Egy tudatosan tervezett multivitamin teljesen magától érthető módon egymást kölcsönösen támogató vegyületeket tartalmaz, megfelelő mennyiségben (se a túl sok, se a túl kevés nem jó), amit szinergiának nevezünk.
- Ezeknek a párosításoknak a hátterében sokszor éveket jelentő tudományos kutatások állnak. Ilyen a fent említett fermentáció is, ahol törzskönyvezett mikroorganizmusokkal fermentálnak meghatározott hőmérséklet mellett, ma már többlépcsős szabadalmazott gyártástechnológiákkal kiegészítve.
A fermentumban a növényi fitokemikáliák eltérő és egymást kiegészítő szinteken fejthetik ki hatásukat és megnövelik a vitaminok biohasznosulását, például a D-vitamin és C-vitamin élettani erejét, vagy a vas vörös vérsejtekhez való kapcsolódását, de a C-vitamin is serkenti a vas felszívását a belekben a növényi forrásokból.
Valójában ez a szinergikus együttműködés az, ami hatékonyabban segít meggátolni az oxidatív stresszt, támogatni az immunrendszert, aktivizálni a bélflóra ökoszisztémát, csökkentik a gyulladásokat, gátolni a degeneratív betegségek kialakulást és a rákkeltő mutációkat.