1. Fokhagyma
A friss fokhagyma allicintartalma régóta ismert a népi gyógyászatban. Ez a kénvegyület kedvezőtlen környezetet teremthet egyes kórokozóknak, és hozzájárulhat a bélrendszer tisztán tartásához. Fogyasztható nyersen, salátába keverve vagy pirítósra kenve.
2. Tökmag
A nyers tökmagban található cucurbitin segíthet a bélrendszer egészségének megőrzésében. Smoothie-ba keverve vagy önmagában rágcsálva is beilleszthető a mindennapi étrendbe.
3. Probiotikumok és fermentált ételek
Az egészséges bélflóra az egyik legjobb védelem a nem kívánt betolakodókkal szemben. Kefir, joghurt, savanyú káposzta vagy más fermentált zöldség rendszeres fogyasztásával támogatható a bél mikrobiom egyensúlya.
4. Grapefruitmag-kivonat
A grapefruit magjából készült kivonatot a népi gyógyászatban természetes tisztító szerként említik. Laborvizsgálatokban egyes összetevői kedvezőtlen környezetet hoztak létre bizonyos baktériumok, gombák és paraziták számára. Általában csepp formájában, hígítva alkalmazzák.
5. Teafaolaj
A teafa illóolaja elsősorban külső paraziták – például fejtetű – elleni kiegészítőként ismert. Helyileg, mindig hígítva használják, samponhoz vagy hajpakoláshoz keverve. A bőr és a fejbőr tisztán tartásában is segíthet.
6. Rozmaring
A rozmaring illóolaját és teáját az emésztés támogatására és a szervezet frissítésére használják. Fűszerként is hatékonyan beépíthető az étrendbe, például húsokhoz, zöldségekhez.
7. Kakukkfű
A kakukkfű timol- és karvakrol-tartalma miatt régóta kedvelt a konyhában és a gyógyászatban is. Aromás teája vagy fűszerként való használata hozzájárulhat a gyomor-bél komfortérzet fenntartásához.