Főmenü Termékeink
Blog

10 tápanyag, amitől felvidulsz

Hogyan javíthat néhány egyszerű tápanyag a hangulatunkon?

Minden az agyunkon múlik. Ha fürgébben akarsz lépkedni vagy jókat derülni, ismerj meg néhány létfontosságú tápanyagot, melyek nagy hatással vannak a normális agyi funkciók fenntartására. Számos tanulmány bizonyítja, hogy ezek az összetevők képesek örömmel eltölteni minket, enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit is. Tudd meg, melyek a leghatásosabb természetes hangulatjavító vitaminok, és hogyan léphetsz fel a depresszió ellen vitamin fogyasztásával.

Hogyan javíthat néhány egyszerű tápanyag a hangulatunkon?

3 érv a természetes hangulatjavító tápanyagok mellett

  • nem okoznak hozzászokást
  • fogyasztásuk nem jár mellékhatásokkal
  • jó hatással vannak testünk összes folyamatára

TOP 10 természetes hangulatjavító és depresszió elleni vitamin

#1: Folát: az örömvitamin – szerotonin boldogsághormon szabályozó

A folát (más néven B9-vitamin, vagy M-vitamin) az öröm vitaminja! Ez a természetes hangulatjavító segít az új sejtek kialakulásában és támogatja a szerotoninszabályozást.

A szerotonin egy boldogsághormon, ami üzeneteket közvetít az idegsejtek között, és számos különböző funkció végrehajtásában segít az agynak, a hangulat szabályozásától kezdve a társasági viselkedés irányításáig. A folát hiánya következtében csökken a szerotoninszint, fáradtságérzet alakulhat ki, sőt a foláthiány összefüggést mutat a depresszió kialakulásával is.

Folsav helyett folát – Miért?

Mire kell figyelni? Folsav vagy folát? Ha folsavat fogyasztunk, azt először a szervezetnek foláttá kell bontani ahhoz, hogy hasznosulni tudjon. Ez a folyamat a magyar lakosság több mint felénél nem megy végbe az ún. MTHFR mutáció miatt (ez a mutáció akadályozza a folsav lebontását). Ha az MTHFR mutáció téged is érint, vagy biztosra szeretnél menni, akkor a bioaktív folát a neked való! Ha nincs MTHFR mutációd, akkor szedj nyugodtan folsavat!

Folát az örömvitamin

#2: Magnézium: a görcsoldó, lazító ásvány, mely segíti a szerotonin termelődést

A magnézium több mint 300-féle módon segít megvédeni és fenntartani testünk egészségét. Hiánya ingerültséget, fáradtságot, zavarodottságot és alacsony stressztűrő képességet eredményezhet. Jellemző tünet a tikkelés, amikor a szemhéjad remeg. Persze ezt nem kell megvárni, de ha mégis ezt tapasztalod, ne habozz azonnal magnézium kúrába kezdeni!

A hangulatjavító ásványi anyagok közül a magnézium az egyik legfontosabb. Nagy szerepe van a szerotonin termelődésében, ami nagyban hozzájárul a boldogságérzethez. Nagyszerű görcsoldó, lazító ásvány, ami segít átlendíteni a mindennapi nyüzsgésen. Mivel segít érzelmeink szabályozásában, a magnézium a hangulatváltozások kivédésére használt készítmények gyakori összetevője.

Mire kell figyelni? A magnézium-biszglicinátot  jelenleg a leghatékonyabb kiegészítőtípusnak tartják, mind felszívódása, mind biohasznosulása kedvező. A kelátoláshoz használt glicin aminosav pedig további fokozza a magnézium élettani tulajdonságait. 

Magnézium, a görcsoldó, lazító ásvány

#3: Cink: csökkenti a depresszió tüneteit

A cink majdnem minden sejtünkben megtalálható, és fontos szerepet játszik az egészséges immunrendszer támogatásában. Segít a szervezetnek megvédeni a beleket a sérülésektől. A túl kevés cink az ételeinkben egész sor betegséggel társul: megrendülhet az immunrendszerünk, elveszíthetjük az étvágyunkat, vérszegények lehetünk, hullani kezdhet a hajunk és a depresszió is fenyegethet. A vegetáriánusoknak 50%-kal több cinkre van szükségük, mint a nem-vegetáriánusoknak, mivel a szervezet kevésbé tudja beépíteni a növényekben lévő cinket.

Tanulmányok szerint a cink jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit, mivel erősíti a modern antidepresszánsok hatását, miközben azok mellékhatásait csökkenti. A cinkhiány depressziós viselkedéshez vezethet, úgyhogy már csak a kiegyensúlyozott hangulat végett is fogyasszunk elegendő cinket!

Mire kell figyelni? A cink szerves formáival magasabb felszívódást és biohasznosulást érhetünk el, ami jobb élettani hatásokat jelent. A cink-biszglicinátot 143,4%-kal magasabb biohasznosulással rendelkezik a szerves cink sóval (cink-glükonáttal) összehasonlítva.

