Főmenü Termékeink
Blog

Ints búcsút a fáradékonyságnak, és kezdd energikusan az őszt!

Szerkesztő: Somogyi Rita

A legfontosabb vitaminok és tápanyagok az őszi fáradtság ellen

Ha úgy érzed, egyre nehezebben tudod kirángatni magad az ágyból a hűvös őszi reggeleken, ez az írásunk neked szól! A borongós, hűvösebb idő, a megnövekedett hétköznapi stressz, a kevésbé vitamindús táplálkozás mind merítik szervezetünk energiáit. De van egy jó hírünk: megfelelő tápanyagpótlással az őszi fáradtság megelőzhető és csökkenthető!  Olvasd el a blogbejegyzésünket, és kezdj neki energikusan az őszi (és majd a téli) időszaknak!

A legfontosabb vitaminok és tápanyagok az őszi fáradtság ellen

Az őszi fáradtság okai

Az első a hormonváltozás!

Szomorú, hideg idő, egyre rövidülő nappalok, az ősz bizony megérkezett! Mi pedig azt érezzük, hogy egyre kevesebb az energiánk, és egyre többet aludnánk. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a szervezetben ilyenkor megemelkedik a melatoninszint.  A melatonin, egy olyan hormon, ami az alvás-ébrenlét ciklusért felel. Sötétség hatására termeli a tobozmirigy. Vagyis, ha korábban sötétedik, a szervezet több melatonint fog termelni.

Az emelkedett melatoninszint pedig arra sarkallja az embert, hogy többet aludjon, pihenjen. Ez egy teljesen természetes folyamat! Gondoljunk csak bele! A természetben, az állatvilágban - sőt, régen az ember életében is - az ősz és a tél a pihenés időszaka.  

Ráadásul, ahogy növekszik a melatoninszint, úgy csökken a szerotoninszint, vagyis a boldogsághormon szintje. Így nem meglepő, ha az őszi fáradtság levertséggel, rossz hangulattal társul.

Az őszi fáradtság okai: Az első a hormonváltozás!

Az őszi fáradtság további 3 oka

Megváltozott étrend és mozgás

A nyár végével hajlamosak vagyunk kevesebb zöldséget, gyümölcsöt enni, így csökken a vitaminbevitel, kevés folyadékot fogyasztunk és bizony kevesebbet is mozgunk. Ezek a tényezők mind negatívan befolyásolják az energiaszintünket.

Megváltozott alvási szokások

A szabadság és az iskolaszünet végével kevesebbet alszunk, mint nyáron.

Stresszesebb mindennapok

És ezzel együtt megnövekszik a mindennapi stresszhatás is, ami ér minket.

Szerencsére, van megoldás. Nézzük, mit tehetünk őszi fáradtság ellen!

Az őszi fáradtság 3 további oka

Az 5 legjobb tápanyag őszi fáradtság ellen

FOLÁT: a szerotoninszint növelő örömvitamin

Ha kevés a szervezetben a folát, akkor megjelenik a krónikus fáradtság! Ezt a tápanyagot más néven örömvitaminnak is nevezik, hiszen két boldogsághormon (a szerotonin és a dopamin) termelődéséhez nélkülözhetetlen. Ráadásul, foláthiány esetén gyakran jelentkezik álmatlanság és romlik a szervezet ellenállóképessége is, ezek pedig csökkentik az energiaszintünket.

A Natur Tanya® Bioaktív folát tabletta a napi adagban 800 mcg 4. generációs Quatrefolic® folátot tartalmaz. Ezt a folátot már nem kell átalakítania testünknek, azonnal fel tudja használni.

Szerotoninszint növelő folát

VAS: a kimerültség ellen

Bizony a vashiány is állhat az őszi fáradtság hátterében. Ennek oka, hogyha nem megfelelő a szervezetben a vasszint, akkor csökken a hemoglobintermelés, így pedig nem képes a vér elegendő oxigént szállítani. Ha a fáradtság nyugtalan alvással, koncentrációs zavarral, esetleg szédüléssel és lábfej zsibbadással társul, akkor sürgősen kezdjük el pótolni a vasat!

Nem mindegy azonban, hogy milyen vasformulát választunk! A jól felszívódó, magas biohasznosulású Szerves vas nem halmozódik fel a szervezetben, és nem okoz irritációt. A Vegán vas szirup  4. generációs bioaktív foláttal, és zöldség, valamint gyümölcskoncentrátumokkal is dúsított, így az őszi fáradtság űző vaskúra sokkal sikeresebb lehet.  Ráadásul a folyékony állaga miatt, még azok számára is megfelelő, akik nyelési gondokkal küzdenek.

