Anatur! Blog

Mi a különbség a probiotikumok között?

Emésztés

Milyen probiotikumot válasszunk?

A probiotikumokat olyan élő mikroorganizmusokként határozzák meg, melyek megfelelő mennyiségben alkalmazva jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezet egészségét, közvetve a bélmikrobióta optimalizálásán keresztül. De vajon minden probiotikum egyforma? Nagyon nem! A probiotikumok által nyújtott előnyök törzs-specifikusak. Ebben a blogban ezt mutatjuk be, példákon keresztül.

Mi befolyásolja egy probiotikum hatékonyságát?

Ahhoz, hogy egy baktérium törzset hivatalosan is probiotikumnak lehessen nevezni, sok lépésen kell keresztülmennie

  • Először pontosan meg kell határozni a baktérium örökítőanyagát, vagyis „genetikai térképét”. Ez nagyon aprólékos laboratóriumi vizsgálatokat igényel, mert akár egyetlen pici változás is megváltoztathatja a baktérium működését a szervezetben.
  • Ha a kutatók megbizonyosodtak arról, hogy a kiválasztott baktérium megbízható és stabil, akkor ezt a törzset elhelyezik egy nemzetközi gyűjteményben, ahol biztonságban tárolják. 
  • Itt kap egy egyedi azonosító számot, amit rá kell írni a probiotikum csomagolására is – így lehet biztos benne a vásárló, hogy pontosan melyik bevizsgált törzset tartalmazza a termék.

Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM760 vagy Bifidobacterium longum subsp. longum CCFM1029.

Az azonos nevű probiotikumok nem mindig hatnak ugyanúgy. Például két különböző „Bifidobacterium longum” baktérium is létezhet, amelyek csak a törzsszámukban térnek el – és ez már elegendő ahhoz, hogy máshogy hassanak a szervezetre.

  • Az egyik (CCFM760-as törzs) például segíthet a bélgyulladás csökkentésében és a székrekedéssel járó panaszok enyhítésében. 
  • A másik (CCFM1029-es törzs) inkább az immunrendszert támogatja, és különösen hasznos lehet a bőr állapotának javításában, például atópiás dermatitisz esetén.

Mindkét baktérium hatásai:

  •  jó hatással van a bélflórára: segítik a jótékony anyagcserét a belekben, és támogatják a bél védőrétegét. 
  • kapcsolatban állnak az idegrendszerrel is: javíthatják a hangulatot, az alvást, és a koncentrációs képességet. 

Érdekesség, hogy ez a baktériumfaj az elsők között jelenik meg a csecsemők bélrendszerében születés után.

A lényeg: egy probiotikum hatása attól függ, pontosan milyen baktériumtörzsről van szó. Ezt csak akkor lehet biztosan tudni, ha a baktérium teljesen be van azonosítva, és hivatalosan is el van helyezve egy nemzetközi gyűjteményben.

120 milliárd CFU élőflóra, 12 féle baktériumtörzs, PHGG rost

Milyen egy minőségi probiotikum termék?

  • A felhasznált jótékony baktérium vagy baktériumok nemzetközi törzsgyűjteményben elhelyezett, azonosító számmal ellátott törzsek
  • A termék előállítása kontrollált gyártástechnológia mellett zajlik, hiszen a probiotikumok köztudottan érzékenyek a hőmérsékletre, nedvességre, pH-ra, és könnyedén elveszíthetik egyes részeiket illetve metabolikusan aktív vegyületeiket
  • Sőt egy minőségi probiotikum túldozírozással kerül a polcokra, mivel az élőflóráknak a szavatossági idő végéig kell garantálni a hatóanyagmennyiséget. 
  • Egy jó probiotikus kiegészítő prebiotikumot is tartalmaz, mivel az segíti a probiotikumok kolonizálódását a béltraktusban. Amikor prebiotikum és probiotikum is található a készítményben, akkor azt szinbiotikumnak nevezzük.

Nézzünk meg még néhány probiotikumot és azok jellemzőit

BIFIDOBAKTÉRIUM

A bifidobaktériumok – ezek a hasznos bélbaktériumok – a legnagyobb számban újszülöttkorban vannak jelen a szervezetben. Az idő múlásával azonban természetes módon csökken a számuk. Emellett bizonyos életmódbeli tényezők, például az egyoldalú, rostszegény étrend, a túl sok hús, a kevés mozgás, a dohányzás, a stressz, az elhízás vagy a cukorbetegség tovább rontják az arányukat a bélrendszerben.

A jó hír viszont az, hogy a kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozás és az egészséges életmód segíthet abban, hogy ezek a jótékony baktériumok újra elszaporodjanak, és a bélflóra egyensúlya helyreálljon.

Most nézzünk meg két további Bifidobacterium törzset, és hogy milyen hatással lehetnek az egészségre.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis (B. lactis)

Ez a jótékony baktérium segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.

Fő előnyei:

  • Egyes törzsei folsavat (B9-vitamin) termelnek
  • Más törzsei az ásványi anyagokat könnyen hasznosítható formává alakítják

Miért különleges a B. lactis CGMCC30208 törzs?

Ez a specifikus törzs:

  • Véd a káros baktériumokkal szemben a belekben
  • Antimikrobiális anyagokat termel, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását
  • Segíti az ásványi anyagok jobb hasznosulását a szervezetben

Bifidobacterium bifidum (B. bifidum)

Ez a baktérium természetes módon megtalálható:

  • a vastagbélben
  • az anyatejben
  •  és időnként a hüvelyflórában is

Fő előnyei:

  • Enyhítheti az emésztési panaszokat (reflux, puffadás, hasmenés, székrekedés, IBS)
  • Támogatja az immunrendszert
  • Segíthet megelőzni a megfázást és más légúti fertőzéseket

Miért különleges a B. bifidum CCFM1167 törzs?

Ez a törzs:

  • Segít a székrekedés enyhítésében azáltal, hogy serkenti a bélmozgást
  • Védi a bélfalat
  •  Más probiotikumokkal (pl. Lactobacillusokkal) együtt csökkentheti az irritábilis bél syndroma (IBS) tüneteit

Ezáltal hatékony támogatást nyújthat az emésztőrendszeri egyensúly helyreállításában és fenntartásában.

A bifidobacteriumok szintje születéskor a legmagasabb, ami az életkor előrehaladtával természetes módon csökken

LACTOBACILLUSOK

A Lactobacillusok a legismertebb jótékony baktériumok közé tartoznak – több mint 260 fajtájuk létezik. Már több mint 100 éve felfigyeltek rájuk: Ilja Mecsnyikov, egy Nobel-díjas tudós úgy vélte, hogy a bolgárok hosszú életének titka az lehet, hogy sok fermentált tejterméket fogyasztanak, amelyekben Lactobacillusok is vannak.

Ezek a baktériumok abban különlegesek, hogy oxigénnel és oxigén nélkül is képesek életben maradni, ezért nemcsak a vastagbélben, hanem a vékonybélben is megtelepednek – főként ott, ahol több az oxigén.

Lactobacillus paracasei

Ez a baktérium természetes módon is megtalálható az ember bélrendszerében és a szájban. Többféle módon támogatja az egészséget:

  • segíthet puffadás vagy székrekedés esetén,
  • támogatja az immunrendszert,
  • csökkenti a krónikus, bélflóra-egyensúlytalanságból eredő gyulladásokat,
  • segít megelőzni a szájüregi gyulladásokat,
  • növeli az energiaszintet.

Általánosságban elmondható, hogy ez egy sokoldalú probiotikum, amely segít megőrizni a szervezet egyensúlyát.

Ugyanakkor nem minden Lactobacillus paracasei törzs hat egyformán – íme két konkrét példatörzs:

  • A Lactobacillus paracasei CCFM1164 főleg a bélflórát javítja, csökkenti a gyulladást, gátolja a káros baktériumokat, és segít megvédeni a bél nyálkahártyáját.
  • A Lactobacillus paracasei CGMCC30147 inkább a krónikus fáradtságot csökkenti, javítja a hangulatot, csökkenti az oxidatív stresszt, és erősíti az immunrendszer válaszait.

Ezek a különbségek abból adódnak, hogy a baktériumok „genetikai térképe” nem teljesen ugyanaz – és ez meghatározza, milyen hatással vannak a szervezetre.

Lactobacillus rhamnosus

A Lactobacillus rhamnosus egy jótékony baktérium, amit gyakran használnak probiotikumként különféle élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben.

Hogyan támogatja az egészséget?

  • Támogatja a bélflórát: Segít fenntartani az egészséges baktérium-egyensúlyt a gyomorban és a belekben.
  • Védi a bélfalat: Megerősíti a bélrendszer védőrétegét (bélbarriert), így kevesebb káros anyag vagy kórokozó jut át rajta.
  • Gátolja a kórokozókat: Megakadályozza, hogy a betegséget okozó baktériumok megtapadjanak a bélben vagy a hüvelyben.
  • Támogatja az immunrendszert: Segíthet az allergiás tünetek enyhítésében is.

Miért különleges a CCFM1119-es törzs?

Ez a Lactobacillus rhamnosus egy konkrét, jól kutatott változata (törzse), amely:

  • Segíthet megelőzni gyomor- és hüvelyi fertőzéseket.
  • Csökkentheti a Helicobacter pylori nevű baktérium mennyiségét, amely a gyomorfekély kialakulásáért is felelős lehet.
  • Fizikai védőréteget képez a bélfalon, ami megakadályozza, hogy a kórokozók (például az E. coli) megtapadjanak és betegséget okozzanak.
  • A hüvelyben is védi a nyálkahártyát, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

A Lactobacillus az emberi szervezet különböző területein lelhető fel, és fontos szerepe van

Lactobacillus reuteri

A Lactobacillus rhamnosus egy hasznos baktérium, amelyet gyakran használnak probiotikumként különféle élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben.

Hogyan támogatja az egészséget?

  • Támogatja a bélflórát, segít fenntartani az egészséges baktérium-egyensúlyt a gyomorban és a belekben.
  • Védi a bélfalat, megerősíti a bélrendszer védőrétegét (bélbarriert), ezáltal csökkenti a kórokozók bejutásának esélyét.
  • Gátolja a kórokozókat, megakadályozza, hogy a káros baktériumok megtapadjanak a bélrendszerben vagy a hüvely nyálkahártyáján.
  • Támogatja az immunrendszert, segíthet enyhíteni az allergiás reakciókat és fokozza a szervezet természetes védekezőképességét.

Miért különleges a Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 törzs?

Ez a baktérium egy jól kutatott, célzottan kiválasztott törzs, amely:

  • Segíthet megelőzni a gyomor- és hüvelyi fertőzéseket
  • Csökkentheti a Helicobacter pylori baktérium mennyiségét, amely a gyomorfekély egyik oka
  • Fizikai védőréteget képez a bélfalon, meggátolva a kórokozók (pl. E. coli) megtapadását
  • Védi a hüvely nyálkahártyáját, így csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát

Lactobacillus acidophilus

Az L. acidophilus az egyik legismertebb jótékony baktériumfaj, amely bizonyítottan többféle probiotikus hatással rendelkezik.

Hol található meg?

Az emberi szervezetben:

  • gyomor-bélrendszerben
  • szájüregben
  • hüvelyben

Élelmiszerekben:

különféle fermentált tejtermékekben (pl. joghurt, kefir)

Általános előnyei

  • Hozzájárul a bélflóra egyensúlyához
  • Támogatja az emésztést és az immunrendszert

Miért különleges a Lactobacillus acidophilus CGMCC30141 törzs?

Ez a célzottan vizsgált törzs:

  • Gátolja több veszélyes kórokozó baktérium (pl. Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella, Clostridium perfringens) szaporodását
  • Képes felszívni és lebontani a koleszterint
  • Segít a laktóz (tejcukor) lebontásában, így enyhítheti a laktózintolerancia tüneteit

Lactobacillus crispatus

Az L. crispatus a hüvelyi mikrobiom egyik leggyakoribb és legfontosabb jótékony baktériuma.

Milyen előnyei vannak?

Általános egészségre gyakorolt hatásai:

  • Javítja az emésztést
  • Csökkenti a fertőzések kockázatát
  • Támogatja az immunrendszer működését
  • Segíti a bőr egészségét
  • Fenntartja a bélflóra egyensúlyát
  • Csökkenti a gyulladásokat
  • Mérsékli a koleszterinszintet
  • Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét

Miért különleges a Lactobacillus crispatus CCFM1110 törzs?

Ez a célzottan kutatott baktériumtörzs:

  • Támogatja a hüvely egészségét
  • Segít megelőzni és kezelni a hüvelyi gombás fertőzést (candidiasis)
  • Hatásos lehet bakteriális hüvelyfertőzés és húgyúti fertőzések ellen
  • Szabályozza a hormonháztartást
  • Enyhíti a menopauza tüneteit (ösztrogénhiány esetén)
  • Támogatja a PCOS (policisztás petefészek szindróma) kezelését

Ez a törzs különösen hasznos lehet nők számára, akik természetes módon szeretnék támogatni az intim egészségüket.

Lactobacillus casei

Az L. casei egy jótékony baktérium, amely természetes módon megtalálható:

  • az ember bélrendszerében
  • a hüvelyflórában
  • a bőrön
  • és a szájüregben

Általános előnyei

Anyagcseréje során olyan hasznos melléktermékeket termel, amelyek:

  • antimikrobiális hatásúak (gátolják a kórokozókat)
  • biofilmellenesek (megbontják a baktériumok védőrétegét)
  • gyulladáscsökkentők
  • antioxidáns hatással is bírnak

Ezen kívül:

  • modulálja az immunrendszert,
  • csökkenti az allergiás tüneteket,
  • erősíti a nyálkahártyák védekezőképességét,
  • különösen hasznos lehet bélgyulladások, allergiák és emésztési zavarok esetén.

Miért különleges a Lactobacillus casei CCTCCM207107 törzs?

Ez a specifikus törzs:

  • Segít enyhíteni a bakteriális eredetű emésztőrendszeri betegségek tüneteit
  • Elősegíti a hasznos bélbaktériumok szaporodását
  • Támogatja a bél egyensúlyának (homeosztázisának) fenntartását
  • Gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket termel
  • Szabályozza a bél immunrendszerének működését

A Lactobacillusok a vékony- és vastagbelet is kolonizálják

Összefoglalás

Nem minden probiotikum működik ugyanúgy, nem mindegyikük hatékony, illetve nem mindegyikük ugyanazon betegségek esetében hat ugyanúgy, így fontos figyelemmel lenned az általad használni kívánt probiotikus törzsre. Szükséges a baktériumtörzs azonosítása. Az egy adott törzs "ujjlenyomatához köthető" egészségügyi hatásokat "törzs-specifikusságnak" nevezzük, ami nagyon fontos, mivel néha nagy különbségek lehetnek ugyanazon faj probiotikus törzsei(nek) hatásai között.

Például vannak olyan probiotikumok amelyek a testsúlycsökkentéshez, a mentális egészség javításához, hasmenésre vagy antibiotikum használat melletti fogyasztásra ajánlottak. 

Kapható kiemelkedően magas csíraszámú, több törzsből álló probiotikus kiegészítő is, melynek előnyei közé tartozik az egyes probiotikus törzsek szinergikus hatása, valamint az egészségügyi előnyök szélesebb spektruma az egyetlen probiotikus törzs beviteléhez képes

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind