Anatur! Blog

Gázosodás – amikor a bélrendszer jelez

Emésztés

A fokozott bélgázképződés (gázosodás) nemcsak kellemetlen, hanem gyakran zavarba ejtő is. Feszítő hasi érzés, morgó belek, gyakori szellentés – ezek mind annak a jelei, hogy az emésztőrendszered nehezen birkózik meg a terheléssel.

Mi állhat a gázosodás hátterében?

  • Puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, káposztafélék)
  • Rossz emésztés, enzimek hiánya
  • Bélflóra egyensúlyzavara
  • Túl gyors vagy rendszertelen étkezés
  • Cukoralkoholok, szénsavas italok
  • Stressz és kevés mozgás

Tippek a gázosodás csökkentésére:

  • Figyelj a táplálkozásra – kerüld a fermentálódó cukrokat és ne egyél habzsolva
  • Segítő gyógynövények – édeskömény, kömény, ánizs és borsmenta jó szolgálatot tehetnek
  • Mozogj rendszeresen – a belek mozgása segíti a gázok távozását
  • Csökkentsd a stresszt – a nyugodt idegrendszer segíti a zökkenőmentes emésztést

A gázosodás gyakran csak egy apróbb egyensúlyzavar jele. Ha figyelsz a tested jelzéseire, könnyen búcsút inthetsz a kellemetlen feszülésnek.

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind