Anatur! Blog

Bélgázok, puffadás és gyakori szellentés tünetei

Emésztés

Bélgázok és szellentés: kellemetlen, de természetes jelenség

A szellentés ugyan nem életveszélyes, de kellemetlen - és nagyon zavaró - tünet, főképp, ha túl gyakran történik. Az étrend megváltoztatása és néhány étrend- kiegészítő alkalmazása enyhülést hozhat az illető és környezete számára egyaránt. A bélgázok távozása normális élettani jelenség: egészséges felnőttel naponta akár tizenötször is előfordulhat, hogy a végbélnyíláson át fél-másfél liter bélgáz távozik. Normális életfunkció, azonban társadalmilag nem a legelfogadottabb. Vannak, akiknek még ez a mennyiség is kényelmetlen, másoknál, ráadásul az átlagosnál még sokkal több a bélgáz képződés. 

Miért szellentünk?

Bélgáz akkor távozik szellentés formájában, ha a bélcsatornában túl sok gáz halmozódik fel. 

A leggyakoribb okai:

  • a nem megfelelő időpontban való étkezés, 
  • a rágás hiánya, 
  • a túlevés, 
  • a mozgás hiánya és 
  • ennek következtében rothadásnak induló, részlegesen emésztődő táplálékok a gyomorban és a vékonybélben. 

Milyen ételek okozhatnak bélgázokat?

Egyéni érzékenység alapján bizonyos élelmiszerek is előidézhetik:

  • brokkoli, 
  • kelbimbó, 
  • káposzta, 
  • karfiol, 
  • hagyma 
  • és bab - fogyasztása. 

Mivel ezek a zöldségek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, gyakran csak részlegesen emésztődnek meg. 

A bélflóra szerepe a túlzott gázképződésben

A bélgázok mennyisége és összetétele nagyban függ a bélflóra állapotától. Ha a cellulózbontó enzimek vagy baktériumok mennyisége csökken, az emésztés zavart szenved, és fokozott gázképződés indulhat be. Ez különösen gyakori például antibiotikumos kezelések után, vagy akkor, ha az étrend nem támogatja a hasznos baktériumok egyensúlyát.

Laktózintolerancia és egyéb emésztési zavarok a szellentés hátterében

Sokan tapasztalnak fokozott bélgázképződést tej vagy tejtermékek fogyasztása után. Ennek hátterében a laktózintolerancia állhat: ebben az esetben a szervezet nem termel elegendő tejcukorbontó enzimet (laktáz), így a tejcukor emésztetlenül kerül a bélrendszerbe, ahol fermentálódik.

Más emésztési és felszívódási zavarok, például lisztérzékenység (coeliakia) vagy irritábilis bél szindróma (IBS), szintén fokozott gázképződéssel és puffadással járhatnak együtt.

Stressz és bélgáz

Érdekes módon a stressz is hozzájárulhat a problémához: ideges vagy feszült állapotban sokan öntudatlanul több levegőt nyelnek, ami felfúvódást és gázképződést eredményezhet.

Kellemetlen szagok

A szellentés során távozó gázok szaga elsősorban a bennük található kénhidrogén és más kéntartalmú vegyületek miatt alakul ki. Noha a gázképződés önmagában nem jelez súlyos betegséget, a szagosság és a gyakoriság változása utalhat az emésztőrendszer egyensúlyának felborulására.

Bélgázokkal küzdesz?

Ajánlott kiegészítők bélgáztermelődés esetén

Ha ezek a panaszok nemcsak átmenetileg jelentkeznek, próbáld ki az alábbi felsorolás 5 étrend-kiegészítőjének keverékét.

Fructoligosacharidok (prebiotikumok)

A rövid láncú prebiotikus rostok (rövid láncú fructoligosacharidok, FOS-cc) megerősítik és karban tartják az emésztőrendszer eubiózisát vagyis kiegyensúlyozott és egészséges állapotát. Ez azt jelenti, hogy a bakteriális lebontásért felelős, bélflórában élő hasznos bélbaktériumok, vagyis probiotikumok prebiotikumokkal táplálkoznak. A FOS-ként rövidített prebiotikum segíti a felnőttek és gyermekek vastagbelében élő hasznos baktériumok kolonizálódását (sokasodását), miközben megakadályozzák a betegséget kiváltó baktériumok elszaporodását. A prebiotikus rostok és probiotikumok az egészségünket, emésztésünket, közérzetünket és szépségünket befolyásoló mikroorganizmusok.
Nézd meg ezt a terméket!

