Anatur! Blog

10 ok arra, hogy articsókával dúsítsd étrended!

Emésztés

Puffadás és felfúvódás? Vegán articsókát rá!

Az articsóka nemcsak trendi superfood, hanem tudományosan is elismert emésztésjavító, májvédő és anyagcsere-serkentő növény. Kiemelkedő hatóanyaga, a cinarin, a koncentrált kivonatokban magas koncentrációban van jelen, így hatása többszöröse a friss articsókáénak. Ebben a cikkben bemutatjuk azt a 10 egészségügyi problémát, amelyre természetes támogatást nyújthat az articsóka.

Az articsóka májvédő, májméregtelenítő és májsejt regeneráló

10 ok arra, hogy vegán articsókával dúsítsd étrended!

  • Rossz emésztés, gyomorpanaszok
  • IBS (irritábilis bélszindróma)
  • Hasi puffadás, gyomortáji felfúvódás
  • Magas koleszterinszint
  • Magas vérzsírszint (triglicerid)
  • Májpanaszok, májzsírosodás  
  • Epepanaszok, epepangás
  • Elhízás, metabolikus szindróma, kiálló gyomor -és hasfal  
  • Bőrpanaszok és idő előtti bőröregedés
  • Köszvény és veseproblémák

Mire jó az articsóka? Az articsóka élettani hatásai!

1.Articsóka - Puffadás és emésztési panaszok ellen

Az articsóka 

  • javítja az emésztést, 
  • csökkenti a puffadást, 
  • elősegíti a zsírok lebontását és 
  • serkenti az epetermelést. 

Ez különösen fontos lehet nagyobb étkezések után vagy nehezebben emészthető ételek fogyasztásakor. Egy vizsgálat azt mutatta, hogy articsóka-kivonat napi háromszor 320 mg szignifikánsan csökkentette az emésztési panaszokat és javította az életminőséget.

2.Articsóka -  IBS (irritábilis bél szindróma) enyhítésére

Az articsóka 

prebiotikus hatású, 

táplálja a bélflórát, 

és segít csökkenteni az IBS tüneteit, például a hasmenést, puffadást vagy székrekedést. 

3.Articsóka - Magas koleszterin- és trigliceridszint

A kutatások szerint a cinarin csökkentheti az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, miközben támogatja a HDL („jó”) koleszterin szint növelését. Ez a hatás hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is. Meta-analízisek és vizsgálatok, összesen több száz résztvevő bevonásával, azt mutatják, hogy napi ~250–600 mg articsóka-kivonat 5–13 héten keresztül jelentősen csökkentheti az összkoleszterin, LDL és triglicerid szintet, miközben növelheti a HDL-szintet is.

4.Articsóka – Májegészség, májzsírosodás

Az articsóka egyik legismertebb előnye a májsejtek regenerálása. 

  • Segíti a májat a méregtelenítésben, 
  • fokozza az epetermelést, és 
  • csökkenti a máj elzsírosodásának kockázatát. 

Kutatási adatok szerint a cinarin csökkenti a májenzimeket (ALT, AST), valamint javítja a lipid- és gyulladásos markereket nem-alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél, bár nem fordítja meg teljesen a májkárosodást. Egy klinikai vizsgálat során 100 nem-alkoholos zsírmájban szenvedő résztvevőnek napi 600 mg articsóka-kivonatot adtak két hónapon keresztülAz articsóka-kivonat hatására javult a máj állapota: kevesebb károsodás jele mutatkozott a vérvizsgálatokban, és a máj enyhén zsugorodott is, ami a zsírosodás csökkenését jelzi. Bár az articsóka nem fordítja vissza teljesen a májkárosodást, rendszeres szedése támogatja a máj működését és segíti a zsíranyagcsere helyreállását.

Az articsóka javítja az emésztést és enyhíti a bélpanaszokat

5.Articsóka - Epepangás, epehajtás

Az articsóka fokozza az epetermelést, ezáltal javítja a zsíremésztést és csökkenti az epepangás okozta tüneteket, mint a gyomortáji feszülés.Klinikai vizsgálatok rámutatnak, hogy az articsóka serkentheti az epeszekréciót, segítve a zsírok emésztését és csökkentve az epepangás okozta kellemetlenségeket.

6.Articsóka - Elhízás és metabolikus szindróma kiegészítő kezelése

Az articsóka csökkenti a testsúlyt, javítja az inzulinérzékenységet, és elősegíti a zsírok lebontását. Ez különösen hasznos lehet metabolikus szindrómában.

Humán adatok még korlátozottak, de állatkísérletek (NAFLD, metabolikus szindróma modellek) meggyőző javulást mutatnak: testsúly, inzulinérzékenység, vérzsírok csökkenése.

7. Articsóka - Bőrproblémák és anti-aging hatás

A májműködés javításával közvetetten javul a bőr állapota, csökkennek a gyulladások, az articsóka antioxidánsai pedig támogatják a bőr védelmét. In vitro vizsgálat kimutatta, hogy articsóka kivonatot tartalmazó krém csökkentheti a bőr durvaságát (~20 %) és javítja a rugalmasságot (körülbelül 11%) gyulladáscsökkentő hatással.

9. Articsóka - Köszvény és húgysavcsökkentés

Az articsóka vizelethajtó hatása elősegítheti a húgysav kiválasztását, így kiegészítő terápiaként alkalmazható köszvény esetén.

10. Articsóka -Vesekímélés és szervezeti méregtelenítés

A máj tehermentesítése és a természetes diuretikus hatás révén csökken a vesék terhelése, így az articsóka hozzájárulhat a kiválasztó rendszer optimális működéséhez. Áttekintések szerint az articsóka antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása segíthet a vesék tehermentesítésében, ugyanakkor az emberi klinikai adatok továbbra is korlátozottak.

Articsóka jótékony hatásai

Mi az a cinarin, és miért fontos? – Az articsóka aktív hatóanyaga

A cinarin (más néven 1,5-dikaffeoil-kininsav) az articsóka legfontosabb hatóanyaga, amely elsősorban a levelek kivonatában található meg nagy mennyiségben – nem pedig a zöldség ehető részében. A cinarin a májra és az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt vált ismertté, és a modern növényi kivonatokban koncentrált formában is hozzáférhető.

Miben segít a cinarin?

  • Fokozza az epetermelést, ezáltal elősegíti a zsírok lebontását és emésztését
  • Támogatja a máj méregtelenítő munkáját – segíti a májsejtek regenerálódását
  • Csökkentheti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez
  • Antioxidáns tulajdonságú, így védelmet nyújt a szabad gyökök okozta sejtkárosodás ellen
  • Gyulladáscsökkentő hatású, különösen a májban és az emésztőrendszerben

Mit tehetsz a májadért?

Általános egészségünk és mindennapi jó közérzetünk szoros kapcsolatban áll azzal, hogy szervezetünk mennyire hatékonyan képes a méregtelenítésre – és ebben a folyamatban a májé a főszerep. Ez a létfontosságú szerv szűri meg a vérünket, lebontja a hormonokat, támogatja az emésztést, biztosítja a tápanyagok célba jutását, és raktározza a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Rendkívül összetett munkát végez – mégis sokszor csak akkor gondolunk rá, amikor már probléma van.

A májban ugyanis nincsenek érzőidegek, így nem tud fájdalommal jelezni, ha túlterhelt vagy károsodott. Ehelyett finom, de sokatmondó jelekkel üzen:

  • visszatérő puffadás,
  • hasi feszülés,
  • bőrproblémák,
  • makacs túlsúly, ami nem reagál a diétára.

Sokan nem is sejtik, hogy ezek a tünetek gyenge májműködésre utalhatnak. És mivel nem fáj, nem is foglalkozunk vele – pedig épp a megelőzés lenne a kulcs.

Az articsóka jó puffadás ellen és akkor, ha nem tudsz fogyni

A jó hír az, hogy a máj lenyűgöző módon képes az öngyógyításra és regenerációra, ha támogatást kap. Ez az emberi szervezet egyik legcsodálatosabb tulajdonsága – és az egyik legfontosabb ok arra, hogy tudatosan tehermentesítsük májunkat, például cinarinban gazdag növényekkel, mint az articsóka.

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind