A fokozott bélgázképződés (gázosodás) nemcsak kellemetlen, hanem gyakran zavarba ejtő is. Feszítő hasi érzés, morgó belek, gyakori szellentés – ezek mind annak a jelei, hogy az emésztőrendszered nehezen birkózik meg a terheléssel.
Mi állhat a gázosodás hátterében?
Puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, káposztafélék)
Rossz emésztés, enzimek hiánya
Bélflóra egyensúlyzavara
Túl gyors vagy rendszertelen étkezés
Cukoralkoholok, szénsavas italok
Stressz és kevés mozgás
Tippek a gázosodás csökkentésére:
Figyelj a táplálkozásra – kerüld a fermentálódó cukrokat és ne egyél habzsolva
Segítő gyógynövények – édeskömény, kömény, ánizs és borsmenta jó szolgálatot tehetnek
Mozogj rendszeresen – a belek mozgása segíti a gázok távozását
Csökkentsd a stresszt – a nyugodt idegrendszer segíti a zökkenőmentes emésztést
A gázosodás gyakran csak egy apróbb egyensúlyzavar jele. Ha figyelsz a tested jelzéseire, könnyen búcsút inthetsz a kellemetlen feszülésnek.