Szerves Kálium tabletta

Magas a vérnyomásod? Szívpanaszaid vannak? Nem ártana megerősíteni az idegrendszered? Ezekben az esetekben a Kálium tökéletes választás! Persze itt is figyelj arra, hogy szerves formájú legyen az ásványod. Ez a kálium tabletta az. Szerves, 416mg-os kálium-citrát formájú.

Minden növényi és állati életnek alapvető feltétele, hogy káliumhoz jusson. Mint létfontosságú elektrolit, a kálium teszi lehetővé az izmok mozgását, az idegek működését és a vese vérszűrő funkcióját. A megfelelő mennyiségű kálium a szó szoros értelmében elengedhetetlen ahhoz, hogy verjen a szívünk.

Megfelelő káliumbevitellel:

 • Csökken a szívbetegség rizikója
 • Csökken a magas vérnyomás
 • Csökken a rákos megbetegedés rizikója
 • Nem fenyeget annyira az elhízás veszélye.
   

Káliumról  bővebben

A kálium a testnedvek egyik fő összetevője, továbbá a sejtközi folyadék fő kationja. Testünkben ion formában fordul elő, segíti a sejtek tápanyagfelvételét, és különösen ajánlott a normális vérnyomás fenntartásához, a sav-bázis egyensúly szabályozásához, a szív, az izmok, és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Különösen hasznos olyanoknak, akik nagy mennyiségű sós ételt fogyasztanak, stresszes életvitelt folytatnak, vagy megerőltető szellemi vagy fizikai tevékenységet végeznek. Hiánya esetén magas vérnyomás, izomgyengeség, szívműködési problémák, szívinfarktus léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak.

Nélkülözhetetlen ásvány

A kálium az élethez elengedhetetlenül szükséges ásvány. Nélküle nem tudna normálisan működni a szív, a vesék és más szervek. A kálium egy egyszerű ásvány, amelynek hatalmas feladata van: segít a szívnek dobogni. Naponta százezerszer támogatja meg a szív összehúzódását, hogy vérrel tudja ellátni az egész testet.

Különösen fontos, hogy elegendő kálium legyen a szervezetben, ha valakinek magas vérnyomása van, szívbetegségben vagy szívritmuszavarban szenved. Bár a kálium és a koleszterin között nincs közvetlen összefüggés, a káliumban gazdag táplálkozás csökkentheti a koleszterinszintet is.

A kálium fontos elektrolit

Akárcsak a nátrium, a klorid, a kalcium és a magnézium, a kálium is elektrolit, ami azt jelenti, hogy segít levezetni a testben meglevő elektromos töltéseket. Mint az összes többi elektrolit, testünk is kialakította a vérszint szűk határok közötti megtartásának bonyolult rendszerét.

Ez jó hír, mivel a normál káliumszint fenntartása abszolút létfontosságú - ha túl magas vagy túl alacsony lesz a káliumszint, a szív és az idegrendszer összeomlik. Szerencsére legtöbben elég káliumhoz jutunk az élelmiszerekből. De a minimális mennyiség még nem elég az egészség megőrzéséhez. Magyarországon az emberek nem vesznek magukhoz optimális mennyiségű káliumot, és ezért az egészségükkel fizetnek.

Hogyan segíti elő a kálium a vérnyomás csökkentését?

Egy magas vérnyomással élő emberekkel foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a káliumpótlás csökkentette a vérnyomás szisztolés értékét (a felső szám) körülbelül 8 ponttal. A kálium azzal járul hozzá a vérnyomáscsökkentéshez, hogy ellensúlyozza a só, illetve a savak negatív hatását.

A vesék azzal hatnak a vérnyomásra, hogy szabályozzák a testünkben tárolt folyadék mennyiségét. Minél több a folyadék, annál magasabb a vérnyomás. A vesék megszűrik a vért és kivonják belőle a felesleges folyadékot, amely aztán a hólyagban gyűlik össze, mint vizelet. Ehhez a folyamathoz a nátrium és a kálium kényes egyensúlyának meglétére van szükség; a folyadék a sejtfalon keresztül a vérkeringésbe, majd a hólyagba vezető csatornába kerül.

Például a savasodás vagy a sófogyasztás növeli a vér nátriumszintjét, megbontja a kényes egyensúlyt, és ez által rontja a vese vizeletkiválasztó képességét. Ha növekszik szervezetünk káliumszintje újra helyreállhat a kényes egyensúly. Ez által a vesék hatékonyabban tudnak működni - és a vérnyomás visszatérhet a normál értékekhez.

Azonban! A káliumnak ugyan fontos a szerepe, de a vérnyomás csökkentéséhez egyetlen ásványnál többre van szükség. A magasvérnyomás-diéta hatásait, nem csak kálium, de a kalcium és a magnézium kiegészítés is segíti, melyek együttesen járulnak hozzá a vérnyomás csökkentéséhez.

Miért szednek sokan káliumot?

A kálium a test minden egyes sejtjében jelen van; nélküle lehetetlen volna az élet. Sokszor azonban nem foglalkozunk vele, annak ellenére, hogy a folyadékegyensúly fenntartása, az agy, az idegek, a szív és az izmok normális, folytonos működése nagyban függ a káliumtól is.

Hogy a lehető legjobban érezzük magunkat, fontos, hogy minden nap elegendő káliumhoz jussunk, amely segít megelőzni bizonyos krónikus betegségeket. Ha rendszeresen túl kevés kálium jut a szervezetünkbe, hosszú távon többféleképpen is veszélybe kerül az egészségünk.

Mert nem esznek naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt, és mert mindennapi életvitelük természetellenes, mesterséges fény, ülő munka, élvezeti szerek fogyasztása….

Alacsony káliumszint

Az alacsony káliumszintet összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás, szívbetegség, stroke, arthritis, rák, emésztési problémák és a meddőség kockázatával. A kevés káliumot fogyasztóknak néha az orvos javasolja, hogy az ilyen betegségek sikeresebb elkerülése végett egészítsék ki étrendjüket  káliumtablettával.

A káliumhiány a következőknél fordul elő a leggyakrabban:

 • bizonyos gyógyszerek, pl. vízhajtó tabletták vagy bizonyos fogamzásgátlók használói
 • akik nehéz fizikai munkát végeznek
 • profi sportolók,
 • szívbetegek, emésztőrendszeri rendellenességekben, pl. Crohn betegségben szenvedők,
 • táplálkozási zavarokban szenvedők,
 • dohányosok,alkohol- és drogfogyasztók.
   

 Tudtad, hogy a Kálium?

* Káliummal a vesekövek ellen

A kálium segít elejét venni a csontveszteségnek, ezáltal erősíti a csontokat, és csökkenti a vesekő kialakulásának veszélyét.

*Kálium és magas koleszterinszint

Nem mutattak ki közvetlen összefüggést a kálium és a koleszterin között. Érdekes azonban, hogy a magas káliumtartalmú diéta következtében bizonyítottan csökken a vér koleszterinszintje.
Ha Neked magas a koleszterinszinted, az átlagnál nagyobb a rizikója, hogy szívbetegséget kapj. Ugyanez vonatkozik az érszűkület következő rizikófaktoraira is:


Dohányzás, magas vérnyomás, férfiaknál 55, nőknél 65 év feletti életkor, testmozgás hiánya, elhízás. 

*Kálium és a stroke

Egy olasz tanulmány szerint a kálium különösen fontos a stroke megelőzésében. A projekt vezetője szerint a napi káliumbevitel növelése világszerte 1,155,000 stroke megelőzésében játszhat szerepet minden évben. Amikor a napi káliumbevitelt 1.64 g-mal növelték, a stroke előfordulása 21%-kal csökkent a tanulmányban résztvevőknél. Ráadásul a kutatócsoport úgy látta, hogy csökkent a koszorúér és más érrendszeri betegségek rizikója is.

A megnövelt káliumbevitel nem csak az első stroke-ot segít megelőzni, de csökkenti a további strokok rizikóját is. Forrás: D’ Elia et al. (2011): Potassium Intake, Stroke, and Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Prospective Studies. Journal of the American College of Cardiology, (57). p. 1210-1219.

Összetevők:
Ez a Kálium tabletta, kálium-citrát formájú kiegészítő, ami minden élő szervezet számára szükséges káliumnak egy különösen jól felszívódó formája.

         Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban:                                       2 tabletta
Kálium-citrát 
832mg
ebből: kálium                                                          
 300 mg (15% RDA*)


* RDA – napi ajánlott bevitel


térfogatnövelő szer; mikrokristályos cellulóz, keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz ,kötőanyag; cellulóz, csomósodásgátló; magnézium-sztearát, szilícium-dioxid 

Felhasználási javaslat: 2x1 tabletta naponta, étkezések után.

Minimumkúra-maximumkúra: A minimumkúra időtartama 60 nap, a maximumkúra 120 nap.

Kiszerelés:
60 tabletta/doboz

Figyelmeztetés: Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Fogyasztása terheseknek, szoptató anyáknak nem javasolt. Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.Gyermekeknek 3 éves kortól adható.

OÉTI: 14100/2014

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.