Anatur! Blog
Te már fogyasztasz probiotikumot? Mutatjuk, hogy miért kellene!
Somogyi Rita
Mit csinálnak a probiotikumok a szervezetben?
Ma már nem is kérdés, hogy egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú az emésztés egészsége és a bélflóra egyensúlya. Ennek elérése érdekében azt már biztosan te is hallottad, hogy probiotikumokat kell fogyasztani. A probiotikumok nemcsak a bélrendszerünkben fejtik ki áldásos hatásukat, hanem számos más területen is pozitívan befolyásolják egészségünket. Nézzük meg, pontosan hogyan!
Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok olyan jótékony mikrobák (baktériumok, de gombák is vannak köztük), melyek a vastagbélben élnek. Gondoltad volna, hogy nagyjából másfél kilónyi hasznos bélbaktériummal élünk együtt, aminek összesége adja a bélmikrobiomot? Ez a bélmikrobiom pedig olyan egyedi és megismételhetetlen, mint az ujjlenyomatunk!
Mit csinálnak a probiotikumok a szervezetben?
Kezdjük az elején! A beleinkben élő hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok, gondoskodnak a táplálékok bakteriális lebontásáról. Emellett vitaminokat, immunglobulint, gyulladáscsökkentő, antibakteriális vegyületeket termelnek, segítik az ásványi anyagok hasznosulását, ez azonban még minden nem minden!
A probiotikumok segítenek a mikrobiom egyensúlyának fenntartásában.
Ha megborul ez az egyensúly, az azt jelenti, hogy a rossz baktériumok (patogén, kórokozó baktériumok) kerülnek túlsúlyba. Ez megtörténhet egy-egy betegség hatására, antibiotikum kúra után, nem megfelelő étrend esetén, stb. Az egyensúly felborulásának a következményeként rövid távon emésztési problémák jelentkeznek, míg hosszabb távon immunrendszeri gyengeség, allergia, mentális problémák, vagy túlsúly jelenhet meg. A probiotikumok segítenek megakadályozni, hogy elszaporodjanak ezek a kártékony baktériumok.
A probiotikumok segítenek megelőzni és visszafordítani a hasmenést.
Legyen szó antibiotikumos kúra okozta hasmenésről, fertőzésből következő hasmenésből, vagy egy-egy egzotikus utazás során elkapott kórokozó miatt kialakuló hasmenésről, a probiotikumok szedése segíthet megelőzni. Ám akkor is érdemes elkezdeni szedni, ha már benne vagyunk: ugyanis segít lerövidítani a hasmenéses időszakot.
A probiotikumok támogatják a mentális egészséget.
Egyre több tanulmány igazolja az agy-bél kapcsolat meglétét, vagyis azt a tényt, hogy a bélrendszeri egészség befolyásolja a mentális egyensúlyt. A probiotikumok fogyasztása általánosan hozzájárul a mentális jólléthez, javítja a memóriát, sőt, még a depresszió, szorongás, pánikbetegség terápiája is kiegészíthető probiotikumos kúrával.
A probiotikumok támogatják a szív egészségét.
A probiotikumok hozzájárulnak a szív-és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Gondoskodnak a normál vérnyomásról és a normál vérzsírszintről, csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét.
A probiotikumok támogatják az immunrendszer egészségét.
A probiotikumok hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez (ezért bevethetőek pl. autoimmun betegségekben is), és csökkentik a fertőzések kockázatát (megfázás, influenza, de húgyúti fertőzések esetén is). Ha pedig már benne vagyunk a betegségben a probiotikumok fogyasztásával és a bélmikrobiom egyensúlyának visszaszerzésével gyorsítják a felépülést.
Mit tesznek még a probiotikumok a szervezetben?
- Csökkentik az allergia előfordulását és az ekcémát.
- Csökkentik az emésztési rendellenességek tüneteit, pl. IBS, Crohn-betegség, Colitis.
- Vitaminokat termelnek, és segítik a tápanyagok felhasználását pl. vas.
- Segítenek a fogyásban, különös tekintettel a has-csípő zónára.
- Nemcsak a hasmenés, hanem a székrekedés és a puffadás kezelésében is segítenek.
- Hozzájárulnak a máj egészségéhez is (bél-máj tengely).
- Javítják a férfiegészséget, a nőknél pedig befolyásolják az ösztrogénszintet, hozzájárulva ezzel a hormonális egyensúlyhoz.
Hogyan juthatsz probiotikumokhoz?
Ha ettél már savanyú káposztát vagy kovászos uborkát, esetleg magadnak sütöd a kovászos kenyeret, akkor bizony te is probiotikumokkal támogattad már meg bélflórád egészségét.
De a joghurt, a kefír, a túró ugyancsak probiotikus ételnek tekinthető. Nálunk keletebbre is nagy hagyománya van az erjesztett, azaz fermentált, probiotikumokban dúskáló ételeknek: elég csak a kínai kelből készített kimcsire gondolni, vagy ott az erjesztett szójakrém, a miso és az erjesztett szójabab (tempeh).






