen zsírsavak természetes forrásait, a krill olajat és halolajat, és azt, hogy vajon melyiket érdemesebb választanunk?

Krill olaj kontra halolaj
- foszfolipidek és asztaxantin

A krill olajban vannak foszfolipidek, a halolajban nincsenek. A krill olajban levő foszfolipidek pontosan olyanok, mint amiből testünkben a sejtfalak épülnek. Ezért a foszfolipidek gyorsan és könnyen felszívódnak szervezetünkben. A foszfolipidekhez kötődő zsírsavak (EPA és DHA) egy komplex jelátviteli rendszerbe, az úgynevezett eikozanoid rendszerbe táplálódnak, ami a test funkcióinak hosszú sorát szabályozza.

A krill olajban van asztaxantin, ami hatékony antioxidáns, a halolajban nincs. Az antioxidánsok belépnek a vérkeringésbe, és kisöprik a DNS-t károsító szabad gyököket. A szabad gyökök akkor keletkeznek, amikor egy sejtben levő molekula elveszít egy elektront. Ezt többek között az olyan környezeti tényezők jelenléte okozhatja, mint a légszennyezés, a sugárzás, a gyomirtók vagy a dohányzás. A szabad gyökök a túl sok kalória bevitel, például az egyszerű cukor fogyasztása következtében is aktivizálódhatnak.

A szabad gyökök nem stabilak, és megpróbálják egy másik vegyületből ellopni az elektront, amire szükségük van, hogy ezzel a módszerrel nyerjenek stabilitást. A vegyület, amelyből ellopják az elektront, néha maga is szabad gyökké válik, ami láncreakciót indíthat be, megkárosítva az élő sejteket - és mindez az életkorral csak fokozódik.

Krill olaj kontra halolaj
- EPA és DHA mennyiségek

Ha leveszünk a polcról egy halolajat és egy krill olajat, akkor a csomagolásán szembe tűnhet a hatóanyag táblázat és az, hogy egy jó minőségű halolaj kapszulában lényegesen több DHA és EPA van, mint egy kapszula krill olajban. Ez bizony igaz, így a dózis mindenképp a halolajak felé billenti a mérleget.

Ugyanakkor az EPA és a DHA a krill olajban foszfolipides kötésben fordul elő - aminek egyedülálló jelentősége van a humán biológiában -, jobb és magasabb a biohasznosulása, és ez megközelítőleg akár háromszoros is lehet, mindez a krill olaj felé húzza a mérleg serpenyőjét.

Egy biztos, mivel az emberi sejtfalak összetétele megegyezik a krill olajban levő foszfolipidek összetételével, így az Omega-3 zsírsavak szabadon behatolhatnak a sejtbe. Ugyanakkor az élettani hatások miatt nem szabad figyelmen kívül hagyni az EPA és DHA napi mennyiségeket sem.

Így a legjobb megoldásnak az ígérkezik, hogy ha egy évben egyszer végig viszünk egy halolaj és egy krill olaj kúrát is, hogy az összes előnyre szert tegyünk. Annál is inkább, mivel már egy 2009-ben közzétett tanulmány  is az alacsony Omega-3 bevitelt tette meg a nyolcadik legsúlyosabb kockázati tényezőnek, ami hozzájárul a korai elhalálozáshoz.

Mi a helyzet a vegánokkal?

Bár a kutatások világosan kimutatták, hogy az emberi test sokkal tökéletesebben hasznosítja az állati eredetű EPA és DHA zsírsavakat, ha Te vegetáriánus vagy, akkor növényi forrásból, például algaolajból, kenderolajból, lenmagolajból és chia magból tudsz hozzájutni Omega-3 zsírsavakhoz.

Az EPA és DHA élettani előnyei

 1. Csökkentik a reumás ízületi gyulladást, és a bélgyulladásokat
 2. Védelmet nyújthat krónikus betegségekkel szemben, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák
 3. Fokozzák a hangulatot, csökkentik a szorongást és a jót tesznek a mentális egészségnek
 4. Támogatják a szív egészségét
 5. Csökkentik a diasztolés vérnyomást, a magas vérzsír és koleszterin értékeket
 6. Javítják az alvást
 7. Támogatják az egészséges csontokat és ízületeket
 8. Megnövelik a kalcium felszívódását
 9. Táplálják a szemeket és védik az éleslátást
 10. Szebbé varázsolják a bőrt és részt vesznek bőrbetegségek kiegészítő terápiájában
 11. Kordában tartják a testsúlyt
Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Omega 3 – tegyünk rendet a zsírsavak között!
Blog bejegyzések: Omega 3 – tegyünk rendet a zsírsavak között!
Blog bejegyzések: Mi az a krill olaj és mire jó?
Blog bejegyzések: Mi az a krill olaj és mire jó?
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Julcsi néni
De jó, nem is hallottam eddig erről a krill olajról!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.