Főmenü Termékeink
Blog

Bélmikrobiom táplálása és karbantartása vitaminokkal

Tartsuk jól bélflóránkat az egészségünkért!

Ha az utóbbi időben azt vetted észre, hogy egyre többször találkozol a bélmikrobiom kifejezéssel, nem véletlen. A kutatásoknak köszönhetően napról napra többet tudunk a beleinkben élő baktériumokról, és arról, hogy hogyan befolyásolják testünk minden működését. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, hogy mit tehetünk a bélflóra egyensúly megőrzéséért vagy éppen visszaszerzéséért, hiszen nem kérdés, hogy az egészség felé ez az első lépés!

Bélmikrobiom táplálása és karbantartása vitaminokkal

Mi az a bélmikrobiom?

Mikrobiomnak a velünk együtt élő, a sejtjeinkkel együtt működő komplex baktérium-közösséget, baktérium-ökoszisztémát nevezzük. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a nagy része a vastagbélben él, ez az ún. bélmikrobiom, vagy bélflóra (de pl. a bőrnek is van mikrobiomja, hiszen számtalan baktérium él a felületén).

Mi mindent tesznek értünk a bélbaktériumok?  

 • védik a bélrendszer egészségét a kórokozóktól
 • ébren tartják az immunrendszert
 • szabályozzák az anyagcsere folyamatokat
 • B-és K-vitamint termelnek
 • segítik az ásványi anyagok felszívódását
 • a bél-agy, a bél-máj, a bél-vese, bél-bőr tengelyeken keresztül egész működésünket befolyásolják

Mi mindent tesznek értünk a bélbaktériumok?

Mit jelent a bélflóra egyensúly?

A bélmikrobiomban együtt élnek a probiotikumok (kb. 1,5 kilónyi hasznos baktérium) és a patogének (pl. Candida, Coli) azaz a kórokozók, melyeknek ideális aránya egymáshoz képest 85-15%. Ha ez az arány eltolódik a kórokozó patogének javára, az kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár együtt, és az egész testünk működését befolyásolja: kihat immunegészségünkre, hangulatunkra, testsúlyunkra, a hormontermelésre, a májfunkciókra, sőt, még a kinézetünkre is!

Tuti tippek a bélmikrobiom egyensúly megőrzéséhez/visszaszerzéséhez

 1. Táplálkozz egészségesen és változatosan!
 2. Kerüld a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokat!
 3. Fogyassz minél több zöldséget-gyümölcsöt!
 4. Csökkentsd a stresszt!
 5. Mozogj rendszeresen!
 6. Lehetőség szerint minél kevesebb gyógyszert szedj!
 7. Kerüld az élvezeti szereket!
 8. Fogyassz bélflóra tápláló rostokat és tápanyagokat!

Tuti tippek a bélmikrobiom egyensúly megőrzéséhez/visszaszerzéséhez

Hallottál már az bél-agy tengelyről avagy a második agyról?  

Tudtad, hogy a bél és az agy kommunikálnak egymással a bél-agy tengelyen (más néven: bél-agy kapcsolat) keresztül? Az agy és a bélbaktériumok oda-vissza hatnak egymásra, a kommunikáció kétoldalú: a bélrendszeri panaszok hangulatingadozással, szorongással, depresszióval és egyéb mentális panaszokkal társulhatnak, de az állandósult stressz, a szorongás is okozhat emésztési panaszokat ( bizonyára mindannyiunk számára ismerős, amikor pl. vizsga előtt összeszorul a gyomrunk).

5 tápanyag az egészséges mikrobiomért

Multi55 Fermentált multivitamin

Fermentált zöldség, gyümölcs-és gyógynövénykivonatokkal a bélflóra egészségéért!

A fermentált zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények hozzájárulnak a probiotikumok kolonizálódásához (gyarapodásához) és színesítik is a mennyiségüket a bélmikroiomban. A fermentálás során létrejövő új vegyületeknek köszönhetően a baktériumflóra egész ökoszisztémája aktiválódik, mely javít az agy-bél kommunikáción, serkenti az immunrendszert és a mentális teljesítményt.  

Kattints a fermentált multivitaminért! »

tapanyagok-a-mikrobiom-egeszsegeert-multi55.png

Vegán Bélradír Plusz prebiotikus rostkomplex

Ez a rostkomplex háromféle prebiotikus rosttal (fruktooligoszacharidok, almahéj pektin és védjegyzett akáciarost) táplálja a bélflórát hozzájárulva a probiotikumok kolonizálódásához/gyarapításához. Ugyanis, ezek az emészthetetlen prebiotikus rostok jelentik a tápanyagot a vastagbél probiotikumai számára, melyet aztán rövid szénláncú zsírsavakká fermentálnak.

A legfontosabb így létrejövő bélvegyület a vajsav: csökkenti a gyulladásokat, növeli a bélbolyhok magasságát, védi a belek falát ezzel is megelőzve az áteresztő bél szindróma kialakulását.

Kattints a prebiotikus rostkomplexért! »

4 tápanyag az egészséges mikrobiomért – Vegán Bélradír

Fermentált papaya koncentrátum

A leggyakoribb fermentáló élesztőgombával fermentált papaya koncentrátum A fermentumálás során létrejövő bioaktív anyagok (fenolsavak, enzimek, gyulladáscsökkentő vegyületek, stb.) táplálják a hasznos baktériumokat, kedvező környezetet teremtve a szaporodásukhoz a bélmikrobiomban.

Ráadásul a papaya koncentrátum nem csupán kedvező környezetet teremt a hasznos baktériumoknak, de kedvezőtlent a patogének számára, megakadályozva megtapadásualat a bélnyálkahártyán.)

Kattints a fermentált papaya koncentrátumért! »

4 tápanyag az egészséges mikrobiomért – Fermentált papaya

Pszichobiotikum

A bél és az agy folyamatos, oda-vissza ható, napi kommunikációt folytat kémiai vegyületekkel, melyeket a bélmikrobiom mikroorganizmusai befolyásolnak. Az agyból származó stresszel vagy egyéb mentális problémákkal kapcsolatos jelzések képesek ezen tengely mentén befolyásolni az emésztést, illetve a bél is képes üzeneteket küldeni, melyek hasonlóan hatással vannak az agyra.

A Natur Tanya® Pszichobiotikum segít a mentális problémák okozta fizikai tünetek enyhítésében és egyensúlyt teremteni az emésztőrendszerben!

Kattints a Pszichobiotikumért és a lelki egészségért! » 

Pszichoobiotikum a testi, lelki egészségért!

A bélmikrobiom, vagyis a vastagbélben élő baktériumok közösségének egészsége és egyensúlya meghatározó egész szervezetünk egészsége szempontjából: a bél ugyanis kommunikál a bél-agy, bél-máj, bél-vese és bél-bőr tengelyeken keresztül. Éppen ezért, ha meg akarjuk őrizni egészségünket az első lépés: a bélmikrobiom támogatás. Ehhez pedig mind a megfelelő életmódbeli lépések, mind pedig a célzott kiegészítők szükségesek.

Tápanyagok az egészséges mikrobiomért

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Andrea!

A szájszárazságnak többféle kiváltó oka lehet, gyógyszer mellékhatástól kezdve, hormonális egyensúlyvesztésen keresztül, cukorbetegségig, és egyéb anyagcserével összefüggő betegségig, de előfordulhat ilyen tünet, hányással, hasmenéssel járó fertőzéses időszakban, amikor nagyfokú folyadékvesztéssel szembesül a testünk, vagy akkor is, ha sokat stresszelünk. Esetedben ha egyértelműen a fogászati kezelés után jelentkezett, akkor ott kell keresni valamilyen kiváltó okot, érdemes lenne ezt megbeszélni a fogorvossal is.

Ha orvosod vasat, probiotikumot és B-vitamint javasolt, akkor csak arra tudlak biztatni én is, hogy mihamarabb kezdd meg ezeknek a tápanyagoknak a pótlását.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szabóné Hawrlant Andrea
A nyelvem szárazsagaval mentem el körzetihez..vérvizsgalat megfelelő volt.Csináljál a fogaim hidam lesz..es utanna 2 hetre lett ez.A fogorvosom megallapitotta hogy szeder nyelvem vam,vasat,probiotikumot es b-vitamint kell szedjek.3 honapig.Valami gyógymod lenne a szájszarazsagra mitől van?
..
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.