Főmenü Termékeink
Blog

Relaxációs és stresszoldó technikák

Szerkesztő: Somogyi Rita

Stresszoldó technikák, hogy újra egyensúlyba kerülj

Szeretnél újra egyensúlyba kerülni? A stresszes mindennapokban könnyen visszaszerezheted az irányítást a Stress Control-R adaptogén gyógynövényes kapszulával. Emellé most csomagoltunk még Neked néhány egyszerű, de hatékony stresszoldó technikát, amik segítenek kikapcsolni, és abban is, hogy ellensúlyozd velük a Téged érő testi-lelki stresszt. Készen állsz? Akkor vágjunk bele!

7 stresszoldó tevékenység a hét 7 napjára

Lélegezz!

Kezdjünk egy bemelegítő gyakorlattal! Ha úgy érzed, még levegőt venni sincs most időd, az még egy ok arra, hogy velem tarts! A stresszoldó légzés minden stresszoldó meditáció alapja: csak annyi a dolgod, hogy figyelj a légzésedre.

Állj meg és ügyelj arra, hogy jó mélyen beszívd a levegőt, egészen le a hasadba (a has emelkedjen, ne a tüdő). Majd engedd ki, lehetőleg kétszer olyan hosszan, mint amennyi ideig beszívtad. Ügyelj arra, hogy pillanatról pillanatra a levegő áramlására figyelj és ha elkalandoznál – nem probléma, teljesen normális -, hozd vissza figyelmedet az orrod területére és koncentrálj újra a levegő áramlására. Ha mindezt nyitott ablaknál, vagy szabad levegőn végzed, még hatásosabb.

Amikor stresszesek vagyunk, a légzésünk felületessé válik, ilyenkor a mellkasunkba lélegzünk, és csak kapkodjuk a levegőt. A hasi légzés hatékony stresszoldó, nyugtat, normalizálja a szívritmust, csökkenti az izomfeszültséget és segít visszaszerezni az egyensúlyt! Az benne a legjobb, hogy naponta akárhányszor, bármilyen élethelyzetben végezheted – akár még a pénztárnál sorban állva is, a lényeg, hogy minél gyakrabban gyakoroljuk akár csak egy-egy percre is.

Stresszoldó technikák: Lélegezz!

Végy egy stresszoldó masszázst!

Egy relaxáló, finom testolajokkal, gyertyafényben kapott stresszoldó masszázs nemcsak megnyugtat, de teljesen ki is cserél, főleg, ha halkan duruzsoló háttérzenét is hallgatsz közben. Amikor csak lehetőséged van rá, végy egy masszázst!

Vagy adj... Amikor csendben, odaadóan masszírozod partnered, csak bőre hullámzását, az izmai tónusát figyelve, a reakcióit lesve – az már önmagában maga a stresszoldó relaxáció.
Anatur Tipp: A masszázshoz használt testolajokat
fürdőolajként is használhatod – vagy akár egy közös, érzéki fürdőzés közben partnereddel együtt is használhatjátok…

Stresszoldó technikák: Végy masszázst és fürdőzz!

Egyél gyógynövény-készítményeket! 

Egy olyan stresszoldó vitamin, mint a Natur Tanya Stress Control-R segít neked abban, hogy kontroll alatt tartsd a stresszt. Adaptogén, stresszoldó gyógynövények alkotják a fő építőelemeit, amik mellé többféle B-vitamin és magnézium került, hogy megszabadulj végül a stressz olyan tüneteitől, mint a fáradtság, fejfájás, izomfeszülések, fogcsikorgatás, szédülés, evési kényszer, csökkent nemi vágy vagy az álmatlanság.

Természetes, adaptogén, ellenőrzött összetevőinek köszönhetően biztonságosan fogyaszthatod, nincs nem kívánt mellékhatása és függőséget sem okoz. Ide kattintva mindent megtudhatsz róla!

Egyél gyógynövény-készítményeket!

Hallgass zenét!

A zene stresszoldó hatása annyira közismert és nyilvánvaló, hogy szinte pironkodva írom ide a tanácsaim közé, hogy: hallgass stresszoldó zenét! Az, hogy pontosan mi segít a stressz levezetésében, feloldásában, egyénenként változó: van olyan, akit az andalító muzsika lazít el, és van, aki egy metálkoncerten tudja kiadni magából a felgyülemlett stresszt.

Biztosan te is tudod, hogy neked melyik irányzat válik be jobban: hallgass olyan zenét, ami kiszakít a mindennapokból, ami közben nem agyalsz, csak átadod magadnak a stresszoldó zene okozta örömöknek. De, hogy javasoljak is valamit: ha esetleg a teljes kikapcsoláshoz, –például elalváshoz – keresel valamit, ezt a Youtube csatornát ajánlom.

Hallgass zenét

Teázz!

