Főmenü Termékeink
Blog

Nagyobb teljesítmény kalcium-biszglicináttal!

Kalcium-biszglicinát

A kalcium-biszglicinát 181,8%-kal jobban hasznosul, mint más kalcium formák, például a leggyakrabban használt kalcium-citrát. A kalcium szükséges a csontok, az izmok, a fogak egészségéhez, az idegek közötti kommunikációhoz, a szívverés szabályozásához, a véralvadáshoz, emésztőenzimek és hormonok termeléshez, de még az ideális testsúly fenntartásához is.

A kalcium-biszglicinát 181,8%-kal jobban hasznosul, mint más kalcium formák

Nagyobb teljesítmény kalcium-biszglicnáttal!

Átlagosan 8-10 évente a teljes csontállományunk kicserélődik, melynek egyik fő építőanyaga a kalcium, ezért minden korban fontos a megfelelő kalciumbevitel.

 • A kalcium elengedhetetlen sejtjeink egészséghez, a jobb teljesítményhez, lehetővé teszi az aktív mozgást és magát az életet.
 • A csontok a szervezet legnagyobb kalciumraktárai, a kalcium biztosítja a csontsűrűséget és a csontok erejét.
 • A csontok nagy szilárdságú, egyben csontszövetből felépülő rugalmas szervek, ami helyet ad a vérképzésnek is.  
 • A kalcium ezen felül nélkülözhetetlen az izmok, az idegrendszer, a keringési rendszer és a szív egészséges működéséhez és energia szintjéhez.
 • A kalcium közvetíti az erek összehúzódását és tágulását, az izomösszehúzódást és izomműködést (a szívizomért is), a véralvadást, az idegátvitelt, az emésztőenzimek és a hormonok kiválasztását.

Nagyobb teljesítmény kalcium-biszglicnáttal!

13 tünet, ami kalciumhiányra utal

 1. Csontritkulás, alacsony csontsűrűség
 2. Idősebb korban gyakoribb csonttörés és elesések
 3. Fogszuvasodás, sárga fogak, fogfájás és ínyproblémák
 4. Izomfájdalmak, gyakori izomgörcsök, hátfájás, arcizomgörcs
 5. Mozgásbeszűkülés, rugalmatlan csont- és ízületi tevékenység
 6. Karok, ujjak, lábak, ajkak vagy nyelv zsibbadása
 7. Szívizomprobléma, szívritmuszavar
 8. Ingadozó vagy magas vérnyomás
 9. Rossz hangulat, romló mentális egészség
 10. Erős fáradtság és gyengeségérzet
 11. Álmatlanság (a kalcium segít a mélyebb alvásban!)
 12. Száraz bőr, töredező és fénytelen körmök
 13. Hajvékonyodás, hajtöredezés, foltos hajhullás

13 tünet, ami kalciumhiányra utal

Sav-bázis egyensúly és kalcium

A túlsavasodást a csontritkulás elsődleges okai között említik. A nyugati étrend és életmód rengeteg savat termelnek, melynek ellensúlyozásához kalcium szükséges. A kalcium az egyik legfontosabb savlekötő, bázikus ásvány (savlekötőkben is megtalálható).

 • A szervezet kalcium állományának nagy része a csontokban és a fogakban raktározódik; a kalcium biztosítja a csontok, fogak szerkezetét és szilárdságát. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű kalcium a sav-bázis egyensúlyának visszaállításához, az a szervezetet arra kényszeríti, hogy a savak közömbösítésére a csontozatból és a fogakból vonjon el kalciumot, melynek eredménye csontritkulás és fogszuvasodás lesz.
 • Az idegeknek és az érfalnak is van kalciumtartalma, a szervezet innen is kivonhat kalciumot, és ennek idegfájdalmak, ideggyulladás, izomgörcsök, szívizompanaszok, illetve érkárosodás, vénás panaszok lehetnek a következményei.

Anatur Tipp: További bázisképző ásványok: magnéziumkáliumszelén és cink.

Pihentető alvás és kalcium

A kalcium egyrészt segít a szervezetnek a triptofánból melatonint előállítani. Másrészt a kalcium részese a cirkadián ritmusnak, a kalciumszint a legmélyebb alvási szakaszban, a REM fázisban a legmagasabb a szervezetben.

 • Az alacsony kalciumszint gátolja az idegimpulzusokat és ha ez sokáig fennáll akkor éjszaka felébredünk és/vagy csak 3-4 órát alszunk, később megjelenik az úgynevezett kalciumhiányos álmatlanság.

Anatur Tipp: A pihentető mély alvás érdekében este lefekvés előtt 1 órával fogyaszd együtt a kalcium-biszglicinátot, magnézium-biszglicináttal és glicinnel

Pihentető alvás és kalcium

Kalcium és szívritmuszavar

A szívizomsejtben található kalcium alapvető a jó szívműködéshez és vérnyomás normalizálásához a szisztolés és diasztolés vérnyomás értékek szabályozásával, a szív elektromos ingerületeinek támogatásával és a vénákban és artériákban található simaizomszövetek ellazításával.

 • A kalcium biztosítja az idegsejtek közötti kommunikációt, a véralvadást és az izmok, köztük a szívizomzat összehúzódását. Ha alacsony a kalciumszint az hatással lesz a szívizomműködésre és hozzájárul a szívritmuszavarok kialakulásához.

Anatur Tipp: A szív és vérnyomás egészségéhez más elektrolitok is hozzájárulnak, mint a kálium és magnézium.

Vastagbélrák prevenció és kalcium

Kutatások azt találták, hogy a kalciumnak szerepe van a vastagbélrák kockázatának megelőzésében. A kalcium a vastagbél hámsejtekben csökkenti a gyulladásos válaszokat és közömbösíti a szabad epesavakat és irritáló hatásaiakat a vastagbél falán. Forrás: (1)

Érdekesség: A kalciumhiány refluxot és gyomorfekélyt okozhat, mert megnöveli a gyomorsav mennyiségét és ezáltal a gyomornyálkahártya károsodását.

Kalcium és szívritmuszavar és vastagbélrák prevenció

Testsúlycsökkentés és kalcium

Már 2003-ban felfedték, hogy az alacsony kalcium státusz magasabb koleszterinszinttel falánksággal és zsírfelhalmozódással párosul, különösen a derék és csípőzónán.

Ez azzal magyarázható, hogy a kalcium segít megkötni az emésztőrendszerben lévő zsírokat és segíti a kiválasztásukat, továbbá szerepet játszik hormonok és a különböző enzimek termelésében.

 • A falánkság oka, hogy az agy a táplálékfelvétel ösztönzésével, túlevéssel próbálja elérni, hogy a szervezet elegendő mennyiséghez jusson kalciumból.

Érdekesség: A kalciumszint különösen alacsony menopauza alatt és után - mivel az ösztrogének csökkenése növeli a kalcium kiválasztást -, így sokkal gyakoribb az elhízás veszélye is (a csontritkulás mellett).

Forrás: (2), (3), (4), (5)  

https://www.cbc.ca/news/canada/more-calcium-means-smaller-waist-study-1.382151

Csontritkulás (osteoporosis) és kalcium

Az osteoporosis szó "porózus csontokat" jelent, ami pontosan leírja a helyzetet. A csontritkulás eredete sokszor a gyermekkorig nyúlik vissza és hátterében a mozgásszegény életmód és az alacsony folyadék-illetve tápanyag felvétel áll. Ha ki sem alakulhatott az optimális csontsűrűség gyermekkorban, akkor nem képződhettek megfelelő tartalékok sem.

A csontritkulás rendkívül alattomos betegség, mert mire a tünetek zavaróvá válnak már a csonttömeg egy harmadát elveszítettük.

A csontritkulásnak leginkább kitett személyek a menopauza alatti és utáni nők (az ösztrogének csökkenése gátolja a vérből a kalcium eljutását a csontokba és nagyobb a kalcium kiválasztás is), a savas táplálkozás és életmód (hosszú távon a mellékvesék és a mellékpajzsmirigy működését is negatívan befolyásolja), a fogyókúrázók (nem jutnak elég kalciumhoz), a hashajtókkal élők (kimossák a kalciumot) és a vékonybél betegségekkel élők (IBS, SIBO gátolja a kalcium felszívódást).

A tünetek, melyek a csontritkulásról árulkodnak:  

 • gyakori csonttörések (főképp csukló és combnyak)
 • megváltozott testtartás, mint a görbe hát és az előretolt has
 • gyakori hátfájás
 • később a testmagasság csökkenése

Az alacsony kalcium státusz falánkságot és zsírtöbbletet okoz

Mi segít még a kalcium mellett a csontritkulás megfékezésében?

A kalcium-biszglicinát és a D-vitamin mellett segítenek az alábbi tápanyagok:
Kollagén
 vagy glicin (vegán kollagén)
Omega3 zsírsavak
Magnézium-biszglicinát
Cink-biszglicinát
C-vitamin
+ kiegészítők MENOPAUSA ALATT ÉS UTÁN
Vajsav 
(az ösztrogén csökkenése egyenes arányban áll a bélmikrobióta diverzitásával, ami tovább növeli a csontvesztést és a kalcium egyensúlytalanságot, továbbá a vajsav fontos tényező a mellékpajzsmirigy hormon által serkentett csontképződésben)
Gamma-linolénsav
 (gyulladáscsökkentő, kortizol csökkentő, pajzsmirigy egészségét támogató, természetes hormonrendező Omega zsírsav)

Anatur tipp: Csontritkulásnál este lefekvés előtt mindenképp vegyünk be kalciumot, mert a kalcium a csontforgalom cirkadián ritmus része (csontlebontás (osteoblastok) és csontépülés, osteoclastok (RES elem)).
Mi segít még a kalcium mellett a csontritkulás megfékezésében?

Mire jó még a kalcium?

 • Mivel sejtszinten a kalciumionok kulcsfontosságú jelzőmolekulák és minden fontos sejtfunkcióban részt vesznek (sejtnövekedés, differenciálódás, metabolizmus, génexpresszió), a kalciummal kapcsolatos zavarok sokféle betegségben megjelennek.
 • Metabolikus szinten kálciumionok szükségesek a hasnyálmirigynek, hogy inzulint és glükagont válasszon ki, ezek a hormonok szabályozzák a metabolikus válaszreakciókat a célszövetekben, például a glikogén lebontását, a lipid bioszintézist és az ATP termelődést kálciumion-függő módon.

Mennyi kalciumra van szükség naponta?

A gyermekeknek a legtöbb kalciumra a kalciumfelszívódás és csontfejlődés legintenzívebb szakaszában van szükség 9 és 20 év között (1300 mg) és leginkább a serdülőkorban (1500 mg), az 50 feletti nők esetében a menopauza előtt (1200 mg) és után (1500 mg), a várandós és szoptató nők (1300 mg), a 70 feletti nők és férfiak (1200 mg), illetve a sportolók kalciumigénye (1500-2000 mg) fokozottabban jelentkezik.

Ha gyermekek nem jutnak megfelelő mennyiségű kalciumhoz az végzetes a felnőttkorra nézve, mert 20 év után a csontszövet már nem épül tovább, csak cserélődik, majd folyamatosan fogy.

Kalcium túladagolás?

Meglehetősen ritka a nyugati társadalmakban. A magyar lakosság kalciumbevitele már 2019-ben sem érte el a napi ajánlott mennyiséget  és ez leginkább a savas életmód számlájára íratható.

A tejtermékekből és a dúsított élelmiszerekből származó kalcium felszívódása csupán körülbelül 25-30%.

Az sem segít, hogy a gyomor és bélrendszeri zavarok száma folyamatosan nőtt az elmúlt 10 évben, egyre több a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, ami szintén csökkenti az étrendi kalciumfelvételt. A mellékpajzsmirigy csökkent működése is okozhat kalciumhiányt, mert a parathormon szabályozza a vér kalcium szintjét.

Mennyi kalciumra van szükség naponta? Kalcium túladagolás?

Mitől függ a kalcium felszívódása? Itt a 3 ok!

1. A KALCIUM VEGYÜLET FORMÁJÁTÓL

Nem mindegy milyen kalcium formát választunk!

A kalcium-biszglicinát 181,8%-kal jobban hasznosul, mint más kalcium vegyületi formák. A kalcium-biszglicinát alacsony molekulatömegének köszönhetően gyorsan halad át a bélfalon és nem kapcsolódik össze egyéb gátló élelmiszer összetevőkkel, mint a fitátok vagy oxalátok. Ezt azt jelenti, hogy ez a kalcium forma nem okoz oxalát típusú veseköveket és nem okoz kalcium lerakódásokat sem az erek falán.

2. A KALCIUMOT TÁMOGATÓ TÁPANYAGOKTÓL

A kalcium felszívódásra és biohasznosulásra ható tápanyagok!

A kalcium-biszglicinát bélrendszeri felszívódását tovább segíti a D-vitamin, majd fenntartja a megfelelő kalciumszintet a vérben, csökkenti a vese kalcium kiválasztását, és szabályozza a csont metabolizmust. A 9 világszabadalommal rendelkező BioPerine® (fekete bors kivonat), szintén segíti a kalcium vékonybélből való felszívódását, de biohasznosulását is, mivel a kalciumot aktív szállítással viszi el a vérből a csontsejtekig

3. A KALCIUM NAPI DÓZISÁTÓL 

Nem szabad nagy dózisú kalcium kiegészítőt választani!

A kalciumbevitel és a felszívódás között, bizonyítottan fordított összefüggés áll fenn. A kalcium kisebb dózisai jobban hasznosulnak, mint ha egyszerre nagy dózisú kalciumot fogyasztanánk. A kalciumot mindig kis dózisban, ideálisan 150-300 mg/nap adjunk az étrendhez és ha szükséges, akkor ismételjük meg a nap folyamán az adagolást még egyszer (pl. csontritkulás) 2 x 300 mg. Kalciumot soha ne fogyasszunk önmagában, felszívódása nem történik meg D-vitamin nélkül.

Mitől függ a kalcium felszívódása? Itt a 3 ok!

A kalcium-biszglicinát vegyületforma előnyei

 • STABIL VEGYÜLETI FORMA - nem lép interakcióba étrendi felszívódást gátló anyagokkal, mint fitátok, oxalátok vagy vas (nem okoz lerakódást, veseköveket, vashiányt)
 • KIVÁLÓ FELSZÍVÓDÁS - Alacsony molekulatömegű, ami elkerüli az emésztési folyamatokat a felszívódás előtt és segíti, hogy gyorsan áthalad a bélfalon
 • MAGAS BIOHASZNOSULÁS – felszívódást követően nagyobb mennyiség éri el a célállomás sejtjeit, a csontsejteket
 • JÓL TOLERÁLHATÓ - nem okoz gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, mint egyéb kalcium formák (pl.: gázképződés, puffadás, székrekedés)
 • MEGNÖVELT BIZTONSÁG - vízben jól oldódik, a gyomor savas közegében is pH stabil (felszívódása nem igényel savas környezetet). Már 3 éves kortól fogyasztható, biztonságosan, hosszú távon alkalmazható

A kalcium napi szükséglete gyermekek és felnőttek esetében

 1-3 év között

 700 mg

 4-8 év között

 1000 mg

 9-20 év között (A kalciumfelszívódás és csontfejlődés legintenzívebb szakasza)

 1300 mg

 21-50 év között

 1000 mg

 51-70 év közötti férfiak

 1000 mg

 51-70 év közötti nők

 1200 mg

 70 feletti nők/férfiak

 1200mg

 Várandós és szoptató nők

 1300 mg

 Menopauza után nők

 1500 mg

 Aktív sportolók

 1500 – 2000 mg

Nézz körül a webáruházunkban
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.