Cink: csökkenti a depresszió tüneteit

#4: B6-vitamin: a stresszoldó vitamin

A B6-vitamin elősegíti a neurotranszmitterek (hírvivők az agyból a test többi részébe) termelődését. A B6-vitamin hiánya rövid távú vérszegénységet okozhat, hosszabb távon gyengíti az immunrendszert, zavartságot és depressziót idézhet elő. A B6-vitamin fogyasztása létfontosságú az agy szabályozó funkciójának fenntartása érdekében, ami érzelmeinket is befolyásolja. A hangulatszabályozáson túl a B6-vitamin jótékony hatással van a PMS-re is (premenstruációs tünetegyüttes).

A B6-vitamin fontos stresszoldó vitamin. Egy vizsgálat szerint a B6-vitamin hiánya fokozta a stresszt, az idegességet és depressziót. A vizsgálatban részt vevő gyászoló férfiak, akiknek szervezetében alacsony volt a B6-vitamin szintje, stressz érzékenyebbek és idegesebbek voltak, mint azok, akiknek megfelelő volt a B6-vitamin-szintjük. A kutatók szerint a depresszió kezelése vitaminokkal, pl. B6-vitamin-kiegészítőkkel kezdhető, a modern antidepresszáns gyógyszerek helyett, hiszen az utóbbinál jóval kevesebb mellékhatással bírnak.

A B6-vitamin védhet a szívbetegség ellen, és nemcsak azért, mert csökkenti a homociszteinszintet. Egy vizsgálatba 19 európai klinikáról 1550 embert vontak be. A vizsgált betegeket B6-vitamin szintjük alapján 5 csoportra osztották. A legalacsonyabb B6-vitamin szintűek csoportjába tartozóknál kétszer gyakoribb volt a szívbetegség, mint a többieknél.

#5: B12-vitamin: depresszió elleni vitamin

A B12-vitamin alapvetően fontos a vörös vértestek és az idegek alakulásához. A B12 hiány rövid távon fáradtságot, lelassult gondolkodást és paranoiát okozhat, és a depresszióval is összefüggésbe hozzák. A B-12 megtalálható a húsokban, a tojásban és az állati melléktermékekben, ami azt jelenti, hogy a vegetáriánusok és a vegán étrenden élők jobban ki vannak téve a B12 hiánynak.
Mivel a hangulat javarészt az agyból érkező jelzésektől függ, a B12 alapvető tápanyag, ha a depresszió ellen vitamin pótlásával szeretnénk tenni. Elegendő B12-vitamin fogyasztásával, szervezetünk egy csomó olyan tápanyagot tud szintetizálni, amelyek életbevágóan fontosak a normális neurológiai működéshez.

Mire kell figyelni? A B6-és a B12-vitamin vitamin is a része a 8-féle B-vitamin által alkotott B-komplexnek, amelyre testünknek szüksége van, de nem tudjuk őket előállítani.

B-vitaminok: az agyi funkciók egészségéhez

#6: D-vitamin: a hangulatjavító vitamin

A tél vitaminja, tulajdonképpen nem is egy vitamin, lényegében hormonként viselkedik a szervezetünkben, és minden szerv, illetve szervrendszer működésébe beleszól. És nemcsak télen, hanem egész évben lehet szedni kúraszerűen! Ennek az az oka, hogy minden sejtünknek szüksége van D-vitaminra a működéséhez. A Semmelweis Egyetem kutatói megmérték a magyarok D-vitamin szintjét. Közzétett felmérésüknek eredménye: 10 magyarból 9 D-vitamin hiányban szenved!

A D-vitamin az egyik legfontosabb a természetes hangulatjavító vitaminok közül. A Texasi Egyetem kutatói 4 éven át tanulmányozták 12.600 alanyon a D-vitamin szint és depresszió közötti összefüggést. Megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szint és a depresszió tünetei között szoros összefüggés mutatható ki! Sőt az is bizonyítást nyert, hogy a tavaszi fáradtság tünetei is D-vitamin hiányra vezethetők vissza.

Mire kell figyelni? Míg régebben az általános ajánlás napi 2000 NE D-vitamin bevitele volt, ma már tudjuk, hogy akár 4000 NE D-vitamin hosszú távon, biztonságosan adagolható. Ha pedig olyan alapvitaminnal kombináljuk, mint a C-vitamin, a kettő együtt, egymással szinergiában működve támogatja a jobb hangulatot és közérzetet.

#7: Króm: szabályozza az érzelmeket, hangulatot

A szervezetünkben nyomokban előforduló króm segít az étel megemésztésében. Fokozza a zsír és szénhidrát anyagcserét. Segítségével elkerülheted a nassolásos és falásos rohamokat, melynek hátterében kiegyensúlyozatlan lelki állapotod áll. Krómhiány esetén sérül a szervezet inzulinszabályozó képessége, ami a cukorbetegséggel összefüggő komplikációkhoz vezethet, pl. látásromláshoz és magas vérnyomáshoz.

