Anatur! Blog
Mire jó a kurkuma és a kurkumin?
Somogyi Rita
A kurkumagyökér kurkumin 7 legfontosabb hatása!
A kurkumin, a kurkumagyökér fő bioaktív vegyülete, jótékony hatásai széles spektrumot ölelnek fel, ami annak köszönhető, hogy a kurkumin a világ legtermészetesebb gyulladáscsökkentéstő és antioxidáns vegyülete. Élettani hatásait több mint 12.000 tanulmány vizsgálta napjainkig, most ezekből idézünk.
1. TERMÉSZETES GYULLADÁSCSÖKKENTŐ
A kurkumin egyik legismertebb tulajdonsága a gyulladáscsökkentés és az oxidatív stressz mérséklése, melynek fájdalomcsillapító hatása is van. Mellékhatások nélkül enyhíti az ízületi gyulladásos és porckopásos fájdalmakat, javítja az ízület flexibilitását, az ízületek és a csontok állapotát. Tanulmányok szerint a kurkuma alkalmazása ugyanolyan hatékony volt oszteoartritisz tüneteinek enyhítésében, mint egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID, ibuprofén vagy celecoxib), ráadásul azok mellékhatásai (emésztési zavarok, székrekedés, álmosság, szédülés) nélkül.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: A kurkuma támogatja az ízületek és a csontok egészségét.
2. IMMUNMODULÁLÓ
A kurkumin képes modulálni az immunválaszt, azaz szükség szerint erősíteni vagy csökkenteni azt. Számos fertőző betegséget gátol, mivel antibakteriális, gombaölő és antivirális vegyület. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkenti a túlzott immunválaszt, ami segít autoimmun vagy egyéb gyulladásos betegségeknél.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: A kurkuma támogatja az immunrendszer hatékonyságát.
3. TÜDŐ ÉS A FELSŐ LÉGUTAK
A kurkumin olyan gyulladáskeltő anyagok mennyiségét csökkenti, melyek a tüdő és a légutak irritációját okozzák. Amikor a tüdőt gyulladás vagy fertőzés (például vírus, gyógyszerhatás vagy sugárkezelés) éri, előfordulhat, hogy rostos szövet képződik benne (tüdőfibrózis), ami rontja a tüdő oxigénfelvételét. Kutatásokban a kurkumin segített megelőzni és enyhíteni a tüdőfibrózist és segített a tüdő regenerációjában súlyos tüdőkárosodás után is. A koronavírus-fertőzés után sok embernél alakult ki tüdőfibrózis vagy hosszan tartó gyulladás.
A kurkumin képes gátolni a vírus bizonyos fehérjéinek működését, és támogatja a tüdő gyulladásos folyamatainak csillapítását. A kurkumin kiegészíti az asztmások és krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők terápiáját, melyek a légutak gyulladásával járnak, és amit környezeti tényezők, fertőzések vagy dohányzás is okozhat. Egy 2020-as áttekintés azt mutatta, hogy a kurkumin, mint vírusellenes és gyulladáscsökkentő szer, hasznos lehet mind az újonnan megjelenő koronavírusok megelőzésében, mind a kezelésében.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: A kurkuma segít fenntartani a tüdő és a felső légutak egészségét.
4. SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK
A kurkumin antitrombózis vegyület, potenciálisan csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, a magas triglicerid és koleszterinszintet, és növeli a jó koleszterinszintet, továbbá védi a szív egészségét, pl.: antioxidáns hatása segít megakadályozni a szívkoszorúér betegségeket.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: A kurkuma támogatja a szívműködést és a vérkeringést.
5. EMÉSZTÉS/MÁJ
Az ájurvédikus orvoslás rendszerében a kurkuma erősítő és melegítő hatású, javítja az emésztést, támogatja a jótékony baktériumokat, eliminálja a parazitákat, csökkenti a puffadást, javítja az epehólyag működését, segít megszüntetni az epeköveket és megakadályozza a későbbi epekövek kialakulását. A májnak segít a méreganyagok eltávolításában, gyulladáscsökkentő hatása kiegészíti a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kezelését és a megemelkedett májenzimek szintjének mérséklését.
Az Egészségügyi Világszervezet 1999-ben a savas reflux, túlzott gázképződés/szelesség, és funkcionális diszpepszia kezelésére ajánlotta, melyekre az ájurvédikus gyógyászatban is használják. A kurkumin gyomorfekélyben, IBS-ben, Crohn-betegségnél és fekélyes vastagbélgyulladásnál is csökkentette a gyulladásos válaszreakciót és enyhítette a gyomor- és hasi fájdalmakat.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi 3 egészségügyi állítást: A kurkuma támogatja az emésztést. Támogatja a máj egészségét és a normál májfunkciót. Megakadályozza a zsírok felhalmozódását és megkönnyíti a máj általi eltávolítását.
6. AGY ÉS IDEGRENDSZER
A kurkumin természetes antidepresszáns hatóanyag és javítja a kognitív funkciókat. A kurkumin átjut a vér-agy gáton, védi az agysejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól és segíti az új idegsejtek fejlődését az agyban. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága kulcsfontosságú az agy egészségének megőrzésében. Enyhíti az oxidatív stresszt az agyban, amely számos neurodegeneratív betegséghez (demencia, Alzheimer-, Parkinson- és Huntington-kór, szklerózis multiplex) köthető.
Növeli a BDNF (agyból származó neurotróf faktor) termelését, amely elengedhetetlen a memória és a tanulási folyamatok megfelelő működéséhez.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: A kurkuma támogatja az idegrendszer működését.
7. EGÉSZSÉGES BŐR
A kurkumin hatását számos bőrbetegségnél igazolták. Csökkenti a pikkelysömörös panaszokat, enyhíti a bőrpírt, pattanásokat, hegeket és elősegíti a sebgyógyulást. A kurkumin egészséges embereknél is jó választás a bőr korai öregedésének gátlásához. Indiában a több napos esküvők egyik részeként a menyasszony és a vőlegény bőrét egyaránt kurkumával kenik be, hogy az esküvőjük napján minél ragyogóbb legyen.
Az EFSA jóváhagyta az alábbi egészségügyi állítást: a kurkuma támogatja a bőr egészségét.
Nem mindegy azonban, hogy milyen kurkumint fogyasztunk!
A kurkumin a kurkuma legértékesebb összetevője, de önmagában nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben. Erre jelent megoldást az új micellás gyártástechnológia, ami a kurkumin biohasznosulását 185-szeresére növelte a hagyományos kurkuma porban található kurkumin vegyülethez képest. Forrás: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8540263/
Dönts Te is micellás technológiával készült kurkuma kivonat mellett!
További források:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9881416/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10111629/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10005252/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7276879/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28236605/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11973075/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15489888/








