A fermentált fekete fokhagyma immunerősítő hatása többféleképpen érvényesülhet.
Íme öt immunerősítési tulajdonság, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak:
1. Antioxidáns védelem
A fermentált fekete fokhagyma egyik legfontosabb immunerősítő hatása az antioxidáns tartalma, különösen az S-allil-cisztein (SAC). Ez az összetevő semlegesíti a szabad gyököket, csökkenti az oxidatív stresszt, és védi az immunsejteket a károsodástól.
Kutatás: Egy tanulmány szerint a fekete fokhagyma erősebb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a friss fokhagyma, és hozzájárulhat a szervezet immunválaszának javításához.
2. Gyulladáscsökkentés és immunmoduláció
A krónikus gyulladás gyengítheti az immunrendszert. A fekete fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású, mivel csökkenti a szervezetben a gyulladásos citokinek szintjét, így támogatja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.
Egy vizsgálat szerint a fermentált fekete fokhagyma aktív összetevői képesek csökkenteni a gyulladásos markerek szintjét az emberi szervezetben.
3. Vírusok és baktériumok elleni védelem
A fekete fokhagymában található bioaktív vegyületek antibakteriális és antivirális hatással bírnak, így segítenek megakadályozni a fertőzések kialakulását és csökkenteni azok súlyosságát.
Egy kutatás eredményei szerint az érlelt fokhagyma kivonata jelentős antibakteriális aktivitást mutatott többek között az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus baktériumok ellen. A kutatók megállapították, hogy az érlelési folyamat növeli a fokhagyma bioaktív vegyületeinek koncentrációját, ami fokozza annak antimikrobiális hatását
4. Támogatás kemoterápia alatt állók számára
A kemoterápia gyengíti az immunrendszert, így fontos az immunrendszer extra támogatása. A fekete fokhagyma antioxidánsai és immunmoduláló hatásai segíthetik a betegek szervezetét a kemoterápia okozta káros hatások ellensúlyozásában.
Egy tanulmányban a fermentált fekete fokhagyma kivonatának hatását vizsgálták vastagbélrák esetében. Az eredmények szerint a fermentált fekete fokhagyma gátolta a sejtek növekedését és elősegítette az apoptózist (sejthalál) ami arra utal, hogy a fekete fokhagyma kivonata potenciálisan támogathatja a rákkezelést és csökkentheti a kemoterápia okozta károsodásokat.
5. Autoimmun betegségek kezelése
A fekete fokhagyma hozzájárulhat az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához autoimmun betegségek esetén, például rheumatoid arthritisben szenvedőknél. A benne található vegyületek szabályozzák az immunválaszt, csökkentve az autoimmun reakciók erősségét.
Egy 2020-as klinikai vizsgálatban a fokhagyma-kiegészítők szedése csökkentette a fájdalmat, a gyulladást, a fájdalmas ízületek számát, a betegség aktivitási pontszámot és a fáradtságot a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében.