Főmenü Termékeink
Blog

11 ok, amikor B12-vitaminra van szükség

Szerkesztő: Somogyi Rita

AKTÍV B12-MÁTRIX - kétféle aktív B12-vitamin

A B12-vitamin hiányának legfőbb tünete az energiahiány, a krónikus fáradtság, a légszomj és az agyi köd. Ennek egyik oka, hogy B12 szükséges sejtjeinkben az energia előállításához. B12 nélkül fizikailag és szellemileg is kimerülünk, enerváltak leszünk, sőt, gyorsabban is öregszünk. Amíg a legtöbb kiegészítő inaktív B12-vel készül, addig ez a természetes vadcseresznye ízű rágótabletta, kétféle aktív B12-vitamint tartalmaz. Próbáld ki, érezni a különbséget!

AKTÍV B12-MÁTRIX - kétféle aktív B12-vitamin

11 ok, amikor B12-vitaminra van szükség

 1. Ha nehezen megy a koncentrálás, tanulás, látás- és memóriaproblémáink vannak
 2. Ha nem emlékszünk vissza dolgokra, feledékenyek vagyunk 
 3. Ha néha kicsit össze vagyunk zavarodva, nehéz magunkat kifejezni
 4. Ha gyakori fejfájással vagy migrénnel élünk együtt 
 5. Ha nap végére teljesen enerválttá válunk, és energiahiánnyal küzdünk
 6. Ha csökken asportteljesítményünk vagy állóképességünk
 7. Ha gyakran rossz a hangulatunk, jellemző ránk az ingerlékenység vagy idegesség
 8. Ha érzészavart, zsibbadást (neuropátiát) tapasztalunk végtagjainkban
 9. Ha szabálytalanul ver a szívünk, szapora a légzésünk, gyors a pulzusunk
 10. Ha sok cigaretta és alkohol fogy, mert mindkettő felemészti a B12-vitamint
 11. Ha gyomor és vékonybél panaszokkal küzdünk, mert ilyenkor nem szívódik fel a B12

4 dolog, amiért a B12-vitamin hiány fáradtságot okoz 

1. B12-vitamin és mitokondriumkárosodás a sejtekben 

Sejtjeinkben energiaigényük függvényében, több száz vagy 1-2 ezer mitokondrium is található, ahol az energia (ATP) termelődik. A naponta 70-160 kilónyi ATP molekulát termelő mitokondriumokat a sejtek erőműveinek is hívják, de az energiatermelő folyamatok, mint a táplálék hatékony elégetése és az anyagcsere felpörgetése, B12 nélkül nem megy végbe.

 • A B12-vitamin hiánya mitokondriumkárosodással jár, ilyenkor az ATP hiányzik az agynak és a test összes többi sejtjének (izomsejtek, immunsejtek, szívsejtek..), ez kimerültséget,  fáradtságot okoz és felgyorsítja az öregedést.
 • Ha kombináljuk a B12-vitamin aktív formáit több mitokondriummal fogunk együtt élni, és minél több a mitokondrium sejtjeinkben, annál energikusabbak és egészségesebbek vagyunk. Mert az energiahiány, de maga az öregedés is, a sejtjeinkben található mitokondriumkárosodás következménye.

2. B12-vitamin és vérképzés

Ha kevés a B12-vitamin, akkor kevés az egészséges vörösvértest is, mert B12-vitamin szükséges a test minden részébe oxigént szállító vörösvérsejtek előállításához. Elegendő mennyiségű vörösvérsejt nélkül a szövetek és a szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez, így a szervezet sem tud normálisan funkcionálni.

 • A B12-vitamin nagymértékű hiánya megaloblasztos vérszegénységet idéz elő. Ilyenkor a csontvelő kevesebb vörösvértestet termel és a szép kerek vörösvérsejtek, ovális alakúak lesznek. A megaloblasztos vérszegénység egy speciális típusát pernicious anemiának/vészes vérszegénységnek nevezzük, amit az intrinzik faktor alacsony szintje okoz.
 • A B12 olyan fehérvérsejtekhez is juttatt, melyek segítik a védelmi vonalunk erősítését, az immunrendszerünk támogatását a kórokozókkal szemben.

4 dolog, amiért a B12-vitamin hiány fáradtságot okoz

3. B12-vitamin és idegrendszer

A B12-vitamin több szempontból is létfontosságú az idegrendszer számára. Egyrészt neurotranszmittereket (szerotonin, dopamin, acetilkolin és norepinefrin) állít elő.

 • Másrészt az idegek védelméhez és kommunikációjához szükséges mielinhüvely képzője, ami az idegek axonját borítja és az idegsejtek közötti elektromos jelek gyors továbbítását teszi lehetővé. A károsodott mielinhüvely neurológiai (idegi) és pszichiátriai problémákat okoz.
 • Ilyen a járászavarok és gyengeség, a látászavarok, míg a pszichés problémák a kognitív és viselkedési zavaroktól a depresszióig és demenciáig terjednek.

4. B12-vitamin és magas homocisztein szint 

A homocisztein egy aminosav, ami az anyagcserének egy szükséges és természetes köztes terméke és aminek elbontásához szükséges a B12. Amikor a homocisztein szint magas, az B12-vitamin hiányt jelent.

 • A magas homocisztein szint erőteljes sejtkárosító és bizonyítottan jobb képet ad az érrendszerünk állapotáról, mint a koleszterin érték. Magas szintje károsítja az ereket, mindez magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és sztrókhoz vezethet.
 • A magas homocisztein szintet közel száz féle betegséggel hozták összefüggésbe de még az élhető élettartammal is. 

B12-vitamin idegrendszer és magas homocisztein szint

A legjobb B12-vitamin formák: metilkobalamin és adenozilkobalamin

Amíg a legtöbb kiegészítő a B12-vitamin inaktív formájával készül, addig ebben a rágótablettában a B12-vitamin legjobb, két aktív formája található az adenozilkobalamin és a metilkobalamin.

 • Az inaktív formákat több lépcsőben kell átalakítania testünknek, de az aktív formáknál erre nincs szükség. Nézzük csak meg, miért ennyire fontos ez!

Érdekességek a B12-vitaminról

 • A B12-vitamin kobaltot tartalmaz, aktivitással rendelkező vegyületeit kobalaminoknak nevezzük.
 • A B12-vitamin (kobalamin) egy esszenciális B-vitamin, ami segíti az elfogyasztott szénhidrátokat a szervezet számára üzemanyaggá átalakítani.
 • A B12-vitamin inaktív formái a cianokobalamin és a hidroxikobalamin, melyeket több lépcsőben kell átalakítania testünknek aktív formákká.
 • A B12-vitamin aktív formái az adenozilkobalamin és a metilkobalamin, melyek a szinergikus vegyületek, de a szervezetben teljesen eltérő funkciókat látnak el.
 • A metilkobalamin csökkenti a homocisztein szintet, érzelmi jólétért és egészséges ízületekért felelős SAMe-t állít elő, regenerálja az idegeket, visszaállítja a lecsökkent neurotranszmitter szinteket, segíti a melatonin termelést és normalizálja a cirkadián órát.
 • Az adenozilkobalamin a sejtekben található mitokondriumokat táplálja és védi, hogy több ATP termelődjön, ami energiát ad. Felépíti a mielinhüvelyt, ami védi az idegsejteket a testben és az agyban, így gyorsabban reagálunk az ingerekre.

A B12-vitamin aktív formái

Hol fejti ki a
hatását?

Hogyan fejti ki hatását?

Milyen tünetek jelentkeznek hiányára?

Természetes formában előforduló, bioaktív METILKOBALAMIN

sejtplazma,

idegek, agy

Neurotranszmitterek, melatonin szintetizálás, génszabályozás, az idegek és az agy regenerációja és védelme, vérképzés, látás

depresszió, pszichés problémák, idegkárosodás, demencia, vérszegénység, látászavarok, krónikus fáradtság, kimerültség

Baktérium fermentációval készül ADENOZILKOBALAMIN

mitokondriumok,

idegek

sejtenergia, agyfejlődés, hidratáció, növekedés, izomzat fejlődése

krónikus fáradtság, letargia, fogyás/hízás, izomgyengeség, fejlődési zavarok, emésztési zavarok


AKTÍV B12-MÁTRIX: energiával teli élet!
Próbáld ki, érezni a különbséget!

A B12 hiány csak a vegánokat érinti?

Sokáig csak a vegánok problémájának tartották a B12-hiányt. Ma már tudjuk, hogy a nyugati világban az emberek körülbelül 40%-ának alacsony vagy határértéken van a B12-szintje, akár vegán, akár húsevő. Mindez több dologgal is magyarázható.

Egyrészt kobaltban szegények a termőtalajok, a szénhidrátdús nyugati étrend, a stressz, az alkohol és cigaretta elvonják a B12-őt, és egyre több ember él olyan emésztőrendszeri betegséggel, ami a gyomrot és vékonybelet érinti, mely ellehetetleníti a B12 felszívódását.

Bővebben a B12-vitamin hiányról: A B12-vitamin hiány 10 oka, és a B12-vitamin hiány 13 tünete - című blogunkban.  

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.