Így csíráztass otthon!

„Az vagy, amit megeszel.” Hallottad már ugye ezt az alapigazságot? Ha lehet választani, akkor miért ne a könnyen emészthető, tápanyagdús ételeket válasszuk, mint amilyenek a frissen kibújó csírák? A 0,6 -1 cm nagyságú csírákhoz fogható tiszta és komplex tápanyagforrás nincs még egy a földön. Tarts velünk, és nézd meg, hogyan csíráztathatsz Te is otthon, egyszerűen, 8 lépésben!

Így csíráztass otthon!

5 érv a csíráztatás mellett

  1. Biztos lehetsz abban, hogy mi kerül a tányérodra.
  2. Nem igényel nagy pénz vagy energiaráfordítást.
  3. Nincs nagy helyre szükség hozzá.
  4. Kalóriaszegény, magas rosttartalmú, tápláló eledelhez juthatsz.
  5. Egészen közelről figyelheted a természet éledését.

Így hatnak a csírák a lelkedre

A csírák szó szerint színesítik étrendünket és az életünket is. A póréhagyma csíra zöld hajtásai, a vörös retek piros színe, a mungóbab világos barnája valóságos színkavalkádot alkot a tányérunkon. Ezek a csírák nem csak a testünknek tesznek jót, de a lelkünk is kivirágzik, ha egy-egy csipetnyi szivárványt felszúrunk a villánkra. Még a táplálkozási szakértők is támogatják a színes étkezést!

A csírákkal egy kis szigetnyi természetet csempészhetünk az otthonunkba. Ahogy a csírák egy új élet kezdetei, fogyasztásukkal úgy érezhetjük, hogy bennünk is valami új kezdődik.

5 érv a csíráztatás mellett

Fő szabályok:

1. Nagyon fontos, hogy kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztass! 

2. Mindig az 1-2 napos friss csírakezdeményeket fogyaszd. Azért ez az ideális, mert ilyenkor óriási mennyiségben dúskálnak természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.

3. Ne félj a teljes növényre jellemző illóolajoktól, puffasztó hatástól. Csíráztatott formában még a babfélék sem puffasztanak.

A csíráztatás menete: lépésről lépésre!

 A csíráztatás menete: 1. lépés

Végy ki egy evőkanálnyi csíráztatni való magot a tasakból, és szórd egy tálkába.

 A csíráztatás menete: 2. lépés

Öntsd fel vízzel, majd hagyd állni egy éjszakán át.

A csíráztatás menete: 3. lépés

Reggel vedd elő a csíráztató tálat és terítsd rá a csírát.

A csíráztatás menete: 4. lépés

Ha olyan picik a magok, hogy átesnek a csíraedény lyukain,
egyszerűen teríts egy gézlapot a tálcára, és arra szórd rá a magokat.

A csíráztatás menete: 5. lépés 

Naponta kétszer, reggel és este zuhanyoztasd meg a magocskákat.
Ez azért fontos, hogy ne penészedjen meg, ne rohassza be a nyák.

A csíráztatás menete: 6. lépés 

A kisebb méretű magok esetében 
– zuhany helyett kézi spriccerrel permetezd át.

A csíráztatás menete: 7. lépés 

Ha a frissen előbújó csírák elérték a 0,6 – 1 centimétert, máris szüretelhetsz!

A csíráztatás menete: 8. lépés

Fogyaszthatod önmagában elrágcsálva, kenyérre szórva, joghurttal nyakon öntve,
a kedvenc salátádba keverve, müzlibe, levesbe, főzelékbe.

 

Csíra-iránytű: melyiket válasszam? 

Ismerd meg a csíráztatni való magokat, nézd meg mi a legfőbb erényük, és próbáld ki őket aszerint, hogy mire van a legjobban szüksége a szervezetednek. Bőségesebb választékot kívánni sem lehet, 27-féle csíráztatni való magot és tulajdonságait ismerhetsz most meg röviden, íme a kínálatom:

Bio lenmag: Emésztőszervek tisztításához. >>>

Bio zsázsa: Cukorbetegeknek különösen ajánlott. >>>

Bio zöldborsó. Természetes inzulinszabályzó, koleszterin-csökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. >>>

Bio vörösretek. Hatékony béltisztító, bélféregűző. Természetes antibiotikum. >>>

Bio vöröskáposzta. Fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. >>>

Bio tönkölybúza. Fehérjetartalma a közönséges búzához képest hatszoros. Esszenciális zsírsav tartalma hatékony az idegrendszerre. >>>

Bio ruccola. Szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat. >>>

Bio póréhagyma. Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. >>>

Bio napraforgó. A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. >>>

Bio mustármag. Segíti a máj tisztító munkáját, erősíti a gyomrot, elősegíti az emésztést, görcsoldó és ismert vértisztító. >>>

Bio mungóbab. Koleszterincsökkentő és vércukorszint szabályzó, jelentős vas és C-vitamin tartalommal. Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére! >>>

Bio lucerna. Lúgosítja a vért és jótékony koleszterinszint csökkentő. >>>

Bio vörös lóhere. Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó, idegnyugtató, vértisztító. Rákprevenciós diéták része. >>>

Bio lepkeszegmag. Koleszterindiéta része és elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. >>>

Bio lencse. Alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére és fogyókúrázóknak. Jelentős magnézium, vas, cink és krómtartalma. >>>

Bio hajdina. Roborál, lúgosít, riboflavin és rutin-tartalma serkenti az agyat, erősíti az érfalakat. >>>

Bio durumbúza. Emésztést segítő rost komplex. Karotinoid vegyületekben gazdag, antioxidáns forrás. >>>

Bio chia mag. Nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, ásványokban és vitaminokban. Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, kitűnő fehérjeforrás. >>>

Bio árpa. Lúgosító, nyomelemekben gazdag gabonacsíra. Támogatja a szív- és agyműködést; vízhajtó hatású. >>>

Bio brokkoli. Hasznos immunvédő és vitalizáló, Kitűnő C-vitamin, folsav és béta-karotin forrás, védi a szívet, és a tüdőt. Rákprevenciós étrend része. >>>

Bio fokhagyma. Antibakteriális hatású, és immunerősítő tápanyagokat koncentrál. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, és fiatalító tulajdonságú. >>>

Bio fehér retek. Természetes vizelethajtó, húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. >>>

Bio édesköménymag. Erjedés- és puffadást gátló, megkönnyíti az emésztést, méregtelenít és nagyszerű izomlazító tulajdonságú. >>>

Bio csicseriborsó. Erőt ad és jótékony hatással van a lélekre, fogékonnyá teszi a sejteket az inzulin felvételére. >>>

Bio bazsalikom. Antiszeptikus hatású, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságú, ami eredményes emésztési zavarok, és puffadás esetén is. >>>

Bio adzuki bab. Természetes inzulin-szabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást. >>>

Csíra-iránytű: melyiket válasszam?