Főmenü Termékeink
Blog

Káliumhiány, káliumpótlás kisokos

Szerkesztő: Somogyi Rita

Gyakori kérdések a káliummal, a káliumhiánnyal és káliumpótlással kapcsolatban

A káliumra, mint a szervezetben előforduló ásványi anyagok közül a harmadik leggyakoribbra, nagy mennyiségben van szüksége az emberi szervezetnek a normál működéshez. Ennek ellenére mégis több kérdés érkezik káliumpótlással kapcsolatban, mint pl. vaspótlással kapcsolatban. És jóval nagyobb félelem és tévhit is övezi a bevitelét! Blogbejegyzésünkben ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket káliumpótlás és káliumhiány témakörökben.

Káliumhiány, káliumpótlás kisokos

1. A kálium szedésével nagyon kell vigyázni, mert veszélyes!

Bizony sok ilyen „híresztelés” kering az interneten. A legtöbb esetben alaptalanul.
A káliumból egy felnőtt szervezet 3,5 – 4,7 g mennyiséget igényel naponta. Azért ilyen tág határban írtam, mert a tényleges káliumigény a nemtől, az egyén genetikájától, a vérnyomás állapotától és a nátrium bevitelétől, és úgy általában az egyén életmódjától függően változhat. 

A teljes magyar felnőtt lakosságra vonatkozó reprezentatív táplálkozási felmérés (OTÁP2009) adatai szerint hazánkban 2,9 gramm/nap (férfiak: 3,2; nők: 2,7 gramm) az átlagos napi kálium-bevitel, vagyis láthatjuk azt, hogy elmarad a minimálistól is. Ráadásul, Magyarországon igen sűrű az előfordulásuk az olyan állapotoknak, melyek még növelik is a kálium igényét a szervezetnek (pl. bizonyos gyógyszerek fogyasztása,emésztőrendszeri betegségek, alacsony kalóriatartalmú diéták, elhízás, túlzott sófogyasztás, stb.)

A vese, minden akadály nélkül kiválasztja az esetlegesen pluszban bevitt káliumot. Ez persze egyes vesebetegségek esetén nem teljesül, így vannak olyan állapotok, amikor egyeztetni kell a kezelőorvossal mielőtt káliumpótlásba, hogy mennyi káliumra van szükségünk pluszban, sőt, egyáltalán kell-e.

2. Vízhajtó mellett lehet szedni káliumot?

Nemcsak, hogy lehet szedni, hanem kell is! (Kivéve, ha a vízhajtó már tartalmaz káliumot is, mint pl. a Diurerbe® növényi vízhajtó) De azt, hogy mennyi káliumot, milyen összetételűt, azt már a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Vízhajtó mellett lehet szedni káliumot?

3. Vesebetegként szedhető a kálium?

Alapesetben a vesének kifejezetten szüksége is van káliumra, mivel számos vesebetegséget éppen a káliumhiány okoz. A megfelelő káliumbevitel még a vesekövek újraképződését is gátolja! 
De! Vannak olyan súlyos vesebetegségek, ahol a vese szűrő funkciója is annyira csökkent, hogy a káliumot sem tudja megfelelően szűrni. Ezért azt javasoljuk, hogy vesebetegség (sőt alapvetően bármilyen betegség esetén) egyeztessünk a kezelőorvossal is, hogy ajánlott-e a plusz káliumbevitel.

4. Igaz, hogy intenzívebb sportolásnál fontos a kálium pótlás?

Bizony igaz! Sportolóknál a megfelelő káliumbevitel elengedhetetlen, hiszen a kálium:
- hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez (a szív is izom, a kálium hatása a szív működésére is jelentős, a szív egészséges működéséhez is hozzájárul)
- részt vesz az izmok működéséhez szükséges energia termelési folyamatban is
- szabályozza a nátrium -, a víz- és az elektrolit háztartást is 
Már akkor is javasolható a kálium pótlás, ha az edzések meghaladják az egy órát, ha pedig valamilyen nagyobb állóképességet igénylő sportot űzöl, mint a futás vagy kerékpározás (nem a hobbi szintű), akkor az alaptápanyagok között kell, hogy legyen, főleg a nyári időszakban.