Vas, az őszi fáradtság ellen

MAGNÉZIUM: a fáradtságűző

Az őszi fáradtság magnéziumhiányt is jelezhet! A magnézium ráadásul elengedhetetlen a nyugodt alváshoz is. Így, ha gondoskodunk a magnéziumpótlásról, jobban ki tudjuk pihenni magunkat, tehát kevésbé leszünk fáradtak. Ha a fáradtság ingerlékenységgel is társul, akkor mindenképpen emeljük meg a magnézium bevitelt, hiszen a magnézium a központi idegrendszert is befolyásolja.  

magnézium-biszglicinátot (magnézium+glicin nevű aminosav), jelenleg az egyik leghatékonyabb magnézium-kiegészítőtípusnak tekintik. Magas felszívódás és magas biohasznosulás jellemzi, ráadásul emésztési panaszokat sem okoz. A családi kiszerelésű magnézium-biszglicinátnak még az ára is kedvező!

Magnéziummal űzzük el a fáradtságot!

C-VITAMIN: fontos antioxidáns a jobb energiaszintért

A C-vitaminról nem feledkezhetünk meg akkor sem, ha fáradtságról van szó. A C-vitamin testünk minden folyamatához szükséges, így növeli az energiaszintet és csökkenti a fáradékonyságot, kifáradást.

Napi 1500 mg C-vitamin segít az energiakészletek újratöltésében. Érdemes RETARD, azaz nyújtott hatóanyagleadású formulát választani. (A C-vitamin gyorsan ürül a szervezetből, így ha nem folyamatos hatóanyagleadású formulát választunk, a nagy C-vitamin dózis ellenére sem lesz biztosítva a szervezet C-vitamin utánpótlása). A Szerves Ultra C esetében a nyújtott, 6 órán keresztüli, hatóanyagleadást  független labor által vizsgálat igazolja.

C-vitamin, fontos antioxidáns a jobb energiaszintért

ADAPTOGÉN GYÓGYNÖVÉNYEK: a több energiáért

Az adaptogén gyógynövények különlegessége, hogy kiegyensúlyozzák a szervezetet: a túlműködő szerveket visszafogják, míg az alulműködőeket serkentik. Ezáltal gondoskodnak a szervezet egyensúlyi állapotáról és csökkentik a stressz olyan negatív hatásait, mint a fáradtság és kimerültség.

A Stress Control-R kapszulába ötféle adaptogén gyógynövény szinergikus egyvelege került, B-vitaminokkal és kétféle magnéziummal együtt a jobb közérzetért.

Adaptogén gyógynövények, a több energiáért

Fáradtságűző napi cselekvési terv:

  1. Reggeli közben egy kapszula magnéziumot, reggeli után pedig  egy tabletta folátot vegyél be, hogy egész napra biztosítsa a jókedvet és az energiát!
  2. A Vas szirupot a legjobban teszed, ha étkezés közben veszed be (pl. ebéd közben), naponta 1-2 evőkanállal vízben vagy gyümölcslében elkeverve.  Ebéd után következhet 1 filmtabletta C-vitamin, egy nagy pohár vízzel vedd be. (Ez a C-vitamin még segíteni is fogja a vas hasznosulását.)
  3. A második magnézium kapszula pedig következhet vacsora közben.

Ezekből a tápanyagokból tarts 120 napos kúrát, majd következik 1-2 hónap szünet. Amikor szünetet tartasz, reggeli után egy Stress Control-R kapszulával indítsd a napot.

Mit tehetsz még? 3 tuti tipp őszi fáradtság ellen

  1. Válogass a szezonális gyümölcsökből, zöldségekből, és töltsd fel vitaminkészleteidet!
  2. Vedd körbe magad kellemes illatokkal! A rozmaring, a citromfű, de a teafa is élénkítenek - arról nem beszélve, hogy párologtatva még a levegőt is frissítheted velük.
  3. Kirándulj az őszi erdőben! A friss levegő, az őszi napsugarak, a mozgás, mind növelik az energiaszintet, nem beszélve a mozgás stresszűző hatásáról.

Kellemes, energikus őszt kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A krónikus fáradtság 7 leggyakoribb oka
Blog bejegyzések: A krónikus fáradtság 7 leggyakoribb oka
Nézz körül a webáruházunkban
Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel

6 650 Ft
5 985 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 985 Ft
Szerves C Ultra 1500 mg Retard C-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Szerves C Ultra 1500 mg Retard C-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel

7 080 Ft
6 372 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 6 372 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.