Otthoni csíráztatás fortélyai 8 lépésben
Így csíráztass otthon!
„Az vagy, amit megeszel.” Hallottad már ugye ezt az alapigazságot? Ha lehet választani, akkor miért ne a könnyen emészthető, tápanyagdús ételeket válasszuk, mint amilyenek a frissen kibújó csírák? A 0,6 -1 cm nagyságú csírákhoz fogható tiszta és komplex tápanyagforrás nincs még egy a földön. Tarts velünk, és nézd meg, hogyan csíráztathatsz Te is otthon, egyszerűen, 8 lépésben!
A frissen előbújó csírák egyedülálló „élő” élelmiszerek
A nedvesség és hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában találhatók meg a létfontosságú fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, valamint enzimek. Minden mag információt és tápláló elemeket tárol! Ez a tápanyagtartalom a csíráztatás első napjaiban a legmagasabb!
Nincs még egy olyan természetes növényi táplálék a Földön, ami több tápanyagot tartalmazna, mint a friss csíra. A friss csíranövények salaktalanítják, lúgosítják a szervezetet, kalóriaszegények, nem hizlalnak, nem puffasztanak, antiszeptikus és antiallergén hatásúak.
A csírák kedvező élettani hatásaikat, a koncentrált, könnyen emészthető, gyorsan hasznosuló enzimek, fitovegyületek, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és rostok adják.
A csíráztatás ma reneszánszát éli!
5 érv a csíráztatás mellett
- Biztos lehetsz abban, hogy mi kerül a tányérodra.
- Nem igényel nagy pénz vagy energiaráfordítást.
- Nincs nagy helyre szükség hozzá.
- Kalóriaszegény, magas rosttartalmú, tápláló eledelhez juthatsz.
- Egészen közelről figyelheted a természet éledését.
Így hatnak a csírák a lelkedre
A csírák szó szerint színesítik étrendünket és az életünket is. A póréhagyma csíra zöld hajtásai, a vörös retek piros színe, a mungóbab világos barnája valóságos színkavalkádot alkot a tányérunkon. Ezek a csírák nem csak a testünknek tesznek jót, de a lelkünk is kivirágzik, ha egy-egy csipetnyi szivárványt felszúrunk a villánkra. Még a táplálkozási szakértők is támogatják a színes étkezést!
A csírákkal egy kis szigetnyi természetet csempészhetünk az otthonunkba.Ahogy a csírák egy új élet kezdetei, fogyasztásukkal úgy érezhetjük, hogy bennünk is valami új kezdődik.
Az otthoni csíráztatás nem csak a testnek, de a léleknek is gyógyítója.
A csíranövények növekedése visszavisz minket a gyermekkorba, az iskolás évekhez, amikor környezetórán babot csíráztattunk. Újra rácsodálkozik az ember, hogy milyen fantasztikus is a természet!
Fő szabályok:
Csíráztatni egyszerű! Csupán a víz, levegő és a megfelelő hőmérséklet szükséges a csírázási folyamat elkezdéséhez. És nem árt, ha néhány szabályt betartunk:
1.Nagyon fontos, hogy kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztass!
2. Mindig az 1-2 napos friss csírakezdeményeket fogyaszd. Azért ez az ideális, mert ilyenkor óriási mennyiségben dúskálnak természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
3. Ne félj a teljes növényre jellemző illóolajoktól, puffasztó hatástól. Csíráztatott formában még a babfélék sem puffasztanak.
A csíráztatás menete: lépésről lépésre!
Végy ki egy evőkanálnyi csíráztatni való magot a tasakból, és szórd egy tálkába.
Öntsd fel vízzel, majd hagyd állni egy éjszakán át.
Reggel vedd elő a csíráztató tálat és terítsd rá a csírát.
Ha olyan picik a magok, hogy átesnek a csíraedény lyukain,
egyszerűen teríts egy gézlapot a tálcára, és arra szórd rá a magokat.
Naponta kétszer, reggel és este zuhanyoztasd meg a magocskákat.
Ez azért fontos, hogy ne penészedjen meg, ne rohassza be a nyák.
A kisebb méretű magok esetében
– zuhany helyett kézi spriccerrel permetezd át.
Ha a frissen előbújó csírák elérték a 0,6 – 1 centimétert, máris szüretelhetsz!
Fogyaszthatod önmagában elrágcsálva, kenyérre szórva, joghurttal nyakon öntve,
a kedvenc salátádba keverve, müzlibe, levesbe, főzelékbe.
Csíra-iránytű: melyiket válasszam?
Ismerd meg a csíráztatni való magokat, nézd meg mi a legfőbb erényük, és próbáld ki őket aszerint, hogy mire van a legjobban szüksége a szervezetednek. Bőségesebb választékot kívánni sem lehet, 27-féle csíráztatni való magot és tulajdonságait ismerhetsz most meg röviden, íme a kínálatom:
Bio lenmag: Emésztőszervek tisztításához. A lenmagot csíráztatva, igen jóízű csírákat kapunk, amivel reggeli müzlinket is gazdagíthatjuk. Omega-3 zsírsavakban gazdag. >>>
Bio zsázsa: Gyorsan csírázó mag, jellegzetes ízének köszönhetően kiváló fűszer salátákhoz, szendvicskrémekhez, levesekhez. Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegek is fogyaszthatják. >>>
Bio vörösretek. Hatékony béltisztító, bélféregűző. Természetes antibiotikum. A vörös retek csírája magas vastartalommal rendelkezik. >>>
Bio vöröskáposzta. Fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. >>>
Bio tönkölybúza. A tönkölybúza csíra fehérjetartalma a közönséges búzához képest hatszoros. Esszenciális zsírsav tartalma hatékony az idegrendszerre. Aminosav összetétele kiváló, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Erős antioxidáns, mert szelén tartalma 7-8-szor magasabb más gabonákkal szemben. >>>
Bio ruccola. Szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat. >>>
Bio póréhagyma. Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. >>>
Bio napraforgó. A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. A gyönyörű, ropogós csírákat elég csak nyakon önteni egy natur joghurttal.>>>
Bio mungóbab. Koleszterincsökkentő és vércukorszint szabályzó, jelentős vas és C-vitamin tartalommal. Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére! >>>
Bio lucerna. Lúgosítja a vért és jótékony koleszterinszint csökkentő. >>>
Bio vörös lóhere. Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó, idegnyugtató, vértisztító. Rákprevenciós diéták része. >>>
Bio lepkeszegmag. Koleszterindiéta része és elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Könnyen csírázik, íze jellegzetesen erős. >>>
Bio lencse. Alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére és fogyókúrázóknak. Jelentős magnézium, vas, cink és krómtartalma. >>>
Bio hajdina. Roborál, lúgosít, riboflavin és rutin-tartalma serkenti az agyat, erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék a kenyér tésztájához. >>>
Bio durumbúza. Értékes fehérje, vitamin, ásványi anyag és emésztést segítő rost komplex. Karotinoid vegyületekben gazdag, antioxidáns forrás.>>>
Bio chia mag. Nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, ásványokban és vitaminokban. Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, kitűnő fehérjeforrás. A mexikói eredetű Chia az aztékok étrendjének egyik alapvető összetevője. A hajtásoknak kitűnő, friss és éppen csak egy kicsit pikáns íze van. >>>
Bio árpa. Lúgosító, nyomelemekben gazdag gabonacsíra. Támogatja a szív- és agyműködést; vízhajtó hatású. >>>
Bio brokkoli. Hasznos immunvédő és vitalizáló, Kitűnő C-vitamin, folsav és béta-karotin forrás, védi a szívet, és a tüdőt. Pikáns, tormára emlékeztető íz világ jellemzi.>>>
Bio fehér retek. Természetes vizelethajtó, húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. Finom, pikáns íz jellemzi, amit szendvicsbe, levesbe, salátákba, főzelékekhez adhatunk.>>>
Bio édesköménymag. Erjedés- és puffadást gátló, megkönnyíti az emésztést, méregtelenít és nagyszerű izomlazító tulajdonságú. >>>
Bio csicseriborsó. Erőt ad és jótékony hatással van a lélekre, fogékonnyá teszi a sejteket az inzulin felvételére. A keleti országok és India kedvelt hüvelyes növénye. >>>
Bio bazsalikom. Antiszeptikus hatású, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságú, ami eredményes emésztési zavarok, és puffadás esetén is. >>>
Bio adzuki bab. Természetes inzulin-szabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást. Pikáns ízű. >>>
Bio fekete káposzta (toszkán kel). Támogatja az immunrendszer egészségét, elősegíti az emésztést, hozzájárul a szív-és érrendszer, a máj és a szemek egészségéhez. A fekete káposzta csíra igen gazdag vitaminokban, például A, B, C, E és K-vitaminban, és ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban, káliumban, cinkben és vasban. Antioxidánsok, (lutein, karotin), fehérjék (30-35%), rostok, klorofill, enzimek és aminosavak forrása. Fogyasztható önmagában, joghurtban, kefirrel, szendvicsben, levesbetétként és természetesen bármilyen salátához. >>>
Igen, többféle növényt is lehet egyidejűleg csíráztatni is és fogyasztani is.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Igen, alapvetően bármelyik magot elültetheted földbe is.
Ha így teszel, és a föld feletti részüket levágod, utána tovább folytatják a növekedést, és újra szüretelheted őket.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Összesen 2 féle magnál láttam,hogy el is ültethető. Többi valóban nem ültethető csak csíráztató edényben lehet nevelni,vagy csak nincs kiemelve? Illetve melyik az,ami szüretelés után újra tovább nő,vagy mindet újra kell vetni? Köszönöm szépen
De Köszi :)))
http://anatur.hu/csiraztato-tal-muanyag