Igaz, hogy intenzívebb sportolásnál fontos a kálium pótlás?

5. Honnan tudjam, hogy nekem káliumra van szükségem? Melyek a kálium hiány jelei?

Mondhatnánk azt is, hogy mindenkinek szüksége van rá! Ahogyan fentebb is írtuk, a magyar felnőtt lakosság átlagos kálium bevitele 2,9 gramm körüli, pedig egy átlag felnőtt szervezet szervezet 3,5-4,7 g mennyiségben igényel naponta káliumot.

Ehhez jönnek még hozzá az olyan életmódbeli tényezők, melyek növelik a szervezet káliumszükségletét (pl. intenzív sportolás, alacsony gyümölcs – és zöldségfogyasztás, alkoholfogyasztás és dohányzás, emésztőrendszeri gyulladások stb.)

A kálium hiány árulkodó jelei lehetnek a magas vérnyomás, szívritmuszavar, koncentrálási nehézségek, vesekőre való hajlam, izomgörcsök.

Természetesen, ha egészségi állapotunk indokolja, a kúra megkezdése előtt egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, egyébként pedig egy 60 napos kúra csak előnyünkre válhat.

6. Mi van akkor, ha sok káliumot szedek be? Mennyi az elegendő, túl tudom adagolni?

Ez attól is függ, hogy mi az a sok! Ha étrend-kiegészítő kúrába kezdesz, azon mindig fel van tüntetve a pontos adagolás, ezt jó szem előtt tartani, és ettől eltérni csak abban az esetben érdemes, ha a kezelőorvos az egészségügyi állapotnak megfelelően másképp dönt.

Jól működő vese esetén pedig minden további nélkül ki fog ürülni a szervezetből, ha véletlenül 1 tabletta helyett 2-t veszel be.

Káliumpótláshoz válassz szerves káliumot!

7. Miben van kálium, melyek a legmagasabb kálium tartalmú ételek?

A banán, mint a legismertebb kálium tartalmú étel mellett, jelentős a káliumtartalma a burgonyának (egy közepes méretű burgonya 914 mg), a spenótnak (egy csésze 540 mg), a görögdinnyének (két szelet 614 mg) , a fekete babnak (egy csésze 739 mg) , de még a paradicsomszósz (egy csésze 728 mg) is felkerült a legmagasabb kálium tartamú ételek listájára.

Káliumpótláshoz válassz szerves káliumot!

A TRI-KÁLIUM MÁTRIX 3- féle szerves káliumot (kálium-glükonát, kálium-malát és kálium-citrát) egyesít egy tablettában. A napi adagban 300 mg káliummal járul hozzá a sav-bázis egyensúlyhoz, csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát! Pótold ezt a nélkülözhetetlen ásványi anyagot!

Olvass a szerves káliumról bővebben! 

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: 7 természetes megoldás magas vérnyomás esetére
Blog bejegyzések: 7 természetes megoldás magas vérnyomás esetére
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Bató Árpád!

Ez azon múlik, hogy a gyártó miként tudja és szándékozza regisztráltatni a készítményét.

Üdvözlettel:
SomogyI RIta
Bató Árpád
Ja, közben meg az étrend kiegészítők piaca tele van káliummal (sicc).
???
Bató Árpád
Kérdésem a fentiek tükrében: miért vényköteles a KALDYUM 600 (mg) Retard
kapszula? Mennyisége? Nevetséges (bocs). Ráadásul nem is szerves, hiszen kálium-klorid.

Megköszönöm válaszukat, mert eddig sehol nem találtam rá :-(
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.