Egy finoman gőzölgő, stresszoldó tea még egy kevésbé zűrös nap végén is megnyugvást tud nyújtani. Akkor pedig különösen jól tud esni, ha egy rázós időszak áll mögötted – pláne, ha netán még éppen zajlik. Keresd elő a kedvenc teád –­ innen tudsz válogatni https://anatur.hu/teak kedvedre, – tedd fel melegedni a vizet, és amíg elkészül a tea, tedd be a kedvenc stresszoldó zenéd és válaszd ki a tökéletes helyet, ahova bekuckózhatsz és elszürcsölgetheted forró italodat.

Aztán már nincs is más dolgod, mint kiélvezni az íz- és illataromákat, érezni, ahogy a finom, kellemesen forró ital végigfolyik a torkodon.

Stresszoldó technikák: Teázz!

Jógázz!

Talán egyik testmozgás sem annyira stresszoldó mint a jóga, különösen azon irányzatai, amik nem annyira az alakformálásra, hanem inkább a belső tartás megerősítésére törekszenek. Aki számára sztresszforrás, ha más emberek előtt kell mozognia, az szinte mindenféle jógastílust ingyen megtanulhat a különböző online videós kurzusokból. Akinek pedig társaságban megy jobban a stresszoldás, az számtalan jógastúdió és jógaoktató közül válogathat.

Ha érdekelnek a jóga által elsajátítható a stresszoldó technikák, akkor ezeknek a nyugtató, stresszoldó jóga típusoknak nézz utána: Iyengar, ISHTA, Ananda, Kripalu.

Stresszoldó technikák: Jógázz!

Illatosíts és oldjad a stresszt illóolajokkal!

Az biztosan számodra is ismert jelenség, ahogy a stresszoldó illóolajok aromájukkal kiszellőztetik fejedet, elűzik a kártékony, rossz gondolatokat, és helyettük kellemes illatokkal ajándékoznak meg.  De arra gondoltál már, hogy vajon biztonságos-e az az olaj, amit párologtatásra használsz? Arra figyelj, hogy csakis gyógyszerkönyvi minőségű illóolajat vásárolj! 

A teafa illóolaja például nem csak egy stresszoldó illóolaj, de kiváló levegő- és torokfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő is. Ráadásul annyira tiszta és veszélytelen, hogy terhesség idején vagy akár csecsemő mellett is nyugodt szívvel használható.

Stresszoldó technikák: Illatosíts olajokkal!

Fotózz, fess, alkoss!

Kelj fel korán, és indulj neki a városban/faluban/községben, ahol élsz. Nemcsak azért, mert ilyenkor vannak a legszebb fények (nem véletlenül időzítik a profi fotósok is a fotózást hajnalra, vagy naplementére), de az üres város is teljesen más arcát mutatja. Járj nyitott szemmel, csodáld meg az apró részleteket, amelyek felett a napi rohanásban elsuhannál!

Láttál egy virágzó fát? Örökítsd meg! Észrevettél egy kis szobrot az egyik házon, vagy egy érdekes kilincset? Fotózd le! Esetleg a fény-árnyék játék fogott meg? Feltétlenül készíts róla egy képet! Ragadj ecsetet, festéket, és kezdj el pingálni! Nem kell csendéletet, vagy portrét festened – kivéve persze akkor, ha éppen ehhez van kedved. Ha az esik jól, szerezz egy felnőtteknek szóló stresszoldó színezőt, és ess neki annak! Nincs semmi megkötés, alkoss szabadon, és csökkentsd hatékonyan a stresszt!

Stresszoldó technikák: Fess!

Ültess!

Virágos növényeket, zöldségeket, fűszernövényeket, mindegy, hogy mit, csak ültess! (Még csíráztathatsz is.) Ha nincs kerted, hozd létre az erkélyen vagy a gangon a saját kis oázisodat! Ha még ez sincs? Akkor se ess kétségbe, szobanövényekkel teremtsd meg a stresszoldó nyugalomszigetedet a lakásban. Stresszoldó gyógynövények is kerülhetnek ide, – akár azok is, amiknek köszönhetően a Stress Control-R kapszula hatékonyan lazít.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy azokban az irodákban, iskolai termekben, ahol növények is vannak, a dolgozók/tanulók közérzete javul, növekszik a teljesítőképességük, jobban tudnak koncentrálni, ritkábban fáj a fejük, és ellenállóbbá válik az immunrendszerük. A stresszoldó technikák közül így aztán a növényültetés nem csak nyugtató hatású, de még hasznos is. Használd ki Te is a növények gyógyító, stresszoldó erejét, örülj feltétel nélkül egy-egy új hajtásnak, levélkének és virágnak!

Stresszoldó technikák: Ültess!

Táncolj!

Tudod, mintha senki nem figyelne! Kapcsold be a kedvenc zenédet, csavard fel a hangerőt, és táncolj, ugrálj, hajladozz, csavargasd a tested, a karjaidat. Az elején lehet, hogy nem lesz egyszerű elengedni magad, de próbáld kikapcsolni az agyad és csak tested mozdulataival egybeolvadni. Jusson eszedbe, hogy nem kell senkinek megfelelned, és nem tudsz semmit sem rosszul csinálni.

A szabad, önfeledt mozgás önmagában úgy hat, mint egy stresszoldó vitamin: csak hagyd, hogy vezessen a ritmus, léggitározz, ugorj magasra, tekerd a csípőd! Minden belefér, ami jól esik! Egészen addig végezd ezt a tevékenységet, amíg a fáradtság és a nyugalom érzete át nem járja az egész tested.

Stresszoldó technikák: Táncolj!

Főzz!

De nem ám úgy, ahogy hétköznapokon szoktál, hanem fordítva! Hogy ez mit jelent? Most kivételesen ne a recepthez vásárolj be, hanem a bevásárláshoz keress receptet! Mutatjuk, hogy csináld!

Először is, menj ki a helyi piacra vagy kisboltba (a hipermarketet most hagyd!), és szerezd be a hozzávalókat. Hogy mit? Amit meglátsz, és megkívánod! És az most ne a paprikás krumpli legyen – kivéve, ha még sosem főzted. Próbálj ki új hozzávalókat!

Hazaérve nézz ki egy jó receptet, de ahhoz se ragaszkodj a végtelenségig! Variáld a kedvedre. Élvezd a különböző színeket, textúrákat, fűszereket, kísérletezz! Főzés közben készülhet egy finom stresszoldó tea, aminek szürcsölgetése akár ihletet adhat a recepthez is. Amikor minden elkészült, teríts meg szépen, és fordíts időt a nyugodt étkezésre is!

Jó, ha tudod! Amikor stresszelünk, az befolyásolja étvágyunkat, emésztésünket, emésztőrendszeri diszkomfortérzetet, hasi fájdalmat, puffadást, esetleg hasmenést, székrekedést okozva. Pszichobiotikumok fogyasztásával megnyugtathatjuk a bélrendszert a stresszes időszakban, így nemcsak a tünetek csökkenhetnek, hanem annak sem lesz akadálya, hogy kiélvezhessük az ízletes ételt, amit elkészítettünk.

Stresszoldó technikák: Főzz!

Kirándulj! Mert ez egyik legjobb stresszoldó technika

Szakadj ki a gép meg a telefon elől, és menj ki a természetbe! Hidd el, ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy visszaszerezd a testi-lelki egyensúlyt. Töltődj fel a hangjaival, illataival, színeivel! Élvezd a napsütést, és engedd, hogy minden feszültséget, stresszt kimosson belőled. 

Ha városban laksz, menj ki a legközelebbi parkba. Ha van melletted erdő, akkor oda, a patakpartra, a szántóföldekre, mindegy, csak kicsit legyél távol az emberektől. Országunk bővelkedik a természeti látnivalókban, bárhol is élsz, a lakhelyed mellett is csodákra bukkanhatsz, és séta közben gyönyörű környezetben gyakorolhatod a stresszoldó légzést.

Felkereshetsz ismert kirándulóhelyeket, de kinézhetsz olyan útvonalakat is, ahol kevesen járnak. A mindenkori képzeletbeli ranglistán előkelő helyet foglal el a Bakony, a Tisza-tó, a Mátra és persze Gemenc is.

Stresszoldó technikák: Kirándulj!

Az a legszebb, hogy a most bemutatott stresszoldó technikák kombinálhatók is: főzés, masszázs vagy a színező pingálása közben is szólhat nyugodtan a stresszoldó zene. Ahogy például kirándulás közben az utad során eléd kerülő növények fotózására is sort keríthetsz, majd egy szép réten pihenésképp jöhet egy kis relaxációs meditáció.

Bárhogy is lazítasz, az a fontos, hogy néha-néha adja magadnak egy kis időt arra, hogy lehetőséged legyen visszatalálni a test-lelki egyensúlyodhoz.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Stresszoldó gyógynövények és tápanyagok
Blog bejegyzések: Stresszoldó gyógynövények és tápanyagok
Blog bejegyzések: Így kezeld az iskolakezdéssel járó stresszt!
Blog bejegyzések: Így kezeld az iskolakezdéssel járó stresszt!
Blog bejegyzések: Így teszi tönkre a stressz a szervezetünket!
Blog bejegyzések: Így teszi tönkre a stressz a szervezetünket!
Nézz körül a webáruházunkban
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció

Vegán B-vitamin komplex - 8 féle esszenciális B-vitamin 60 db Natur Tanya®

1 620 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 620 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.