Articsóka:

A máj- és az epeutak gyógynövénye. Az articsóka kivonat serkenti az epetermelést, amely a májból a nyombélbe kerül. Egy 1998-as tanulmány szerint az emésztési zavarokkal küszködő emberek miután átlagosan 5 tablettát szedtek 23 héten keresztül, tüneteik hányinger, haspuffadás, hasi fájdalmak és zsíremésztési zavarok jelentősen csökkentek. Figyelj azonban arra, hogy az engedélyezett készítmény legalább 5% cinarint tartalmazzon a napi adagban.

Emésztőenzim

Ez a fehérjebontó enzim tökéletes választás, ha emésztési zavarokkal, és puffadással küzdesz. Amennyiben a puffadás súlyfelesleggel is párosul, úgy még célzottabb a kúra. Ez ugyanis, egy olyan fehérjebontó enzim, ami a szervezetbe bevitt fehérjéket elemeikre, aminosavakra bontja, melyek felszívódás után a zsírsejtekbe kerülnek és ott égnek el. Mindezek eredménye egy robbanásszerű, gyors fogyás!

Probiotikum

A probiotikumok támogatják a bélflóra egyensúlyát, gátolják a gáztermelő baktériumokat, és javítják az emésztést. Rendszeres szedésükkel csökkenthető a puffadás, a bélgázképződés és a kellemetlen szellentés. Különösen hasznosak antibiotikum-kúra után vagy emésztési zavarok esetén. Többféle baktériumtörzset tartalmazó készítményt érdemes választani.

Mit tehetsz a szellentés ellen?

1. Étkezési szokások átalakítása

  • Egyél lassan, alaposan rágva – a túl gyors evés levegőnyeléssel és emésztési zavarral jár.
  • Kerüld a túlevést – kisebb adagokat fogyassz, gyakrabban.
  • Ne beszélj evés közben, és kerüld a szívószálas, szénsavas italokat – ezek fokozzák a levegőnyelést.
  • Naponta étkezz rendszeresen, azonos időpontokban – így az emésztőrendszered ritmusba kerül.

2. Ételek tudatos megválasztása

  • Csökkentsd vagy kerüld a gázképző ételeket, főként, ha érzékeny vagy rájuk: bab, káposztafélék, hagyma, karfiol, brokkoli.
  • Kerüld a nyers zöldségek túlzott fogyasztását – párolva, főzve kíméletesebbek.
  • Teszteld a tejtermékeket – ha puffadsz tőlük, lehet, hogy laktózintoleranciád van. Próbálj ki laktózmentes alternatívákat.
  • Kerüld a cukoralkoholokat (pl. szorbit, xilit) – ezek gyakran okoznak puffadást és gázosodást.

3. Emésztést támogató étrend-kiegészítők bevezetése

  • Probiotikumok – segítik a bélflóra egyensúlyát, csökkentik a rothadásos erjedést.
  • Emésztőenzimek – támogatják a nehezen emészthető ételek lebontását.
  • Aktív szén vagy szimetikon tartalmú készítmények – segíthetnek a gázképződés mérséklésében, különösen alkalmanként.

4. Mozgás beiktatása

  • Étkezés után sétálj egyet – javítja a bélmozgást és csökkenti a gázok felhalmozódását.
  • Naponta legalább 30 perc könnyű testmozgás – pl. gyaloglás, jóga, kerékpár – támogatja az emésztést.

5. Stresszcsökkentés

  • Tanuld meg tudatosan csökkenteni a feszültséget – légzőgyakorlatok, relaxáció, meditáció.
  • Figyelj a légzésedre – ideges helyzetekben próbálj meg nem levegőt nyelni (pl. rágógumi helyett nyugtató tevékenység).

6. Napló vezetése

  • Vezess étkezési és tünetnaplót – jegyezd fel, mely ételek vagy helyzetek után fokozódik a szellentés.
  • Azonosítsd a kiváltó tényezőket, és kezd el elkerülni vagy módosítani őket.

7. Orvosi kivizsgálás szükség esetén

  • Ha a bélgázképződés tartósan erős, fájdalmas, bűzös, vagy más panaszokkal (hasmenés, fogyás, hasfájás) jár együtt, keress fel egy gasztroenterológust.
  • Laktózintolerancia-, lisztérzékenység- vagy SIBO-teszt is indokolt lehet.

Összefoglalás

A szellentés és a bélgázképződés természetes jelenség, de ha túlzott mértékben jelentkezik, jelentősen ronthatja a közérzetet és a mindennapokat. A panaszok legtöbbször étrendi hibákra, mozgáshiányra vagy bélflóra-egyensúly zavarára vezethetők vissza. Tudatos életmóddal és megfelelő táplálkozással sokat tehetünk ellene. Ne törődj bele – a célzottan válogatott étrend-kiegészítők segíthetnek a kellemetlen tünetek megelőzésében és enyhítésében.

ANATUR TIPP: Ha vashiánnyal küzdesz, nézd meg kapcsolódó termékeinket ITT!

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind