Anatur! Blog

Gyomorsav – Amikor jön az a fránya égő érzés

Gyomor, Bél, Emésztés

Képzeld el a gyomrodat, mint egy titkos laboratóriumot, ahol egy kis alkimistaa gyomorsav – fáradhatatlanul dolgozik. Felbont, lebont, előkészít – segít, hogy a tested minden tápanyagot hasznosítani tudjon. De ahogy minden erős erőnél, itt is igaz: ami hasznos, az túlzott mennyiségben pusztító is lehet.

A gyomorsav-túltengés nem más, mint amikor ez a belső alkimista „túlkeveri” az elegyet. Ennek eredménye az égő érzés, a savas felböfögés, a gyomortáji nyomás – és ha sokáig figyelmen kívül hagyod, reflux vagy nyelőcsőgyulladás is kialakulhat.

Tudtad?

A gyomorsav annyira erős, hogy képes lenne fémeket is felmarni, ha nem védené a gyomorfalunk egy speciális nyálkaréteg!

Számos tényező befolyásolja a gyomorsav mennyiségét

Mi okozza a túl sok gyomorsavat?

A főbb kiváltó tényezők:

  • Stressz – fokozza a savtermelést
  • Koffein, alkohol, fűszeres és zsíros ételek
  • Túl gyors vagy rendszertelen étkezés
  • Helicobacter pylori fertőzés
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. NSAID-ok) is irritálhatják a gyomorfalat

Így tehetsz természetes módon a gyomorsav ellen

Természetes megoldások gyomorsav ellen:

  • Étkezz rendszeresen és lassan – a kapkodás fokozza a savtermelést
  • Kerüld a savasító ételeket és italokat – kávé, szénsavas üdítők, csokoládé
  • Válassz lúgosító hatású ételeket – pl. főtt zöldségek, zabkása
  • Fermentált papaya – enzimeket és antioxidánsokat tartalmaz, melyek elősegítik az emésztést és enyhíthetik a sav okozta irritációt.

Érdemes a fehér lisztet és cukros ételeket is mérsékelni, mivel ezek savasító hatásúak lehetnek. A gyomorsav-túltengés tüneteinek kezelése elsősorban életmódbeli változtatásokkal kezdődik.

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind