Nemcsak az a kérdés, hogy külön szedjük-e a vitaminokat, vagy multivitamin formában, hanem az is, milyen formában jutnak be a szervezetbe. Ugyanis a tápanyagok hasznosulása nagymértékben függ a készítmény minőségétől és kémiai formájától.
Szerves vs. szervetlen formák
A vitaminok és ásványi anyagok lehetnek szerves vagy szervetlen formájúak. A szerves formák (például: citrát, glükonát, biszglicinát) jobban hasznosulnak, mert a szervezet számára ismerősebb, természetesebb közeget képviselnek. A szervetlen formák (pl. oxidok, karbonátok) olcsóbbak, de gyengébb felszívódással és gyakrabban jelentkező mellékhatásokkal (pl. székrekedés, gyomorpanaszok) járhatnak.
Miért jó a biszglicinát?
A biszglicinát forma különösen előnyös például a magnézium, cink vagy vas esetén. Ez a kelátformájú ásványianyag aminosavhoz kötve, a szervezet számára kíméletesen és magas hatásfokkal szívódik fel, ráadásul nem irritálja a gyomrot, így érzékeny emésztőrendszerűeknek is jó választás lehet.
Fermentált vitaminok – a természet erejével
A fermentált vitaminok élő mikroorganizmusok (pl. probiotikumok) segítségével előemésztett, bioaktív formába kerülnek. Ezáltal jobban hasznosulnak, és a szervezet könnyebben felismeri, mintha valódi élelmiszerből származnának. A fermentált C-vitamin, B-vitamin-komplex és cink különösen jól működik a mindennapi pótlásban – akár multivitamin, akár egyéni formában szedve.