Főmenü Termékeink
Blog

Mire jó a folát? 5 terület, ahol segít a folát!

Vegán, bioaktív folát, világszabadalommal!

Ha alacsony a szervezet folátszintje megjelenik a krónikus fáradtság, a depresszió, gyakrabban betegszünk és fertőződünk meg. A folát serkenti a tanulásért és memóriáért felelős agyterületet, boldogsághormonokat termel, amivel javítja a hangulatot, ezért örömvitaminnak is hívják. Nélkülözhetetlen vitamin női meddőségnél, a férfiak termékenységéhez, és a babák egészséges fejlődéséhez.

Vegán, bioaktív folát, világszabadalommal!

Mire jó a folát? 5 terület, ahol segít a folát!

Immuntámogatás

A folát támogatja az immunrendszer egészségét és csökkenti a fertőzéseket. Elősegíti az egészséges vörösvértestek képződését, hiánya megaloblasztos vérszegénységet okoz.

Hangulatjavítás

A folát szerotonin és a dopamin nevű boldogsághormonokat termel, ezért örömvitaminnak is hívják. Fontos kiegészítő depresszió és ingerlékenység esetén.

Férfi – női meddőség

A legfontosabb vitamin női meddőség, a férfiak terméketlensége, és az egészséges babák fejlődése szempontjából.

Érelmeszesedés

Folát szükséges a magas homocisztein szint csökkentéséhez, az érelmeszesedés, szívroham, mélyvénás trombózis és a stroke megelőzéséhez.

Memória

A folát növeli a tanulási képességet, javítja a memóriát és részt vesz a demencia megelőzésében.

Mire jó a folát? 5 terület, ahol segít a folát!

Folsav vagy folát?

Szervezetünk az ételekben található folsavat – foláttá, a folsav bioaktív formájává alakítja, hogy hasznosítani tudja. Sajnos az átalakítás csak az emberek felénél megy végbe, mert a magyar lakosság 56%-a érintett az MTHFR génmutációban, ami a folsav-folát átalakítását katalizáló enzim működését szabályozza.

Ez azért nagy probléma, mert ha nem történik meg a folsav-folát átalakítás, akkor a rossz folsavszint fokozott rákkockázathoz kapcsolódik és bizonyítottan megnöveli az érelmeszesedés, a szívroham, a trombózis és agyvérzés kockázatát!

Világszabalommal védett Quatrefolic® folát 

A világszabadalommal védett, legújabb 4. generációs Quatrefolic® folát hatékonyan normalizálja a folátmennyiséget azoknál is, akik sajátos genetikájuk miatt nem termelnek megfelelő mennyiségű vagy hatékony MTHFR (metiléntetrahidrofolát-reduktáz) enzimet.

Folsav vagy folát? Világszabalommal védett Quatrefolic® folát

7 ok a folát fogyasztás mellett!

1. Babatervezés - terhesség - szoptatás

A nőknek a terhesség alatt akár 10 -szer több folsavra van szükségük a baba fejlődéséhez.

A folát a legfontosabb vitamin ahhoz, hogy egy baba megfoganjon, egészségesen szülessen és születést követően egészségesen fejlődjön (velőcső záródási rendellenesség, Down-szindróma kockázati faktor, növekedés…)

A folát segíti a fogantatást, csökkenti a spontán vetélés és koraszülés kockázatát, nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, a hibátlan DNS-hez, megelőzi a különböző típusú fejlődési problémákat és szívbetegségeket.

2.  A férfiak terméketlensége 

A spermában mért folátszint kapcsolatba hozható a spermaszámmal és a spermák egészségével. Az alacsony folátszint a spermában kapcsolatban áll a sperma DNS-ének rossz stabilitásával.

3. Szív és érrendszer egészsége

A folátot a szervezet az erek fenntartására és javítására használja fel. A vér magas homocisztein szintje egyenlő az alacsony folsav szinttel és plakkokat eredményez az erek falán, ami érelmeszesedést okoz.

Amikor magas a vér homocisztein szintje (a metionin nevű aminosav bomlásából keletkezik, amit főként húsokkal hüvelyesekkel veszünk magunkhoz), az előre jelzi (igazolt rizikófaktor) a szívroham, a mélyvénás trombózis és a stroke kockázatát! A folát csökkenti a homocisztein szintet.

4.  Agyi funkciók - feledékenység - demencia

A folát a tanulásért és memóriáért felelős agyterületet serkenti, védi az agyi funkciókat, és segít megelőzni a demenciát. Epidemiológiai és esettanulmányok bizonyították, hogy a vér alacsony folát koncentrációja összefüggésben áll a kognitív funkciók romlásával, demenciával és Alzheimer-kórral.

A folsavhiány összefüggésbe hozható a homocisztein szint emelkedésével, agyi ereket érintő és neurológiai betegségekkel, hangulatzavarokkal.

7 ok a folát fogyasztás mellett!

5. Álmatlanság - ingerlékenység – depresszió

A folát szerotonin és a dopamin nevű boldogsághormonokat termel, ezért örömvitaminnak is hívják.

Megfigyelhető az öregedés során a folátszint csökkenése a gerincvelői folyadékban (CSF) és bizonyítékok vannak arra, hogy a folátmennyiség kapcsolatban áll a mentális funkciókkal, főleg a depresszióval. A foláthiány hozzájárul a depresszióhoz, ezért a folát táplálékkiegészítés hasznos kiegészítő depressziós betegeknél.

6. Májegészség - gyomor, a bél és a száj nyálkahártyák

A folát segíti a glutation és a metionin optimális szintjének fenntartását, ezek májméregtelenítő, májsejt regeneráló antioxidánsok, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal.

A folát gondosokodik a gyomor, a bél és a száj nyálkahártyák egészségéről, hiánya szájfekélyek, gyomorfekélyek előidézője lehet és hasmenéssel párosulhat. A vékonybél nyálkahártyájában gyors a sejtosztódás és normális működéshez alapvető feltétel a magas folátszint.

7. Megaloblasztos vérszegénység

A folsav elősegíti az egészséges vörösvértestek képződését, amelyek oxigént szállítanak a testben. Ha nincs elegendő folsav, a szervezet abnormálisan nagy vörösvérsejteket tud előállítani, amelyek nem működnek megfelelően, deformáltak és termelődési rátájuk és élettartamuk is csökken.

Ez foláthiányos vérszegénységet okoz, ami fáradtságot és egyéb tüneteket okozhat. A folsav segít egészséges vörösvérsejtek létrehozásában és javítja vagy megelőzi a vérszegénység tüneteit.

TUDTAD a folátról, hogy…?

A folsav-foláttá nem alakul át akkor sem, ha bélgyulladás, vese és májbetegség áll fenn, vagy tartósan gyógyszert fogyasztunk, pl. fogamzásgátlók, barbiturátok, acetilszalicilsav.

Sokkal nagyobb a folát szükséglete a terhes nőknek, a cukorbetegeknek, bélgyulladás és májbetegség esetén (a máj raktározza a szükséges folát mennyiség 50%-át) és azoknak, akik hashajtókat, vízhajtókat kényszerülnek szedni vagy alkoholbetegek, ahol a folsavhiány mindig megjelenik, mert az alkohol blokkolja az átalakító enzimet.

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.