A króm fontos szerepet játszik az agyban levő szerotonin, noradrenalin és melatonin szintjének emelésében, ami elősegíti az érzelmek és a hangulat szabályozását. Mivel a króm közvetlenül hat az agy hangulatszabályzóira, megállapították, hogy hatékony kiegészítője a depressziónak, természetes hangulatjavító.

Mire kell figyelni? A króm szerves vegyületeiből, mint pl. a króm-pikolinát sokkal jobban felszívódik, mint a szervetlen formuláiból.

Króm: szabályozza az érzelmeket, hangulatot

#8: Vas: elűzi a fáradtságot

A vas fontos szerepet tölt be szervezetünkben: energiaszintünk és izmaink erejének fenntartása érdekében szállítja az oxigént. A vas elégtelen szintje fáradtságot és depressziót okozhat. A vashiány többször jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, különösen gyermekszülő korban.

Ha elég vasat fogyasztunk, megelőzhetjük a vérszegénységet, ami szintén inkább a nőket veszélyezteti, mint a férfiakat. Fontos, hogy elegendő vas legyen a szervezetünkben, mivel a fáradtság, az apátia és a hangulatváltozások gyakran depresszióhoz vezetnek.

Mire kell figyelni? Ma már kelátolt, szerves formában is elérhető, ami nem csak, hogy tökéletes biohasznosulást tesz lehetővé, de teljesen kiküszöbölte az emésztőrendszeri irritációkat is. 

Vas: elűzi a fáradtságot

#9: Kalcium: PMS-el összefüggő depresszió ellen

Kalciumból van a legtöbb a szervezetünkben. Fontos szerepet játszik az erős csontok és egészséges vérerek megtartásában, és segít távol tartani a magas vérnyomást, és a 2-es típusú cukorbetegséget. Az alacsony kalciumszintnek szerepe lehet a menstruációt megelőző szindrómával (PMS) összefüggő depresszió kialakulásában is.

A kalciumhiány a nőket inkább sújtja, mint a férfiakat, úgyhogy a nőknek különösen oda kell figyelniük a napi kalciumbevitel biztosítására.

Mire kell figyelni? Nem mindegy, milyen kalcium formát választunk! A kalcium-biszglicinát 181,8%-kal jobban hasznosul, mint más kalcium vegyületi formák, és mivel nem kapcsolódik olyan élelmiszer összetevőkkel, mint a fitátok vagy oxalátok, nem okoz oxalát típusú veseköveket, és kalcium lerakódásokat. 

Kalcium: PMS-el összefüggő depresszió ellen

#10: Omega3 zsírsavak: az agy egészségéért

Az Omega3 EPA és DHA zsírsavai alapvetően fontosak a szervezet számára. Nagy szerepük van az agy egészségének fenntartásában, és az agy súlyának mintegy 18%-át teszik ki. A szervezet magától nem termel Omega3-at, ezért kívülről kell bevinni. Hiányának tünetei: fáradtság, hangulatingadozások és romló memória.

A depresszió hátterében főként az EPA hiány áll, és a függőségek - mint az alkoholizmus - egyik fontos kiegészítő terápiája. Számos tanulmány szerint összefüggés van az Omega3 zsírsavakban gazdag étrend, valamint a depresszió és öngyilkosság megnövekedett rizikója között.

Mire kell figyelni? EPA zsírsavakat mindig DHA zsírsavakkal együtt fogyasszunk, nem mindegy ezeknek a zsírsavaknak a mennyisége sem, és figyeljünk arra is, hogy triglicerid formájú legyen!

Omega3 zsírsavak: az agy egészségéért

Hangulatjavító cselekvési terv

Az, hogy a fenti tápanyagok között melyiket választod és hogyan kombinálod egymással, mindig állapotod határozza meg. Kisebb egyensúlyvesztés esetén 1-2 „hangulatjavító” tápanyag is elegendő lehet, krónikus problémák esetén szükség lehet további tápanyagok bevezetésére is. (Arra azonban figyelj, hogy ez sosem jelenti azt, hogy pusztán önmagukban, ezek a tápanyagok fogják megoldani a problémáidat. Mindig szükség van életmódváltásra, és súlyosabb esetben szakember segítségére is szükség lehet!)

Itt találsz egy lehetséges fogyasztási javaslatot (lehetőség szerint egyszerre 3-4 tápanyagot illessz be a napirendedbe)

  • Reggeli közben egy magnézium, reggeli után egy folát.
  • Ebéd közben egy cink, ebéd után egy B-komplex.
  • Vacsora közben jöhet még egy magnézium.

Ezekből a tápanyagokból tarts egy 60-120 napos kúrát, majd következhet a szünet.

Ilyenkor jönnek a következő tápanyagok.

Maximum 120 napos kúra után tarts szünetet, addig jöhet a következő kúra:

Ma már tudjuk, hogy melyek azok a természetes hangulatjavítók, melyeknek pótlása fontos a normális agyi funkciók fenntartásához, a jobb hangulathoz, a depresszió és szorongás tüneteinek enyhítéséhez. Ismerjük meg őket, és alkalmazzuk bátran mentális egészségünk érdekében!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.