Főmenü Termékeink
Blog

Ezért böjtölj Te is: mutatunk 7 érvet!

Szerkesztő: Somogyi Rita

Böjtölj az egészségedért

Ha jól csinálod, a böjt nagyszerű és egészséges módja lehet annak, hogy testedet felfrissítsd a természet tavaszi ébredésével. Most megmutatjuk, miért érdemes Neked is belevágni, és hogyan csináld, hogy biztosan előnyödre váljon! Tarts velünk!

Böjtölj az egészségedért

Egy kis böjttörténelem

A 40 napos böjtöt a középkorban még rendkívüli szigor jellemezte. Napi egyszer lehetett csak enni, ez alól kivételt a vasárnapok képeztek, melyek nem számítanak böjti napnak, de itt sem volt megengedett a húsételek fogyasztása. 

A böjtterápiát a reneszánsz is felfedezte magának: Paracelsus a XV. század elején, mint a legjobb természetes gyógymódot tartotta számon, mely alkalmas az egészség visszaszerzésére.  

A II. Vatikáni Zsinat óta már kicsit elnézőbbek a szabályok: böjt alatt naponta 3-ször lehet enni, ezek közül egy étkezéssel jól lakni, és a húsról csak hamvazószerdán, nagypénteken, valamint a böjti időszak péntekein kell lemondani.

Egy kis böjttörténelem

Böjti napok vagy időszakos böjt

A böjt, vagyis a szilárd táplálék hosszabb-rövidebb ideig tartó elhagyása a fogyasztói társadalomban (ahol mindig korlátlanul áll rendelkezésünkre étel) kiemelkedő fontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Nem véletlenül jelentek meg például a heti egy napos böjtök, vagy az időszakos ( szakaszos) böjt fogalma. Ez utóbbi esetén, néhány órás ablakban (pl. igen gyakori a 16/8-as felosztás, amikor 8 órán keresztül ehetünk, míg 16 órán keresztül nem) vehetünk magunkhoz táplálékot, a többiben pedig böjtölünk.

A böjti időszak alatt lehetőséget adunk testünknek arra, hogy megtisztuljon a salakanyagoktól, illetve beinduljanak az öngyógyító, regenegáló folyamatai (mivel energiái nem az emésztéssel lesznek lefoglalva).

7 ÉRV a böjt tartása mellett

 1. a böjt alatt testünk megszabadul a salakanyagoktól
 2. a bélrendszernek lehetősége van regenerálódni
 3. mivel az anyagcserét nem lassítjuk salakanyagokkal, fel tud gyorsulni
 4. így a böjt alatt fogyás is bekövetkezhet
 5. emelkedik a növekedési hormon szintje, vagyis felgyorsulnak testünk regenerációs folyamatai
 6. a szervezet inzulin termelése lecsökken
 7. az a vérmennyiség, ami az emésztőrendszer ellátásra kellene, az agyba jut, így a böjt alatt szellemi teljesítőképességünk növekedhet
7 ÉRV a böjt tartása mellett

Kedvet kaptál hozzá? Így csináld jól a böjtölést!

 • A böjtnek különböző formái lehetnek. Ezek közül a legszigorúbb, ha csak vizet fogyasztasz, ezt csak orvos hozzájárulásával szoktuk ajánlani. Népszerűek a léböjtkúrák, hatalmas előnyt jelent, hogy a gyümölcs-és zöldséglevekkel értékes nyomelemeket, vitaminokat is beviszel. De böjtölhetsz, pl. gabonákkal is. Heti 1 napos böjt, vagy csökkentett kalóriabevitelű nap előnyünkre válhat. Ha ennél hosszabban, főleg, ha 3 napot meghaladóan szeretnél böjtölni, azt mindenképpen szakemberrel egyeztesd!

 • A böjt alatt fogyassz bőségesen folyadékot! A májra és a vesékre ilyenkor jóval nagyobb teher hárul. Ez a munka folyadék hiányában nem megy végbe, ezért nagyon fontos, hogy legalább napi 3 liter folyadékot megigyunk.

 • A böjt alatt is legyél aktív. Sétálj, jógázz, meditálj!
 • Fontos, hogy mind a böjtre való felkészülés, mind a böjt végével a normál táplálkozáshoz való visszatérés fokozatosan történjen meg.

 • Ha szükségesnek érzed, kérj hozzá segítséget!

Kiknek nem ajánlott a böjt?

-          gyermekeknek, kamaszoknak és időseknek

-          terhes és szoptató kismamáknak

-          krónikus betegség esetén csak az orvosod közreműködésével vágj bele!

A böjt lelki oldala

A böjt lelki oldala

Tegyük tisztába! A böjt nem azonos az éhezéssel vagy a fogyókúrával! A böjt alatt ugyanis elengedhetetlen, hogy a lelki oldallal is foglalkozzunk.

A böjti időszakban az anyagi világra való fókuszálás helyett, befele figyelünk. A böjt nemcsak testi folyamat, hanem egyben egy lelki utazásként is felfogható. Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy számot vessünk önmagunkkal.

Lehetőség szerint, ilyenkor meditáljunk, mely tevékenység tovább segíti az elmélyülést.

A böjt célja a test-lélek-szellem harmóniájának megteremtése. Nem is gondolnánk, de minden gondolatunk, cselekedetünk, érzelmeink biokémiai folyamatok ezreit indítja el a testünkben. A böjt lehetőséget teremt, hogy visszaszerezhessük az egyensúlyt, mind testi, mind lelki szinten.

Nézz körül a webáruházunkban
Natur Tanya® Puridren 60 napos Tisztító Program - 12 gyógynövénnyel 3*500ml Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.