A szőlőmagliszt a borkészítés melléktermékeként keletkezik, amikor a szőlő magját kiszárítják és finom porrá őrlik. Bár elsőre egyszerű alapanyagnak tűnhet, valójában kiemelkedően gazdag antioxidáns vegyületekben, főként polifenolokban és oligomerikus proantocianidinekben (OPC-kben). Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, támogatják a szív- és érrendszer egészségét, és segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát.
A szőlőmagliszt rosttartalma is figyelemre méltó, ami segítheti az emésztést és a jóllakottság érzésének fenntartását. Mindemellett ásványi anyagokat – például kalciumot, magnéziumot és káliumot – is tartalmaz, így egy természetes, növényi alapú forrásként járulhat hozzá a változatos étrendhez.
Felhasználása rendkívül sokoldalú: keverhető turmixokhoz, joghurtba, zabkásába, vagy akár sütemények, kenyerek lisztjének egy részét is kiválthatjuk vele. Íze enyhén diós, kissé fanyar, ezért jól illeszkedik mind édes, mind sós ételekhez.
A rendszeres, mértékletes fogyasztásával egyszerre támogathatjuk az emésztésünket, az érrendszerünk védelmét és a szervezetünk természetes védekezőrendszerét.