A Candida nem megbetegít minket, túlzott jelenlétével „csupán” a bennünk lévő betegségeket és hiányállapotokat erősíti fel. A Candida albicans - a bőrödön és a bélrendszeredben kis mennyiségben állandóan jelen lévő gomba - igen hasznos munkát végez, hiszen emészthetetlen maradványokon tengeti az életét, mellyel támogatja az egészséged. Probléma csak akkor van, ha a testfolyadékaid pH-értéke megváltozik, azaz eltolódik a sav-bázis egyensúlyod, mert savas közeg az, amiben a Candida feladva egészséges kisebbségét, nagyon gyorsan képes szaporodni. Ezért Candida diétánál egy célunk lehet: meg kell fosztanunk gombáinkat savas táptalajuktól. Mi okozhat ilyesfajta egyensúlyvesztést?

A savasodás hátterét elsősorban az élelmiszerek csökkenő ásványi anyag tartalma idézi elő, ami nem teszi lehetővé a savak azonnali, természetes úton történő semlegesítését. Így a test nem kap elegendő muníciót, például az edzés során keletkező tejsav, az állati fehérjéknél jelentkező húgysav és kénsav, vagy az édességfogyasztásból adódó túl sok ecetsav semlegesítésére. Erre jön a mindennapjainkat kísérő (és nagyban megnövekedett) stressz mennyisége, mint a zaj, a bosszúság, a félelem, az önértékelési zavarok és bűntudat, ami pedig sósavreakciókhoz vezet.

Természetesen az élethez savak is szükségesek, akárcsak a Candida gomba. Mindennek kulcsa azonban az egyensúly, hiszen baj mindig csak akkor van, ha az egyensúly felborul, azaz diszharmónia jön létre. A kiváltó okok között szerepelhetnek még: hormonális változások, fogamzásgátló tabletták, antibiotikumos kezelések. Utóbbi ugyanis nemcsak a betegséget okozó baktériumokat pusztítja el, hanem azokat a mikroorganizmusokat is, amelyek a bélflórában (vagy éppen a hüvelyben) gátolják a gombák elszaporodását. Fokozza a problémát az immunrendszer gyengülése, az alváshiány, a bélbetegségek vagy a cukorbetegség. Következzen most 4 tipp, ami egyszerűvé teszi számunkra a Candida-diéta idejére az életünket!

candida-dieta-tipp-egyszeru-gomba-albicans-ne-ess-panikba.jpg

Ne ess pánikba és engedd el, amit „nem szabad”!

Az első tipp, amikor Candida miatt diétára kényszerülsz, a legfontosabb, hogy megőrizd a hidegvéred! A túlszaporodott gombák miatt kialakuló betegség először mindenkit megrémiszt. Az első reakciónk ilyenkor az, hogy vadul guglizni kezdünk, és rögtön azzal szembesülünk, hogy a teljes étrendünket hónapokra át kell szabnunk. Nyugalom! Ez az áttervezés messze nem olyan nagy teher, mint amilyennek látszik. Viszont a rád telepedő önsajnálatnál sokkal fontosabb, hogy kiegyensúlyozott maradj, ne stresszelj, mert azzal is tovább gyengíted a szervezeted ellenálló képességét, ami csak fokozza a bajt. Nem is gondolnád, hogy milyen nagy szerepet játszanak a negatív gondolatok és képzetek, az állapot rosszabbodásában, hiszen biokémiai folyamatok ezreit indítod el minden egyes „negatív-tusával”. Tudom nincs könnyű dolgod, mert a savas testközeg amúgy is depresszív alaphangulatot eredményez, így különösen hasznos, ha nemcsak a test alapos savtalanításáról, de a pszichikai terület tehermentesítéséről is gondoskodunk. Vegyél egy mély levegőt, lazulj el, és emlékeztesd magad a tényre, hogy mindössze egy átmeneti problémáról van szó.

Mit tegyél, amikor ezzel szembesülsz? Először is: ne állj ellen, ne légy dühös, ne duzzogj. Most ez van, nincs mit tenni: egyszerűen fogadd el ezt az állapotot, és koncentrálj a lúgos, azaz javasolt táplálékokra. Ha mindig csak arra figyelsz, hogy mit kell megvonnod magadtól, csak az akadályokat fogod látni, az pedig stressz. Pedig most pont azt kell észrevenned, hogy ez az állapot éppen arra figyelmeztet, hogy valamit nem jól csináltál eddig, és igenis, itt van az ideje a változtatásnak! Tudod mit? Ha egyszerűen nyitott maradsz, és nem azon görcsölsz folyton, hogy „mit ne”, hamar rá fogsz jönni, hogy ez a diéta egy lehetőség arra, hogy kapukat nyiss magadnak egy eddig ismeretlen, de izgalmas világba!
candida-dieta-4-tipp-egyszeru-gomba-albicans.jpg

Csak arra fókuszálj, ami jó neked!

Már meg is érkeztünk a második tipphez! Igen, tudjuk, a Candida-diéta sok lemondással jár, nem ehetsz cukrot, kerülnöd kell az egyszerű szénhidrátokat, a tejet, és bizony az állati eredetű fehérjéket is redukálni kell. Kerülnöd kell az élesztővel készült ételeket, és nem ihatsz alkoholt sem. Fontos tudatosítani magadban, hogy mindez azért történik, mert a folyamat visszafordításához lúgos közegre van szükség, amiben gombáid nem szaporodnak tovább az egészséged, mindennapi jó közérzeted és szépséged rovására.

Felejtsd el a diéta „mit tilos” oszlopát, és csak arra koncentrálj, amit a „mit szabad” fejezetben találsz. Ne azt figyeld, mit hagysz ki, hanem kizárólag arra összpontosíts, hogy mit engedhetsz meg magadnak! Ha szereted az édes ízeket, nem kell lemondanod róluk, csak egyszerűen szokj át a steviára! Létezik belőle por, csepp, tabletta, így bármihez tudod használni, és a diétádba is simán beilleszthető. Külön extra benne, hogy nincs mellékíze, nem okoz hasmenést, viszont sokkal jobban édesít, mint a cukor. Imádod a tejet? Rendben, válts kókusztejporra! Olcsóbb is, mint a bolti kókusztej, elkészíteni is könnyű: csak forró vízzel kell elkeverned, és már kész is. Rakhatod a steviával édesített kávédhoz, vagy akár reggelire egy zabpehelyből készült kását is elkészíthetsz vele. Ha már szóba jött a zab, érdemes alaposabban megismerned, mert ez az egyik legjobb húspótló, de finom süteményeket is süthetsz belőle. Mivel a gabonafélékkel egyébként is össze fogsz bútorozni erre az időre, így ajánlott (sőt, inkább kötelező!) elolvasnod ezt az írásunkat, a gabonadiétáról. Zsírok, margarinok és az étolaj helyett használj szagtalan kókuszzsírt! Ne lepődj meg, ha a diéta után már nem is akarsz majd mást használni, annyira sokoldalú és egészséges olajról van szó!

candida-dieta-tipp-egyszeru-gomba-albicans-gabonadieta.jpg

Lúgosíts, méregteleníts és tegyél rendet a bélflórádban!

A túlsavasodott test tehát ideális közeget kínál különböző patogén gombáknak, és kedvez a Candida albicans megtelepedésének, amely további savterhelést okoz, hiszen a gombák anyagcseremérgei tovább savasítják, az amúgy már savanyú környezetet. Harmadik tipp tehát, a görcsölés és dühöngés elengedése után, hogy jön a lúgosítás és a méregtelenítés. Mivel a Candida a bélflórában van a legnagyobb mennyiségben jelen, és a hasznos bélbaktériumok segítik a megőrizni 15%-os ideális kisebbségét, ezért nagyon fontos ezen hasznos baktériumok - vagy más néven probiotikumok - kolonizálása. És, hogy mit szeretnek a probiotikumok? A prebiotikumokat! Semmi mást nem kell tenned, mint minden reggel egy tasak Cotifibra bélradírt meginnod (nagyon finom!), ami a napi adagban 7000mg prebiotikus mannát tartalmaz, amely szaporítja a jó baktériumokat, és gátolja a Candida albicans túlsarjadást. A létrejött állapotot nevezzük bélflóra egyensúlynak.

A visszatartott méreganyagok és a testfolyadékok lúgosítását végzi a Puridren® koncentrátum, melyet nagyon egyszerűen, csupán vízzel felhígítva tehetsz azonnal fogyaszthatóvá. A Puridren® főzetben található klorofill, olyan ásványi anyagokban gazdag bázis, ami megköti a savakat, míg a főzetben található gyógynövények a kiválasztó szervek méregtelenítésével segítik a Candida albicans anyagcsere termékeitől való megszabadulást és életterük szűkítését. A tisztítókúrák alapfeltétele a bőséges folyadékfogyasztás, ami 20 kilógrammonként 1 liter vizet vagy gyógyteát jelent. Ne felejts el inni!

candida-dieta-tipp-egyszeru-gomba-albicans-gombaolo.jpg

4.tipp; Természetes gombaölőkkel kísérd a kúrát!

„Nem a kórokozók változtak, hanem az emberi szervezetben teremtettünk számukra ideálisabb táptalajt. Ez a probléma pedig világszerte exponenciálisan növeli a megbetegedések számát.”

Nem görcsölünk, arra fókuszálunk, hogy mit ehetünk és nem arra, hogy mit nem. Lúgosítunk, méregtelenítünk és gondoskodunk a bélflóránk egyensúlyáról. – de azért még egy dolgot tudnod kell; a gomba nagyon makacs dolog, és előrehaladott Candidiázisban a diéta több mint egy évig is elhúzódhat, ezért egyáltalán nem árt, ha természetes parazitaölőket vetsz be, felgyorsítván a folyamatokat.   Az ilyen összetevők természetes alternatívái az erős gyógyszereknek, de mellékhatás nélkül.

Ehhez rögtön két kiegészítőt is ajánlhatok részedre, az egyik a FitoTree parazita és gombaölő kapszula, amiben a grapefruit, a teafa, a rozmaring és a kakukkfű olajkivonatait találod meg. A szerves alkotók a kórokozók citoplazmájának membránját pusztítva, természetesen szabnak gátat a betegséget okozó baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak, mint amilyen a Candida is. Az összetételből származó sokoldalú hatás hátterét egyrészt az antibakteriális, vírus ellenes, gomba –és parazitaölő tulajdonság, másrészt a szabad gyök megkötő képesség, harmadrészt a testfolyadékok pH-értékének szabályozása adja. Ugyanis a betegséget okozó mikroorganizmusok, mint a paraziták, gombák, vírusok, baktériumok nem képesek talpon maradni lúgos oxigéndús környezetben. A termék szabadalommal védett, természetes hatóanyagokat tartalmaz, egy ún. mikrokapszulázásos technológiával, ami megvédi és stabilizálja az illékony hatóanyagokat, folyamatos hatóanyag-leadást biztosít, ugyanakkor a kapszula több időt tölt a béltraktusban, ami fontos szerepet kap a hatás kifejtésében, elkerülve a hatóanyag felhalmozódást, a helyi irritációt és növelve a hatást.

A Candida visszaszorításához még egy igazi nagyágyút ajánlok: az olajfa kivonatát érdemes a diéta alatt végig belsőleg alkalmazni. Fő hatóanyaga, az Oleuropein, amit erőteljes vírus, egysejtű paraziták (protozoák) és Candida ellenes tulajdonság jellemez. Az Oleuropein támogatja a keringési rendszer egészséges működését is, értágító és magas vérnyomást csökkentő tulajdonsággal is bír.

Tudtad? Nem csak különféle gombák, de harmincezer különböző baktériumfaj is él a testünkben. Tömegük összesen másfél kilogrammot tesz ki, és számuk tízszer annyit tesz ki, mint amennyi sejt alkotja a tested!