1. Egyél alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket!
A glikémiás index fogyáshoz nélkülözhetetlen fogalom. Az alacsony GI-jű ételek (pl. zab, hüvelyesek, zöldségek) lassan emelik meg a vércukorszintet, ezáltal megelőzhető az inzulin túltermelődése.
2. Ne hagyd ki a reggelit!
A kiegyensúlyozott, fehérjében és rostban gazdag reggeli segít megelőzni a nap közbeni vércukor-ingadozást és éhségrohamokat.
3. Figyelj a szénhidrát-fehérje-zsír arányokra!
Egy étkezés akkor ideális, ha tartalmaz lassú felszívódású szénhidrátot, sovány fehérjét (pl. csirke, tojás, hal) és egészséges zsírokat (pl. avokádó, diófélék).
4. Kerüld a rejtett cukrokat!
A cukros italok, péksütemények, müzlik gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Olvasd el a címkéket, és részesítsd előnyben a természetes, feldolgozatlan élelmiszereket.
5. Egyél rendszeresen, de ne túl gyakran!
A napi 3 főétkezés és 1-2 kis étkezés segít elkerülni az éhségrohamokat, miközben a szervezet pihenni is tud az emésztések között.
6. Mozogj rendszeresen!
A testmozgás fokozza az inzulinérzékenységet, így a sejtek jobban felhasználják a glükózt. Már napi 30 perc séta is sokat segít!
7. Aludj eleget!
Az alváshiány rontja a vércukorszint-szabályozást és fokozza az édesség utáni vágyat.
8. Figyelj a stresszre!
A krónikus stressz emeli a kortizolszintet, ami megzavarhatja a vércukorszintet és elősegítheti a hasi zsírraktározást.