Anatur! Blog
7 tipp, hogy könnyen menjen a Candida-diéta
Somogyi Rita
Candida ellen természetesen, 7 lépésben
A Candida nem megbetegít minket, túlzott jelenlétével „csupán” a bennünk lévő betegségeket és hiányállapotokat erősíti fel. A Candida albicans - a bőrödön és a bélrendszeredben kis mennyiségben állandóan jelen lévő gomba - igen hasznos munkát végez, hiszen emészthetetlen maradványokon tengeti az életét, mellyel támogatja az egészséged. Probléma csak akkor van, ha a testfolyadékaid pH-értéke megváltozik, azaz eltolódik a sav-bázis egyensúlyod, mert savas közeg az, amiben a Candida feladva egészséges kisebbségét, nagyon gyorsan képes szaporodni. Ezért Candida diétánál egy célunk lehet: meg kell fosztanunk gombáinkat savas táptalajuktól.
Mi okozhat ilyesfajta egyensúlyvesztést?
A savasodás hátterét elsősorban az élelmiszerek csökkenő ásványi anyag tartalma idézi elő, ami nem teszi lehetővé a savak azonnali, természetes úton történő semlegesítését. Így a test nem kap elegendő muníciót, például az edzés során keletkező tejsav, az állati fehérjéknél jelentkező húgysav és kénsav, vagy az édességfogyasztásból adódó túl sok ecetsav semlegesítésére. Erre jön a mindennapjainkat kísérő (és nagyban megnövekedett) stressz mennyisége, mint a zaj, a bosszúság, a félelem, az önértékelési zavarok és bűntudat, ami pedig sósavreakciókhoz vezet.
Természetesen az élethez savak is szükségesek, akárcsak a Candida gomba. Mindennek kulcsa azonban az egyensúly, hiszen baj mindig csak akkor van, ha az egyensúly felborul, azaz diszharmónia jön létre. A kiváltó okok között szerepelhetnek még: hormonális változások, fogamzásgátló tabletták, antibiotikumos kezelések. Utóbbi ugyanis nemcsak a betegséget okozó baktériumokat pusztítja el, hanem azokat a mikroorganizmusokat is, amelyek a bélflórában (vagy éppen a hüvelyben) gátolják a gombák elszaporodását. Fokozza a problémát az immunrendszer gyengülése, az alváshiány, a bélbetegségek vagy a cukorbetegség.
7 tipp, a Candida-diéta idejére!
1.tipp: Lúgosítás a szervezet támogatására
A Candida a savas közeget kedveli, ezért érdemes lúgosító hatású ételeket fogyasztani. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, kelkáposzta, uborka vagy a brokkoli hozzájárulnak a belső egyensúly fenntartásához. Minél több zöldséget építesz be a mindennapi étrendedbe, annál jobban segíted a szervezeted öngyógyító folyamatait.
2. tipp: Probiotikumok a bélflóra védelmében
A Candida-diéta egyik kulcsa a bélflóra helyreállítása. A probiotikumok olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek visszaszorítani a Candida túlburjánzását, és erősítik az immunrendszert. Fermentált ételekkel (pl. savanyú káposzta, kimchi) vagy minőségi étrend-kiegészítőkkel is támogathatod a bélflórádat.
3.tipp: Cukor helyett természetes édesítők
A Candida gombák leginkább a cukorban „érzik jól magukat”, így a finomított cukor teljes elhagyása alapkövetelmény. Helyette válassz természetes édesítőket, például steviát vagy eritritet, amelyek nem táplálják a gombát, viszont kellemesen édes ízt biztosítanak. Így az édességről sem kell teljesen lemondanod.
4.tipp: Fűszerek az ízekért és a Candida ellen
A fűszerek nemcsak feldobják az ételek ízét, hanem sok közülük gombaellenes hatású is. A fokhagyma, gyömbér, fahéj és az oregánó például segíthetnek a Candida elleni küzdelemben. Használd őket bátran a mindennapi főzésben, így egyszerre élvezheted az ízeket és az egészségvédő hatásokat.
5.tipp:Természetes, tiszta alapanyagok
Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyakran tartalmaznak rejtett cukrokat, élesztőt vagy adalékanyagokat. A diéta ideje alatt a friss zöldségek, sovány húsok, magvak és gluténmentes gabonák jelentik a legbiztonságosabb választást. Minél kevesebb összetevős egy élelmiszer, annál inkább illik a Candida-diétába.
6. tipp: Tej helyett növényi alternatívák
A tejtermékek elősegíthetik a nyálkaképződést és kedvezhetnek a Candida szaporodásának. Érdemes helyettük növényi tejeket fogyasztani, például mandulatejet, kókusztejet vagy rizstejet. Ezek nem terhelik a szervezetet, viszont változatosan felhasználhatók főzéshez és italok készítéséhez is.
7.tipp: Természetes gombaölőkkel kísérd a kúrát!
A Candida-diéta alapja az étrendi változtatás és a bélflóra helyreállítása, de a folyamatot érdemes kiegészíteni olyan természetes anyagokkal, amelyekről régóta ismert, hogy gátolják a gombák túlzott elszaporodását. A népi gyógyászatban és a modern kutatásokban is számos növényt találunk, amelyek antibakteriális, vírusellenes és gombaölő tulajdonságokkal bírnak.
Ilyenek például a
- grapefruitmag kivonata,
- a teafaolaj,
- az oregánó,
- a fokhagyma,
- a kakukkfű
- vagy a rozmaring.
Ezek természetes hatóanyagai képesek megbontani a gombák sejtfalát, így akadályozzák a szaporodásukat, miközben mellékhatások nélkül támogatják a szervezet védekezőképességét. A rendszeres, tudatos fogyasztásuk segíthet abban, hogy a diéta hatékonyabban és gyorsabban hozzon eredményt.
A természetes gombaölők használata azért is előnyös, mert többféle támadásponttal rendelkeznek: egyrészt közvetlenül gyengítik a kórokozókat, másrészt támogatják a szervezet lúgos és oxigéndús környezetének fenntartását, ahol a Candida nehezebben tud fennmaradni.
Fontos azonban tudni, hogy a Candida makacs ellenfél. Előrehaladott esetben a kúra hónapokig, sőt akár egy évig is eltarthat. A természetes gombaölők nem helyettesítik a diétát, hanem kiegészítik azt, és segíthetnek abban, hogy a bélflóra helyreállítása gyorsabb és hatékonyabb legyen.





